İçeriğe atla

Aziz Aleksandr Kilisesi

Koordinatlar: 52°13′44″K 21°01′20″D / 52.22889°K 21.02222°D / 52.22889; 21.02222
Aziz Aleksandr Kilisesi
Harita
Genel bilgiler
TürKilise
Mimari tarzI. Neoklasik
II. Neo Rönesans mimari
III. Neoklasik
KonumVarşova, Polonya
Koordinatlar52°13′44″K 21°01′20″D / 52.22889°K 21.02222°D / 52.22889; 21.02222
BaşlamaI. 1818, II. 1886, III. 1949
TamamlanmaI. 1825, II. 1895, III. 1952

Aziz Aleksandr Kilisesi (Polca: Kościół św. Aleksandra), Polonya'nın başkenti Varşova'da, Üçlü Haç Meydanı (Plac Trzech Krzyży) 'nda bulunan Roma Katolik kilisesi.

Kilise 1818 - 25 yılları arasında Neoklasik stil ile inşa edildi. 1886 - 95 yılları arasında Neo-Rönesans stiliyle yeniden inşa edildi ve belirgin iki kule ve büyük kubbe ile daha da genişletildi.[1]

Bu değişiklikleriyle kilisenin binası Varşova'nın en büyük binalardan biri haline geldi. Kilise çok sayıda tarihî olaylara tanık oldu. 1912 yılında, birkaç blok ileride bulunan Ulica Wilcza ("Kurt Caddesi")'daki apartmanda ölen Bolesław Prus için cenaze merasimi bu kilisede düzenlendi.

II. Dünya Savaşı'nda 1944'te gerçekleştirilen Varşova ayaklanması ve bastırılması sırasında yıkıldı. Savaştan sonra harabe olarak kaldı. Yeniden yapılanmasında tartışma yaşandı. Kimi savaş önceki hali (Neoklasik stil) ile, kimi yeni yapılanmasından önceki hali (Neo-Rönesans stili) ile yapılmasını önerdi.[1] Neticede kilise 1949 - 52 yılları arasında orijinal görünümüne benzeyen stil ile yeniden yapılandı.

Kaynakça

Neo-Rönesans stiliyle
  1. ^ a b "Kościół pw. św. Aleksandra". Warszawa 1939. 16 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">St. Antuan Katolik Kilisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir kilise

St. Antuan Katolik Kilisesi, İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Noel Baba Kilisesi</span>

Noel Baba Kilisesi ya da resmi adıyla Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi, Demre'de bulunan, Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nikolaos'ın ölümü ile yapılan kilise. Noel Baba'nın ölümünden sonra bir süre burada yattığı daha sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari'ye götürüldüğüne inanılır. Kilise, Antik çağdan 20. yüzyıldaki Rum Kırımı dönemine kadar ibadethane olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi</span>

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinin Charlottenburg semtinde bulunan protestan kilisesidir. Kilise bugün Batı Berlin'in bir simgesi olarak görülüyor. Gedächtniskirche 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı. Kilise Almanya imparatoru I. Wilhelm adına bir anıt olarak yapıldı. Kasım ayının 1943 senesinde Kilise bir bombardıman sırasında büyük hasar gördü ve bu hali ile bugünde duruyor. Kilise'nin bulunduğu yer Breitscheidplatz.

<span class="mw-page-title-main">Nikolai Kilisesi</span>

Nikolaikirche Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan en eski kilisedir. Kilise, Berlin merkez ilçesi Mitte'nin doğu yakasında bulunmaktadır. Kilise etrafındaki, bir yakası Spree nehriyle sınırlanmış alan Nikolaiviertel 'Nicholas Mahallesi' olarak bilinmektedir. Bu alanda çoğunlukla restore edilmiş Orta Çağ yapıları ya da bunların sonradan yapılmış benzerleri bulunur. Kilise 1220 ile 1230 arasında inşa edilmiştir ve Alexanderplatz'da bulunan Meryem Ana Kilisesi ile birlikte Berlin'in en eski kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi</span>

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesi Kuzguncuk semtinde bulunan 11 Mayıs 1835 tarihinde ibadete açılmış ve 1861 yılında yeniden inşa edilmiş olan Ermeni kilisesidir.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aya Dimitri Kilisesi</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Aya (Aziz) Dimitri Kilisesi, Selanik’te şehrin koruyucusu Selanikli Aziz Dimitri’ye adanmış Bizans devrinden kalma kilise.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Aya Triada Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Kadıköy ilçesinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Santa Sabina</span> Romada bazilika

