İçeriğe atla

Aziz Antonius Manastırı

Koordinatlar: 28°55′26″K 32°21′00″D / 28.92389°K 32.35000°D / 28.92389; 32.35000
Aziz Antonius Manastırı
Temel bilgiler
Koordinatlar28°55′26″K 32°21′00″D / 28.92389°K 32.35000°D / 28.92389; 32.35000
İnançHristiyanlık
Mimari
Tamamlanma300

Aziz Antonius Manastırı, Mısır'ın Doğu Çölü'nde, Kızıldeniz yakınlarında bir vahada bulunan Kıpti Ortodoks manastırıdır.

Kahire'den yaklaşık 334 km uzaklıkta bulunan manastır, dünyanın en eski manastırlarından birisi olarak kabul edilir. İlk Hristiyan keşişi kabul edilen Aziz Antonius'un takipçileri tarafından kurulan manastırın Kıpti tarihinde önemli bir yeri bulunmakla birlikte, bazı patrikler bu manastırdan seçilmiştir. Manastır ayrıca Hristiyan haccının uğrak merkezlerinden birisidir.

Varlıklı bir ailede MS 251 yılında Aşağı Mısır'da dünyaya gelen Antonius, henüz 8 yaşındayken yetim kalmıştır. Antonius'un hayatı hakkında bilinen hemen hemen bütün bilgiler İskenderiyeli Atanasius tarafından yazılan biyografik eser Vita Antonie'den gelmektedir. Biyografide okur yazar olmayan ancak yaşadığı ilke coğrafyadaki varlığıyla ilahi hakikate ulaşan kutsal bir insan olarak tasvir eder. Antonius'un hayatını tamamen tanrıya adamaya karar verdiği an, yine bu eserde aktarılmaktadır. Bir kilisede vaaz dinlemekte olan Antonius, o sırada Matta incilinde her şeyinizi bırakın ve tanrıyı arayın bölümünün okunması üzerine (Matta İncili: 19:21) hayatını tanrıya adamaya karar verir. 34 yaşına geldiğinde sahibi olduğu varını yoğunu bağışlayan ve dünyevi mal ve mülkten uzaklaşan Antonius, yalnızlık ve maneviyat yaşamak üzere Doğu Çölüne gitmeye ve orada yaşamaya karar verdi. Matta İncilinde duyduğu cümleleri kelimesi kelimesine uygulayan Antonius, bu sayede çölde asketik bir hayat sürmeye başladı. Çölde bulduğu küçük bir mağaraya yerleşen Antonius burada yoğun bir biçimde asketik yaşamını sürdürdü. Aziz Antonius'un ilk keşişlerden olmadığı bilinse de, onun davranışları birçok takipçi kazanmasına sebep oldu. Bu nedenle Aziz Antonius Hristiyan monastisizminin kurucusu kabul edilir.

Aziz Antonius'un ölümünün ardından takipçileri onun yaşadığı yerin etrafına yerleşmeye başladılar. Manastırın 361-363 yılları arasında Julianus döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Yerleşimde yalnızca ihtiyaç duyulan binalar inşa edilmişti. İzolasyon önemliydi ve buna uygun olarak keşişler Kutsal Liturji'nin yapıldığı ana yapıyı çevreleyen yalnız başlarına kalabildikleri hücrelerde yaşıyorlardı ve günlük yemeklerini basit bir yemekhanede birlikte yiyorlardı. Zaman geçtikçe çileci yaşam tarzı önem kaybetmiş, emniyetlerini sağlamak üzere birbirleri ile yakın ilişkiler kurmaya başlamışlardır. Antonius'un yaşam tarzını takip eden keşiş, bu sayede zamanla yalnızlığından sıyrılıp, günümüzde anlaşıldığı anlamıyla yavaşça komünel bir yaşam tarzında yaşamaya devam etmiştir.

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nursialı Benediktus</span> İtalyada yaşamış hem ortodoks hem katolik mezhebine göre aziz kabul edilen bir din adamı

Nursialı Benediktus, İtalya'da yaşamış, Ortodoks ve Katolik Kiliselerince aziz kabul edilen bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Clairvauxlu Bernard</span>

Bernard de Clairvaux, Fransız bir Keşiş ve Mistik.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Gregorius</span> 64. Katolik Kilisesi papası (540-604; pd. 590-603)

Papa I. Gregorius, daha çok Büyük Gregorius olarak bilinir. 3 Eylül 590'dan 604'te ölümüne kadar papalık yapmıştır. Yazdığı dinsel eserlerle ünlü bir Hristiyan din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manastır</span> din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapı

Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar. Bunun amacı, inzivaya çekilen kişilerin beşerî sorunlardan olabilecek en az düzeyde etkilenmesi ve şehirlere yapılacak olası askerî saldırıları en az zararla atlatmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Maurus</span>

