İçeriğe atla

Aziz Patrik

Aziz Patrik
DoğumBüyük Britanya
Ölümİrlanda
KutsayanlarKatolik Kilisesi
Doğu Ortodoks Kilisesi
Anglikan Komünyonu
Lutheranizm[1]
Yortu17 Mart (Aziz Patrik Günü)

Aziz Patrik (LatincePatricius; İrlandacaPádraig; İrlandaca telaffuz: [ˈpˠaːd̪ˠɾˠəɟ]; GalcePadrig), beşinci yüzyılda yaşamış Roma-İngiliz kökenli Hristiyan misyoner ve piskopostu[2]. "İrlanda Havarisi" olarak bilinen, İrlanda'nın birincil koruyucu azizidir. Diğer koruyucu azizler Brigid ve Columba'dır.

Hayatı

Patrik'in doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak belli değildir, ancak beşinci yüzyılda İrlanda'da bir misyoner olarak görev yaptığı konusunda geniş bir fikir birliği vardır. Patrik hakkındaki en son biyografide[3] yer aldığı gibi, dördüncü yüzyılın sonlarına ait kendisini anlatan bir tarih yoktur.[4]

Erken Orta Çağ geleneğinde Armagh ve İrlanda'nın büyük yerleşim yerlerinde, Patrik'i ilk piskopos olarak görüyor ve Kelt çok tanrıcılığı biçimini uygulayan bir toplumu Hristiyanlığa döndüren birisi olarak kabul ediliyor[2].

Miras

Dini konularda Katolik Kilisesi'nin mevcut yasalarından önce yaşamış olan Patrick, resmi olarak azizleştirilmedi.[5] Yine de, Katolik Kilisesi'nde ve İrlanda'nın "Aydınlatıcı" olarak gördüğü Doğu Ortodoks Kilisesi'nde bir Aziz olarak saygı görüyor. Ayrıca Anglikan Komünyonu ve Lutheran Kiliseleri tarafından da bir Aziz olarak kabul edilir[6]. 17 Mart gününde Patrik, İrlanda'da Aziz Patrik Günü'nde her yıl anılmaktadır.

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Saints by Cause". 10 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2006. 
  2. ^ a b Hıristiyanlık Tarihi. Robert G. Clouse. Yeni Yaşam Yayınları. 2004. s. 221. ISBN 975 8318 86 1. 
  3. ^ Saint Patrick Retold: The Legend and History of Ireland's Patron Saint. Princeton University Press. 2019. ISBN 9780691190013. 
  4. ^ Flechner 2019, s. 34–35
  5. ^ Flechner 2019, s. 1
  6. ^ Meekins, Jeannie. Saint Patrick (İngilizce). Learning Island. s. 14. 
Genel
  • Brown, Peter (2003). The Rise of Western Christendom: Triumph and Diversity, A.D. 200–1000. 2nd. Oxford: Blackwell. ISBN 978-0-631-22138-8. 
  • Cahill, Thomas (1995). How the Irish Saved Civilization. New York: Doubleday. ISBN 978-0-385-41849-2. 
  • Dumville, David (1994). "The Death Date of St. Patrick". Howlett, David (Ed.). The Book of Letters of Saint Patrick the Bishop. Dublin: Four Courts Press. ISBN 978-1-85182-136-5. 
  • Healy, John (1892). "The Arrival of Saint Patrick". The Ancient Irish Church. 1. Londra: Religious Tract Society. ss. 17-25. 
  • Hughes, Kathleen (1972). Early Christian Ireland: Introduction to the Sources. Londra: Hodder & Stoughton. ISBN 978-0-340-16145-6. 
  • Iannello, Fausto (2008). "Note storiche sull'Epistola ad Milites Corotici di San Patrizio". Atti della Accademia Peloritana dei Pericolanti, Classe di Lettere, Filosofia e Belle Arti. Cilt 84. ss. 275-285. 
  • Iannello, Fausto (2012), "Il modello paolino nell’Epistola ad milites Corotici di san Patrizio, Bollettino di Studi Latini 42/1: 43–63
  • Iannello, Fausto (2013), "Notes and Considerations on the Importance of St. Patrick's Epistola ad Milites Corotici as a Source on the Origins of Celtic Christianity and Sub-Roman Britain". Imago Temporis. Medium Aevum 7 2013: 97–137
  •  Moran, Patrick Francis Cardinal (1913). "St. Patrick". Herbermann, Charles (Ed.). Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  • McCaffrey, Carmel (2003). In Search of Ancient Ireland. Chicago: Ivan R Dee. ISBN 978-1-56663-525-7. 
  • MacQuarrie, Alan (1997). The Saints of Scotland: Essays in Scottish Church History AD 450–1093. Edinburgh: John Donald. ISBN 978-0-85976-446-9. 
  • O'Loughlin, Thomas (1999). Saint Patrick: The Man and his Works. Londra: S.P.C.K. 
  • O'Loughlin, Thomas (2000). Celtic Theology. Londra: Continuum. 
  • O'Loughlin, Thomas (2005). Discovering Saint Patrick. New York: Orbis. 
  • O'Loughlin, Thomas (2005). "The Capitula of Muirchu's Vita Patricii: do they point to an underlying structure in the text?". Analecta Bollandiana. Cilt 123. ss. 79-89. doi:10.1484/J.ABOL.4.00190. 
  • O'Loughlin, Thomas (2007). Nagy, J. F. (Ed.). The Myth of Insularity and Nationality in Ireland. Dublin: Four Courts Press. ss. 132-140. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İrlanda</span> İrlanda adasında yer alan Batı Avrupa ülkesi

İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

<span class="mw-page-title-main">Armagh</span>

Armagh, Kuzey İrlanda'da bulunan yerel idare bakımından "Armagh City and District" bölgesinin merkezi olan ve 1994'te Kraliçe beratıyla şehir statüsü kazanmış bir kent. Yerel idare reformları yapılmadan önce Armagh Kontluğu merkeziydi. 2011 Nüfus Sayımına göre yerel idare sınırları içinde 14.777 kişi yaşamaktadır ve böylece coğrafi görüşle büyükçe bir kasaba kadar nüfusu bulunmaktadır. Kuzey İrlanda'daki diğer şehirler ve İrlanda Cumhuriyeti'nde bulunan şehirler arasında en küçüğüdür; Birleşik Krallık şehir statüsü taşıyan yerleşkeler arasında ise St Davids ve Bangor'dan sonra üçüncü küçük şehir statülü yerleşkedir.

Thomas MacGreevy, İrlanda şiirindeki modernist akımın en önemli figürlerinden biridir. Şairliğinin yanında İrlanda Ulusal Galerisi'nin 1950-1963 yılları arasında müdürlüğünü yaptı ve birinci İrlanda Sanat Konseyi'nde (Irish Arts Council) hizmet verdi.

İrlanda tarihi bugünkü İrlanda topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Samhain, geleneksel olarak her yıl 31 Ekim'den 1 Kasım'a kadar kutlanılan, Kış mevsiminin gelmesini işaretleyen ve Azizler Günü ile birlikte Cadılar Bayramı'nın kökenini oluşturan bir Kelt dini festivalidir. Festivalin ismi Eski İrlandaca Samain sözcüğüne dayanır. Bu kelimenin Ön Hint Avrupa dilindeki *semo- ("yaz") kökünden türediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

İrlanda Bayrağı, İrlanda Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">St Patrick's Athletic FC</span>

St Patrick's Athletic Football Club, Dublin'de kurulan bir futbol kulübüdür. 1929 yılında kurulan takım League of Ireland Premier Division'nde oynamaktadır. İç saha maçlarını Richmond Park'ta oynar. Takım 7 kez League of Ireland'ni, 2 kez de FAI Cup'ı kazanmıştır. Takımın şu anki teknik direktörü Pete Mahon, baş antrenörü ise John Gill'dır.

<span class="mw-page-title-main">1798 İrlanda Ayaklanması</span> Fransız Devrim Savaşları sırasında isyan

1798 İrlanda Ayaklanması veya Birleşik İrlandalılar Ayaklanması, 1798 yılında İrlanda'daki Büyük Britanya egemenliğine karşı aylarca süren ayaklanmadır. Ayaklanmanın ardındaki temel örgütlü güç Birleşik İrlandalılar Örgütü adlı gruptu. Grup Amerikan ve Fransız Devrimlerinin bağımsızlıkçı ve devrimci ideallerinden etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Bağımsızlık Savaşı</span> İrlanda Bağımsızlık Savaşı veya Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusunun Britanya Hükûmetine ve İrlandada bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır

İrlanda Bağımsızlık Savaşı ya da Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun Britanya Hükûmeti'ne ve İrlanda'da bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Patrik Katedrali, New York</span>

Aziz Patrik Katedrali Katolik kilisesine bağlı bir katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür İrlanda Devleti</span> 1922-1937 yılları arasında kuzeybatı Avrupada egemen olan devlet

