İçeriğe atla

Azerbaycan İslami Direniş Hareketi

Azerbaycan İslami Direniş Hareketi
Azərbaycan Islam Müqavimət Hərəkatı
Kuruluş2015-günümüze
Lider(ler)Tevhid İbrahimbeyli
Etkin bölgelerAzerbaycan ve İran
İdeoloji
DurumAktif
Müttefikler
Rakip(ler)

Azerbaycan İslami Direniş Hareketi (AzericeAzərbaycan Islam Müqavimət Hərəkatı) veya Hüseyinciler (Hüseynçilər), Azerbaycan'da faaliyet gösteren radikal İslamcı bir silahlı örgüttür. Örgütün, İran tarafından kurulduğu ve destek verdiği iddia edilmektedir.

Tarihçe

Tevhid İbrahimbeyli bu hareketin kurucusu olarak bilinir. İlham Aliyev yönetiminin sert bir eleştirmenidir ve hareketin amacının "bir söylem yaratmak, Azerbaycan'daki Şii Müslümanlar arasında caydırıcı bir güç yaratmak ve onları direniş modeline dayanarak güçlendirmek ve güçlendirmek" olduğunu belirtmiştir.[1][2][3]

2015'in sonlarında ve 2016'nın başlarında Tevhid İbrahimbeyli, Kum ve Meşhed'de din eğitimi gören 14 Azerbaycanlı öğrenciye öğrencilerden oluşan bir "Hüseyniyun Tugayı" kurmaları talimatını verdi. İbrahimbeyli, 14 öğrenciyi önce Kum'daki İskender Hüseyinov'un işyerinde topladı ve bir günlük bekleme ve eğitimden sonra onları Suriye başkenti Şam yakınlarındaki bir askeri birliğe transfer etti. Azerbaycan'daki bazı medya kuruluşlarına göre, İbrahimbeyli Şam'da hemen niyetlerinin sadece IŞİD ile savaşmak olmadığını, aynı zamanda Azerbaycan'da bir ayaklanmaya hazırlanmak olduğunu belirtti.[4][5]

Ancak hareket, tek amacının aşırılık yanlılarıyla yüzleşmek olduğunu ve Azerbaycan'daki faaliyetlerini genişletme planı olmadığını, hatta bu hareketin bazı üyelerinin 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan lehine gönüllü olarak yer aldığını belirtti. Ancak Tevhid İbrahimbeyli'ye göre, İsrail'in Azerbaycan'a desteği nedeniyle Azerbaycan'ı desteklemedi ve savaşçılarını konuşlandırmadı.[6]

Hareketin adının Kasım Süleymani tarafından verildiği düşünülmektedir.[7]

İran'la müttefik olan İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, Hizbullah, El-Sabirin ve diğer birçok Şii milis gibi, bu grubun bayrağında tüfek tutan bir el yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "جنبش حسینیون در پی گفتمان سازی است". برخط نیوز (Farsça). 5 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  2. ^ "تشکیل حسینیون مرهون بصیرت و حمایت‌های حاج‌قاسم است". www.javanonline.ir (Farsça). 12 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  3. ^ "تشکیل "حسینیون" مرهون بصیرت و حمایت‌های سردار سلیمانی است/ حاج قاسم گفت من کمر زیر تابوت تو رفتن را ندارم!". مشرق نیوز (Farsça). 12 Ekim 2021. 2 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  4. ^ "İbrahimbəyli "Hüseyniyyun" dəstəsi yaradıb - Şok DETALLAR". Metbuat.az (Azerice). 30 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  5. ^ "Tohid İbrahimbəyli İranda dini təhsil alan şəxslərin iştirakı ilə "Hüseyniyyun" (Hüseynçilər) adlı silahlı dəstə yaradıb". Apa.az (Azerice). 15 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Agentliyi, ABNA Xəbər (27 Şubat 2021). "44-günlük Vətən Müharibəsində Hüseynçilər necə vuruşurdu və hərbiçimiz bu haqda nə danışdı? – Video". abna24.com (Azerice). 
  7. ^ bultannews.com, بولتن نیوز. "یکی از کارهای بزرگ حاج قاسم تشکیل حسینیون در آذربایجان بود" (Farsça). 19 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1988 İran siyasi suçlu idamları</span>

