İçeriğe atla

Aziz Tunç

Aziz Tunç
DoğumAziz Tunç
1956
Elbistan, Türkiye
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
MeslekYazar, siyasetçi
Siyasi partiDemokrasi Partisi
Özgürlük ve Demokrasi Partisi
Halkın Demokrasi Partisi
Barış ve Demokrasi Partisi

Aziz Tunç (d. 1956, Elbistan), Türk yazar.

Yaşamı

1956 yılında, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Alevi bir yerleşim yeri olan Körücek köyünde doğmuş, ilkokul ve ortaokulu Elbistan'da bitirmiştir. Liseye Malatya'da başlayıp, 2. sınıfta, yaşadığı dönemin içinde bulunduğu atmosferden de etkilenerek, hayatında bir dönüm noktası olacak ve yaşamının ilerleyen dönemlerini belirleyecek olan, devrimci ve sosyalist bir dünya görüşünü benimseyerek tüm yaşadığı yıllar içerisinde bu dünya görüşüne uygun olarak yaşamını şekillendirmeye ve çizmeye çalışmıştır.

Siyasi Yaşamı

Gençlik yılların da TKP-ML HAREKETİ örgütü içerisinde yer almış; çeşitli seferler Malatya, Maraş ve Antep cezaevlerine girmiştir. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinin hemen akabinde cezasını tamamlayarak cezaevinden çıkmış ve bunun ardından 1 ay dahi geçmeden 12 Eylül Darbe Hükûmeti tarafından 2 ayrı davadan idamla yargılanmıştır. Bu aramalar sırasında Türkiye'den çıkmadan 13 yıl kaçak yaşamış ve hakkındaki davalardan biri 1989 yılında zaman aşımı, diğeri ise 1991 yılında beraat ile neticelendirilmiştir. Yaşamının bundan sonraki dönemlerinde Devrimci ve Sosyalist mücadele içinde Halkın Emek Partisi (HEP), Demokrasi Partisi (DEP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) partilerinde yöneticilik yapmıştır. Son olarak Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'de İstanbul İl yöneticiliği yapmıştır. İnsan Hakları Derneği ve Yaşam Ağacı Derneğinde, ayrıca SEV-DER Sevdilli ve Çevre Köyleri Yardımlaşma Derneği ve Akçadağ - Elbistan Vakfında yöneticilik yapmıştır. (2011).[1]

Kitapları

Bu esnada Belge Uluslararası Yayıncılık tarafından Maraş Kıyımı Tarihsel Arka Planı ve Anatomisi[2] isimli kitabı yayımlanmıştır (Haziran 2011)[3] İLKÇAĞDAN GÜNÜMÜZE MARAŞ TARİHİ isimli yeni bir çalışması kısa bir süre sonra okurları ile buluşacaktır. MARAŞ KIYIMI / TARİHSEL ARKA PLANI VE ANATOMİSİ[3] isimli kitabı kısa bir zaman da 3. baskıyı Vedat Türkali'nin önsözü ile yapmıştır.[4] Kitabı ile tanınmaya başlayan AZİZ TUNÇ ilerleyen zamanlarda açılması düşünülen MARAŞ DAVASININ önemli savunucularındandır. Tunç, 12 Aralık 2014 tarihinde 'Beni Sen Öldür' Maraş / 78[5] isimli kitabını Fırat Basım Yayınevinde yayımlamıştır.

Maraş Olayları

Maraş Olaylarının devlet destekli bir örgütün işi olduğunu bu örgüt içinde Muhsin Yazıcıoğlu, Binbaşı Cem Ersever, Abdullah Çatlı gibi örgütleyicilerinin yanı sıra Millî İstihbarat Teşkilatı, CIA mensubu ajanlarında olduğunu belirtmekte ve MARAŞ KATLİAMI'nda sanık olarak yargılanan ve yapılan mahkeme sonucu beraat ettirilen, asıl ismi Ökkeş Kenger olan ve cezaevinde iken soy ismini değiştirerek Ökkeş Şendiller ismini alan kişinin aslında sıradan bir tetikçiden ve katilden başka bir şey olmadığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. 4 ekim 2011 tarihinde saat 4.30'da Terörle Mücadele Şubesi (TMŞ) polisleri tarafından evi basılarak gözaltına alınmış ve 4 günlük gözaltı sürecinden sonra mahkemeye sevk edilerek KCK yöneticisi olmak suçundan tutuklanarak cezaevine konulmuştur. 7 haziran 2013 tarihinde tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının değişme ihtimali ve mevcut delil durumunu göz önüne alarak tahliyelerine karar verilen 14 kişi arasındadır. 7 Haziran ve 1 Kasım 2014 Yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi HDP adına Maraş'ta 1. sıra milletvekili adayı olarak görev almış ve çalışmıştır.

Kaynakça

  1. ^ http://baskahaber.blogspot.com/2011/07/azsz-tunctan-maras-kym-kitab-marasta.html
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2015. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2012. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2012. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gülten Akın</span> Türk şair

Gülten Akın Cankoçak , Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu</span> 1960ların ikinci yarısında kurulmuş silahlı sosyalist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

Oral Çelik, adı bir dönem Abdi İpekçi cinayeti ve Papa II. Jean Paul'a yönelik suikast girişimine karışmış olan Türk ülkücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Lütfi Kanburoğlu</span>

Ömer Lütfi Kanburoğlu, Türk gazeteci ve yazar. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Harp Akademileri/Millî Güvenlik Akademisi mezunu olan Kanburoğlu, genç yaşta gazeteciliğe başladı.

