İçeriğe atla

Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi

Koordinatlar: 40°22′11″K 49°50′33″D / 40.36972°K 49.84250°D / 40.36972; 49.84250
Müzik Kültürü Müzesi
Musiqi Mədəniyyəti Muzeyi
Harita
Açılış1967
KonumBinegedi Rayonu, Bakü, Azerbaycan
Koordinatlar40°22′11″K 49°50′33″D / 40.36972°K 49.84250°D / 40.36972; 49.84250
MüdürAlla Bayramova
Resmî sitemusicmuseum.az

Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi (AzericeAzərbaycan Musiqi Mədəniyyəti Dövlət Muzeyi), Azerbaycan müzik tarihi ile ilgili materyallerin toplanması, saklanması, araştırılması ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan müze.

Tarihi

Müze, 1967'de Bakü'de kurulmuştur. Müzenin temel amaç ve hedefleri Azerbaycan'ın müzik tarihi ile ilgili materyalleri toplamak, depolamak, incelemek ve yaygınlaştırmaktır. 1967'den 1996'ya kadar İçerişehir'de, Hakikat Rızayeva 9 caddesindeki eski bir kervansarayda bulunuyordu. 1996'dan 2015'e kadar Reşid Behbudov 5 caddesindeki binadaydı. 2015'te Azerbaycan Devlet Müzik Kültürü Müzesi Müze Merkezi'ne taşınmıştır. Müze şu şubeleri açmıştır: Azerbaycan halk çalgıları sergisi (Zergerpalan caddesi, 119); Niyazi Müze-Apartmanı (Bülbül caddesi, 21); Vakıf Mustafazade'nin müze dairesi (Vagif Mustafazade caddesi 4, İçerişehir'de); Kara Karayev'in müze dairesi (Nizami caddesi, 47/49). 1996'dan beri müze'de Antik Oryantal Çalgılar Topluluğu adlı bir müzik grubu faaliyet gösteriyor. 1988 yılından bu yana müzenin müdürlüğünü Alla Hacıağayevna Bayramova yapmaktadır.[2][3]

Moskova'da düzenlenen "Intermuseum-2012" uluslararası müzeler festivalinde Azerbaycan Devlet Müzik Kültürü Müzesi üç ödülle ödüllendirilmiştir: Uluslararası müze işbirliğinin geliştirilmesi için diploma, Uluslararası müzeler festivali icra müdürlüğünden teşekkür Azerbaycan Devlet Müzik Kültürü Müzesi Müdürü Alla Bayramova'ya "Intermuseum-2012" ve festival katılımcısının Diploması.[4][5]

Sergi

Müze fonu yaklaşık 20.000 sergi içeriyor. Bunların arasında tar, kemençe, saz, gaval, goşanağara, zurna, ney gibi milli müzik aletleri, asa-tar, asa-saz, gramofonlar ve gramofon plakları, yazarların müzik el yazmaları, önde gelen Azerbaycan müzisyenlerinin kişisel eşyaları, ses kayıtları, posterler, programlar, fotoğraflar, güzel sanat eserleri, notlar, kitaplar ve diğer sergiler bulunmaktadır. Azerbaycan müzik enstrümanlarının yanı sıra dünyanın farklı halklarının müzik enstrümanlarından oluşan bir koleksiyon da bulunmaktadır.[6][7]

Müzede 800'den fazla kişisel arşiv bulunmaktadır. Bunlar Azerbaycanlı besteciler Soltan Hacıbeyov, Cevdet Hacıyev, Kara Karayev, Niyazi, Fikret Emirov, Zakir Bağirov, Eşref Abbasov, Hacı Hanmemmedov, Tevfik Guliyev, Süleyman Elesgerov, Şefika Ahundova, Oktay Zülfügarov, Hayyam Mirzezade ve diğer kültürel şahsiyetlere ait arşiv malzemeleri de bulunmaktadır.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Azərbaycan Musiqi Mədəniyyəti Dövlət Muzeyi - Kolleksiya". 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2011. 
  2. ^ "Azərbaycan Musiqi Mədəniyyəti Dövlət Muzeyi". iticket.az. 23 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Muzeyin tarixi". www.musicmuseum.az. 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  4. ^ "В Баку отметили 50-летие Музея музыкальной культуры Азербайджана - ФОТО". Day.Az (Rusça). 22 Eylül 2017. 12 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2018. 
  5. ^ "Сотрудникам Государственного музея музыкальной культуры присвоено звание «Заслуженного артиста»". Oxu.Az (Rusça). 26 Eylül 2017. 12 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2018. 
  6. ^ В музее хранятся свыше 20000 экспонатов 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Archived Mart 5, 2016 at the Wayback MachineŞablon:Ref-az(Rusça)
  7. ^ "Azərbaycan Musiqi Mədəniyyəti Dövlət Muzeyində muzey həftəsinin açılışı olub". mct.gov.az. 7 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  8. ^ "Azərbaycan muzeyləri". museum.az. 26 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 

Dış kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Halı Müzesi</span>

Azerbaycan Halı Müzesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan halı müzesi ve ülkenin en önemli müzelerindendir. Şehrin merkezinde deniz kenarına yakın Mikayıl Hüseynov Caddesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi</span>

Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir müzedir. Müze, 12 Kasım 1998 tarihinde açılmış olup Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi bünyesinde yer almaktadır ve tarih, günümüz kültürü ve etnografyayı içeren yedi kalıcı galeri bulunmaktadır.

Türkmen Güzel Sanatlar Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sanat müzesidir. Müze, 1927 yılında Rus heykeltıraş A. Karelin tarafından açılmış olup 1939 yılında Güzel Sanatlar Müzesi statüsü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Susay</span>

Susay, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'ndaki bir köydür.

