Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Azerbaycan'dan önce 1920 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin yıkılması ve Kızıl Ordu'nun işgaliyle kurulan, 1920–1922 ile 1936–1991 yılları arasında varlığını sürdüren, Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir.
Azerbaycanfilm, Azerbaycan devlet film yapım şirketidir. 1920'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserliği zamanında foto-film şubesi olarak kurulmuş, 1923'te Azerbaycan Foto-Sinema İdaresi olarak yeniden adlandırılmıştır. Çeşitli isim değişikliklerinin ardından, 1960'ta Cafer Cabbarlı adına film şirketi bugünkü ismini alır. Bugün Azerbaycanfilm, Azerbaycan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır ve merkezi Bakü'dedir.
Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1919'da kurulan üniversitenin, en ünlü mezunları Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanları Ebulfez Elçibey ve Haydar Aliyev'dir.
Muhtar Babayev, 2.Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı, 4. ve 5. dönem Azerbaycan Milli Meclisi milletvekili olan Azeri siyasetçidir. COP29'un başkanıdır.
Gence Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın Gence şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. 2000 yılında kurulmuştur.
Bakü Yüksek Petrol Okulu 2011 yılında eğitime başlamış devlet üniversitesidir.
Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi, veya kısaca AzMİU, Azerbaycan Eğitim Bakanlığına bağlı Bakü'de bulunan yükseköğrenim kurumu.
Süleyman Rüstem, Azeri Sovyet şair ve tiyatro yazarıdır.
Lenkeran Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın Lenkeran şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Bağımsız Azerbaycan'ın ilk üniversitesidir. Esası 1991 yılında yüksek eğitim ocağı olarak, Bakü Devlet Üniversitesi'nin yan kuruluşu gibi konulmuş, 1992 yılından bir üniversite olarak kurulmuştur. Üniversitenin rektörlüğünü Natik İbrahimov yapmaktadır.
Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.
Salatın Asgerova, Karabağ Savaşı'nda öldürülmüş ilk Azeri kadın gazeteci; Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.
Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi (ASUE) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de konumlanmış bir devlet üniversitedir. Güney Kafkasya'daki en büyük eğitim kurumlarından biri olan ASUE, 1930 yılında kurulmuştur. ASUE, 16.000 öğrencinin eğitim gördüğü 14 fakülteye sahiptir. 57 farklı master bulunan üniversitede, 62 profesör ve 344 doçent dahil olmak üzere 1000'den fazla öğretim görevlisi çalışmaktadır. Öğretim görevlilerinin arasında, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi ve New York İlimler Akademisi'nde aktif üye olanlar, devlet ödülü kazananlar ve bilim insanları bulunmaktadır. ASUE, Avrupa Üniversiteler Birliği, İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Üniversite Kurulu ve Avrasya Üniversiteler Birliği'nin asil üyesidir. ASUE'de dünyanın 10 ülkesinden 650 lisans ve lisansüstü öğrencisi öğrenim görmektedir.
Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.
Cemil Müfidzade, Azerbaycanlı ressamdır.
Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesi, Azerbaycan'ın Gence şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin 8 okulu, 3830 öğrencisi ve 560 öğretim üyesi vardır. Ayrıca Kazah'ta yaklaşık 500 muhabir öğrencinin bulunduğu bir eğitim sitesi bulunmaktadır.
Ali Mesimli, Azerbaycanlı ekonomist ve siyasetçidir. Azerbaycan Millî Meclisi 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, eski Azerbaycan Başbakan Vekili (1993), eski Azerbaycan Başbakan Yardımcısı (1992-1993) ve İktisadi Bilimler Adayıdır.
Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığına bağlı yüksek öğretim kurumudur. 1923'te Bakü Tiyatro Koleji temel alınarak kurulmuştur.
Pirallahi rayonu, Bakü şehrinin 12 idari bölgesinden biridir.
Konstantin İvanoviç Sençihin - Azerbaycan SSC'nin emekdar mimarı, Bakü'deki birçok binanın mimarı, Bakü metro projesinin yöneticisi, "Sahte Bakü" projesinin mimarı.
Azerbaycan'da kayıtlı dünyaca önemli arkeolojik anıtlarının listesi Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 2001 tarih ve 132 sayılı kararı ile onaylanan ve Azerbaycan'da tescil edildiği belirtilen dünyaca önemli arkeolojik anıtların listesidir. Listedeki en eski anıtlar, Kuruçay kültür dönemine ait Füzuli ve Hocavend bölgelerinde bulunan Azıh ve Tağlar mağaralarıdır. Listelenen anıtlardan biri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Listelenen anıtlardan dördü kültürel, mimari ve tarihi koruma alanlarıdır.