1988 İran siyasi suçlu idamları: 19 Temmuz 1988 tarihinde başlayıp 5 ay süren ve binlerce siyasi suçlunun İran hükûmetince sosyalist örgütlere ve İran'da faaliyet gösteren çeşitli komünist parti mensuplarına sistematik bir şekilde antikomünizm kaynaklı infaz edilmelerini anlatan terim. Ana hedef İran'daki Halkın Mücahitleri Örgütü üyeleri idi ancak buna rağmen daha az sayıda da olsa diğer sosyalist ve komünist grupları kapsayacak şekilde üyeleri de idamlara dâhil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Maku</span> Batı Azerbaycan Eyaleti, İranda şehir

Maku İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde bir şehirdir. 2016 nüfus sayımına göre nüfusu 46.581'dir.

<span class="mw-page-title-main">Şahindej şehristanı</span>

Şahindej şehristanı (Farsça:شهرستان شاهین دژ ), İran'da Batı Azerbaycan Eyaleti'nin 14 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Takab şehristanı</span>

Takab şehristanı, İran'da Batı Azerbaycan Eyaleti'nin 19 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Avec</span>

Avec, İran'ın Kazvin Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Antik İran</span> İran kültürel etkisine sahip bölge

Antik İran ya da Büyük İran sözcüğünün anlamı İran kültürel etkisine sahip bölgeleri ifade eder. Kabaca İran kültürünün yeri olan İran Platosu merkezinde olmak üzere Kafkasya, Doğu Anadolu Bölgesi toprakları, İndus Nehri ve Pakistan içeren topraklar içerisinde kalan bölgenin tarihsel adıdır. Ayrıca İran kültürüne etki eden bu terimi Encyclopædia Iranica tarafından da kullanılmaktadr.

<span class="mw-page-title-main">Tatlar</span> Azerbaycanın kuzeydoğusu ve Dağıstanın güneyi arasında yaşayan bir İran halkı

Tatlar, Azerbaycan'ın kuzeydoğusu ve Dağıstan'ın güneyi arasında yaşayan bir İran halkıdır. Tatlar günümüzde Kafkasya Persleri olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İran Azerileri</span> İran Azerbaycanı Türkleri

İran Azerileri, Kuzey İran Azerileri, Güney Azerileri, Güney Azerbaycanlılar, İran Azerbaycanlıları ya da İran Türkleri;, İran'da Güney Azerbaycan denen ve Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve İran Türklerinin büyük çoğunluğunu oluşturan Azerilerdir. 70 milyon nüfuslu İran'ın üçte birinden fazlasını oluştururlar. İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. Tebriz, Erdebil, Zencan ve Urumiye bölgelerinde de yoğun olarak yaşayan Azerilerin başkent Tahran'daki nüfusları da oldukça yüksek ve Tahran pazarına büyük oranda Azeri tüccarlar hakimdir. Çok heterojen etno-linguistik grubun üyeleri olan Azeriler, çok farklı sosyoekonomik koşullar altında yaşamlarını sürdürür.

Büyük Ayetullah Hüseyin Vahid Horasani, İranlı Taklit Mercii'dir. İran'ın Nişabur şehrinde dünyaya geldi. İmamiye Şiası'dır ve yaşayan Müctehidlerdendir. 1960 yılında Irak'ın Necef şehrine göçtü 12 yıllık bir eğitim eğitim gördü. Büyük Ayetullah Hoyi'den dersler aldı. Daha sonra İran'ın Kum şehrine döndü. Günümüzde ise Felsefe, Kelam, Ahlak, Usul-i Fıkh dersleri vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Reisi</span> 8. İran cumhurbaşkanı

Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Karim Akbari Mobarakeh</span> İranlı aktör ve film yönetmeni

Karim Akbari Mobarakeh, İranlı film yönetmeni ve aktör.

