İçeriğe atla

Aziz Dominik Kilisesi

Koordinatlar: 42°25′52″K 8°38′49″B / 42.43111°K 8.64694°B / 42.43111; -8.64694
Aziz Dominik Kilisesi
Harita
Temel bilgiler
KonumPontevedra, İspanya
Koordinatlar42°25′52″K 8°38′49″B / 42.43111°K 8.64694°B / 42.43111; -8.64694
Mimari
Mimari türMüze (eski kilise)
Tamamlanma1383

Aziz Dominik Kilisesi (Galiçyaca: Iglesia de San Domingos), İspanya'nın Galiçya bölgesinin Pontevedra şehrinde bulunan eski kilise. 1895 yılında İspanya Kültürel Miras listesine alınmıştır. Şu anda Pontevedra müzesinin bir parçasıdır. Müze olarak kullanılan kilisenin biri büyük olmak üzere beş yarım kubbe şeklindeki yapısı ve güney duvarı ile 1282 yılında inşa edilen girişi günümüze sağlam olarak gelebilmiştir.

Tarihi

Girişi, 1282 yılında yapılsa da işlerin yarım kalması sebebiyle kilisenin inşaatına 1383 yılında başlanabilmiş ve XV. yüzyıl'a kadar devam etmiştir.

Kilise, 8 Aralık 1836[1] tarihinde kapanmış ve bir kuruluşa devredilmiştir. Daha sonra 1840 yılının Mayıs ayında bir sığınak olarak Kent Konseyine bırakılmıştır. 1869 yılına kadar kadınlar hapishanesi olarak kullanılmış ve bu tarihte Santa Clara Anaokulu'na dönüştürülmüştür. Tüm bu zaman boyunca kilisenin amacı Kent Konseyi tarafından saptansa da kilisenin yapısı gittikçe bozulmaya başlamıştır. 1846 yılında bazı parçaları yolları döşemek için kullanılmaya başlanmıştır. 1864 yılına gelindiğinde ise bina tamamen harabeye dönmüştür.

Müze dönemi

12 Mart 1874'te[2] Fermín Brey'in başkanlığındaki Kent Konseyi kilisenin yıkılması ve arsasının yakınlarındaki fuar alanına dahil edilmesi talimatını verdi. Bu karar tarihi kilise kısımlarının korunması şartıyla Tarihi Anıtlar Komisyonu tarafından da onaylanarak uygulandı.

1880 yılının Haziran ayında kilisenin tamamen yıkılmasına karar verildi. Bu karar Tarihi Anıtlar Komisyonu üyesi José Casal y Lois'i harekete geçirdi ve Ekim ayında bu duruma müdahale etti. Eyalet Valisi Filiberto Abelardo Díaz nezdinde Belediye Başkanı Alejandro Abreu'ya verilen talimatla bu karar durduruldu. 1886 yılında kilisenin yıkılmasına yönelik yine bir girişim olsa da Pontedevra'nın tanınmış insanları ve Tarihi Anıtlar Komisyonu'nun müdahalesi ile bu girişim de engellendi.

15 Ağustos 1894 tarihinde başkanlığını Casto Sampedro Folgar'ın yaptığı Pontevedra Arkeoloji Cemiyeti kurulmuştur. 1895 yılının 14 Ağustos tarihi Anıtlar Komisyonu kararı ile kilise Ulusal Anıt statüsüne alınmıştır. Arkeoloji Cemiyeti'nin toplantısında kilisenin gelecekte yapılması planlanan müzenin ana binası olması kararlaştırılmıştır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kariye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Kariye Camii veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesi ve müze.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Kilisesi</span> Hatayda bir kilise

Aziz Petrus Kilisesi, Stauris Dağı'nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. Antakya'daki ilk Hristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara, Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kilisenin hasar görmediği bildirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mormonluk</span> Joseph Smith tarafından kurulan dinî gelenek ve teoloji

Mormonluk kavramı, Joseph Smith, Jr. tarafından 1830'da ortaya çıkan İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi ve Brigham Young ile günümüze kadar da devam eden bir dini yorumun, geleneksel ve kültürel unsurlarını içermektedir. Özellikle, Mormonluk, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Noel Baba Kilisesi</span>

Noel Baba Kilisesi ya da resmi adıyla Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi, Demre'de bulunan, Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nikolaos'ın ölümü ile yapılan kilise. Noel Baba'nın ölümünden sonra bir süre burada yattığı daha sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari'ye götürüldüğüne inanılır. Kilise, Antik çağdan 20. yüzyıldaki Rum Kırımı dönemine kadar ibadethane olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi</span>

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinin Charlottenburg semtinde bulunan protestan kilisesidir. Kilise bugün Batı Berlin'in bir simgesi olarak görülüyor. Gedächtniskirche 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı. Kilise Almanya imparatoru I. Wilhelm adına bir anıt olarak yapıldı. Kasım ayının 1943 senesinde Kilise bir bombardıman sırasında büyük hasar gördü ve bu hali ile bugünde duruyor. Kilise'nin bulunduğu yer Breitscheidplatz.

Mather Dolarosa Katolik Kilisesi, Samsun'un Katolik halkı için hizmette bulunan ve Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı bir tapınak. Günümüzde birinci dereceden sit alanı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmış durumdadır.