Maurus, Nursialı Benedikt'in ilk öğrencisidir. Büyük Gregorius'un naklettiğine göre asil bir Romalı aile tarafından manastır hayatında yetiştirilmek üzere küçük yaşta manastıra verilmiştir. Maurus örnek bir Benediktin keşişi olarak Gregorius yazdığı biyografide Maurus'a dair 4 hikâyeye yer vermiştir. Bunlardan en meşhuru Maurus'un kendisi ile aynı zamanlarda manastıra verilen Placidus'u kurtarma hikâyesidir. Bu hikâye Orta Çağ ve Rönesans tablolarında sıkça resmedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Athanasios (İskenderiye piskoposu)</span>

İskenderiyeli Athanasios, 4. yüzyılda yaşamış önemli ilahiyatçı, İskenderiye Piskoposu, Kilise Babası ve azizdir. Ortodoks Hristiyanlığın oluşumunda önemli katkıları olduğu için "ortodoksluğun babası" olarak da adlandırılır. Hristiyan teolojisi üzerinde önemli bir etki bırakmış ve Hristiyan doktrininin şekillenmesinde katkı sağlamıştır. Kıpti Kilisesi tarafından İskenderiye'nin 20. Papası kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Benedikten Tarikatı</span> Katolik Hıristiyanlığa bağlı bir tarikat.

Benedikten Tarikatı (Latince: Ordo Sancti Benedicti) Aziz Benediktus'un Düzeni'ni takip eden Hristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı bir manastır tarikatıdır. Tarikat içindeki her bir manastır bağımsızdır ancak Benedikten Konfederasyonu altında amaçları doğrultusunda ortak hareket ederler.

Nusaybinli Barsauma, birusaybin'de dönem Nusaybin piskoposluğunu üstlenmiş Hristiyan din adamı. Nasturi Kilisesi olarak da bilinen Doğu Asur Kilisesince kilise babası kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Manastırı</span>

Aziz Yuhanna Manastırı, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyünde 1088 yılında inşa edilen Yunan Ortodoks manastırıdır. UNESCO manastırı 1999 yılında Dünya Mirası listesine dahil etmiştir. Listeye alındıktan sonra Patmos'lu Aziz Yuhanna olarak da anılmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros (aziz)</span> Bizanslı Hristiyan aziz

Theodoros, Bizans Rumu Hristiyan aziz, kilise babası, keşiş ve teolog. Studios Manastırı igumenosu olarak görev yaptığı sırada yazdığı manastır kuralları kölelik karşıtı ilk yazılı kayıt olarak kabul edilmektedir. Bizans manastırcılığının ve Bizans'ta klasik edebi türlerin canlanmasında büyük rol oynamış, ikonoklazma karşı sert görüşleri nedeniyle imparator I. Nikiforos ve V. Leon ile ve dönemin patrikleriyle karşı karşıya gelmiştir.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pachomios</span>

Büyük Pachomios ya da İhtiyar Pachomios Mısırlı bir keşiş ve aziz. Pachomios'un dünyada bilinen ilk hristiyan manastırının kurucusu olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çöl Babaları</span>

Çöl Babaları 3.yy’dan itibaren Mısır’ın Scates çölünde hayatlarının büyük bir kısmını yaşayan keşiş ve rahiplerdi.

Münzevilik, yalnız ve izole yaşam tarzı olarak kabul edilen dini bir pratik biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Antonios</span>

Büyük Antonios -Mısır’lı Antonios, Münzevi Antonios ya da Çöllerin Antonios’u olarak da bilinir - Hristiyan manastır sisteminin babasıdır. Hayatı bize İskenderiyeli Athanasius tarafından, 360 yılı civarı, anlatılan hikâye ile bilinir. Yortu günü Katolikler ve Ortodokslar tarafından 17 Ocak’ta kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Başsenobit Theodosius</span>

Başsenobit Theodosius bir keşiş, başrahip, aziz ve senobit manastır hayatının kurucu ve yöneticisi. Yortusu 11 Ocak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.

Kaşkarlı Büyük İbrahim Nestoryan Başrahip, manastır kurucusu ve Nestoryan Kilisesi'nin gelişmesinde etkili olmuş bir isimdir. Kilise Doktoru ve Doğu Süryani Kilisesi’nin azizi olarak kabul görür ve yortusu Epifani bayramından sonraki altıncı cumadır.

<span class="mw-page-title-main">Sessiz Yuhanna</span> 6. yüzyılda yaşamış aziz ve piskopos

Sessiz Yuhanna, , yetmiş altı yıl boyunca yalnız yaşadığı bilinen bir Hristiyan azizidir. Anımsamaya ve susmaya olan düşkünlüğünden dolayı kendisine bu isim verilmiştir. Aziz Yuhanna'nın yortu günü, Katolik Kilisesi'nin Genel Roma Takvimi'nde 13 Mayıs, Doğu Ortodoks ve Doğu Katolik Kiliselerinde ise 3 Aralık'tır.