İçeriğe atla

Azerbaycan Kırsal Yatırım Projesi

Azerbaycan Kırsal Yatırım Projesi (AzRIP)
Kuruluş18 Ocak 2005
KurucuAzerbaycan Cumhuriyeti; Dünya Bankası tarafından finanse edildi
Genel merkeziBakü, Azerbaycan
Önemli kişilerSubhan Asgarov Müdür
Gulbaniz Ganbarova Müdür Yardımcısı
Web sitesiwww.azrip.org

Azerbaycan Kırsal Yatırım Projesi ya da kısa adıyla AzRIP[a], Azerbaycan Tarım Bakanlığı bünyesinde Azerbaycan Devlet Tarım Kredileri Kurumu hükûmeti tarafından kurulmuştur. Topluluk temelli altyapı geliştirmeye odaklanarak Azerbaycan'ın beş ekonomik bölgesinin kırsal kalkınmasına yatırım yapmak için tasarlanmıştır.

Projenin amacı; yolların, sağlık kliniklerinin, okulların, yaya köprülerinin, elektrik kaynaklarının, içme suyu kaynaklarının ve sulamanın inşası ve/veya onarımı yoluyla altyapı hizmetlerine erişimlerini artırarak katılan toplulukların yaşam standartlarını iyileştirmektir. AzRIP projesi 18 Ocak 2005'te yürürlüğe girdi ve 31 Mart 2012'de tamamlanması öngörüldü. Finans, Dünya Bankası'ndan Azerbaycan hükûmetine kredi yoluyla sağlanmakta ve nihayetinde Azeri vergi mükellefleri tarafından geri ödenmektedir.

Proje hakkında

AzRIP, yüksek yoksulluk insidansı kriterlerini karşılayan bölgelerde 1.000'den fazla ve 10.000'den az kişinin bulunduğu kırsal toplulukları hedeflemektedir. Bu topluluklar, Dağlık Karabağ dâhil Azerbaycan'ın tüm bölgelerini kapsamaktadır.

AzRIP tarafından hedeflenen ekonomik bölgeler ve bu bölgelerdeki Azerbaycan bölgeler, şu şekildedir:[1]

Projenin öğeleri

AzRIP'in üç öğesi vardır:

  • Altyapı: Bu, toplumun ihtiyaçlarına göre kırsal altyapının belirlenmesi, tasarımı, inşası, rehabilitasyonu, işletimi ve bakımını içerir. Bu ihtiyaçlar, AzRIP personelinin yardımıyla topluluklar tarafından belirlenir ve önceliklendirilir.
  • Kapasite kullanımı: Toplulukların ve destek hizmeti sağlayıcılarının kapasiteleri eğitimler, konferanslar, seminerler, istişareler ve izleme ve değerlendirme yoluyla geliştirilir.
  • Proje yönetimi: İdari ve operasyonel proje uygulama ve yönetim maliyetleri finanse edilmektedir. Bu, proje finansmanının tedarikini, ödemesini ve yönetimini üstlenecek kalifiye personelin eğitilmesini ve/veya işe alınmasının yanı sıra topluluk projelerinin raporlanmasını, izlenmesini ve değerlendirilmesini içerir.

Projenin aşamaları

AzRIP, topluluklara, topluluk projelerini yönetmek için ihtiyaç duydukları yönetimsel, finansal ve teknik kaynakları sağlar. Bunu yapmak için AzRIP, uygun toplulukları bulmak ve topluluk üyelerini projelerinin seçimi, uygulanması ve sürdürülmesi konusunda eğitmek için Topluluk Proje Döngüsünü kullanır. Bu, altı adımı içerir:

  1. Bilgi erişimi ve toplulukların seçimi
  2. Topluluk seferberliği
  3. Topluluk proje tekliflerinin hazırlanmasında toplulukların eğitimi
  4. Proje tescili, değerlendirme, onay ve işbirliği anlaşmaları oluşturma konularında toplulukların eğitimi
  5. Satın alma ve uygulamada toplulukların eğitimi
  6. Proje tamamlama, devir teslim ve değerlendirme

Projenin önemli noktaları şunlardır:

  1. Topluluklar, altyapı ihtiyaçları, topluluk değerlendirmeleri ve kendilerini organize etme, projeleri uygulama ve sürdürme becerilerine göre seçilir.
  2. AzRIP, projeler için fonların % 90'ına kadar katkıda bulunur; bu fonlar Azerbaycan hükûmeti tarafından Dünya Bankası kredileriyle sağlanmaktadır. Topluluklar proje fonlarının en az % 10'una katkıda bulunmalı ve katkıların en az % 2'si nakit olmalıdır. Kalan % 8'i kendi emeğinde veya malzemesinde olabilir.
  3. Seçilen topluluklar, AzRIP Proje Yardım Ekipleri (PAT) tarafından kolaylaştırılan Topluluk Seferberliğine katılır. Bölgedeki PAT, topluluğu ziyaret eder ve topluluk üyelerine, ihtiyaçlarını belirleme, projeleri önceliklendirme ve seçme ve ayrıca bir Topluluk Proje Komitesi seçme konusunda açık ve şeffaf bir süreçte rehberlik eder.
  4. PAT, Topluluk Proje Komitelerini belediyelerin üyeleri, yerel İcra Komitesi üyeleri ve diğer topluluk liderleriyle birlikte liderlik, yönetim, planlama, muhasebe, satın alma, proje uygulama, izleme ve hibe teklifi yazma konularında eğitir.
  5. Topluluk, seferberliği ve eğitimler tamamlandığında, topluluklar kendi projelerini tasarlar ve planlar ve proje tekliflerini onay için AzRIP'e gönderir. AzRIP mühendislerinin yardımıyla seçtikleri mühendisler tarafından yardım edilmektedir.
  6. Bir projenin onaylanması, uygun tasarımına, uygunluğuna, topluluğun onayının şeffaflığına ve AzRIP'in site değerlendirmesine dayanır.
  7. 15.000 $'ın altındaki projeler için topluluklar, malzeme temin edebilir ve kendi inşaatlarını gerçekleştirebilir. Projeler için 15.000 $'ın üzerinde bir müteahhit açık rekabetçi ihale sürecine tutmuş olmalıdır.
  8. Topluluk, projeyi ömrü boyunca sürdürmek için topluluk fonlarıyla bir Bakım Komitesi kurar. Sürdürülebilirlik, bir projenin başarısının anahtarıdır. Topluluk, ya belediyenin ya da Topluluk Kuruluşları'nın projenin işletimini, bakımını ve sürdürülebilirliğini sağladığından emin olmalıdır.

AzRIP projeleri, iki temel belgeye dayanmaktadır:

  • Projenin kalkınma hedefini ve stratejik planını ve ayrıca projenin tanımı, sürdürülebilirliği ve risklerini açıklayan Proje Değerlendirme Belgesi (PAD). PAD, proje boyunca topluluk ve AzRIP proje personeli tarafından resmî görevlerinin performansını izlemek için kullanılır.
  • Kapasite Geliştirme ve Topluluk Projesi uygulaması için gerekli tüm kılavuzları, kuralları ve kriterleri içeren Operasyon El Kitabı (OM). OM'nin beş cildi vardır:
    • Cilt I: Politika ve Yönergeler
    • Cilt II: İşlem Prosedürleri
    • Cilt III: Referans Kılavuzu
    • Cilt IV: Kamu Bilgilendirme
    • Cilt V: Finansal Bilgiler

Operasyon El Kitabının III. Cildi AzRIP internet sitesinde http://www.azrip.org adresinde 12 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İngilizce ve Azerice dillerinde bulunmaktadır.

Azerbaycan'ın diğer Kırsal Kalkınma Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşları

Azerbaycan'da birçok uluslararası kuruluş tarımı ve kırsal topluluk gelişimini desteklemektedir. Bu organizasyonlardan bazıları burada açıklanmaktadır.

Bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olan Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), 1977 yılında Azerbaycan da dâhil olmak üzere dünya çapında muhtaç ülkelerin tarımsal kalkınmasına yardımcı olmak için kurulmuştur.

Azerbaycan Bakü'deki Japonya Büyükelçiliği tarafından desteklenen Halktan İnsan Güvenliği Hibe Yardım Programı (GHSGAP) kırsal toplum gelişimini desteklemektedir. Shamakhi rayonunda bir su temini sistemi geliştirme projesi iki kuruluş tarafından birincisi GHSGAP ve ikincisi AzRIP tarafından olmak üzere iki bölüm hâlinde tamamlandı.[2]

Ayrıca bakınız

Bibliyografya

Notlar

  1. ^ AzRIP, Azerbaycan dilinde Azərbaycan Kənd İnvestisiya Layihəsi veya AzKİL olarak da bilinir.

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 27 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2010. 
  2. ^ AzRIP Quarterly Newsletter, June 2010

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Bankası</span> Uluslararası finans kuruluşu

Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı'nın ardından 1945 yılında Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası adıyla kurulmuş, 1947 yılında Birleşmiş Milletler'in özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır.