Aziz Klemens Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kilisedir. 4. yüzyılda, Ancyra şehrinin o zamanki episkoposu olan Aziz Klemens adına inşa edilmiştir. Doğu Roma dönemi boyunca farklı yıllarda başkaca kilise, manastır ve katedral yapılarının inşa edildiği bilinse de günümüze ulaşan tek emsal olması sebebiyle Ankara'daki yegane Bizans kilisesi olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde camiye çevrilen fakat 1916 Ankara Yangını esnasında tamamen yanması sonucu terk edilen yapıdan geriye yalnızca bir duvar ve iç cephesinde yatay kolları kazınarak silinmiş bir Latin haçının bulunduğu mermer blok kalmıştır. Kurtarılan birkaç sütun başlığı ve pencere sövesi ise Roma Hamamı Açıkhava Müzesi'nde sergilenmektedir.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Simon ve Azize Helena Kilisesi</span>

Aziz Simon ve Azize Helena Kilisesi Belarus'un Minsk kentinde bir kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi</span>

Surp Hovhannes Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Gedikpaşa semtinde bulunan bir Ermeni kilisesidir. 1849'da inşa edilen kilisenin bir yangın sonucu yıkılmasından sonra 1876'da inşa edilen kilise daha sonra restore edilerek 1895'te tekrar ibadete açıldı. 1950'de tekrar restore edilen kilise 1972'de bir yangından etkilendikten sonra tekrar onarılmış ve 1986'da tümden restore edilerek İstanbul Ermeni Patriği I. Şınorhk tarafından ibadete açılmıştır. Son olarak 2006 yılında restore edilen kilise Patrik II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Dimitri Kilisesi</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Aya (Aziz) Dimitri Kilisesi, Selanik’te şehrin koruyucusu Selanikli Aziz Dimitri’ye adanmış Bizans devrinden kalma kilise.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Pavlus Kilisesi (Tarsus)</span> Mersin illinin Tarsus ilçesindeki tarihî kilise

Aziz Pavlus Kilisesi veya Aziz Paulos Anıt Müzesi, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alır. Geleneğe göre Aziz Pavlus Kilisesi'nin inşa tarihi 1102'dir, ancak mevcut yapı, kubbesiz bir bazilika, çok daha sonra Ortodoks Arap - Rum Cemaati tarafından 1862'de inşa edildi. Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı kilisenin cemaati yok olmuştur ve ziyaretçilerinin sayısı azalmıştır. 1992-1993 yıllarında ise Vatikan tarafından Aziz Pavlus Sempozyumu ve Ayini düzenlenmiştir. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen kilise, hac yeri olarak ziyaret edilmektedir. Bina toplam alanı 460 m2 dir. Yapı malzemesi genellikle kesme taş olup iç boyutlar 19.30 m × 17.50 m dir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Vukolos Kilisesi</span> İzmir, Türkiyede bir kilise

Aziz Vukolos Kilisesi veya Ayavukla Kilisesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir Rum Ortodoks kilisesidir. Adını ilk İzmir Psikoposu Vukolos'tan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayluka Kilisesi</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Lefkoşa şehrinde yer alan bir kilise

Ayluka Kilisesi, Lefkoşa'da yer alan bir kilise. Kuzey Lefkoşa'nın Ayluka (Ayyıldız) mahallesinde, Lozan Sokak üzerinde yer almaktadır. Adını Luka'dan alır. 2019 yılı itibarıyla Halk Sanatları Derneğine (HAS-DER) ait bir bina olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Nikola Kilisesi (Kuruköprü)</span>

Kuruköprü Anıt Kilisesi veya eskiden Aya Nikola Kilisesi, Türkiye'nin Adana kentinde Rum cemaat tarafından 1845 yılında inşa edilmiş, günümüzde müze olarak hizmet veren Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Kilisesi (Kldisubani)</span>

Qarapi Aziz Yorgi Kilisesi Gürcistan'ın Eski Tiflis bölgesindeki Narikala katedralinin dibinde yer alan bir 18. yüzyıl kilisesidir. Kilise tek katlıdır ve 1753 yılında inşa edilmiştir. Gürcü Ortodoks Kilisesi, Aziz Kral Vahtang Gorgasali döneminde inşa edilmiş eski bir Gürcü kilisesinin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni tüccar Petros Zohrabian ve eşi Lolita'nın ve 1735'te yaptıkları yardımlarla yeniden inşa edildi. Kilise, Gürcü-Ermeni dostluğu ve işbirliğinin en önemli örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nabahtevi Meryem Ana Kilisesi</span> Gürcistandaki bir kilise

Nabahtevi Meryem Ana Kilisesi, Gürcistan'ın Haşuri Belediyesindeki Nabahtevi köyünde yer alan bir kilisedir. Nabahtevi'deki bu 15. yüzyıl anıtı, Çerathevi dağ geçidindeki Kutsna Amiredcibi'nin emri ile inşa edilmiştir. 2006'da, Nabahtevi Meryem Ana Kilisesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Tekla Yeraltı Kilisesi</span> Mersin, Silifke yakınlarındaki bir yeraltı kilisesi öreni

Aya Tekla Yeraltı Kilisesi (Meryemlik) Mersin ilinin Silifke ilçesi yakınlarında yer alan bir yeraltı kilisesi örenidir.

Santa Maria Draperis Kilisesi, İstanbul'da bulunan tarihi açıdan bir Latin Katolik kilisesidir. 1584’te inşa edilen bu kilise, İstanbul’un en eski faal kiliselerindendir.