İçeriğe atla

Aziz Yorgi kurdelesi

Aziz Yorgi kurdelesi. Desen ateş ve barutu sembolize etmektedir. Aynı zamanda Rus İmparatorluğu hanedan armasının renkleridir. (altın sarısı zemine siyah kartal)
Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde faaliyet gösteren ayrılıkçılar tarafından kullanılan Aziz Yorgi kurdelesinin renklerindeki bayrak

Aziz Yorgi kurdelesi veya Yorgi kurdelesi (Rusça: Георгиевская лента, Georgiyevskaya lenta), adını Hristiyan azizlerinden Yorgi'den alan, Rusya'da yaygın olarak tanınan askeri/tarihi sembolü. Kurdele üç siyah ve iki turuncu çizgiden oluşan çift renk desenden oluşur. Bu sembol Rus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği cumhuriyetleri ve şimdiki Rusya tarafından verilen birçok yüksek askeri ödülün süslemesinin bir bileşenidir.

Sovyetler Birliği döneminde bu kurdelenin kamu anlamında bir önemi bulunmamaktaydı.[1] Sembol Ukrayna'da patlak veren Turuncu Devrim'e tepki olarak Rusya'da 2005 yılında tekrar canlandırıldı.[1][2] Aynı dönemde gençlik örgütleri ile birlikte devlet medyası aracılığıyla II. Dünya Savaşı'ndaki Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın galibiyet kutlamaları canlandırıldı. Bu kutlamalarda savaşı Kızıl Ordu'nun kazanmasına katkı sağlayan pek çok askerî personele Aziz Yorgi kurdelesini de içeren birlikte birçok nişan, madalya ve ödül verildi.

Kurdele, Rusya'da, özellikle 2014 yılından bu yana, bir vatanseverlik sembolü olarak verilmektedir ve hükûmetin kamu desteğinin bir sembolü olarak siviller tarafından kullanılmaktadır.[3] Bununla birlikte ve Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna gibi Batı yanlısı bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinde (gibi) yaygın olarak ayrılıkçılığın bir sembolü haline gelmiştir.[4] Ukrayna hükûmeti Zafer Günü'nde Aziz Yorgi kurdelesinin basın yoluyla gösterilmemesi için girişimlerde bulunmuştur. Bunun yanında kurdele taşıyan kişilere ülkeye giriş yasağı getirmiştir.[5]

Galeri

Ayrıca bakınız

  • Aziz George Zafer Nişanı

Kaynakça

  1. ^ a b Ukraine breaks from Russia in commemorating victory 16 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Kyiv Post, 7 Mayıs 2015, Erişim tarihi: 17 Eylül 2016. "In the 1960-70s there were no St. George’s Ribbons seen during the Victory Day parades. If someone showed up with a ribbon, it would be a violation."
  2. ^ Russia awash with symbols of WW2 victory 12 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) 8 Mayıs 2015, Erişim tarihi: 17 Eylül 2016.
  3. ^ Kashin, Oleg. Hunting swastikas in Russia 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) OpenDemocracy.net, 1 Mayıs 2015, Erişim tarihi 17 Eylül 2016.
  4. ^ Karney, Ihar; Sindelar, Daisy. For Victory Day, Post-Soviets Show Their Colors -- Just Not Orange And Black 24 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce). Özgür Avrupa Radyosu, 7 Mayıs 2015, Erişim tarihi 17 Eylül 2016.
  5. ^ Ukrayna’nın kurdeleyle ‘mücadelesi’: Nazilere karşı zaferin simgesi yüzünden seyahat yasağı 13 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sputnik, Erişim tarihi: 13 Şubat 2017.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Rokossovski</span> Polonyalı kumandan ve siyasetçi (1896-1968)

Konstantin Rokossovski Sovyet askeri komutanı ve Polonya Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı. Jukov ve Vasilevski ile birlikte en çok öne çıkan Sovyet stratejistleri arasında sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Yuşçenko</span> Ukrayna 3. Cumhurbaşkanı

Viktor Andriyovıç Yuşçenko, eski Ukrayna Devlet Başkanıdır. Turuncu Devrim'in aktörlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Meydan</span> Rusya, Moskovada yer alan meydan

Kızıl Meydan, Moskova'da yer alan meydandır. Hem Rusya, hem de eski SSCB'nin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yurtseverlik Savaşı</span>

Büyük Yurtseverlik Savaşı Rusya ve diğer eski SSCB ülkelerinde kullanılan ve II. Dünya Savaşı sırasında 22 Haziran 1941 ile 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında Nazi Almanyası ve diğer Mihver Devletleri ülkelerine karşı anavatan topraklarını savundukları savaşa verilen isimdir. Bu isim Doğu Cephesi dışındaki alanları kapsamaz.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Günü (9 Mayıs)</span>

Zafer Günü veya 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gündür.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un ulusal sembolleri</span> Vikimedya liste maddesi

Belarus'un ulusal sembolleri, Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yorgi Zafer Nişanı</span>

Aziz Yorgi Zafer Nişanı, Gürcistan tarafından verilen tek derece nişan. Gürcistan Ulusal Kahramanı'ndan sonra verilen en yüksek dereceli ikinci devlet nişanıdır. Nişan adını Hristiyan azizlerinden birisi olan Yorgi'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Sancağı</span>

Zafer Sancağı veya Zafer Bayrağı, 1 Mayıs 1945 günü, Berlin'deki Reichstag binası üzerine Kızıl Ordu askerleri tarafından göndere çekilen 188 x 82 cm boyutlarında orak, çekiç ve kızıl yıldız amblemlerini taşıyan sancak.

