İçeriğe atla

Azim Gheychisaz

Azim Gheychisaz
Doğum1981 (42-43 yaşında)
Tebriz, İran
MeslekDağcı
Tanınma nedeni14 Sekizbinlik'in tamamının zirvesine çıkan ilk İranlı

Azim Gheychisaz (Farsçaعظیم قیچی‌ساز) Azerbaycan asıllı İranlı bir dağ tırmanıcısı ve herhangi bir oksijen desteği olmadan 14 Sekizbinlik'in tamamının zirvesine çıkan ilk İranlıdır. Kazakistan'daki Mermer Duvar zirvesi, 2000 yılındaki ilk profesyonel tırmanışıydı. İran milli dağcılık takımının bir üyesidir. Şu anda yedi zirve dağcılığını zorlu bir şekilde tamamlamaya çalışıyor.[1]

Yaşamı

1981 yılında İran'ın Tebriz şehrinde doğdu. Teknik liseden makine bölümünden mezun oldu. Tebriz Üniversitesi'nde Beden Eğitimi öğrencisidir.

Başarılı tırmanışları

Azim'in başarılı tırmanışları arasında aşağıdaki zirveler yer alıyor [2]

Kaynakça

  1. ^ "Iranian climber conquers Lhotse in Himalayas". Mehr News. 19 Mayıs 2017. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2018. 
  2. ^ "Azim Gheichisaz - درباره من". azimgheichisaz.com. 28 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aconcagua</span>

Aconcagua, 6.962,97 m yükseklik ile Güney Amerika'nın en yüksek dağı. Aynı zamanda Asya kıtası dışında bulunan en yüksek dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Nasuh Mahruki</span> Türk dağcı

Ali Nasuh Mahruki, Türk dağcı, yazar ve fotoğrafçı. Everest Dağı'na tırmanmayı başaran ilk Türk olması ve Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) kuruluşunda yer almasıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Puncak Jaya</span>

Puncak Jaya Dağı ayrıca Mount Carstensz veya Carstensz Piramidi de denir,. "Zafer Zirvesi") 5.030 metre yüksekliği ile Okyanusya'nın en yüksek dağı. Bazı verilere göre sadece 4.884 m yüksekliğe erişse de her halükarda, Himalayalar ile Andlar arasında bulunan en yüksek noktadır.

Tunç Fındık, profesyonel Türk dağcı, dağ rehberi, yazar, motivasyon konuşmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Serhan Poçan</span>

Serhan Poçan (d.1970) Türk dağcı, Everest Dağı zirvesine çıkan ilk Türk takımının lideri.

<span class="mw-page-title-main">Demirkazık Dağı</span>

Demirkazık, Niğde'de Aladağlar bölgesinde yer alan, 3757 metre yüksekliğindeki dağdır. Uzun süre Aladağlar'ın en yüksek dağı olarak bilinmesine karşın yapılan araştırma ile en yüksek zirve Kızılkaya olarak tespit edilmiştir. 17 Temmuz 1927'de Dr. Georg Künne, Dr. Wilhelm Martin ve Marianne Martin'den oluşan ekip Demirkazık, Kaldı, Kızılkaya, Alaca, Eznevit zirvelerinin ilk çıkışlarını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Burçak Özoğlu Poçan</span> Türk dağcı

Burçak Özoğlu Poçan Türk dağcı ve akademisyen. Everest Dağı zirvesine tırmanan ilk kadın dağcılardandır.

<span class="mw-page-title-main">Jerzy Kukuczka</span>

Józef Jerzy Kukuczka, Polonyalı dağcı. Bir kömür madeninde elektrik mühendisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Reinhold Messner</span> İtalyan dağcı ve kâşif

Reinhold Andreas Messner, İtalyan dağcı, maceracı, kâşif. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya'dan İtalya'ya kalan Güney Tirol Eyaletinde yaşayan dağcı, 1999-2004 arasında İtalyan Yeşiller Partisi'nden Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Lhotse Dağı</span>

Lhotse Dağı dünyanın dördüncü yüksek dağıdır. Everest, K2 ve Kangchenjunga ilk üç sıradadır. Lhotse Himalayalar'da yer alır ve Everest'e Güney Col adlı doruk bağlantısı vardir. Lhotse Tibetçede "Güney Zirve" anlamına gelir. Bu dağın en yüksek zirvesi 8,516 metre rakımlıdır ve hemen yanında yüksek rakımlı altzirveler bulunur. Bunlar doğuda 8,414 metre rakımlı "Orta Lhotse"; 8,383 metre rakımlı "Lhotse Shar" ve batı sırtında en büyük zirve olan "Nuptse"'dir. Bu dağ Tibet (Çin) ve Nepal'in Khumbu bölgesi sınırındadır.

<span class="mw-page-title-main">Makalu Dağı</span>

Makalu Dağı dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 m. rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir. Makalu'nun zirvesi hemen etrafında diğer doruklar olmadan dört-kenarlı bir piramit şeklinde 2,386 m çıkıntı gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkaya Dağı</span>

Kızılkaya Dağı, Niğde, Kayseri ve Adana illeri arasındaki Aladağlar Milli Parkı'nda bulunan bir zirvedir.

Necdet Turhan, Türk görme engelli dağcı ve millî atlettir. Turhan, Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısısıdır. 2002 yılında başladığı "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini 2017 yılında tamamlamıştır.

Orta Doğu Arama-Kurtarma, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği veya kısa adıyla ORDOS Türkiye'de faaliyet gösteren bir dernektir.

Gülnur Tumbat, Türk akademisyen, dağcı ve ultramaraton koşucusu.

<span class="mw-page-title-main">Uta Ibrahimi</span>

Yaygın olarak Uta İbrahimi olarak bilinen Flutura İbrahimi, Kosovalı bir Arnavut dağcıdır.

<span class="mw-page-title-main">1996 Everest Dağı felaketi</span>

1996 Everest Dağı felaketi, 10 - 11 Mayıs 1996'da Everest Dağı'nda kar fırtınasına yakalanan 8 dağcı dağdan inerken ölünce gerçekleşti. Bütün sezon boyunca 12 insan Everest Dağı'nın zirvesine tırmanmaya çalışırken öldü. Bu felaket dünya çapında kamuoyu dikkatini çekti ve Everest'e tırmanmanın ticari hale gelmesi konusunda tartışmalara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Anna Czerwińska</span>

Anna Czerwińska, Polonyalı kadın dağcı. Everest Dağı'nın 50 yaşlarındayken zirvesine tırmanan en yaşlı kadın dağcı olarak bilinir. Ayrıca dağcılık hakkında bazı kitapları kaleme almıştır.