Santa Sabina bazilikası, Roma'da Aventine Tepesi üzerinde bulunan tarihi bir kilisedir. Tiber Nehri'nin kuzeyi ve Circus Maximus'un doğusunda konumlanan Santa Sabina bilinen en eski Roma Bazilikasıdır. Bu haliyle orijinal kolonadlı dikdörtgen plan şemasını hala korumaktadır. Diğer birçok kiliseye kıyasen, örneğin Santa Maria Maggiore, Santa Sabina'nın geçirdiği restorasyonlar onun orijinal dekorasyonunu bozmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barış Kiliseleri</span>

Barış Kiliseleri, Prusya'nın Silezya bölgesinde bulunan 17. yüzyılda inşa edilmiş üç büyük ahşap kilisedir. Glagow'daki kilise 1758'de yanmış; Jawor ve Swidnica'daki kiliseler restore edilerek günümüze gelebilmiş ve 2001'de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tvrdošínli Tüm Azizler Kilisesi</span>

Tvrdošínli Tüm Azizler Kilisesi, Tvrdošín köyünde bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Kilise 14. yüzyılın sonları ya da 15. yüzyılda inşa edildi. 17. yüzyılda, Rönesans tarzında yeniden inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Meryem Bazilikası (Kraków)</span> Krakówda bir kilise

Azize Meryem Bazilikası, Polonya'nın Kraków şehrinin Ana Meydan'ında yer alan tuğla Gotik bir kilisedir. Temelleri 13. yüzyılın başına tarihlenen kilise, 14. yüzyılda inşa edildi. Polonya'daki Gotik yapıların en iyi örneklerinden biridir. Kilisenin yüksekliği 80 metre olup sunağının arkasında yer alan ve Veit Stoss tarafından yapılan ahşap oyma eser dünyanın en büyük Gotik sunak arkası eseridir.

Yeni Afon Manastırı, Abhazya'nın Gudauta rayonunun Yeni Afon kentinde yer alan, 1875 yılında Aynoroz'daki Aziz Panteleimon manastırından gelen rahipler tarafından kurulmuş bir manastırdır. Günümüzdeki Yeni Afon topraklarında, İverya Dağı'nda bulunan Aziz Panteleimon kilisesi de aynı rahipler tarafından manastırın içinde kurulmuştur. 1877-1878 Rus-Türk Savaşı'nın patlak vermesiyle Osmanlı Devleti'nin Rusları Athos Dağı'ndan kovacağı korkusuyla, Simon Zealotes'e adanan ve Neo-Bizans stilinin özelliklerini taşıyan Yeni Afon Manastırı, 1883 ve 1896 yılları arasında daha gelişmiş hale getirilmiştir. Bu yapıların yapılması Çar III. Aleksandr tarafından finanse edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mikâil Arhangel Kilisesi</span>

Mikâil Arhangel Kilisesi, Donanma Kilisesi olarak da bilinir, Azerbaycan Bakü şehir merkezinde yer alan Zargarpalan Caddesi'nde bulunan bir Rus Ortodoks kilisesi. Aziz Mikâil'e adanmıştır. Kilisenin piskoposu Mefodi Efendiyev'dir; onun dışında kilisenin üç papazı ve bir diyakozu da var.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan mimarisi</span> gürcistan mimarisine genel bakış

Gürcistan mimarisi, Gürcistan'da bulunan mimari tarzları ifade eder. Ülke mimari anıtlar açısından son derece zengindir. Gürcü mimarisinin karakteristik özellikleri, anıtsallık, net kompozisyon, katı orantılar, makul derecede dekorasyon kullanımı ve hepsinden önemlisi doğa ile uyumlu etkileşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sant'Elena, Venedik</span> Venedikte bir kilise

Bazen Santa Lena olarak da adlandırılan Sant'Elena, İtalya'nın Venedik kentindeki Castello bölgesi'nin en doğu ucunda bulunan Gotik tarzı bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.

<span class="mw-page-title-main">Karmelit Kilisesi</span>

Karmelit Kilisesi veya Meryem Ana ve Aziz Joseph'in Göğe Kabulü Kilisesi, Varşova'daki Krakowskie Przedmieście 52/54 adresindeki bir Roma Katolik kilisesidir.