İçeriğe atla

Aziz Nikolaos Kilisesi (Kavala)

Koordinatlar: 40°56′10″K 24°24′48″D / 40.93611°K 24.41333°D / 40.93611; 24.41333
Aziz Nikolaos Kilisesi
Aziz Nikolaos Kilisesi, Kavala
Harita
Temel bilgiler
KonumKavala, Yunanistan
Koordinatlar40°56′10″K 24°24′48″D / 40.93611°K 24.41333°D / 40.93611; 24.41333

Agios Nikolaos Kavala Kilisesi, Doğu Makedonya'nın Kavala şehrinin merkezinde bulunan bir Ortodoks Hıristiyan kilisesidir (eski adıyla İbrahim Paşa Osmanlı Camii).[1]

Tanım

Mevcut tapınağın bulunduğu alan eski çağlardan beri ibadethane olmuştur. Hristiyanlık öncesi dönemde, şehrin Neapolis olarak adlandırıldığı dönemde, bir kadın tanrının onuruna muhtemelen küçük ölçekli bir pagan tapınağı inşa edilmişti. Kutsal alan, yaklaşık olarak kilisenin bugünkü kulesinin bulunduğu yerde bulunuyordu ve mermerlerinin bir kısmı, esas olarak mevcut kulenin tabanında, dış duvar işçiliğine gömülü olarak korunmuştu.

Havari Pavlus, Avrupa gezilerinin başında bölgenin limanına indi ve burası, Milletlerin Havarisi'nin ayak bastığı ilk Avrupa bölgesi olarak kabul ediliyor. Bugünkü kilisenin doğu tarafında, bölgedeki bu tarihi olayı temsil eden bir mozaik bulunmaktadır.[2]

Zulümlerin sona ermesinden ve bölge sakinlerinin Hristiyanlaştırılmasından sonra, sahildeki pagan tapınağının muhtemelen MS 312-342'de bir Hristiyan tapınağına[3] dönüştürülmesini kabul etmeliyiz. Havari Pavlus Bazilikası'nın inşası, şehrin Christoupolis olarak adlandırıldığı imparatorun Jüstinyen hükümdarlığı sırasında, 6. yüzyıla tarihlenmelidir. Bugüne kadarki arkeolojik verilere göre, Bizans'ın muhteşem havari Pavlus kilisesi, büyüklüğü ve "havariliği" nedeniyle Christoupolis Katedrali olabilir.

Normanlar'ın 1185 yılında Hristoupolis'e gelişi, şehri ve muhteşem bazilikayı yerle bir etti. Normanlar'ın ayrılışından sonra bölge sakinleri, şehrin ibadet ihtiyaçlarını karşılamak için küçük bir tapınak inşa etmek için daha önceki tapınakların çeşitli yapısal ve mimari elemanlarını kullanmış ve bu sayede kurtulmuşlar gibi görünüyor. Bu kilise 1204'ten 1261'e kadar bir Roma Katolik kilisesine - belki Aziz Lazarus'a ait - ve sonra tekrar Ortodoks[3] kilisesine dönüştürüldü.

Hristoupolis'in 1391 yılında Osmanlılar tarafından işgali, şehrin ıssızlaşmasına ve yaklaşık bir yüzyıl sonra buraya, bugünkü adını veren Konya kasaba-kalesi "Kavalla"dan gelen Türklerin yerleşmesine neden oldu. şehirde. Kavala'daki eserleriyle ünlü, II. Süleyman'ın veziri İbrahim Paşa, kendi adıyla anılan mevcut binayı 1530 yılında görkemli bir cami olarak yaptırmıştır (Türkçe: İbrahim Paşa Camii '). Kavala'nın en büyük camisiydi.

Nüfus değişimi ve Küçük Asya ve Pontus'tan binlerce Rum'un şehre gelmesiyle birlikte, bölge başlangıçta mültecilere ev sahipliği yapmış, daha sonra - 1928'de - denizcilerin koruyucu azizine adanmış bir Hristiyan tapınağına dönüştürülmüştür. aziz Nikolaos, Myron başpiskoposu. Bugünkü minarenin kaidesinin üzerinde yeni inşa edilen çan kulesi bulunmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Η Οθωμανική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.). 2008. s. 264. ISBN 978-960-214-792-4. 
  2. ^ Λωλίδης Βασίλης (17 Ağustos 2017). "Ανακαλύπτοντας την ιστορία της Καβάλας". ΑΠΕ-ΜΠΕ. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2017. 
  3. ^ a b Υφαντίδης, Ευάγγελος (2024). "Η βυζαντινή Βασιλική του αποστόλου Παύλου Χριστουπόλεως". Σελίδες ιστορίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, 99. 
  4. ^ Μελκίδη Χρύσα (4 Haziran 2007). "Καβάλα". Τουριστικός Οδηγός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siraküza</span> İtalyanın Sicilya bölgesinde, Siracusa iline bağlı ilçe (komün)

Siraküza veya Sırakuza, İtalya'nın Sicilya Özerk Bölgesi'de Antik Yunan çağında bir koloni devlet olarak kurulmuş, günümüzde Siraküza ilinin merkezi olan kent.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Bazilikası</span> Romada bazilika