<span class="mw-page-title-main">2021 İran cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

İran'da 18 Haziran 2021'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri, İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana İran'da dört yılda bir yapılan 13. cumhurbaşkanlığı seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferiyan</span>

Resul Caferiyan (Farsça: رسول جعفریان ; Müslüman ruhbanı, İranlı tarihçi, yazar, İslam ve Şiilik tarih araştırmacısı, üniversite hocasıdır. Halen Tahran Üniversitesi'nin tarih bölümünde hocalık yapıyor. Ayrıca İslam ve İran tarihinin özel kütüphanesinin başkanıdır. Aynı zamanda Tahran Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi müdürüdür. 2018 yılında İran Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi oldu.

Azerilerin kökeni ya da Azerilerin etnogenezi, Tarihsel süreçte Doğu Transkafkasya ve İran Azerbaycanı coğrafyalarında, farklı etnik ve dilsel unsurlar temelinde gerçekleşmiş ve takrîben de MS 15 ve 16. yüzyıllarda tamamlanmış olan çağdaş Azeri halkının etno-dilsel oluşumunun asırlık sürecidir. Azerbaycan Türkleri, Anadolu Türklerinden sonra Türk halkları arasında en çok nüfusa sahip olan ikinci Türk dilli etnik gruptur.

250 Yıllık İnsan, tam adıyla 250 Yıllık İnsan Hz. Peygamber (s.a.a.)’den İmam-ı Zaman (a.f.)’a Kadar Ehl-i Beyt’in İki Yüz Elli Yıllık Mücadele Tarihi Seyyid Ali Hamenei'nin 2011 yılında Farsça yayınlanmış olan kitabı. 2014 yılında Fetva Yayıncılık'tan Muaz Pazarpaşı'nın çevirisi ile Türkiye'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Şiraz saldırısı</span>

2022 Şiraz saldırısı, 26 Ekim 2022'de İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır. Bu olayda 15 kişi öldü ve 40 kişi de yaralandı. 2 çocuk ile bir kadın da hayatını kaybedenler arasındaydı. IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Bu olay bir "terör saldırısı" olarak nitelendirilmiştir. Bu saldırı 26 Ekim 2022 tarihinde saat 17.42'de gerçekleşti. Saldırı sırasında 3 terörist türbedeki ziyaretçilere ateş açtı. Güvenlik yetkilileri, saldırıyla bağlantılı 42 teröristi tutukladı. Bu terör saldırısının failleri 2023 Temmuz ayında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Aşıklar Kahvesi</span> Azerbaycanda bir kahvehane

Aşıklar Kahvehanesi Azerbaycan'ın şehirlerinde âşıkların Türk hikâyeleri icra ettikleri bir kahvehanedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhacir 10</span>

Muhacir 10, 22 Ağustos 2023 tarihinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani'nin huzurunda görücüye çıkan, Muhacir dronları ailesinden bir silahlı ve keşif İHA'sıdır. Muhacir 10'un maksimum yakıt kapasitesi 450 litre, kargo kapasitesi ise 300 kg'dır. Azami hızı 210 km/saat'e ulaşıyor. Basında çıkan haberlere göre bu dron, 2000 km'ye kadar ve 7000 metre yükseklikte kesintisiz uçabilmektedir. Muhacir 10, İran Silahlı Kuvvetlerinin, özellikle de İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri ve İran Kara Kuvvetlerinin ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">2020 İran'daki Azerbaycan'a destek eylemleri</span>

2020 İran'daki Azerbaycan'a destek eylemleri 2020'deki Tovuz Çatışmaları ve İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Güney Azerbaycanlıların Azerbaycan'a destek, İran ve Ermenistan'a karşı eylemleridir.

Jam Petrokimya Şirketi, kısaca JPC olarak adlandırılır, orta doğu'daki en büyük olefin üretim tesislerinden biridir. İran Milli Petrokimya Şirketi'nin 2000 yılında Aseluye'daki Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi'nde kurulan kalkınma projelerinden biridir. Esas olarak olefinler, düşük yoğunluklu polietilen ve yüksek yoğunluklu polietilen üretimi için kurulmuştur. Şirket, ABD hükümeti tarafından yaptırımlara maruz kalmıştır.