İçeriğe atla

Azeri pop müziği

Azerbaycan pop müziği ve ya Azeri pop müziği - Azerbaycan pop müziğinin tarihi yirminci yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır. 1970'lerde yeni nesil müzisyenlerin ortaya çıkması, Azerbaycan pop müziğinin "Altın Çağı" üzerinde olumlu bir etki yaptı. O dönemde Mirza Babayev, Flora Karimova, Şevket Alekberova, Oktay Ağayev gibi klasik pop sanatçıları büyük başarılar elde etti. Modern Azerbaycan pop müziğinin kökleri geleneksel Azerbaycan halk müziğine dayanmaktadır.

Tarihi

1950'li yıllar

Azerbaycan pop müziğinin ortaya çıkışı yirminci yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır. 1956 yılında Azerbaycan Devlet Estrada Orkestrası ve 1957 yılında Tevfik Ahmadov liderliğindeki "Biz Bakü'deniz" estrada topluluğu Azerbaycan pop sanatının gelişmesinde önemli rol oynamıştır.[1][2]

1960'lı yıllar

Azerbaycan Televizyon ve Radyosu Estrada Orkestrası 1960 yılında kurulmuştur. 1961 yılında "Gaya" grubu Azerbaycan ve SSCB'de büyük başarılar elde etti. Bu dönemde Rashid Behbudov, Müslüm Magomayev, Polad Bülbüloğlu, Anatolu Ganiyev ve Şahlar Guliyev'in eserlerini içeren klasik pop-folk müziği, pop sanatını daha da zenginleştirmiştir.

1970'li yıllar

1970'li yıllarda yeni nesil müzisyenlerin ortaya çıkışı, Azerbaycan pop müziğinin "Altın Çağı" üzerinde olumlu bir etki yapmıştır. O dönemde Mirza Babayev, Flora Karimova, Şevket Alekberova, Oktay Ağayev gibi klasik pop sanatçıları büyük başarılar elde etmiştir.

1980'li yıllar

1980'li yıllarda Tevfik Guliyev tarafından kurulan "Bakı Payızı" Festivali, Azerbaycan pop müziğinde yeni bir müzik dalgası yaratmada büyük rol oynamıştır. Festivalin ilk raundunda genç sanatçılar yabancı dilde şarkı söylerken, ikinci raundunda seslendirilecek eserin Azerice olması gerekiyordu. Festival, Almaz Aleskerova, Faik Ağayev, Aygun Kazimova, Serhan Serhan, Samir Bağırov, Zülfiye Hanbabayeva, Ilgar Hayel gibi sanatçıların erken gelişimlerinde önemli rol oynamıştır.

1990'lı yıllar

1990'lı yılların başında SSCB'nin dağılması ve televizyonda uygulanan sansürün aradan kaldırılması sonunda yeni şarkıcılar sahnelerde görünmeye başlamıştır. Bu devırlerde "Kervan" grubu, Aygün Kazımova, Brilliant Dadaşova, Zülfiye Hanbabayeva, Faiq Ağayev, Samir Bağırov gibi sanatçılar büyük başarılar elde etmişlerdi.[3][4]

2000'li yıllar

Vakıf Gerayzade 1990'lı yılların sonunda sadece düğünler için kızlardan oluşan "W-trio" grubunu kurmuştur. Grubu sırayla Röya, Elnara Halilova ve Natavan Habibi terk etmiş ve solo kariyerlerine devam etmişler. Her 3 şarkıcı büyük başarılar elde etmişlerdir. Erkeklerden ibaret "Şeron", "N-brothers" grupları da büyük başarılar elde etmiş ve "Şeron" grubundan ayrılan Samir Cevadzade 2008 yılında bu yana Azerbaycan'ın katıldığı "Eurovision" şarkı yarışmasında ülkesini temsil etmiştir.