Sinan Kukul, Devrimci Sol hareketin kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sebahat Tuncel</span> Türk siyasetçi

Sebahat Tuncel, Kürt asıllı Türk siyasetçidir. TBMM'de 23. ve 24. dönem bağımsız İstanbul Milletvekili olarak görev almış, 2013-2014 yıllarında DBP eş başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ergün Poyraz</span> Türk yazar

Ergün Poyraz, Türk araştırmacı yazar. Siyasi partiler ve tarikatların yapılanmaları ve aralarındaki bağlantıları inceleyen çalışmaları ile tanındı.

Ökkeş Şendiller Türk Öğretmen, Siyasetçi, TBMM XIX.Dönem Kahramanmaraş milletvekili ve katliam sanığı. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Semih Tufan Gülaltay, Akın Birdal suikastının azmettiricisi, TİT üyesi olduğu sanılmaktadır.

Ahmet Nihat Sargın, Türk komünist, tarihsel Türkiye İşçi Partisi genel sekreteri, Türkiye İşçi Partisi ile tarihsel Türkiye Komünist Partisi'nin birleşmesi ile kurulan Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin genel başkanı, politikacı, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Yolu</span> Türkiyede komünist topluluk

Halkın Yolu yasadışı politik dergi çevresidir. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin 12 Mart Muhtırası ile yenilgiye uğrayıp kadroları arasında çıkan ayrışmadan sonra Devrimci Yol, THKP-C/MLSPB ve THKP-C/HDÖ ile aynı yılda Maoizm ideolojisini benimseyen Militan Gençlik Dergisi grubunun Halkın Yolu dergisini çıkarmasıyla kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren grup yayın organı "Halkın Yolu" ve "Kızıl Bayrak" dergilerini çıkarmıştır.

Kurtuluş Hareketi, 1971'deki örgütsel yenilgiden sonra hapisten çıkan bir kısım Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kadrolarının, THKP-C'nin aynı isimli haftalık yayın organı Kurtuluş dergisinin ismini alarak 1976'da aylık olarak yayımlamaya başladıkları Kurtuluş Sosyalist Dergi çevresinde oluşturdukları Marksist-Leninist siyasi harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

Maraş Katliamı veya Maraş Olayları, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Aleviler'e, Kürtler'e ve solculara yönelik katliamdır. Yedi gün süren olaylar sırasında iddianameye göre 111 kişi öldürüldü. Aleviler'e ait 559 ev yakıldı, 290'a yakın iş yeri tahrip edildi. 23 yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezası aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. 12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD), 12 Eylül Darbesi'nden sonra işkence mağdurları, onların yakınları ve dostları ile askerî rejimi eleştiren diğer kişilerden oluşan bir grup tarafından yasadışı gözaltıları ve Türk cezaevlerinde meydana gelen sistematik insan hakları ihlallerine karşı mücadele etme amacıyla 3 Eylül 1986'da kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek "cezaevlerindeki işkenceleri engellemek, baskıları ve işkenceleri protesto etmek" için pek çok açlık grevi gerçekleştirmiştir. İstanbul merkezli derneğin yaklaşık 120 üyesi ve Türkiye genelinde çok sayıda gönüllü destekleyicisi bulunmaktadır. Faaliyetleri zaman zaman polis müdahalesi ve mahkeme kararıyla durdurulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veli Ağbaba</span> Türk politikacı

Veli Ağbaba, Türk siyasetçi ve Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili. 24, 25 ve 26. Dönemde CHP Malatya Milletvekili seçildi, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyeliği yaptı. Genel Başkan Yardımcılığı görevini 8 Mayıs 2014 tarihinden beri sürdüren Ağbaba, ilk defa 2011 Türkiye genel seçimleri'nde CHP Malatya milletvekili olarak meclise girmiştir. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar CHP Malatya milletvekili olarak meclise girmiştir.

Abdullah Nefes, Türk şair, yazar, yayıncı.

Mustafa Yalçıner, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucularından Marksist-Leninist eylemci, Emek Partisi GYK üyesi, Özgür Gündem ve Evrensel gazeteleri köşe yazarı.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), 12 Mart 2016'da Türkiye'de yasa dışı, silahlı faaliyetler yürütmek üzere kurulan komünist ve Marksist-Leninist silahlı militan örgütler yapısıdır.

Oğuzhan Müftüoğlu, Türk Marksist-Leninist aktivist, gençlik lideri ve siyasetçidir. Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu Merkez Yürütme Kurulu Üyesi-Basın Sekreteri, THKP-C üyesi, Devrimci Yol kurucusu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kurucusu, Sol Parti üyesi. Devrimci Gençlik Dergisi (1975-1980), Devrimci Yol Dergisi (1977-1980), Yeniden Dergisi (1995-1998), BirAdım Dergisi (1999-2001), BirGün Gazetesi yazarıdır.