İçeriğe atla

Azerbaycan Uluslararası Bankası

Azerbaycan Uluslararası Bankası
TipAnonim şirket
Kuruluş10 Ocak 1992
Genel merkezi
Önemli kişilerAbbas Ibrahimov (Yönetim Kurulu Başkanı)
Web sitesihttp://www.ibar.az

Azerbaycan Uluslararası Bankası ya da kısa adıyla IBA[1] (AzericeAzərbaycan Beynəlxalq Bankı), bir Azerbaycan bankası ve hisseleri Azerbaycan devletine ait olan anonim şirkettir.

Tarih

Azerbaycan Uluslararası Bankası (OJSC), 10 Ocak 1992'de anonim banka olarak kuruldu. Bankanın merkezi Bakü'dedir. Azerbaycan Uluslararası Bankası; şu anda varlıklar, müşteri tabanı ve uluslararası işletme portföyü açısından Güney Kafkasya bölgesinin önde gelen bankalarından biridir. Azerbaycan'ın farklı bölgelerindeki 37 şubesi ve 39 alt şubesi ile banka, özel ve kurumsal müşterilere evrensel bankacılık hizmetleri sunmaktadır. Bankanın hizmet verdiği tüzel kişilik sayısı yaklaşık 18.000, şahıslar ise 1.3 milyondan fazladır. Banka 1863'ten fazla kişiye istihdam sağlamaktadır.

Servis ağı

Azerbaycan Uluslararası Bankası; petrol kimyası, ulaşım, iletişim, enerji vb. sektörlerde ve çeşitli sosyal programlarda büyük ölçekli devlet projelerine yakından katılmaktadır. Aynı zamanda büyük, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanını desteklemektedir.

1996 yılında Azerbaycan Uluslararası Bankası, ülkede kart işleme işinin temelini oluşturan işlem kart şirketi "AzerCard"ı kurmuştur. Banka 1997 yılında Visa ve MasterCard ile iş birliğine başlamış, daha sonra Banka bu faaliyeti genişletmiş ve American Express, Union Pay, Diners Club ve JCB gibi uluslararası ödeme sistemleriyle ortaklık yapımıştır. IBA, Banka'nın ortakları olan uluslararası ödeme sistemlerinin sayısı açısından yerel bir liderdir. Banka, müşterilerine VISA, MasterCard, American Express ve Union Pay gibi çok çeşitli ödeme kartları sunmaktadır. Banka, müşterilerine American Express ödeme kartları sipariş etme ve JCB kartlarıyla işlem yapma fırsatı sunan ilk ve tek Azerbaycan Bankası'dır.

Azerbaycan Uluslararası Bankası, en büyük yerel ATM ağına sahiptir. Günümüzde Azerbaycan'ın çeşitli bölgelerini kapsayan ticaret ve hizmet noktalarında yaklaşık 800 ATM ve 13.000'in üzerinde POS terminali bulunmaktadır. Azerbaycan'da ilk kez Uluslararası Azerbaycan Bankası, ödeme kartları aracılığıyla emeklilik ve ücret ödemelerini sağlamıştır. Günümüzde bankanın aktif ödeme kartı sayısı 1 milyon 300 bini aşmaktadır.

2019 yılında Azerbaycan Uluslararası Bankası, Tamkart'ı tanıttı. Banka, 2020 yılında IBA Mil kartlarını müşterilere sunmuştur.

Yönetim kurulu

IBA'nın yönetim kurulu 7 üyeden oluşur:

  • Başkan: Abbas Ibrahimov
  • Birinci Başkan Yardımcısı: İlham Habibullaev
  • Başkan Vekili: Vasif Akhmedov
  • Başkan Vekili: Taleh Tahirli
  • Başkan Vekili: Agshin Amirov
  • Başkan Vekili: Nabi Aliyev
  • Başkan Vekili: Elmir Habibullayev

Faaliyetleri

Ortaklık ilişkileri

"VISA PayWave", "Mastercard PayPass" NFC ve Ödeme Halkaları teknolojileri, Azerbaycan'da ilk kez IBA tarafından tanıtıldı.

VISA ile ortaklık çerçevesinde "Sıfır Sorumluluk" politikasının uygulanması, aynı zamanda Uluslararası Azerbaycan Bankası'nın da tek adıdır.

2002 yılında banka, Rusya Federasyonu'nda bir iştirak kurdu. Rusya şubesi, günümüzde IBA-Moscow adı altında faaliyet göstermektedir.

Banka, 2019 yılında bölgesel ortağı İtalyan futbol kulübü Juventus ile ortak markalı Mastercard Platinum banka kartlarını piyasaya sürdü.