2010'lu yıllar

Özel televizyon kanallarının açılması ve Youtube'un faaliyetlerin başlamasıyla Azerbaycan pop müziği düşüş devrine girmeğe başlamıştır. Özel televizyon kanallarının her birinde farklı sunumlarda kalitesiz şarkı yarışmaları düzenlenmeye başlamıştır. Müzikteki rekabet şarkının kalitesine değil, şarkının Youtube'da kaç kere tıklanmasına doğru yönelmiştir. 1990'lı yıllarda sahne alan bazı sanatçılar "Devlet Sanatçısı" ödülünü aldıktan sonra rekabet etmeyi bırakmışlar. Haliyle besteciler ve söz yazarları yeni şarkıcı arayışına başlamışlar. Bazı besteciler ve söz yazarları da "Devlet Sanatçısı" ödülünü aldıktan sonra müzikle uğraşmaktan vazgeçmişler. Kalan diğer besteciler ülkede Türk, İran müziğinin büyük etkisine ayak uyduramamıştır. Şarkıcılar çözümü yurtdışında aramaya başlamışlar. Türk, Gürcü, Rus ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan müzisyenlerle çalışmaya başlamışlar. İlk yıllarında amatör olarak şarkıcılık yapan ve ülkede büyük eleştiriler alan Üzeyir Mehtizade ülkede ve yurtdışında büyük dinleyici kitlesine sahip olmuş ve Azerbaycan'da 100 milyondan fazla izlenme ile rekor kırmıştır. İlk önce bölgelerde popülerleşen Damla, Şebnem Tovuzlu gibi şarkıcılar daha sonra tüm ülkede büyük ilgi görmeye başlamıştır. Şarkıcı Rauf'un "-40" isimli şarkısıysa ülkede olumlu eleştiriler almış ve yurtdışında büyük başarılar elde etmiştir. Rapçi Miri Yusif rap müziğini bırakarak pop müziğine geçmiş ve kendi yazıp-bestelediği şarkılarla başarı elde etmiştir. 2000'li yılların sonu ve 2010'lu yılların başlarında meyhana ve pop müziğin birleşmesiyle "müzikli meyhana" tarzı ortaya çıkmış ve pop müzik sanatçılarının yerini meyhana söyleyenler almışlar. "Müzikli meyhana" Fars ve Hint müziğinin aranjesiyle ülkede büyük başarı elde etmiştir. Meyhana söyleyen meyhanacıların sözleri büyük ilgi gördüğü için şarkıcılar meyhanacılarla çalışmaya başlamıştır. Bazı meyhanacılar şarkı sözü-beste de yaparak, pop müziğini kendi ellerine almayı başarmıştır. 1990'lı ve 2000'li yıllarda şov-bizinıs camiasının sanatçıları, 2010'lu yıllarda dinleyicilerin nabzını tutamamış ve düğün şarkıları sektöründe boy göstermeğe başlamışlar.

2020'li yıllar

Rap müziğin öne geçmesiyle pop müziği daha da geriye gitmiş ve "müzikli meyhana" tarzının etkisiyle pop müzik ününü yitirmeye başlamıştır. Son yıllarda Azerbaycan pop müziğinde Sevda Alekperzade ve Aysel Memmedova Pop Folk, Caz pop tarzlarıyla farklı projelere imza atmıştır. Eski şarkıcılar (Aygün Kazımova, Faik Ağayev, Zülfiye Hanbabayeva) çareyi rapçilarla çalışmakta bulmuş ve taktim ettikleri şarkıların güfteleri rapçilere aittir. Şimdilerde pop müziği ve "müzikli meyhana" ayrılma aşamasındadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Əliyeva, İradə. "Azərbaycan estradasının yaradıcılarından biri". anl.az. anl.az. 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2016. 
  2. ^ "AZƏRBAYCAN MUSİQİSİ". mct.gov.az. mct.gov.az. 9 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2016. 
  3. ^ "О нервных срывах, разводах и свадьбах". zerkalo.az. 27 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2014. 
  4. ^ ""Karvan" qrupunun solisti: "Məni məcbur edirdi ki, başıma kitab qoyub nazikdaban tuflidə..." - EKSKLÜZİV". news.milli.az (Azerice). 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.

Aygün Alesker kızı Kazımova, Azeri şarkıcı, dansçı, besteci, sunucu, oyuncu ve eski millî hentbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">George Michael</span> İngiliz şarkıcı

George Michael, İngiliz şarkıcı ve söz yazarı. Asıl adı Georgios Kyriacos Panayiotou’dur . Pop müzik tarihindeki en iyi ve en ünlü şarkıcılardan biri olarak gösterilir, özellikle seksenler ve doksanlarda yaptığı çalışmalarıyla büyük başarı yakalamıştır. Aynı zamanda eski Wham! grubunun iki üyesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da müzik</span>

Orta Avrupa'nın Almanca konuşulan ülkelerinde yaşayan besteciler Orta Çağ'dan 20. yüzyılın ortalarına dek, Batı Sanatı Müzik Uygarlığının omurgası sayılan zengin ve çeşitli bir müzik üretmişlerdir. Açıkçası, diğer besteciler de önemli ve kendine özgü besteler yapmışlar ve Alman üslubunu etkilemişlerdir. Örneğin İtalya sadece opera alanında değil, enstrümantal sonatlar, konçertolar ve vokal şarkılar alanında da hatırı sayılır bir merkez olmuştur. Fransızlar, bu İtalyan biçimlerinin bazılarını kullanmışlar, bunlara saraya özgü bir şıklık vererek yerel motiflerle süslemişler ve Fransa'ya özgü temaları hemen göze çarpacak biçimde kullanmışlardır. İtalyan ve Hollandalı bestecilerle birlikte Fransız müzisyenler polifonik üslupta, bütündeki melodik parçaların kendiliğinden öne çıkmasının temellerini atmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Aranjman veya cover, müzik alanında önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi anlamına gelmektedir. "Cover", kökeni eski Fransızcaya dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır. Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.

