İçeriğe atla

Aziz Lazarus Şövalyeleri

Aziz Lazarus Şövalyeleri Arması

Kudüs Aziz Lazarus Askeri ve Hastabakıcı Şövalyeleri (LatinceOrdo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani), M. 1098'den sonra Latin Kudüs Krallığı haçlıları tarafından bir cüzzam hastanesinde kurulan Katolik şövalye tarikatı.[1] Adını Bizanslı Aziz Lazarus'dan almıştır. Cüzzam'ı tedavi etmek için kurulmuş, Hıttin Savaşı'nda yer almışlardır. Bugüne kadar faaliyete devam etmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Charles Savona-Ventura. The Order of St Lazarus in the Kingdom of Jerusalem. Journal of the Monastic Military Orders. October 2008, 1:p.55-64

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cennetin Krallığı</i> 2005 yapımı tarihî sinema filmi

Cennetin Krallığı, 2005 yapımı, yönetmenliğini Ridley Scott'ın yaptığı, Haçlı Seferleri konusu üzerine olan tarih, aksiyon, savaş ve dram türündeki bir sinema filmidir. Filmin başrollerinde Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson, Jeremy Irons, Edward Norton, David Thewlis, Brendan Gleeson ve Selahaddin Eyyubi rolünde Gassan Mesud bulunmaktadır. Film, Müslüman komutan Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü Haçlıların kurmuş olduğu Kudüs Krallığı'ndan geri alması öncesinde Haçlı Seferleri'ni ve iki tarafın bu savaşlara bakışını anlatmaktadır. Filmin tamamı, 1189–1192 yılları arasındaki Üçüncü Haçlı Seferi'ne yol açan olayların kurgulanmış bir tasviridir.

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri</span> Orta Çağda faaliyet gösteren Hristiyan askerî tarikatı

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hospitalier Şövalyeleri</span> Ortaçağ ve erken modern Katolik askerî düzeni

Hospitalye Şövalyeleri ya da Aziz Yuhanna Şövalyeleri tarikatı 1070 civarında kurulmuş bir şövalye tarikatıdır. Sonradan ismi Rodos Şövalyeleri, çok sonralarıysa Malta Şövalyeleri olarak anılmıştır. Merkezi İtalya'nın Roma kentinde bulunan tarikatın günümüzdeki resmi adı İtalyancada Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta yani Kudüs, Rodos ve Maltalı St. Jean Egemen Askeri Misafirperver Tarikatı veya kısaca Malta Tarikatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Haçlı Seferi</span> 1189–1192 yılları arasındaki Haçlı seferi

Üçüncü Haçlı Seferi, 1189-1192 yılları arasında gerçekleşmiş Haçlı seferi.

<span class="mw-page-title-main">Montgisard Muharebesi</span> Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında gerçekleşen bir savaş

Montgisard Muharebesi, Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında 25 Kasım 1177 tarihinde yapılan savaşın adıdır. Cüzzam hastası olan 16 yaşındaki Kudüs kralı IV. Baudouin sayıca daha az olan Hristiyan Ordusu ile Selahattin Eyyubi'yi yenmiştir. Ağır bir yenilgi alan Müslüman ordusundan sadece çok az sayıda asker hayatta kalacaktır.

<span class="mw-page-title-main">I. Levon</span>

II. Leo, ayrıca II. Leon, II. Levon ya da II. Levon, Onuncu Kilikya Ermeni Lordu ya da "Dağların Lordu" ve ilk Kilikya Ermeni kralı ya da I. Levon.

<span class="mw-page-title-main">Robert de Sablé</span>

Robert de Sablé, 1191'den 1193'e kadar Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı ve 1191-1192 arasında Kıbrıs lordu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Baudouin</span> Kudüs Krallığı hükümdarı (1174–1185)

IV. Baudouin veya lakabıyla Cüzzamlı kral, 1174'ten 1185'e kadar Kudüs'ün kralıydı. Cüzzam hastalığına rağmen gösterdiği irade ve Kudüs Krallığı'na bağlılığı nedeniyle çağdaşları ve daha sonraki tarihçiler tarafından takdir edildi. Yetkin danışmanlar seçen Baudouin, gelişen bir Haçlı devletini yönetti ve onu Müslüman hükümdar Selahaddin'den korumayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">İbelinli Balian</span> Kudüs Krallığına bağlı Fransız soylu

İbelinli Balian, 12 yüzyılda Haçlı devleti Kudüs Krallığı'nda önemli bir Fransız soylu. 1170-1193 yılları arasında İbelin'in efendisiydi. 1187'de Kudüs Kuşatması sırasında şehrin savunmasının lideri olarak 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Selahaddin Eyyubi'ye teslim etti.

