İçeriğe atla

Aziz Martin Kilisesi

Koordinatlar: 48°32′03″K 12°09′04″D / 48.53417°K 12.15111°D / 48.53417; 12.15111
Aziz Martin'in Kilisesi
Harita
Temel bilgiler
KonumLandshut, Bavyera, Almanya
Koordinatlar48°32′03″K 12°09′04″D / 48.53417°K 12.15111°D / 48.53417; 12.15111
İnançRoma Katolik
Mimari
Mimar(lar)Hans von Burghausen
Mimari türKilise
Mimari biçimGotik
İnşaat başlangıcı1389
Tamamlanma1500
Özellikler
Minare yüksekliği130.6 m
MalzemelerTuğla

Aziz Martin'in Kilisesi, Almanya'da Landshut'ta bulunan Orta Çağ kilisesidir. Aziz Martin'in Kilisesi, Trausnitz satoşu ve Landshut Düğün' ün kutlaması ile birlikte Landshut' un en önemli görülmeye değer ve tarihsel aktivite yerleridir. Bu Gotik mimari yapıdaki kilise Bavyera' da en yüksek ve dünyada 130,6 metre (yaklaşık 428 fit) uzunluğuyla en yüksek tuğla yapıdır.

Tarih

1204 yılında Landshut kasabayı, Dük Ludwig the Kelheimer tarafından kuruldu. Dük, Trausnitz Şatosu'nu tesis etti ve şu günlerde ayakta duran Aziz Martin'in Kilisesi' nin o zamanki yerine küçük bir kilise inşa etti. Kilise yapısı 1389 yılında başladı. Kilsenin bitmesi için yaklaşık 120 yıl aldı. Bu zaman döneminde orada site binasını idare eden 5 mimar vardı. Kuleyi inşa etmek hemen hemen 55 yıl aldı. Kilise 1500 yılında adandı.

Özellikler

1495 yılındaki koro yeri 8 metre (22 fit) genişliği sahiptir. İsa'nın çarmıha gerilişini tasvir eden crucifix, geç Gotik mimari dönemin en geniş örneklerinden biridir. Vücud bir ıhlamur ağacı gövdesinden oyulmuş ve 5,80 metre (16 fit) genişliğe ve 5.40 metre (15 fit) genişliğinde bir kola sahiptir. Kilise içindeki önemli sanat çalışmalarının içerdikleri yüksek altar, altıgen mimber (yekpare taştan oyulmuş) ve yaklaşık 1520 yılında Hans Leinberger tarafından yapılmış olan "gül çelengi/Madonna halkası" (onun en önemli çalışmalarından biri) dır.

İnşaat ve yenilemeler

Kilisenin inşası 1380 yılları civarında mimar Hans von Burghausen altında başladı. Kilise inşasının kesin başlama tarihi iyi bilinmemektedir. Fakat onun inşası ilk olarak 1392 yılındaki şehir kayıtlarında not edilir. Yapı 1500 yılında tamamlanmıştır.

Kilise tuğla ve harç dan yapılmıştır. İnşaası için beş bin ağaç kazık kullanıldı. Kazıklar tamamiyle zemin suyuna yerleştirildi, bakteriler tarafından sebep olacak çürümeyi önlemek için. 130,6 metre (428 fit) yüksekliğiyle kilise kulesi dünyada en yüksek tuğla yapı olarak kabul edilir, Bizim Leydi Kilisesi, Brüj' ü 8,6 metre geçerek.

2001 yılında Aziz Martin'in Kilisesi küçük basilika unvanını Roma'da Papa II. Jean Paul' dan aldı.

Resim galerisi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">St. Antuan Katolik Kilisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir kilise

St. Antuan Katolik Kilisesi, İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçaltı Kilisesi</span>

Ihlara Vadisi, Aksaray Kapadokya'da Ihlara Vadisi'nde bulunur. Gişeden geçip merdivenlerden indikten sonra sağ tarafa doğru 10 metre ilerdedir. Ancak merdivenlerin yarısına kadar inip sağa dönülmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Santi Giovanni ve Paolo Kilisesi</span>

Santi Giovanni ve Paolo Kilisesi, Venedik konuşma dilinde San Zanipolo olarak bilinir ve İtalya'nın kuzey bölümünde yer alan Venedik kentindedir. Şehirdeki en büyük kiliselerden biridir ve küçük bazilika statüsüne sahiptir. Büyük tuğla yapı İtalyan Gotik mimari tarzında yapılmıştır. Venedik'teki Dominikan mezhebinin başlıca kiliselerinden olup, kalabalık cemaat topluluğuna vaız için inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Denis Bazilikası</span>

Saint-Denis Bazilikası, Saint-Denis, Seine-Saint-Denis, Fransa 'da Orta Çağ'da Gotik mimari stilline göre yapılmış bir büyük manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ragusa, İtalya</span> Ragusa iline bağlı komün (Sicilya, İtalya)

Ragusa, İtalya'nın coğrafi olarak güneyinde Sicilya Özerk Bölgesi'nde tarihi bir şehir ve idâri bakımdan bir komün olup, Ragusa ili'nin merkezi şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apsis (mimarlık)</span>

