İçeriğe atla

Aziz Sergius'un Teslis Manastırı

Sergiev Posad'daki Trinity Sergius Lavra Mimari Topluluğu
UNESCO Dünya Mirası
1890'larda Lavra
Konum Rusya
KriterKültürel: ii, iv
Referans657
Tescil1993 (17. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Aziz Sergius'un Teslis Manastırı (Rusça: Троице-Сергиева лавра), en önemli Rus manastırı ve Rus Ortodoks Kilisesinin manevi merkezidir. Manastır, Sergiyev Posad kasabasında, Yaroslavl şehrine giden yol üzerinde, Moskova'nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda yer alır ve 300'den fazla keşişe ev sahipliği yapmaktadır. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mtsheta</span> Gürcistan kenti

Mtsheta, Gürcistan'ın en eski kentlerinden biridir. Doğu Gürcüstan'da, tarihsel Kartli bölgesinde yer alır. Başkent Tiflis yakınlarında, Kura ve Aragvi ırmaklarının birleştiği yerde kuruludur. MÖ 3. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasında Kartli Krallığı'nın başkenti olan Mtsheta, bugün Mtsheta-Mtianeti bölgesinin yönetsel merkezidir. Gürcüler, 317 yılında Hristiyanlığı burada kabul ettiler ve kent, Gürcistan Ortodoks Kilisesi'nin bugün de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manastır</span> din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapı

Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar. Bunun amacı, inzivaya çekilen kişilerin beşerî sorunlardan olabilecek en az düzeyde etkilenmesi ve şehirlere yapılacak olası askerî saldırıları en az zararla atlatmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Tur Abdin</span> Türkiyede dağlık bir alan

Tur Abdin, Türkiye'nin güneydoğusundaki Midyat ve çevresini içine alan tepelik bir bölgedir. Süryanicede "kulların dağı" anlamına gelen Tur Abdin, Süryani Ortodokslar için önemli bir bölge olup dinî ve kültürel merkezleridir. Bölgenin çok eski bir tarihi geçmişi vardır. Yeryüzünde ayakta kalmış en eski Süryani Ortodoks Manastırı olan Mor Gabriel Manastırı da (Deyrulumur) bu bölgededir.

<span class="mw-page-title-main">Horezu Manastırı</span>

Horezu Manastırı veya Hurezi Manastırı, Prens Constantin Brâncoveanu tarafından, 1690 yılında Eflak Prensliği'nin Horezu ilçesinde yaptırılan manastır. Mimari saflığı ve dengesi, heykellerindeki ayrıntıların zenginliği, dini kompozisyonların işlenişi, kişilere adanan portreleri ve boyalı dekoratif çalışmalarıyla ünlü olan manastır, Brancovan tarzının başyapıtı olarak kabul ediliyor. Hâlâ kilise olarak kullanılan yapı, Romanya'nın en önemli tarihi ve kültürel mekanlarından biridir.

"Eflak'daki birkaç kilise ve manastırda bulunan Branccovenesc stili, tek gerçek ve orijinal Romen tarzıdır ve hükümdarın adı altında "Brancovean sanatı" olarak adlandırılır; bu hükümdar, dünya güçleri arasında sürekli bir çatışmanın sürdüğü o dönemde ülkenin kültürel gelişimini her şeyin üzerine koyup onu hayatının hedefi haline getirdi."

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çupan Şapeli</span>

Çupan Şapeli küçük bir tarihi Ermeni kilisesi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde bulunur. Vadinin diğer ucunda Aras Nehrinin karşı yakasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti görünür.