<span class="mw-page-title-main">V. Baudouin</span>

V. Baudouin, 1185'te dayısı IV. Baudouin'in ölümü üzerine tahta çıkan V. Baudouin, bir yıl Kudüs tahtında kalmıştır. Montferratlı William ve IV. Baudouin'in kız kardeşi Kudüs kraliçesi Sibylla'nın oğludur. 9 yaşında iken ölmüştür ve Kudüs tahtına üvey babası Lüzinyanlı Guy çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Hugo de Payens</span>

Hugues de Payens, Tapınak Şövalyeleri'nin ilk büyük üstadı. 1070 yılında Fransa'nın Troyes kentinde doğmuş ve 1136 yılında Kudüs'te ölmüştür. Clairvaux Manastırı başkeşişi Bernard'la birlikte Latin Rule adlı, şövalyelerin tipik davranış kurallarını içeren metni hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harbiye Muharebesi</span> 1244de muharebe

Harbiye Muharebesi, ayrıca La Forbie Muharebesi olarak da bilinir, 17 Ekim 1244 - 18 Ekim 1244 tarihleri arasında Kudüs Krallığı, haçlı tarikat birlikleri, Eyyubilerden ayrılmış Şam, Humus ve Kerek birlikleri ile Harezmli paralı askerlerle takviye edilmiş Eyyubi Sultanı Es-Sâlih Eyyûb'inin Mısır ordusu arasında gerçekleşmiştir. Ortaya çıkan Eyyubi zaferi, Yedinci Haçlı Seferi çağrısına yol açtı ve Kutsal Topraklar'daki Hristiyan gücünün çöküşüne işaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de Milly</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1120-1171den sonra)

Philippe de Milly, aynı zamanda Nabluslu Philippe olarak da bilinir, Kudüs Krallığı'nda bir baron ve Tapınak Şövalyeleri'nin yedinci Büyük Üstadıdır. Kısa bir süreliğine Kutsal Topraklarda ozan Peire Bremon lo Tort'u görevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eudes de Saint-Amand</span> 8. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı

Aziz Eudes de Saint-Amand 1110 - Ekim 1180), 1171 ile 1179 yılları arasında Tapınak Şövalyeleri'nin 8. büyük üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük usta (düzen)</span> Bir Tarikatın, Düzenin veya Organizasyonun ikincil Başkanı veya Başkanı pozisyonunun türetilmiş unvanı

Büyük Üstat Askerî tarikatlar ve şövalyelik hanedanı gibi şövalye tarikatları da dahil olmak üzere çeşitli tarikatların en yüksek başkanının unvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peire de Montagut</span> Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı

Peire de Montagut, 1218'den 1232'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır. Beşinci Haçlı Seferi'ne katılmış ve Mısır Sultanı'nın Dimyat kuşatmasının kaldırılması yönündeki şartlarına karşı çıkmıştır. Daha önce Aragon Tacı'nın Efendisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Beaujeu</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (12..-1291)

Guillaume de Beaujeu, diğer adıyla Beaujeu'lu William, 1273'ten 1291'deki Akka Kuşatması sırasındaki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıdır. Filistin'e Büyük Üstatlık yapan son Büyük Üstaddı.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kabir Tarikatı</span>

Kudüs Kutsal Kabir Tarikatı, Kutsal Kabir Tarikatı veya Kutsal Kabir Şövalyeleri olarak da adlandırılır, Papalığın koruması altındaki Katolik şövalye tarikatıdır. Tarikat lideri Papa'dır. Tarikatın birincil amacı Kutsal Topraklar'da Hristiyan varlığını desteklemek ve gözetmektir. Tarikatın bugün dünya çapında 60 bölgede yaklaşık 30,000 şövalye ve kadın mensuba sahip olduğu tahmin edilmektedir.