Aziz Petrus Bazilikası veya San Pietro Bazilikası Roma'daki en büyük 4 bazilikadan ikincisidir. Vatikan'daki en göze çarpan binadır. Kubbesi ile Roma'nın silüetindeki en önemli parçalardan biridir. Hıristiyanlığın en büyük kilisesidir. 23.000 m² arazi üzerine kuruludur. 60.000 kişilik kapasitesi vardır. İstanbul'un Fethi'nden sonra, Kızıl Elma'nın, Roma'da bulunan Saint-Pierre Kilisesinin mihrabındaki altın top olduğu ileri sürülmüştür. Yapının inşaatına 18 Nisan 1506 tarihinde başlanıp 1626 yılında inşaat tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mira (antik kent)</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısında bulunan bir Likya antik kenti

Myra, günümüzde Antalya ilinin Demre ilçesinin bulunduğu yörede yer alan antik bir Likya kentidir. Alacadağ, Akdağlar (Massikytos) ve Ege Denizi arasında Demre Çayı (Myros) tarafından taşınan toprakla oluşmuş verimli alüvyon ovasına kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Dimitri Kilisesi</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Aya (Aziz) Dimitri Kilisesi, Selanik’te şehrin koruyucusu Selanikli Aziz Dimitri’ye adanmış Bizans devrinden kalma kilise.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Pavlus Kilisesi (Tarsus)</span> Mersin illinin Tarsus ilçesindeki tarihî kilise

Aziz Pavlus Kilisesi veya Aziz Paulos Anıt Müzesi, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alır. Geleneğe göre Aziz Pavlus Kilisesi'nin inşa tarihi 1102'dir, ancak mevcut yapı, kubbesiz bir bazilika, çok daha sonra Ortodoks Arap - Rum Cemaati tarafından 1862'de inşa edildi. Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı kilisenin cemaati yok olmuştur ve ziyaretçilerinin sayısı azalmıştır. 1992-1993 yıllarında ise Vatikan tarafından Aziz Pavlus Sempozyumu ve Ayini düzenlenmiştir. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen kilise, hac yeri olarak ziyaret edilmektedir. Bina toplam alanı 460 m2 dir. Yapı malzemesi genellikle kesme taş olup iç boyutlar 19.30 m × 17.50 m dir.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Tiron</span> Anadolulu aziz

Aziz Theodor Tiron Katolik Kilisesi, Anglikan ve Doğu Ortodoks Kilisesi'nde anılan Amasyalı Theodor olarak da bilinen savaşçı yüce şehittir. İsminin sonundaki farklı şekillerde de yazılan, Latince'den Yunancaya aktarılmış unvanı onun acemi bir piyade askeri olduğunu söylemektedir. Amasyalı Theodor sık sık kendisinden yüksek rütbeli komutan yüce şehit Theodor Stratelates ile karıştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Plaoşnik</span>

Plaoşnik Kuzey Makedonya Ohri ilinde bulunan bir arkeolojik bölge. Bulgar Çarı Samuel tarafından yaptırılan kaleden yaklaşık 250 metre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiş Kilisesi</span>

Kiş Kilisesi veya Kutsal Yelisey Kilisesi, Azerbaycan'nın Şeki iline bağlı Kiş köyünde bulunan bir Alban kilisedir. Kilisenin inşası 12. yüzyılda tamamlanmış olup günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nikolaos Kilisesi (Malá Strana)</span> Pragın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok mimarisiyle yapılmış bir kilise

Aziz Nikolaos Kilisesi Prag'ın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok tarzda yapılmış bir kilisedir. 1704-1755 yılları arasında, daha önce 13. yüzyıldan kalma ve yine Aziz Nikolaos'a adanmış olan Gotik tarzdaki bir kilisenin bulunduğu yerde inşa edilmiştir. Prag Barok mimarisinin en büyük örneği olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Agios Ioannis Lampadistis</span>

Agios Ioannis Lampadistis, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilise kompleksidir. Kilise, 1985 Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karmelit Kilisesi</span>

Karmelit Kilisesi veya Meryem Ana ve Aziz Joseph'in Göğe Kabulü Kilisesi, Varşova'daki Krakowskie Przedmieście 52/54 adresindeki bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yanya Kalesi</span>

Yanya Kalesi, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir kaledir. Kale, ilk olarak 11. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilmiş olup günümüz kale büyük ölçüde geç Osmanlı döneminde Tepedelenli Ali Paşa yönetimindeki yeniden yapılanmaya dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Bey Camii (Yunanistan)</span>

Halil Bey Camii, Yunanistan'ın Kavala kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Cami, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Titos Katedrali</span>

Aya Titos Katedrali, Aziz Titus Katedrali, Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşa Camii, Vezir Camii veya Yeni Cami, Girit'in Kandiye şehrinde bulunan ve Aziz Titos'a adanmış bir Ortodoks kilisesidir. 1856 yılındaki depremde yerinde bulunan binanın yıkılması sonrasında 1869 yılında yerine inşa edilen Yeni Cami'nin, 1925 yılında kiliseye dönüştürülmesi ile Hristiyan ibadetine açılmıştır. Kilise, 2013 yılında Girit başpiskoposluğunun katedrali olarak ilan edilmiştir. Kilise, eklektik tarzda, kubbeli kare planlı bir yapıdır. Yapının dış cephesinde dikey unsurlar baskın olup üst kısımda taş oyma bir apsis bulunmaktadır.