Azerbaycan Jeoloji Müzesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir müzedir. Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Azerbaycan Devlet Din Tarihi Müzesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir din müzesidir. Müze, Neftçiler Bulvarı üzerinde yer almakta olup eski zamanlarda yaşayan ilkel insanların dini görüşlerini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Halı Müzesi</span>

Şuşa Halı Müzesi, Azerbaycan Halı Müzesi'nin Şuşa şubesidir. Azerbaycan SSC Kültür Bakanlığı tarafından 26 Eylül 1985 tarihinde Azerbaycan Devlet Milli Halı ve Halk Sanat Müzesi'nin şubesi olarak Karabağ halı dokumacılığının geleneklerini incelemek, korumak ve yaşatmak amacıyla kurulmuştur. Şube 19 Mayıs 1987'de Samet bey Mehmandarov'a ait 18. yüzyıldan kalma konakta faaliyete başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyovun ev müzesi (Şuşa)</span> Şuşada müze

Üzeyir Hacıbeyov'un ev müzesi Azerbaycanlı besteci, müzikolog-bilim adamı, yayıncı, oyun yazarı, pedagog modern Azerbaycan profesyonel müzik sanatının ve ulusal operasının kurucusu Üzeyir Hacıbeyov'un Şuşa'da bulunan ev müzesi. Müze 1959'dan 1992'ye kadar işletilmiştir. 1992 yılında Şuşa şehrinin Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesinden sonra müze faaliyetini durdurmuş ve müze binası yıkılmış, sergiler yağmalanmıştır. Müzenin 1.700 sergisinden sadece 136'sı korunabildi.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Meslek Müzesi</span>

Tebriz Meslek Müzesi, 2017 yılında Tebrizli heykeltıraş, yazar ve koleksiyoner Rza Sarabi Egdem'in girişimiyle faaliyete başlayan ve Azerbaycan'daki tarihi meslekleri sergileyen bir müzedir. Üç yıl sonra 18 Mayıs 2020'de Uluslararası Müzeler Günü'nde kapatılması halk tarafından hoş görülmedi.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Yahudileri Müzesi</span>

Dağ Yahudileri Müzesi Azerbaycan'ın Guba şehrinde Dağ Yahudilerine adanmış bir müzedir. 2020'de açılmıştır ve 19. yüzyıldan kalma Karzhog Sinagogu'nda yer almaktadır. Dağ Yahudilerine adanmış dünyadaki ilk ve tek müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Tiyatro Müzesi</span>

Cafer Cabbarlı adına Azerbaycan Devlet Tiyatro Müzesi, Azerbaycan tiyatrosunun tarihine adanmış Azerbaycan'daki ilk müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Bağımsızlık Müzesi</span>

Azerbaycan Bağımsızlık Müzesi veya İstiklâl Müzesi, Azerbaycan halkının bağımsızlık mücadelesinin aşamalarını ve en eski çağlardan günümüze kadar kültürel ve tarihi hayattaki önemli olayları sergileyen bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Tarım Müzesi</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Tarım Müzesi, Azerbaycan'da tarımın gelişiminin tarihini sunan ve bugünkü durumunu yansıtan müze. Müze, Bakü'nün Binegedi Rayonu'nda bulunan "Veteriner Kasabası"nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Bakü)</span>

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Azerbaycan'da bir kültür kurumudur. Başkent Bakü'de, tarihi İçerişehir semtinde, Goşa Gala Kapısı'nin karşısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ağdam Ekmek Müzesi</span>

Ağdam Ekmek Müzesi, Azerbaycan'ın Ağdam kentinde yer alan; ekmek, unlu mamuller, tarım aletleri ve bunların tarihçesiyle ilgili bir müzedir. Müze 25 Kasım 1983'te faaliyete başlamıştır. Müzede sergilenen yaklaşık 2.800 öge vardı. Müze, Azerbaycan SSC hükûmeti tarafından yerel bir kültür anıtı olarak koruma altına alınmıştı. Müze bitişiğindeki alanda ise Sünbul kafesi ziyaretçilere hizmet veriyordu. Kompleks bir kervansaray içeriyordu.

Siyasi Baskı Kurbanları Müzesi Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan bir müzedir. Müze, 1925 yılından bu yana SSCB'nin ana baskıcı organları olan Acil Durum Komisyonu, İçişleri Halk Komiserliği ve Devlet Güvenlik Komitesi'nin faaliyet gösterdiği binada açıldı. Binanın bodrum katında tutuklama odaları, sorgu odaları ve idam cezasına çarptırılanların vurulduğu yerler bulunuyordu.

Nahçıvan Devlet Tarih Müzesi, 1924 yılında kurulan Nahçıvan tarihi müzesidir. Müze, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Nahçıvan şehrinde İstiglal Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Celil Memmedguluzade Evi Müzesi (Bakü)</span>

Celil Memmedguluzade Evi Müzesi, Azerbaycanlı yazar ve yayıncı Celil Memmedguluzade'nin 1920-1932 yıllarında yaşayıp çalıştığı apartman dairesinde oluşturulmuş bir ev müzesidir.

Cebrayıl Tarih ve Coğrafya Müzesi—İkinci Dünya Savaşından önce kurulmuştur. İ. Stalinin adını taşıyan müze 1953`te kaldırılmış ve sergiler arşivlenmiştir. Kısa bir süre sonra yerine Tarih ve Coğrafya Müzesi kurulmuş ve müze yirmi yıldan fazla bir süre kamuya açık olarak faaliyet göstermiştir. Bugün Cebrayıl Tarih ve Coğrafya Müzesi faaliyetini başkent Bakü`de yerleşen "İstiklaliyet" müzesinde devam ettirmektedir.