Ödülleri

2019 yılında banka, Euromoney dergisi tarafından ülkede yılın en iyi bankası seçildi. Banka, 2020 yılında Global Finance tarafından “Ülkenin En İyi Bankası” seçilmiştir.

Projeleri

Azerbaycan'da yeniliklerin gelişimini desteklemek için birçok sosyal proje hayata geçiren banka, 2019 yılında IBA Tech Academy'yi kurdu ve 2020'de 1. Bölgesel Hackathon'u düzenledi. 2020 yılında Uluslararası Azerbaycan Bankası, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini desteklemek, bankanın kurumsal müşterilerinin ülke ekonomisindeki konumunu güçlendirmek ve ihracata yönelik müşterilerin işini genişletmek için "Girişimciler Kulübü"nü oluşturmuştur.

Üyelikler

IBA, aşağıdaki organizasyonların ve sistemlerin üyesidir:

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Bagirova, Nailia. "International Bank of Azerbaijan completes recovery, sets up investment company". uk.reuters.com. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bank Asya</span>

Bank Asya, Türkiye'de faaliyet gösteren devlet bankası. Altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başlamış ve 20 Aralık 2005 tarihinde "Müflis Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi" olan şirket unvanı "Müflis Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak değiştirilmiştir. 3 Şubat 2015 tarihinde TMSF, bankanın Gülen cemaati ile bağlantılı olması gerekçesiyle şirket yönetiminin %63'üne el koymuştur. 29 Mayıs 2015 tarihinde ise bankanın tamamı TMSF'ye devredilmiştir.

Wirecard AG, merkezi Almanya'da bulunan, iflasını ilan etmiş global bir finansal hizmetler ve teknoloji firmasıdır. Şirketin önceki kıdemli yöneticilerinden bazıları dolandırma suçlamalarıyla tutuklanmıştır. Şirket, Haziran 2020'de 1.9 milyar Euro değerindeki nakit paranın kayıp olduğunu bildirmiştir. Ayrıca, şirketin 3.2 milyar Euro değerinde borcu bulunmaktadır. Şirketin temel birimleri Kasım 2020'de 100 milyon Euro'ya İspanya merkezli Santander Bankasına satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mastercard</span> Amerikan çok uluslu finans hizmetleri şirketi

Mastercard, 1966 yılında ABD'de kurulmuş olan finans şirketidir. Kredi kartı gibi materyaller üzerine kurulmuştur. Mastercard bankalar ve tüketicilerinin kart ve kredi kartı ile ödeme sistemlerini sağlamaktadır. Birçok futbol organizasyonuna sponsor olmasıyla da tanınmaktadır. Merkezi, Purchase, New York'taki Mastercard International Global Genel Merkezi'ndedir. Mastercard Worldwide, 2006'dan beri halka açık bir şirkettir. İlk halka arzından önce Mastercard Worldwide, markalı kartlarını çıkaran 25.000'den fazla finans kuruluşunun sahip olduğu bir kooperatifti. Dünya çapında Discover Financial, American Express, Visa Inc. gibi rakipleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Visa Inc.</span> Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketi

Visa Inc., merkezi Foster, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketidir. Eylül 1958'de Bank of America (BofA) tarafından Fresno, Kaliforniya'da BankAmericard kredi kartı programı olarak başlatıldı. Amacı dünya genelinde, çoğunlukla Visa markalı banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartlar aracılığıyla elektronik fon transferlerini kolaylaştırmaktır. Dünya genelinde Çin gibi kapalı ekonomiye sahip ülkeler hariç, en yakın rakibi MasterCard ile bir Düapol oluşturmaktadır. Aynı zamanda Discover Financial ve American Express gibi rakipleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">American Express</span> Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketi

American Express Company, genelde Amex, AmEx veya Amexco şeklinde kısaltılan dünya çapında bir kredi kartı şirketidir. Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunur. Dünyanın en büyük şirketlerinin kullandığı American Express kredi kartları ve Turizm seyahat çekleri ile ünlüdür. Müşterileri arasında bankalar, seyahat ve sigorta şirketleri vardır. American Express, kart sayısı bakımından Visa ve Mastercard'ın ardından dünyanın en büyük üçüncü kredi kartı şirketidir. American Expres kredi kartları tüm dünyada "Amex Card" olarak bilinir. Türkiye'de American Express kredi kartı 1996 yılına kadar Egebank, 1996 - 2006 yılları arası Akbank ve 2006 yılından itibaren halen Garanti BBVA tarafından verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">QNB Finansbank</span> Yabancı sermayeli Türk bankası

QNB Bank veya eski adıyla QNB Finansbank, 1987 yılında Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan ve günümüzde QNB Grup yönetiminde olan bir mevduat bankası.