<span class="mw-page-title-main">1945 Moskova Zafer Geçit Töreni</span>

1945 Moskova Zafer Geçit Töreni, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı kapsamında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinden sonra Kızıl Ordu tarafından Kızıl Meydan'da, Lenin'in Mozolesi önünde 24 Haziran 1945 günü düzenlenen tarihi askerî geçit töreni. Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nin ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Nişanı</span>

Vatanseverlik Savaşı Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasında başarı göstermiş tüm Kızıl Ordu mensubu asker ve Sovyet partizanlarına verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. 1985 yılında 9 Mayıs zaferinin 40. yıl kutlamaları sırasında tüm gazilere verilmesine karar verilmiştir. Toplamda 9 344 283 adet verilmiştir: 1. sınıf 2 627 899 adet, 2. sınıf 6 716 384 adet.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri</span>

Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı kapsamında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinden sonra Kızıl Ordu ve savaşa katılan diğer ordular tarafından Kızıl Meydan'da, Lenin'in Mozolesi önünde her sene, Nazilerin kayıtsız şartsız teslim olduğu tarih olan 9 Mayıs günü Zafer Günü kapsamında düzenlenen tarihi askerî geçit töreni. 1945 yılındaki ilk geçit töreni 24 Haziran'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1941-1945 Büyük Yurtsever Savaşında Almanya üzerinde Zafer Madalyası</span>

1941-1945 Büyük Yurtsever Savaşında Almanya üzerinde Zafer Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen askeri bir madalyadır. 9 Mayıs 1945 yılında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası Sovyet silahlı kuvvetlerinin zaferine askeri katılımı gösterenlere SSCB Yüksek Sovyetinin Başkanlığı kararnamesiyle yaratıldı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Dünya Savaşı'nda Ukrayna Tarihi Müzesi</span>

İkinci Dünya Savaşı'nda Ukrayna Tarihi Müzesi, Dinyeper Nehri'nin sağ kıyısındaki pitoresk tepelerde, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Pechersk bölgesinin güney eteklerinde bulunan Büyük Vatanseverlik Savaşı'nı anmak için inşa edilen anıt kompleksidir. Hemen yakınında Anavatan Anıtı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni</span>

1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni, 7 Kasım 1941 yılında 24. Ekim Devrimi Günü kutlamaları vesilesiyle Moskova'daki Kızıl Meydan'da gerçekleştirilen tarihi askerî geçit töreni. Tören Moskova Muharebesi devam ederken gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin, Kızıl Ordu mensubu askerlere geçit töreni sonrasında tekrar savaşa dönmelerini içeren bir konuşma yaptı. Geçit törenine katılan askerlerin birçoğu muharebede ölmüştür. Günümüzde Rusya'da her yıl 7 Kasım, Ekim Devrimi'ni ve 1941 tarihli askeri geçit törenini anmak için resmi tatil günüdür.

Vasiliy İvanoviç Lebedev-Kumaç, Sovyet sosyalist gerçekçi şair ve söz yazarı. Günümüz Rusya Federasyonu Devlet Marşı'nın temelini oluşturan "Jit stalo luçşe" ve Bolşevik Parti Marşı'nın, Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nde çalınan Kutsal Savaş'ın söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elina Bıstritskaya</span> Rus aktris

Elina Avraamovna Bystritskaya, Sovyet-Rus oyuncu. Oyuncu Aksinya rolünü canlandırdığı Sergei Gerasimov'un yönettiği Mikhail Sholokhov'un romanında uyarlanan 1958 yapımıAnd Quiet Flows the Don adlı film ile akıllarda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi Günü</span>

Ekim Devrimi Günü veya resmî adıyla Büyük Ekim Sosyalist Devrimi Günü (Rusça: День Великой Октябрьской социалистической революции, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku ülkelerinde Ekim Devrimi'ni anma için her 7 Kasım'da düzenlenen resmi tatil günü. İlk kez 1927 yılında kutlanan gün 1990'a kadar her yıl düzenli olarak gerçekleştirildi.

<i>Komsomolskaya Pravda</i> SSCBde günlük tabloid gazete

Komsomolskaya Pravda, günlük olan tabloid gazete. Gazete Sovyetler Birliği döneminde 13 Mart 1925 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Meliton Kantaria</span>

Meliton Varlamis dze Kantaria veya Kantariya, Mikhail Yegorov ve Aleksey Berest ile birlikte 30 Nisan 1945'te Reichstag üzerinden bir Sovyet bayrağını çekmiş olan Sovyet Ordusu'nun Gürcü bir çavuşuydu.

Büyük Zafer'in 75. Yıl Dönümü, 1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın Sovyetler Birliği'ndeki zaferinin yıl dönümü.