İçeriğe atla

Aziz Euthymius Manastırı

Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar
UNESCO Dünya Mirası
Kurtarıcı ve Aziz Euthymius Manastırı
Konum Rusya
KriterKültürel: i, ii, iv
Referans633
Tescil1992 (16. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Kurtarıcı Euthymius Manastırı, Rusya'nın Suzdal kentinde yer alan bir manastırdır.

Manastır 14. yüzyılda kuruldu ve 16. ve 17. yüzyıllarda III. Vasili, Korkunç İvan ve bölgenin asil hanedanlarından biri olan Pozharsky ailesinin bağışları üzerine önem kazandı. Bu dönemde inşa edilen binalar arasında Meryem'in Göğe Yükselişi Kilisesi, çan kulesi, çevreleyen duvarlar ve kuleler ile yedi kubbeli Kurtarıcı'nın Dönüşümü Katedrali vardır. Katedral, Vladimir-Suzdal Knezliği tarzında inşa edilmiştir. Manastırın içi, Kostromalı Gury Nikitin tarafından 1689'da yapılmış freskler içermektedir. Dmitry Pozharsky'nin mezarı, katedral duvarının altındadır.

Manastır, 1992 yılında ilan edilen Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtların bir parçasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

Çarpanak Adası, Van Gölü'nün kuzeydoğu bölgesinde, Van ilinin merkeze bağlı Çitören Köyü mevkiinde bulunan bir adadır. Köyün iskelesinden teknelerle ulaşımın sağlanabildiği ada, üstündeki doğal yaşamın bozulma tehlikesine karşı turizme kapalı tutulmaktadır. Adanın üzerinde 9. ya da 11. yüzyılda yapılmış olduğu sanılan, Aziz Yuhanna'ya (Sen Jan) adanmış bir de manastır vardır. Ktuts Manastırı adı ile anılan yapının bugün yalnızca kilise bölümü ayaktadır. Adada, Türkiye'nin başka bir yerinde bulunmayan pek çok tür bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amenapırgiç Manastırı</span> Trabzonda yer alan Ermeni Manastırı

Amenapırgiç Ermeni Kilisesi veya Kaymaklı Manastırı, 15. yüzyılda kurulmuş ve Trabzon'da yer almış olan tarihî Ermeni manastırı. Manastır zamanında Trabzon bölgesinin Ermenileri için en önemli ibadethane olarak kullanılmıştı fakat 1915 Ermeni kırımı'ndan sonra ise harabeye dönmüştür ve bugün bir çiftlik yeri olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gıduts Manastırı</span> Ermeni Apostolik manastır

Gıduts Manastırı, 9. yüzyılında inşa edilmiş ve Van ilinin Tuşba ilçesine bağlı bugünkü Çitören köyünün ve Van Gölü'nün Çarpanak adasında bulunmakta olan tarihî Ermeni Apostolik manastır. Ktuts Manastırı olarak kayıtlara geçen manastır, adanın kuzey bölümünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya Katedrali (Kiev)</span>

Ayasofya Katedrali Kiev'de şehrin sembollerinden biri olan, temeli 11. yüzyıl başında atılmış tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Stepanos Manastırı</span>

Aziz Stepanos Manastırı, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin kuzeybatısındaki Ermeni manastırıdır. Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırın İran tarafındaki Aras nehri boyunca derin bir kanyonun içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar</span>

Rusya'daki Vladimir ve Suzdal'ın Beyaz Anıtları, 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenen bir alandır. Miras Alanı, Zalesye'nin 12. ve 13. yüzyılın sonlarından kalma sekiz Orta Çağ anıtına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlara Rus Ortodoks kiliseleri ve manastırın yanı sıra bir kale ve tarihi kapı da dahildir:

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Katedrali (Suzdal)</span>

Meryem'in Doğuşu Katedrali, Rusya'nın Suzdal bölgesinde yer alan bir Dünya Mirası Sitesidir. Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar'dan biridir. Rus Orta Çağ mimarisinin en kompleks anıtlarından biridir. İlk olarak 11. yüzyılın sonlarında Vladimir II. Monomakh döneminde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meryem'in Ölümü Katedrali (Vladimir)</span>