<span class="mw-page-title-main">Hosios Lukas Manastırı</span>

Hosios Loukas, Boeotia, Yunanistan'da, Distomo kasabası yakınlarında yer alan tarihi bir manastırdır. Orta Bizans mimarisi ve sanatının en önemli anıtlarından biridir ve Nea Moni ve Dafni manastırlarıyla birlikte UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nea Moni</span>

Nea Moni, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenen Sakız Adası'ndaki 11. yüzyıldan kalma bir manastırdır. Adanın iç kısmında, Sakız Adası kentine yaklaşık 15 km mesafede, Provateio Oros Dağı'nda yer almaktadır. Dafni ve Hosios Loukas'taki manastırlarla birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir ve Yunanistan'daki "Makedon Rönesansı" sanatının en güzel örnekleri arasında yer alan mozaikleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fountains Manastırı</span>

Fountains Manastırı, İngiltere'nin en büyük ve en iyi korunmuş Sistersiyen manastırlarından biridir. North Yorkshire'daki Ripon'un yaklaşık 3 mil güneybatısında, Aldfield köyüne yakın bir konumdadır. 1132'de kurulan manastır, VIII. Henry'nin Manastırların Feshi'ni emrettiği 1539 yılına kadar, 400 yıldan uzun bir süre faaliyet göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boğdan'daki Kiliseler</span>

Boğdan'daki sekiz Romanya Ortodoks Kilisesi, Boğdan'ın Suceava ilinde bulunmaktadır ve yaklaşık olarak 1487-1583 yılları arasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ferapontov Manastırı</span>

Ferapontov Manastırı, Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir manastırdır ve Rus Orta Çağ sanatının en saf örneklerinden biri olarak kabul edilir. Manastır 1398'de Saint Ferapont tarafından kurulmuştur. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Novodeviçi Manastırı</span>

Novodeviçi Manastırı, Bogoroditse-Smolensky Manastırı olarak da bilinir, Moskova'nın en ünlü manastırlarından biridir. Adı bazen Yeni Bakireler Manastırı olarak telaffuz edilen manastır, Moskova Kremlini'ndeki diğer kız öğrenci manastırlarından farklı olarak tasarlandı. Diğer Moskova manastırlarından farklı olarak, 17. yüzyıldan beri neredeyse sağlam kaldı. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Maulbronn Manastırı</span> Almanyadaki Manastır ve Dünya Mirası

Maulbronn Manastırı, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Maulbronn'da bulunan eski bir Roma Katolik Sistersiyen manastırı ve Protestan din okuludur. 850 yaşındaki, çoğunlukla Romanesk manastır kompleksi, Avrupa'da türünün en iyi korunmuş örneklerinden biridir ve Almanya'da Gotik tarz kullanılarak yapılan ilk binalardan biridir. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Corvey İmparatorluk Manastırı</span>

Corvey İmparatorluk Manastırı veya Corvey Soylu Manastırı, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde, Höxter'in 2 km kuzeydoğusunda, Weser Nehri üzerinde yer alan bir Benediktin manastırı idi. 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fontenay Manastırı</span>

Fontenay Manastırı, Fransa'nın Côte-d'Or ilinde, Montbard yakınlarındaki Marmagne belediyesinde bulunan eski bir Sistersiyen manastırıdır. 1118'de Aziz Bernar tarafından kuruldu ve Romanesk tarzda inşa edildi. Avrupa'daki en eski ve en eksiksiz Sistersiyen manastırlarından biridir ve 1981'de UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">San Millán de la Cogolla Manastırları</span>

San Millán de Suso ve San Millán de Yuso manastırları, La Rioja, İspanya'daki San Millán de la Cogolla kasabasında bulunan iki manastırdır. Aralık 1997'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Santa Maria delle Grazie (Milano)</span>

Santa Maria delle grazie, İtalya'nın kuzeyinde, Milano ilinde yer alan bir kilise ve Dominikan manastırıdır. 1980 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Manastırdaki kilisede, Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği tablosu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Certosa di Padula</span> Yerleşke

Padula Şartröevi, İtalyancası ile Certosa di Padula,, Güney İtalya'daki Cilento ve Vallo di Diano Ulusal Parkı'nda bulunan büyük bir Şartrö manastırı veya şartröevidir. 1998 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.