İçeriğe atla

Azerbaycan Milliyetçiler Derneği

Azerbaycan Milliyetçiler Derneği
Kuruluş9 Şubat 1952
Kuruluş yeriAnkara

Azerbaycan Milliyetçiler Derneği 8 Şubat 1952'de Ankara'da kuruldu. Göçmenlere maddi ve manevi yardımda bulunmak, Azerbaycanlı öğrencilere mümkün olduğu kadar maddi destek sağlamak ve Türk milliyetçiliğine karşı aktif olan akımlara basın aracılığıyla cevap vermek temel amaçlarıydı.

Kurulması ve faaliyeti

Azerbaycan Milliyetçiler Derneği 8 Şubat 1952'de Ankara'da kuruldu.[1] Derneğin 11 kurucu üyesi arasında Hasan Bey Zardabi'nin oğlu Safvat Zerdabi ve Nesib Bey Yusufbeyli'nin oğlu Niyazi Kürdemir de yer almıştır.[2] Dernek Tüzüğü'nün 1. maddesi şöyle der:[3]


İkinci maddede ise derneğin kuruluş amaçları anlatılmakta ve şunlar yazılmaktadır:


18 yaşını doldurmuş ve kültürel haklarını kullanabilen her Türk derneğe üye olabilir. Derneğin gerçek ve onursal üyesi olmak mümkündü. Derneğe maddi ve manevi destekte bulunanlar kongre kararı ile onursal üyeliğe kabul edildi. Bu üyelerin isimleri derneğin şeref defterine işlendi. Kongre gerçek üyelerden oluşuyordu. Onursal üyeler seçilebildikleri halde oy hakları yoktu. Kongrenin normal şartlarda her yıl Ocak ayında toplanması gerekiyordu. Görüşülecek konular belirlendikten sonra 15 gün önceden iki gazeteye ilanlar veriliyordu ve ayrıca ilgili devlet kurumuna bilgi gönderiliyordu. Yönetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde ve tam üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine kongre olağanüstü toplantıya çağrılabiliyordu. Kongre dernek başkanı tarafından yönetiliyordu. Derneğin yönetim kurulu bir başkan, bir genel sekreter, bir sayman ve iki üyeden oluşan 5 kişiden oluşuyordu. Bu 5 kişi her yıl Ocak ayında yapılan kongrede seçilirdi.[2] Derneğin resmi yayın organı "Türk izi" dergisiydi. Mayıs 1952'den Temmuz 1955'e kadar yayınlanan derginin editörlüğünü Cengiz Göygöl yapmıştır.[4]

Kurucu üyeler

  • Ahmed Ulusoy
  • Ali Daşkend
  • Çingiz Göygöl
  • Hidayet Turanlı
  • İsa Köçer
  • İskender Hoyhan
  • Kadir Dilican
  • Memmed Altunbay
  • Nağı Hacıbayramlı-Bayramgil
  • Niyazi Kürdəmir
  • Safft bey Məlik-Zərdabi

Dernek tüzüğü

Kaynakça

  1. ^ Akif Aşırlı (15 Temmuz 2015). "Həsən bəy Zərdabinin varisi". Şərq qəzeti. 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Dilqəm Əhməd. Mühacirlərin dönüşü. Bakı: TEAS Press Nəşriyyat Evi. ISBN 9789952513967. 
  3. ^ Murad Alızadə. "Azərbaycan Milliyyətçilər Dərnəyi Nizamnaməsi". Milliyyət Araşdırmalar Mərkəzi. 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Akif Aşırlı (6 Aralık 2017). ""Türk izi" dərgisi - Akif Aşırlı yazır". Şərq qəzeti. 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Heyet-i Temsiliye</span> Türk Kurtuluş Savaşı’nın, TBMM öncesi yürütme organı

Heyet-i Temsiliye, Mondros Mütarekesi’nden sonra Anadolu topraklarının İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi üzerine başlayan ulusal direniş sırasında, ulusal bir meclisin (TBMM) kuruluşuna dek Millî Mücadelenin yürütme organı olarak görev yapmış kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">İttihat ve Terakki</span> Osmanlı İmparatorluğunda siyasal teşkilat

İttihat ve Terakki Cemiyeti, sonraları İttihat ve Terakki Fırkası, Osmanlı İmparatorluğu'nda İkinci Meşrutiyet'in ilanına önayak olup 1908-1918 yılları arasında faaliyet gösteren, 21 Mayıs 1889 tarihinde kurulmuş bir siyasal hareket ve siyasi partidir. Triumvira sistemi ile yönetilen bir meclis yapısında egemenlik sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sarıyer SK</span>

Sarıyer Spor Kulübü, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde aynı adı taşıyan spor kulübüdür. 2. Ligde mücadele eden kulüp, maçlarını Yusuf Ziya Öniş Stadyumunda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Eğitim Derneği</span>

Türk Eğitim Derneği, yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nde özel kişi ve kuruluşların eğitime katkı vermesi amacıyla 1928 yılında Ankara'da kurulmuş bir sivil toplum örgütü.

