İçeriğe atla

Azerbaycan Teknik Üniversitesi

Koordinatlar: 40°22′13″K 49°48′55″D / 40.37028°K 49.81528°D / 40.37028; 49.81528
Kontrol Edilmiş
Azerbaycan Teknik Üniversitesi
Azərbaycan Texniki Universiteti
Harita
Kuruluş1950
TürDevlet Üniversitesi
RektörVilayet Veliyev
Öğrenciler6.500
KonumBakü ve Gence, Azerbaycan Azerbaycan
Web sitesiResmî site

Azerbaycan Teknik Üniversitesi (Azerice: Azərbaycan Texniki Universiteti), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.

Hakkında

Üniversite, teknik bilimlerin çeşitli alanlarında derece veren bilimsel konseylere sahiptir. Üniversitenin bilimsel başarıları "Elmi əsərlər" ("Bilimsel çalışmalar") dergisinde yayınlanmaktadır. 700.000'den fazla kitabı olan üniversite kütüphanesi ve internet donanımlı okuma odaları öğrencilere ve personele hizmet vermektedir.

Bologna Sürecine katılmak ve çok seviyeli bir eğitim sistemine geçişle bağlantılı olarak, üniversite, ABD, Hollanda, Almanya, Türkiye, Rusya ve diğer ülkelerdeki önde gelen üniversiteler ve araştırma merkezleri ile yakın ilişkiler kurmuştur. Üniversite çalışanları Avrupa eğitim projelerinde (TEMPUS, TAJIS vb.) yer almaktadır.

Üniversitede 12 fakülte ve 54 bölüm, yaklaşık 6.500 öğrenci ve 70 profesör olmak üzere 1.100 öğretim üyesi bulunmaktadır.

Tarihi

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin önde gelen teknik üniversitelerinden olan Azerbaycan Teknik Üniversitesi, 1950 yılında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmeti tarafından Bakü'de "Azerbaycan Politeknik Enstitüsü" (Azerice: "Azərbaycan Politexnik İnstitutu") adıyla kurulmuştur.

1887 yılında Çarlık Rusyası döneminde kurulan ve Azerbaycan'ın ilk politeknik enstitüsü olan "Bakü Politeknikinin" (Azerice: "Bakı Politexnikumu") ve 14 Kasım 1920 tarihinde Azerbaycan SSC hükûmetinin kararı ile kurulan "Bakü Politeknik Enstitüsünün" (Azerice: "Bakı Politexnik İnstitutu") devamıdır.

1970 yılında Gence'de Azerbaycan Politeknik Enstitüsünün ikinci kampüsü kuruldu.

1993 yılında Azerbaycan Politeknik Enstitüsünün statüsü yeniden düzenlendi ve adı "Azerbaycan Teknik Üniversitesi" olarak değiştirildi.

Azerbaycan Teknik Üniversitesi bölümleri

  • Kimya teknolojileri ve doğa koruması bölümü
  • Elektroteknik bölümü
  • Makine yapım bölümü
  • Sibernetik bölümü
  • Enerji bölümü
  • Radyoteknik ve bağlantı sistemleri bölümü
  • Bilgisayar sistemleri ve enformatik bölümü
  • Mekanik ve makine bilimler bölümü
  • Matematik bölümü
  • Yerler incelemesi ve medencilik bölümü
  • Ulaştırma sistemleri bölümü
  • Yabancı öğrenciler öğretim bölümü.

Azerbaycan Teknik Üniversitesi kampüsleri

Dış ilişkileri

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Tüm üyeler 15 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Kunib.com

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Atılım Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Atılım Üniversitesi, 1996 yılında Ankara'da Atılım Vakfı tarafından kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Üniversitesi</span>

Lomonosov Moscow State University (MSU), QS World University Rankings®'in küresel ilk 150'si arasında tutarlı bir konuma sahip, Rusya'daki en yüksek dereceli üniversitedir. Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen, dünyanın en yüksek eğitim binasına ev sahipliği yapmakta ve 47.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve her yıl 4.000 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır.

Uluslararası Karadeniz Üniversitesi 1995 yılında Gürcistan, Tiflis'te bulunan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi</span>

Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan teknik bilimler ve petrol sanayisi yönlü devlet üniversitesi. Bundan önceki ismi Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Üniversitesi</span>

Hazar Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan özel üniversite. 1991 yılında eğitime başlamış olup, ülkenin ilk özel ve İngilizce eğitim yapan üniversitedir. Üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Amerikan kredi sisteminin kullanıldığı üniversite, Azerbaycan'ın Bologna sistemine katılmasına ve Bologna prensiplerinin Azerbaycan üniversitelerinde anlaşılarak uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Amerika ve Asya'daki çeşitli ülkelerin üniversiteleriyle öğrenci transfer sistemini uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Azerbaycan)</span>

Kafkas Üniversitesi 1993 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan özel bir üniversitedir. Kafkas Üniversitesi Azerbaycan' da kurulan ilk ve tek yabancı üniversite olma özelliğine sahiptir. Azerbaycan Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre özel üniversiteler arasında kontenjanını doldurma oranına göre birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Tıp Üniversitesi</span> Azerbaycanda tıp eğitimi veren universite

Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Azerbaycan'ın sağlık birimlerine doktor, eczacı, harp doktoru, fizyoterapist, aile hekimi ve diş hekimiyetiştiren iki devlet üniversitesinden biridir. 1930 yılında kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli'dir. Okul çoğunlukla üniversite sınavları ile Azerbaycanlı öğrenciler kabul etse de Türkiye, İran, Irak ve bazı Avrupa ülkelerinden de öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Varna Hür Üniversitesi</span>

Varna Hür Üniversitesi „Černorizec Hrabǎr” Varna kentinde bulunup, Bulgaristan’ın en büyük özel okuludur. Altın Kum tatil merkezinin yakınında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tefekkür Üniversitesi</span> Baküde bir özel üniversite

Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir özel üniversitedir. Üniversite 1995'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Marche Politeknik Üniversitesi</span>

Marche Politeknik Üniversitesi, İtalya'nın Ancona şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Tarım, mühendislik, iktisat, tıp ve biyoloji programlarında lisans ve lisansüstü eğitim yapmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Gorno-Altaysk Devlet Üniversitesi, Rusya Federasyonu'nun Altay Cumhuriyeti'nde, Gorno-Altaysk şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite, 1949 yılında Pedagoji Enstitüsü olarak kurulmuş olup 1993 yılında üniversite unvanını almış, Altay Cumhuriyeti'nin önde gelen eğitim kurumlarından biridir.