İçeriğe atla

Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri

Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Azerbaijan ve Greece

Azerbaycan

Yunanistan

1991'de Azerbaycan, 31 Aralık 1991'de Yunanistan tarafından tanınan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Diplomatik ilişkiler 1992'de kuruldu. Bakü'deki Yunan büyükelçiliği 1993 baharında açıldı. Azerbaycan'ın Atina Büyükelçiliği Ağustos 2004'te açıldı.

Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ)'nın tam üyesidir. Azerbaycan'dan doğrudan gaz ithal etmek isteyen ilk Avrupa Birliği üyesi ülke Yunanistan oldu.[1] Her iki ülke de son zamanlarda ticaret, kültür ve ekonomi alanlarında yakın ilişkiler geliştirdi. Azerbaycan'daki Yunan diasporası Bakü'de yoğunlaşmıştır ve sayıları yaklaşık 250-300 kişidir, bunların çoğu, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Azerbaycan'a göç eden Karadeniz'deki Anadolu Rumları'nın torunlarıdır.

Siyasi ve ticari ilişkiler

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopoulos (sağda) Nisan 2013'te Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Abulfas Garayev ile görüşüyor

Azerbaycan ve Yunanistan uluslarının her biri ikili, diplomatik ilişkiler sürdürüyor. Her devletin tam bir büyükelçiliği bulunmaktadır; Azerbaycan, Atina'da ve Yunanistan, Bakü'de. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şubat 2009'da ikili ilişkileri geliştirmek için Yunanistan'ı ziyaret etti.[2] Lider, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulias'ın yanı sıra Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile bir araya geldi. Yetkililer arasındaki toplantıda iki ülke, son güvenlik sorunlarını hafifletmeye yardımcı olmak için Azeri gazını Yunanistan'a götürmek için daha yakın çalışmaları gerektiği konusunda anlaştılar.[3][4]

Geçmişte iki ülke petrol endüstrisiyle ilgili birçok anlaşma yaptı. 2007 yılında Yunanistan Kalkınma Bakanı Dimitris Siyufas, Bakü'deyken doğal gaz ve petrol sektörlerinde bir işbirliği mutabakatı imzaladı.[5][6] Sioufas, bu muhtıradan "iki ülkenin ekonomik ve enerji ilişkilerinde yeni bir sayfa" olarak bahsetti.

İnsan hakları konusunda işbirliği

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi Üyesi Yunanistan Milletvekili Elsa Papadimitriou, işbirlikçisi Oktay Asadov, Azerbaycan Parlamentosu Başkanı ve Adalet Bakanı Fikrat Mammadov ve kolluk kuvvetleri dairesi başkanı Fuat Alasgarov ile Azerbaycan'ı ziyaret etti.[7] Son olarak, Dini Organizasyonlar Devlet Komitesi Başkanı Hidayet Orujov ile bir seminere katıldı.[8]

Turizm

New York'ta yapılan bir toplantıda Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopoulos, Elmar Mammadyarov'a turizm sektöründe Azerbaycan ile işbirliğini geliştirmeye olan ilgisini dile getirdi. Yunanistan'a gelen Azeri turistler, 2011'de 225.000'i aşarak hızla büyüyor ve en popüler istikametleri Santorini olmuştur.[9]

Diplomasi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Greece "wants to be first" EU member to directly import Azeri gas
  2. ^ "Azerbaijan, Greece aim to boost relations". Southeast Europe Times. February 2009. 11 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2009. 
  3. ^ "Greece, Azerbaijan to work closer on energy security". EUbusiness. February 2009. 26 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2009. 
  4. ^ "Azerbaijan plans to export gas to Europe via Greece: Azerbaijani president". Trend Capital. 16 Şubat 2009. 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2009. 
  5. ^ "Greece, Azerbaijan sign energy cooperation memorandum". Athens News Agency. 5 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2009. 
  6. ^ "Greece and Azerbaijan sign energy cooperation agreement". Journal of Turkish Weekly (JTW). August 2007. 15 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2009. 
  7. ^ "Azerbaijani justice minister meets PACE committee chairperson". Trend.Az (İngilizce). 1 Eylül 2011. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  8. ^ "COUNCIL OF EUROPE WELCOMES AZERBAIJAN'S ACHIEVEMENTS". www.jlc.gov.az. 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  9. ^ "Archived copy". 19 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sengeçal</span> Azerbaycandaki bir şehir