<span class="mw-page-title-main">Robyn</span> İsveçli Müzisyen

Robyn, İsveçli müzisyen. Kendi ülkesinde pop müzik alanında söylediği ve yazdığı şarkılarla İsveç'in önemli müzisyenlerinden biri haline geldi. 90'ların sonundaki "Show Me Love" ve "Do You Know " isimli parçalar onun popülerleşmesine ve ismini duyurmasına yardımcı oldu. 1997'de İsveç'in Eurovision Elemeleri olan Melodifestivalen 1997'e "Du Gör Mig Hel Igen" isimli şarkının söz yazarı olarak katıldı. 2000'li yılların başında ise yavaş yavaş yurtdışında da popüler olmayı başaran sanatçı, 2007 yılında çıkarmış olduğu "With Every Heartbeat" isimli single'ıyla başta Avrupa ve Amerika olmak üzere birçok ülkenin listelerine girmeyi başardı.

<span class="mw-page-title-main">Chiara</span> Maltalı şarkıcı

Chiara Siracusa, Maltalı şarkıcıdır. 1998, 2005 ve 2009 yıllarında ülkesi Malta'yı Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etmiştir. Sanatçı, herhangi bir müzik eğitimi almamış olsa da Malta'nın en bilinen şarkıcılarından biridir.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

<span class="mw-page-title-main">Magdalena Tul</span>

Magdalena Ewa Tul Polonyalı şarkıcı,besteci ve söz yazarı. 2000 yılında Gdansk'tan Varşova'ya taşınmış ve burada Studio Buffo için şarkıcı ve oyuncu olarak çalışmaya başlamıştır. Üç yıl sonra bu kez Roma adlı müzikal tiyatro ile çalışmaya başlamıştır. "Miss Saigon", "Grease", "Cats" ve "Academy of Mister Kleks" müzikallerinde yer almıştır. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Polonya'yı "Jestem" adlı şarkı ile temsil etmiştir fakat finale kalmaya hak kazanamamıştır.

Azerbaycan, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycan'ın kamusal yayın kuruluşu İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) tarafından organize edilen Böyük Səhnə isimli yetenek şovu doğrultusunda ülkenin temsilcisi Dilara Kazımova olarak belirlenmiştir. Kazımova, yarışmada "Start a Fire" isimli şarkıyı seslendirmiş ve yarı finali geçip, finalde 33 puan ile yirmi ikinci olmuştur. Bu, Azerbaycan'ın 2014 yılına dek aldığı en kötü sonuçtur.

Azerbaycan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Azerbaycan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İctimai Televiziya (İTV) tarafından yapılan Görevlendirme yöntemi doğrultusunda belirlenmiştir. Azerbaycan'ı "Hour Of The Wolf" adlı şarkısıyla Elnur Hüseynov temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Sen</span> Aygün Kazımova ve Sinan Akçıl düeti

"İkinci Sen", Azeri şarkıcı Aygün Kazımova'nın ve Türk şarkıcı ve bestecilerinden olan Sinan Akçıl'ın şarkısıdır. Şarkı 2012 yılında Azerbaycan'da 'Yılın Düeti' ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Joci Pápai</span>

József "Joci" Pápai Macar kökenli bir şarkıcı, rapçi ve Roman soyundan gitaristtir. "Origo" şarkısıyla 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Macaristan'ı temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Samir Bağırov</span> Azerbaycanlı sanatçı

Samir Refik oğlu Bağırov, Azeri şarkıcı.

Leyli Erol ya da tam adıyla Leyli Erol-İsrafilova, Azerbaycanlı kadın şarkı sözü yazarı.

<i>Sevdi ürek</i>

Sevdi yürek Azeri şarkıcılar Aygün Kazımova ve Namık Karaçukurlu'nun 2005 yılında "Səbuhi AMD" etiketiyle çıkardığı stüdyo albümüdür.

Milli Dalga Ödülü, Azerbaycan müzik sektöründeki başarıları takdir etmek amacıyla Azad Azerbaycan TV tarafından verilen bir ödül. Azerbaycan müzik endüstrisinde büyük bir öneme sahip Milli Dalga Ödülleri, 2012'den bu yana tertip edilmektedir.

Ben Nirvanadayım, Azerbaycanlı şarkıcı Aygün Kazımova'nın extended play (EP) albümü. Albüm 17 Aralık 2021 tarihinde "Beat Music" etiketiyle yayımlanmıştır. Albümdeki tüm şarkılar Rusçadır. Bu Aygün Kazımova'nın ilk Rusça albümüdür.