Köykent, Türkiye Cumhuriyeti'nin Köy Enstitüleri Projesi'nden sonraki en kapsamlı kırsal kalkınma projesinin adıdır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1969 yılı seçim bildirgesinde yer almış, daha sonra da bu dönemde kurulan Köy İşleri Bakanlığı tarafından benimsenerek geliştirilmiştir. Bakanlığın 1973 yılında yayımladığı raporda, köykent yaklaşımının amacı üç madde halinde özetlenmiştir:

  1. Az sayıda personel ve az yatırımla, en kısa zamanda kırsal kesim nüfusunun tüm gereksinmelerinin karşılanması,
  2. Hızlı nüfus artışının ortaya çıkardığı fazla nüfusun bir bölümü ile işsiz nüfusun köykentlerde iş olanaklarına kavuşturulması,
  3. Böylece, iş olanaklarına kavuşturulan kırsal nüfusun kentlere akımı sonucunda büyük kentler civarında oluşacak nüfus yığılmalarını engelleyerek, sağlıklı kentleşmenin sağlanması.
<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Peyzaj mimarlığı</span>

Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

Dünya Bankası Grubu, 5 uluslararası organizasyon tarafından oluşturulan ve amacı genellikle fakir ülkelere kredi vererek destek olmak olan bir çatı kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan ekonomisi</span>

Azerbaycan, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.

Azerbaycan'da din, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasına göre Azerbaycan laik devlettir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde din devletten ayrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bir Kuşak, Bir Yol</span>

Bir Kuşak, Bir Yol ya da Kuşak-Yol Projesi, Kuşak Yol Girişimi, Kuşak Yol İnisiyatifi veya OBOR, Çin devlet başkanı Şi Cinping'in 2013 yılı sonunda Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu ve İtalya'nın da işbirliği ile 2049 yılında bitirmeyi planladığı, Çin-Roma medeniyeti birliği olarak da yorumlanan modern ipek yolu konseptini ifade etmektedir. Proje kapsamında güvenlik anlaşması Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in sahibi olduğu Frontier Services Group adlı güvenlik şirketi ile imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Kalkınma Bankası</span>

Asya Kalkınma Bankası veya AKB, 19 Aralık 1966'da kurulmuş olan bölgesel kalkınma bankasıdır. Merkezi Filipinler'in başkenti Manila'da bulunmaktadır. Bankanın aynı zamanda tüm dünya üzerinde 31 saha şubesi bulunmaktadır. Bu şubelerle yardıma muhtaç insanlara ulaşımın kolay yapılması amaçlanmıştır. Banka üye alımlarını Birleşmiş Milletler Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu ve bölgede bulunmayan gelişmiş ülkelerden yapmaktadır. Kurulduğu yıldaki 31 üyeden, şu anda 67 üye ülkeye ulaşmış olup, bu ülkelerin 48'i Asya-Pasifik bölgesinde bulunmaktadır. AKB Dünya Bankası'na yakın bir şekilde tasarlanmış olup, ülkelerin oy gücü bankaya yaptığı parasal katkılarla doğru orantılıdır. AKB her sene sonunda yaptığı işlemleri, bütçe bilgilerini ve diğer çeşitli bilgileri içeren yıllık raporunu yayınlar. AKB-Japon Burs Programı her yıl 300 öğrenciye bankanın bünyesindeki 10 ülkeden birinde burs sağlar. Eğitimlerinin bitmesi üzerine, yeni yetişen öğrenciler bulundukları ülkelerin ekonomik ve sosyal sistemlerine katkı yapmaları beklenir. AKB resmi bir şekilde BM gözlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ak Şehir</span> Kentsel dönüşüm projesi

Baku White City, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün güneydoğusunda devam eden bir kentsel dönüşüm projesidir. Proje eski Siyah Şehrin yeniden düzenlenmesi olup Bakü 2021 stratejik planının bir parçası olarak kavramsallaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maliye Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Azerbaycan Hükûmetine bağlı bir bakanlık

Azerbaycan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde finans sektörünü düzenlemekten sorumlu, Azerbaycan Kabinesi'ne bağlı bir devlet kurumu. Bakanlığa Samir Şerifov başkanlık etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Azerbaycan'daki finans sistemi, borçlanma ve borç verme ve varlıkların transferine ilişkin hükûmet politikası ve düzenlemelerinden oluşmaktadır. Sistem, bankalar, sigorta şirketleri, diğer finans kuruluşları, emeklilik sistemi, finansal piyasalar ve ödeme sistemlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Petrol Fonu</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Fonu ya da kısa adıyla SOFAZ, enerji ile ilgili gelirlerin gelecek nesiller için biriktirildiği ve verimli bir şekilde yönetildiği ulusal varlık fonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kırsal kalkınma</span>

Kırsal kalkınma, çoğunlukla izole edilmiş ve az nüfuslu kırsal bölgelerde yaşayan insanların yaşam kalitesi ve ekonomik refahını iyileştirme işlemidir. Genellikle kırsal bölgeler kırsal yoksulluk, kentsel veya banliyö bölgelerinden çok daha büyük yoksulluk yaşarlar çünkü ekonomik faaliyetlere erişimi ve eğitim gibi temel altyapıya olan yatırım eksiktir.