Sangaçal Karadağ rayonu, Bakü, Azerbaycan'da bir şehirdir. Nüfusu 4,108 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın dış ilişkileri</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'ın uluslararası politikaları ve ilişkileri, Azerbaycan'ın diğer devletler, fikir akımları ve uluslararası teşkilatlarla olan ilişkilerinin tamamına verilen addır. Azerbaycan Devleti dış ilişkilerde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin taraf olduğu ve kabul ettiği uluslararası yasal düzenlemelere bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Birleşik Krallık ilişkileri</span> Azerbaycan Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arası dış ilişkiler

Azerbaycan - İngiltere ilişkileri, Azerbaycan ile İngiltere arasındaki dış ilişkilerdir. Azerbaycan'da Büyük Britanya Büyükelçiliği 1992'de açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Londra'da 1994'te açıldı. Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

Azerbaycan'da enerji, Azerbaycan'daki enerji ve elektrik üretim, tüketim ve ihracatı açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İsrail ilişkileri</span> iki devlet arasındaki ilişki

Azerbaycan-İsrail ilişkileri, Azerbaycan ve İsrail arasındaki politik, ekonomik ve diğer devletlerarası ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Azerbaycan ilişkileri</span>

Arnavutluk-Azerbaycan ilişkileri Arnavutluk ve Azerbaycan'ın ekonomik, kültürel ve siyasi ikili ilişkilerini kapsar. Arnavutluk Bakü'de bir büyükelçilik açmayı planlıyor ve Azerbaycan, Atina'daki büyükelçisini Arnavutluk Büyükelçiliği ek göreviyle resmen görevlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Belarus ilişkileri</span>

Azerbaycan ve Belarus arasındaki ilişkiler, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun Azerbaycan'ı Beyaz Rusya'nın bağımsızlığı ve egemenliği için "koruyucu" olarak nitelendirerek Azerbaycan-Belarus ilişkilerinde "yakın bir ilişki olmadığını" belirtmiştir. Her iki ülke 1918'e kadar Rus İmparatorluğu'nun ve 1991'den önce Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı. Azerbaycan'ın Minsk'te ve Beyaz Rusya'nın Bakü'de bir elçiliği var. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) tam üyesidir. Azerbaycan Avrupa Konseyi'nin tam üyesidir, Beyaz Rusya adaydır. Hem Azerbaycan hem de Beyaz Rusya, Bağlantısızlar Hareketi'nin (BH) tam üyesidir. Beyaz Rusya'da 6.000'den fazla Azeri yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Rusya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Rusya ilişkileri Azerbaycan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Avrupa Birliği ilişkileri</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) yıllar içinde olumlu ilişkiler kurmuş ve 1991 yılından sonra birbirleri ile daha yakın ilişkiler kurmaya başlamışlardır. Azerbaycan günümüzde Avrupa Komşuluk Politikası, Doğu Ortaklığı ve Avrupa Konseyi'nin bir parçasıdır. AB, 1992'den bu yana 600 milyon avrodan fazla ikili AB yardımı sağlayarak hem devlet sektöründe hem de sivil toplumda Azerbaycan'ın en büyük yabancı hibe bağışçısı ve yatırımcısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Yunanistan ilişkileri</span>