FINA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından su sporları alanında uluslararası rekabeti yönettiği için tanınan uluslararası federasyondur. IOC ve uluslararası toplum için belirli bir spor veya disiplini yöneten birkaç uluslararası federasyondan biridir. Merkezi Lozan, İsviçre'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği</span>

Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, Türkiye'de 1929-1932 ve 1936-1942 arasında etkinlikler gerçekleştirmiş bir sanatçı topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Müsavat Partisi</span> Azerbaycanda siyasi parti

Müsavat Partisi, Azerbaycan'ın en eski siyasi partisidir. İlk defa 1911 yılında kuruldu. 1920 yılında Azerbaycan SSC Yönetimi tarafından yasaklandı. Azerbaycan'ın tekrar bağımsızlığını kazanmasından sonra 1992 yılında yeniden kuruldu. 2023 yılı itibarıyla ne yerel, ne genel yönetimde, ne de hükûmette temsil edilmektedir. Parti Yeni Azerbaycan Partisi iktidarına muhaliftir.

Bu madde Osmanlı Devleti'nde kurulmuş siyasi partiler hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Bey Zerdabi</span>

Hasanbey Melikzade Zerdabi, eğitimci, Darwinci bilim insanı, gezeteci, Azerbaycan ulusal basınının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Nesib Bey Yusufbeyli</span> Siyasetçi

Nesib Bey Yusufbeyli, Azeri devlet adamı, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 2. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) II. Kongresi 30 Temmuz-23 Ağustos 1903 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı ve 6 Ağustos tarihine kadar burada devam etti. Belçika hükûmetine, Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan baskılar neticesinde, Belçika polisi delegeleri zorla ülkeden çıkarttı. Londra'ya geçen delegeler, Kongre'yi bu şehirde tamamladılar. İlk kongrede kuruluşu ilan edilen Marksist Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne nihai şekli bu kongrede verildi.

Lefkoşa Türk Hanımları Cemiyet-i Hayriyesi ya da bazı kaynaklarda kısaltılmış olan adıyla Lefkoşa Hanımlar Cemiyeti, Kıbrıs Türk toplumunun ilk kadın örgütüdür. Dernek, 1931 yılında aktivist Ulviye Mithat liderliğinde Lefkoşa'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Alternatif Partisi</span> Azerbaycanda muhalif siyasi parti (REAL)

Cumhuriyetçi Alternatif Partisi, Azerbaycan'da 2009'da anayasa değişikliği referandumuna itiraz olarak kurulan hareket. Hareket 2018'de siyasi partiye çevrildi. 31 Ağustos 2020'de Adliye Bakanlığı'nca resmî devlet kaydına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Carlo Sforza</span> İtalyan siyasetçi (1872-1952)

Kont Carlo Sforza, İtalyan diplomat ve faşizm karşıtı bir politikacı.

Azerbaycan milliyetçiliği veya Azerbaycancılık, Azerbaycanlıların Bu bir ulus olma şartı ve Azerbaycanlıların kültürel birliğini teşvik etme fikridir. Azerbaycan'da milliyetçiliğin oluşum süreci 19. yüzyıl ikinci yarıdan başladı. Azerbaycan görüşleri çoğunlukla Yirminci yüzyıl başlangıçta Azerbaycan'ın ideologlarını, kurucularını ve bu fikirlerin sonucu olarak Azerbaycan halklarıyla birlikte Azerbaycan Halk Cumhuriyeti kurulmuştur. Azerbaycan'da milliyetçilik içeriği ve önemi bakımından liberal bir milliyetçilikti. Bu, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin dış ve iç politikalarında açıkça görülebilir. Ayrıca içsel kimlik politikası özgürlük, eşitlik, Dayanışma ilkelerine dayanıyordu. Bütün Azerbaycan Esasen Azerbaycanlıların yaşadığı toprakların birleştirilmesini tarihsel olarak öngören modern Azerbaycan milliyetçiliğinin örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Bey Hacıbababeyov</span>

Mehdi Bey Hacıbababeyov sosyal ve politik faaliyetlerde bulunmuş şahıs, Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesinin aktif katılımcılarından biri.

Azerbaycan Kültür Derneği, 1949 yılında Türkiye'de kurulan dünyanın ilk Azerbaycan diasporası kuruluşudur. Bu örgüt Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucularından Mehmed Emin Resulzade tarafından kurulmuştur. Derneğin ilk başkanı Hamid Ataman'dı.