Apsis, Hristiyanlığın dini mabetleri olan kiliselerin sunak odasını kapsayan, çoğunlukla yarım daire ya da çokgen, çok nadir durumlarda dikdörtgen planlı bir yapı unsurudur. Apsisler antik döneme ait bazilikalarda yaygın olarak da mimari öğe olarak kullanılmıştır. Apsisler, yapının cephesinde dışa doğru göbekli bir yapı olabildiği gibi, bina içlerinde ya da dikdörtgen planlı duvarlarla da sarılı olabilir. Apsislerin çatısı çoğunlukla yarım kubbe biçiminde olur, ancak düz çatılı apsisler de mümkündür. Çoğunlukla kiliselerin yan neflerinden, yan şapellerinden veya apsislerinden açılan küçük apsislere ise, mimarlıkta apsidiyol denir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi</span>

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesi Kuzguncuk semtinde bulunan 11 Mayıs 1835 tarihinde ibadete açılmış ve 1861 yılında yeniden inşa edilmiş olan Ermeni kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Basel Katedrali</span> İsviçrenin Basel kentinde bulunan bir Manastır

Basel Manastırı, İsviçre'nin Basel şehrinde bulunan ve şehrin önemli turistik yerlerinden biridir. Manastır, İsviçre ulusal miras listesinde yer almaktadır. Başta Katloik kilisesi için inşa edilen manastır Reform sonrası Protestan Kilisesine geçmiştir. 1019 ile 1500 arasında Romaneks mimari ve Gotik mimarinin etkisinde kalan yapı 1356 Basel Depremi'nde yıkılmış ve Freiburg Manastırı'nın mimarı Johannes Gmünd tarafından tekrar inşa edilmiş ve 1421'de Ulrich Ensingen tarafından tamamlanmıştır. Güney kulesi ise 1500'de Hans von Nußdorf tarafından tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mihail Katedrali</span> Belgradda kilise

Aziz Mihail Katedrali, Belgrad'ın merkezindeki bir Sırp Ortodoks Kilisesi'dir. Sırbistan'daki en önemli ibadethanelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Aziz Apollinare Bazilikası</span> Geç antik çağda bir bazilika

Yeni Aziz Apollinare Bazilikası (Sant’Apollinare Nuovo), 35 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğinde, Teoderik tarafından 500lü yıllarda inşa ettirilen bir geç antik çağ bazilikasıdır. Yapıyı ilginç kılan özelliklerinden birisi Konstantinopolis'ten getirilen Prokonnesos mermeri yapımı olan sütunları ve yapı içerisindeki eşşiz mozaiklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mikâil Kilisesi (Viyana)</span> Viyanada bir kilise

Aziz Mikâil Kilisesi, Viyana, Avusturya'da bulunan en eski kiliselerden ve geriye kalan az sayıdaki Romanesk yapıdan biridir. Mikâil'e adanan kilise, Innere Stadt ilçesindeki Michaelerplatz meydanında ve Hofburg İmparatorluk Sarayı'nın Aziz Mikâil Kapısı karşısında yer alır. Sekiz yüzyıllık tarihi boyunca Romanesk ve Gotik gibi çeşitli mimari tarzları barındırmıştır. 1219-1221 yılları arasında Avusturya Dükü VI. Leopold tarafından yaptırıldığı düşünülen kilisenin açılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte mevcut hâlini aldığı 1792 yılı bilinen en eski tarihtir.

<span class="mw-page-title-main">Vaçnadziani Manastırı</span>

Kutsal Vaçnadziani veya Vaçnadziani Manastırı, Doğu Gürcistan'ın Gurcaani belediyesindeki Vaçnadziani köyünün yanında konumlanmış eski bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Ana Kilise, Bütün Azizler manastırından sonra adlandırılmıştır. Ayrıca 9. yüzyılda piskoposluk bölgesinin ana kilisesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nantes Katedrali</span>

Nantes Katedrali veya Nantes St. Peter ve St. Paul Katedrali, Nantes, Pays de la Loire, Fransa'da bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Katedral, Gotik mimari üslubundadır. Kilisenin inşası, daha evvel Romanesk katedralin bulunduğu konumda 1434'te başladı ve bitmesi 457 yıl sürdü ve sonunda 1891'de tamamlandı. 1862'den beri Fransız Kültür Bakanlığı tarafından bir tarihi anıt olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka mimarisi</span>

Danimarka mimarisi, arkeolojik buluntularla zengin bir şekilde ortaya çıkarılan Viking dönemine dayanan bir geçmişe sahiptir. Orta Çağ'da, ülke genelinde önce Romanesk, ardından Gotik kiliseler ve katedrallerin ortaya çıkmasıyla mimarinin temelleri sağlam bir şekilde atılmıştır. Taşa erişimin az olması nedeniyle, tuğla sadece kiliseler için değil, aynı zamanda surlar ve kaleler için de tercih edilen inşaat malzemesi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sant'Elena, Venedik</span> Venedikte bir kilise

Bazen Santa Lena olarak da adlandırılan Sant'Elena, İtalya'nın Venedik kentindeki Castello bölgesi'nin en doğu ucunda bulunan Gotik tarzı bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nicholas Kilisesi (Tallinn)</span>

Aziz Nicholas Kilisesi Estonya'ın Tallinn şehrinde bulunan eski bir Orta Çağ kilisesidir. Balıkçıların ve denizcilerin koruyucusu olan Aziz Nikolaos'a ithaf edilmiştir. Aslen 13. yüzyılda inşa edilmiş ve II. Dünya Savaşı'nda Sovyetlerin Tallinn'i bombalaması sırasında kısmen yıkılmıştır. Sonrasında restore edildi ve günümüzde Estonya Sanat Müzesi'nin bir kolu olan ve esas olarak Orta Çağ döneminden itibaren dini sanata odaklanan Niguliste Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Eski kilise binası aynı zamanda konser salonu olarak da kullanılıyor.