Cezayir-Yunan ilişkileri 2000 yıldan fazla sürmektedir. Cezayir'in bağımsızlığının ilk yıllarından beri diplomatik ilişkiler sağlamdır. Yunanistan'ın Cezayir'de bir büyükelçiliği vardır ve Cezayir, Yunanistan'da Atina'daki büyükelçiliği tarafından temsil ediliyor. Cezayir'den yapılan doğal gaz ithalatının önemli bir etken olmasıyla birlikte Yunanistan ile Cezayir arasındaki ticaret artıyor. Son yıllarda Cezayir'den Yunanistan'a yasadışı göç ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Sahra altı Afrikalıların kaçakçılığı ile ilgili sorunlar yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Estonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Estonya ilişkileri, Azerbaycan ile Estonya arasındaki dış ilişkilerle ilgilidir. Her iki ülke de geçmişte Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nin bir parçası idiler. Azerbaycan'ın Tallinn'de büyükelçiliği vardır. Estonya, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığıyla Azerbaycan'da temsil edilmektedir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tam üyesidir. Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile birlikte Estonya'nın Güney Kafkasya'daki müttefikidir. Estonya'da yaklaşık 2.500 Azerbaycanlı yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Yunanistan ilişkileri</span>

İsrail-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke arasındaki ilişkiler 20. yüzyılın sonlarında gerildi, ancak 2008'den beri Doğu Akdeniz'in en güçlüleri arasında yer aldılar. İsrail ve Yunanistan birbirlerini askeri, istihbari, ekonomi ve kültürel açıdan güçlü işbirlikçiler olarak görüyor. Her iki ülke de 2015 yılına kadar hem İsrail hem de Kıbrıs'tan petrol ve gaz çıkarılmasına atıfta bulunan ve Yunanistan üzerinden bir boru hattıyla Avrupa ana karasına teslim edilecek olan Enerji Üçgeni'nin bir parçasıdır. Gazze filosu saldırısının ardından İsrail'in Türkiye ile ilişkilerindeki bozulma, Yunanistan-İsrail ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İtalya ilişkileri</span>

Azerbaycan-İtalya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve İtalya Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Japonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Japonya ilişkileri, Azerbaycan ile Japonya arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Yunanistan ilişkileri</span>

İki ülke arasında derin tarihî, siyasî, kültürel ve dinî bağlardan dolayı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Yunanistan devletleri arasında sürdürülen diplomatik ilişkiler oldukça olumlu hâldedir ve her iki ülke birbirini müttefik olarak görmektedir. Günümüz Yunanistan, ABD'nin Dünya'daki en yakın müttefiklerinden biridir. İki ülke arasındaki çağdaş diplomatik ilişkiler 1830'larda, yani Yunan Bağımsızlık Savaşı sonrasında, kuruldu, ve günümüzde samimi olarak algılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İran ilişkileri</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında resmi diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının (1991) ardından kurulmuştur. İran ve Azerbaycan büyük ölçüde aynı tarihi, dini, etnik kökeni ve kültürü paylaşıyor. Şu anda Azerbaycan Cumhuriyeti olarak adlandırılan topraklar, İran'dan ancak 19. yüzyılın ilk yarısında, Rus-İran Savaşları ile ayrıldı. Aras nehrinin kuzeyindeki bölgede, çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprakları, Rusya tarafından işgal edilene kadar İran topraklarıydı. İran ve Azerbaycan ayrıca çoğunluğu Şii Müslüman olan iki ülkedir. Sırasıyla dünyadaki en yüksek ve ikinci en yüksek Şii nüfus yüzdesine sahipler, ve her iki komşu milletin nüfusunun çoğunluğu ağırlıklı olarak Sünni iken tarihin tam olarak aynı anından itibaren her iki ülkede de Şiilik kök salmıştır. Ancak siyasi uyum zaman zaman değişebileceğinden iki ülke arasında bazı gerginlikler yaşanıyor. Azerbaycan Cumhuriyeti, İsrail, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri ile müttefik olan Batı yanlısı bir hükûmete sahipken, İran ise ABD ile düşmanlığı nedeniyle sıkı bir şekilde Rusya ve Çin yanlısı desteğe sahip ve yaptırımlarla hedef alınıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-Yunanistan ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Arasında İşbirliği, Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki ticarî ve yatırım ilişkilerini geliştirmek maksadıyla kurduğu bir platform. Çin'in dışında bu platforma üye olan 14 farklı Orta ve Doğu Avrupa ülkesi bulunmaktadır; bunlar Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Platformun eski üye devletlerinden Litvanya 2021 yılında, Estonya ile Letonya ise 2022 yılında platformdan ayrıldı.