Aziz Mahmud Hüdayi (anlam ayrımı)
- Aziz Mahmud Hüdayi
- Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi, Üsküdar
Telli Baba, Kadirî tarikatı şeyhlerinden bir velidir. Türbesi İstanbul Rumelikavağı'ndadır.
İsmâil Hakkı Bursevî,, mutasavvıf, Celvetî şeyhi, müfessir, şâir.
Bayramilik veya Bayramiyye Tarikatı, kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin (1352-1429) adına izafeten Bayramîyye Tarikatı olarak tanınmıştır. Hacı Bayram-ı Veli'nin, hocası Safev’îyye şeyhi Hoca Alâ ed-Dîn Ali Erdebilî'nin talebelerinden Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli'nin Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşâd fa'aliyetlerine başladığı 1412 tarihi, ilk Türk tarikatı olan Bayramiye'nin kuruluşu olarak kabul edilir.
Aziz Mahmud Hüdayi, Anadolu’da yetişen velîlerden olup, Halvetiyye tarikatının kolu, Celvetiyye tarikatının kurucusudur.
Celvetîlik ya da Celvet’îyye — Halvetiyye'nin bir alt sınıfına ait olan ve Halvetiyye İslâm Tarikâtı ile karıştırılmaması gereken bu Sufi tarikât, Bayramiyye'nin yan kollarından birisi olarak Hacı Bayram-ı Veli'nin müridlerinden "Akbıyık Sultan" tarafından Bursa'da Celvetîyye-î Bayramîyye Tarikâtı adı altında kurulmuştur. Bu sûfi tarikât, daha sonraları ise Aziz Mahmud Hüdayi tarafından Celvetîyye Tarikâtı adı altında yeniden yapılandırılan Halvetiye sufi tarikâtnın temellerini oluşturmuştur.
Safranbolulu Mehmed Emin Halvetî Safranbolu'da 19.yüzyılda yaşamış sufi ve tasavvuf üstadı.
Aziz Mahmud Hüdayi, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Batıda İstanbul Boğazı'na kıyıdaş konumdadır. Kuzeyinde Mimarsinan; güneyinde Salacak; doğusunda ise yine Mimarsinan ve Ahmediye mahalleleri vardır. Mahalle sınırları içerisinde Üsküdar'ın Ticaret sokağı olarak da bilinen Uncular Caddesi bulunmaktadır. Adını mahalle sınırları içinde kabri bulunan Aziz Mahmud Hüdayi adlı kişiden almaktadır. Mahallede Ayazma, İmrahor, Çakırcıbaşı Hasan Paşa, Aziz Mahmud Hüdayi, Kaptanpaşa, Ahmet Çelebi, Rumi Mehmet Paşa camileri ile Cennet Efendi Türbesi yer almaktadır.
Mimarsinan, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Batıda İstanbul Boğazı'na kıyıdaş konumdadır. Mahallenin batı komşularından biri de Aziz Mahmud Hüdayi mahallesidir. Kuzeyinde Sultantepe; kuzeydoğusunda Selamiali; doğusunda Muratreis güneyinde ise Valideiatik, Zaynep Kamil ve Ahmediye mahalleleri vardır. Adını Osmanlı Devleti'nin en çok eser veren saray mimarlarından biri olan Sinan'dan almıştır. Mahalle sınırları içinde bulunan Mihrimah Sultan Camii, Mimar Sinan eseridir.
Doğancılar, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semt Aziz Mahmut Hüdayi, Salacak ve Ahmediye mahallelerinin kesişim noktasında yer almaktadır. Adını bu semtten alan tarihî bir de park vardır. Paşakapısı Cezaevi ve Müsahipzade Celal Sahnesi bu semtte bulunmaktadır.
Toptaşı, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semt Mimar Sinan, Aziz Mahmud Hüdayi ve Ahmediye mahallelerinin kesişim noktasında yer almaktadır. Adını bu semtten alan 2 adet cadde vardır. Üsküdar Hükümet Konağı bu semtte bulunmaktadır.
Ahmet Çelebi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Dönemin hayırseverlerinden Ahmet Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1566 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1567 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Erenköy Cemaati, Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde kurulan bir tarikattır. Nakşibendilik geleneği içinde olup esnaf ve işadamları kolu olarak bilinir. Üye sayısına göre bakıldığında büyümekte olan cemaatlerdendir.
Müderris Abdülbaki Efendi Camii ya da Baki Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Aziz Mahmud Hüdayi'nın damadı ve Tiryaki Hasan Paşa'nın oğlu olan İzmir ve Halep kadısı Müderris Abdülbaki Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1644 yılında başlanan cami aynı yılda ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Aziz Mahmud Hüdayi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu olan Asiye Hümaşah Sultan tarafından, üçüncü eşi Aziz Mahmud Hüdayi adına yaptırılmıştır. Yapımına 1589 yılında başlanan cami, 6 yıllık inşaat sürecinden sonra 1595 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Mustafa Devâtî, 17. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğunda Üsküdarlı bir Celveti şeyhi. Doğum tarihi ve yeri belli olmamakla beraber Arslan Ağa'nın oğludur. Gençliğinden beri yazıcı olarak çalıştığından dolayı Devâtî ismi verilmiştir. Celvetiyye tarikatına, Aziz Mahmud Hüdayi'nin halifelerinden Mukad Ahmed Efendi vesilesiyle tabi olmuştur.
Geysudar Mustafa, Anadolu'da yetişen büyük Velîlerden Mahmud Hüdayi 'nin dergahına giren biri olup, Halvet’îyye Sufi İslam Tarikat'ının bir alt sınıfına ait olan Bayram’îyye Tarikat'ının devamı niteliğinde bulunan Celvet’îyye (Celvetî) Tarikat'ına mensuptur.
Üsküdar İskelesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan bir iskeledir.
Üsküdar Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Üsküdar ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonudur.
Mustafa Esat Düzgünman Türk ebru sanatçısı, mücellit, dini musiki bestecisi ve icracısı, şair, türbedar ve aktar.