Vladimir'deki Meryem'in Ölümü Katedrali, 13. ve 14. yüzyıllar arasında, Orta Çağ Rusyasının ana kilisesi idi. Bir Dünya Mirası Alanı olan Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtların bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suzdal Kremlini</span>

Suzdal Kremlini, tarihi 10. yüzyıla kadar gide Rus şehri Suzdal kentinin en eski kesimidir. Diğer Rus Kremlinleri gibi, orijinalinde bir kale idi ve kentin dini ve idari merkezi idi. Özellikle, Doğuş Katedrali ile dikkat çekmektedir. Bir Dünya Mirası Alanı olan Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtların bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Demetrius Katedrali</span>

Aziz Demetrius Katedrali, eski Rus kenti Vladimir'de yer alan bir katedraldir. 1191'de Vladimir-Suzdal Knezliği'nin Büyük Prensi Vsevolod the Big Nest'in hükümdarlığı sırasında Selanikli Aziz Demetrius'un onuruna inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cuma Camii</span>

Yeni Cuma Camii veya Hagios Evgenios Kilisesi, Trabzon'un Yenicuma Mahallesi'nde yer alan bir tarihi yapı. Eskiden kilise ve cami olarak kullanıldı. Günümüzde cami olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bodbe Manastırı</span> piskoposlarının yaşadığı Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir.

Bodbe'deki Azize Nino Manastırı Bodbe'nin piskoposlarının yaşadığı Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir. Gürcistan'ın Kaheti bölgesine bağlı Siğnaği kentinin 2 km güneyindedir. Aslen 9. yüzyılda inşa edilen manastır, özellikle 17. yüzyılda önemli ölçüde yenilenmiştir. Manastır günümüzde bir rahibe manastırı olarak işlev görüyor ve Azize Nino ile olan bağlantısından dolayı Gürcistan'daki en önemli hac alanlarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Martvili Manastırı</span>

Martvili Manastırı Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesine bağlı Martvili Belediyesinin merkezindeki Gürcü manastır kompleksidir. Çevredeki en yüksek tepeye konumlanmıştır ve stratejik öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Alaverdi Manastırı</span>

Alaverdi Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta kentine 25 km uzaklıkta bulunan bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın bazı bölümlerinin tarihi 6. yüzyıla dayansa da, günümüzdeki katedral 11. yüzyılda III. Kvirike tarafından eski Aziz Yorgi kilisesinin yerine yapılmıştır. Katedral, özellikle 15 ve 18. yüzyıllarda gerçekleşen depremlerde birkaç kez hasar gördü. Kilisenin freskleri 19. yüzyılda boyanmıştır, ancak 1966'da kısmen yenilenmiştir. Katedralin dış duvarları, katedral kilisesi mimarisinin tipik bir örneği olacak şekilde çok az süslüdür. Kilisenin içinin yüksekliği 42 metreden yüksektir. Kilisenin UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olması için 2007 yılında başvuru yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vanis Kvabebi</span>

Vanis Kvabebi Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki bir mağara manastırıdır. Aspindza kentinin ve daha meşhur bir mağara kenti olan Vardzia'nın yakınlarında konumlanmıştır. 1204 yılında inşa edilmiş bir savunma duvarı ve dağın yanındaki çeşitli seviyelerde bulunan bir tünel labirentinden oluşan kompleks, 8. yüzyıldan kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan mimarisi</span> gürcistan mimarisine genel bakış

Gürcistan mimarisi, Gürcistan'da bulunan mimari tarzları ifade eder. Ülke mimari anıtlar açısından son derece zengindir. Gürcü mimarisinin karakteristik özellikleri, anıtsallık, net kompozisyon, katı orantılar, makul derecede dekorasyon kullanımı ve hepsinden önemlisi doğa ile uyumlu etkileşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Tvrdoš Manastırı</span>

Tvrdoš Manastırı Trebinje, Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek şehri yakınlarındaki 15. yüzyıldan kalma bir Sırp Ortodoks manastırıdır. Bölgedeki. yüzyıldan kalma ilk Roma kilisesinin temelleri günümüzde de görülebilir durumdadır.