Azerbaycan Cumhuriyeti Merkezî Bankası, Azerbaycan'ın merkez bankasıdır. Bankanın merkezi başkent Bakü'dedir. 11 Şubat 1992 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Google Pay Send</span> Google tarafından geliştirilen mobil ödeme sistemi

Google Pay Send, Google tarafından geliştirilen bir mobil ödeme sistemi. Sistem, cep telefonu sahiplerine, cep telefonlarıyla ödeme yapma olanağı tanımaktadır. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Android Pay ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Esas rakipleri Apple Wallet ve Microsoft Cüzdandır.

<span class="mw-page-title-main">Bankalararası Kart Merkezi</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Apple Pay</span> mobil ödeme ve dijital cüzdan servisi

Apple Pay, Apple tarafından sunulan bir mobil ödeme ve dijital cüzdan hizmeti. iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch ve diğer uygun cihazlar ile mobil ödeme imkânı sunmaktadır. Apple Pay, Apple'a özel temassız ödeme sistemi gerektirmez, Visa'nın PayWave, MasterCard'ın PayPass ve American Express'in ExpressPay satış noktalarıyla çalışır. Şu anda sadece ABD'de ve Birleşik Krallık'ta kullanımda olan Apple Pay'in yakın zamanda uluslararası hale gelmesi beklenmektedir. iOS 8.1-den başlayarak, Apple Wallet hizmeti Apple Pay üzerinden kredi kartları, sadakat kartları ve banka kartları saklamak için olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

3-D Secure, İnternet'ten yapılan kredi ve banka kartı işlemleri için ek bir güvenlik katmanı olarak tasarlanmış XML tabanlı bir protokoldur. Arcot Systems tarafından geliştirilip, ilk kez Visa tarafından Internet'ten yapılan ödemelerin güvenliğini artırmak amacıyla Verified by Visa adıyla kullanımına başlandı. Protokol üzerindeki servisler Mastercard tarafından MasterCard SecureCode adıyla, JC International tarafından J/Secure adıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

<span class="mw-page-title-main">Google Pay</span> Mobil ödeme platformu

Google Pay, 2017'de Google tarafından çevrimiçi alışveriş için bir ödeme yöntemi olarak başlatılan bir ödeme sistemidir. Google Chrome'un otomatik doldurma özelliğinin markalaşmasını devraldı. Google Pay hizmetinin Android Pay'in tüm özelliklerine sahip olması ve para talep etme ve gönderme gibi Google Wallet özelliklerini içermesi gerekir.

<span class="mw-page-title-main">TROY</span> ödeme şeması

TROY, Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2015'te kurulan ve işletilen bir kartlı ödeme sistemidir. Türkiye'nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart hizmeti sunmaktadır. TROY'un açılımı "Türkiye’nin Ödeme Yöntemi"dir. Bu yerli ödeme sistemi, bankalar ve işletmeler arası para akışını sağlayan elektronik bankacılık yöntemi olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">POS terminal</span> ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihaz

POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı, ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır. Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir. Şu anda çoğunlukla Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edilmektedir, ancak Rus iştirakleri olan yabancı şirketler arasında yavaş yavaş kabul görmektedir. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası'nın yüzde yüz iştirakidir.

Kapital Bank, bir Azerbaycan bankasıdır. Devlet bankası olan Azerbaycan Uluslararası Bankası'ndan sonra en büyük ikinci, aynı zamanda en büyük özel banka'dır. 1874 yılında Azerbaycan'da Savings Bank olarak kuruldu. Şubenin İcra Müdürü Ivan Samsonovich Khandojevsky idi. Yönlendirme Komitesi, Zeynelabidin Tağıyev, Hacı Baba Hashimov ve Haji Shikhali Dadashov gibi tanınmış Azerbaycanlıları içeriyordu. Merkezi Bakü'de bulunan bankanın 101 şubesi ve 17 departmanı bulunmaktadır.

Papara, FinTech alanında faaliyet gösteren, Mali Suçları Araştırma Kurulu yükümlü kuruluşları arasında yer alan, Türkiye merkezli elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşudur. Şirket 2016'nın Nisan ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan yetkili lisans alarak aynı yılın Ağustos ayında faaliyetlerine başlamıştır. 16 Mart 2021 itibarıyla kartları BKM Express desteklemekte olup, Mastercard, Visa, Troy ve Bankalararası Kart Merkezi üyesidir.