Özgür İrlanda Devleti, 6 Aralık 1921 tarihinde Britanya hükûmeti ve İrlanda milliyetçilerinin imzaladığı İngiliz-İrlanda Antlaşması sonucunda kurulan bir dominyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda sorunu</span>

Kuzey İrlanda sorunu, Kuzey İrlanda'da süren ve çeşitli zamanlarda İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere ve ana kara Avrupa'ya yayılan etnik milliyetçi çatışmalardır. "The Troubles" dönemi 1960'ların sonunda başladı ve yaygın görüşe göre 1998 Belfast Anlaşması ile sona erdi. Ancak şiddet eylemleri o zamandan beri ara sıra devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'nın illeri</span>

İrlanda'nın illeri, İrlanda'nın tarihi bölgeleridir. İrlanda tarihsel olarak Connacht, Leinster, Munster ve Ulster olmak üzere dört ile ayrılmıştır. İlleri idari veya siyasi bölümler olmayıp yalnızca tarihsel ve kültürel varlıklar olarak var olmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">I. Anastasius (papa)</span> papa

Papa Anastasius I 27 Kasım 399 tarihinden 19 Aralık 401'de ölümüne kadar papalık yapmış Hristiyan din adamı ve azizi.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Cumhuriyeti'nde COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgını 29 Şubat 2020'de İrlanda'ya ulaştı ve üç hafta içinde tüm illere yayıldı. Salgın toplumu birçok şekilde etkiledi. 12 Mart'ta hükûmet tüm okulları, kolejleri, çocuk bakım tesislerini ve kültür kurumlarını kapattı ve büyük toplanmaların iptalini önerdi. Aziz Patrick Günü şenlikleri iptal edildi ve Taoiseach, Leo Varadkar o gece ulusa seslendi. 24 Mart'ta neredeyse tüm işletmeler, mekanlar ve tesisler kapatıldı; ancak dörde kadar toplantıya izin verildi. Üç gün sonra hükûmet, "zorunlu olmayan" seyahat ve ev dışındaki kişilerle temas kurmayı yasakladı. Garda Síochána'ya, tekrar tekrar genişletilen ve en erken 18 Mayıs'a kadar yürürlükte olan önlemleri uygulama yetkisi verildi.

Lusk Fingal, İrlanda'da bulunan küçük bir kasabadır. Kasaba, Dublin şehir merkezinin yaklaşık 20 km (12 mi) kuzeyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İrlandalılar Örgütü</span> İrlanda Krallığındaki politik organizasyon (1791 - 1804/1805)

Birleşik İrlandalılar Örgütü, kısaca Birleşik İrlandalılar olarak da bilinir, İrlanda Krallığı'nda Fransız Devrimi'nin ardından ulusal hükûmette "tüm insanların eşit temsilini" sağlamak için kurulan yeminli bir topluluktu. Anayasa reformundan ümidi kesen Birleşik İrlandalılar, 1798'de İngiliz Kraliyet güçlerine ve İrlanda'nın mezhepsel bölünmesine meydan okuyarak daha sonra 1798 İrlanda Ayaklanması olarak anılacak cumhuriyetçi bir ayaklanma başlattı. Bu ayaklanmanın bastırılması, Dublin'deki Protestan Yükseliş Parlamentosu'nun kaldırılmasının ve İrlanda'nın Büyük Britanya ile bir Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'na dahil edilmesinin başlangıcı oldu. Bu olayların ardından 1803'te hareketi canlandırma ve ayaklanmayı yenileme girişimi yine yenilgiye uğratıldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Agapetus</span> papa

Papa Aziz I. Agapetus 13 Mayıs 535 ile 22 Nisan 536 tarihleri arasında görev yapan bir papadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Patrik Haçı</span>

Aziz Patrik haçı, beyaz zemin üstünde krımızı renkli ve şekli X harfine benzeyen bir haçtır.

<span class="mw-page-title-main">O'Brien Hanedanı</span>

O'Brien Hanedanı 10. yüzyılda Dál gCais'ten (Dalcassialılar) Brian Boru tarafından kurulan İrlandalı bir klan ve Munsterli bir hanedandır. Munster kralı olduktan sonra fetihler yoluyla kendini Ard Rí na hÉireann ilan etmiştir. Böylece Brian'ın soyundan gelenler Ó Briain adını taşıyarak 12. yüzyıla kadar Munster Krallığı'nı yönetmeye devam etmişler ancak zamanla toprakları küçülerek Thomond Krallığı'na dönüşmüş ve bu krallığı beş yüzyıldan az bir süre ellerinde tutmuşlardır.