İçeriğe atla

Azerbaycan-Kuzey Makedonya ilişkileri

Azerbaycan-Kuzey Makedonya ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Azerbaijan ve North Macedonia

Azerbaycan

Kuzey Makedonya

Azerbaycan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti arasında siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda ikili ilişkiler mevcuttur.

Diplomatik ilişkiler

Kuzey Makedonya hükûmeti 25 Haziran 1995'te Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıdı.[1]

Azerbaycan ile Kuzey Makedonya arasındaki diplomatik ilişkiler 28 Haziran 1995'te kuruldu.[1]

2011 yılından bu yana, Azerbaycan'ın Kuzey Makedonya Olağanüstü Büyükelçisi Faig Bagirov'dur. 2013 yılından bu yana, Kuzey Makedonya'nın Azerbaycan Büyükelçisi Goran Taşkovski'dir.[1]

Yasal çerçeve: Azerbaycan ile Kuzey Makedonya arasında 5 belge imzalanmıştır.[2]

Üst düzey ziyaretler

28-29 Haziran 2007 tarihinde Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, NATO Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi Güvenlik Forumu'na katılmak üzere Kuzey Makedonya'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.[1]

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, 2012, 2015, 2017 yıllarında Azerbaycan'ı ziyaret etti.[1][2]

Parlamentolar arası ilişkiler

Azerbaycan Milli Meclisinde bir Azerbaycan-Kuzey Makedonya parlamentolar arası çalışma grubu bulunmaktadır. Grubun başkanı Asım Mollazade'dir.[1]

Ekonomik işbirliği

Kuzey Makedonya'nın Azerbaycan'da bir ekonomik temsilciliği ve Bakü'de bir ofisi bulunmaktadır.[1]

Eylül 2019'da New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 74. oturumunda Elmar Memmedyarov, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile bir araya geldi. Taraflar, enerji projelerinin uygulanmasına ilişkin beklentileri tartıştılar.[3]

Azerbaycan gazını Şah Deniz sahasından Avrupa'ya taşımak için Kuzey Makedonya'yı Trans-Adriyatik boru hattına (TAP) bağlaması planlanıyor.[4][5]

Turizm

İki ülkenin dışişleri bakanları arasında vizesiz seyahat konusunda bir anlaşma var.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g "Azerbaijan - Macedonia relations" (PDF). 2 Şubat 2017. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "North Macedonia". mfa.gov.az. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  3. ^ "Состоялась встреча министра иностранных дел Азербайджана с премьер-министром Республики Северная Македония ВИДЕО". azertag.az (Rusça). 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  4. ^ "Северная Македония построит еще один трубопровод для транспортировки азербайджанского газа | Информационный портал Москва-Баку". moscow-baku.ru. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  5. ^ "АЗЕРБАЙДЖАН. Северная Македония намерена добывать в Болгарии азербайджанский газ". ИА Чеченинфо (Rusça). 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  6. ^ "Azerbaijan-New Zealand". 19 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın vize politikası</span>

Azerbaycan hükümeti, belirli ülkelerin vatandaşlarına, belirli bir süre için vize almak zorunda kalmadan, umumi Azerbaycan pasaportu ile turizm veya iş amaçlı Azerbaycan ziyareti ve diplomatik ve hizmet pasaportu ile resmî amaçlı Azerbaycan ziyareti için giriş izni verir. Diğer ülkelerin vatandaşları, Azerbaycan Cumhuriyeti büyükelçiliklerinden veya konsolosluklarından, Azerbaycan'a seyahat etmeden önce vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Elmar Memmedyarov</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve eski dışişleri bakanı

Elmar Memmedyarov Muharrem oğlu, d. 2 Temmuz 1960, Bakü), Azerbaycanlı diplomat ve siyasetçi. 2004-2020 yılları arasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği üyelik süreci, 2005'ten beri Avrupa Birliği'ne aday ülke olması ile başlamıştır ama henüz üye olamamıştır. Avrupa Birliği'ne girmek için ilk adımı 2004 yılında atmıştır. Şu anda Arnavutluk, İzlanda, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye ile birlikte adaydır. Aday olduğu sırada Hırvatistan Avrupa Birliği'ne girmiştir. Üyeliği sırasında Makedonya ad sorunu ve Yunanistan ile ilişkileri yüzünden problem yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Birleşik Krallık ilişkileri</span> Azerbaycan Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arası dış ilişkiler

Azerbaycan - İngiltere ilişkileri, Azerbaycan ile İngiltere arasındaki dış ilişkilerdir. Azerbaycan'da Büyük Britanya Büyükelçiliği 1992'de açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Londra'da 1994'te açıldı. Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da turizm</span>

Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Azerbaycan’ın 2010’dan 2016’ya ziyaretçi ihracatında en fazla artışa sahip ilk on ülke arasında olduğunu bildirdi. Ülke, 2017 yılında dünyanın en hızlı gelişen seyahat ve turizm ekonomisine sahip oldu. Azerbaycan, turizmi desteklemek için Atlético Madrid'in "Azerbaycan - Ateş Ülkesi" yazan formalarına sponsor oldu. 2018 yılında yeni turizm markası ve sloganı olan "başka bir göz atın" ismi tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İsrail ilişkileri</span> iki devlet arasındaki ilişki

Azerbaycan-İsrail ilişkileri, Azerbaycan ve İsrail arasındaki politik, ekonomik ve diğer devletlerarası ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Avusturya ile Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkiler, Avusturya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasının ardından 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Belçika ilişkileri</span>

Belçika Krallığı, 31 Aralık 1991'de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdı. Azerbaycan, 20 Şubat 1992'de Belçika ile diplomatik ilişkiler kuran ilk eski Sovyet ülkesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Belarus ilişkileri</span>

Azerbaycan ve Belarus arasındaki ilişkiler, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun Azerbaycan'ı Beyaz Rusya'nın bağımsızlığı ve egemenliği için "koruyucu" olarak nitelendirerek Azerbaycan-Belarus ilişkilerinde "yakın bir ilişki olmadığını" belirtmiştir. Her iki ülke 1918'e kadar Rus İmparatorluğu'nun ve 1991'den önce Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı. Azerbaycan'ın Minsk'te ve Beyaz Rusya'nın Bakü'de bir elçiliği var. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) tam üyesidir. Azerbaycan Avrupa Konseyi'nin tam üyesidir, Beyaz Rusya adaydır. Hem Azerbaycan hem de Beyaz Rusya, Bağlantısızlar Hareketi'nin (BH) tam üyesidir. Beyaz Rusya'da 6.000'den fazla Azeri yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Bayramov</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı

Ceyhun Bayramov, Azerbaycanlı hukukçu ve siyasetçi. 16 Temmuz 2020'den beri Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Rusya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Rusya ilişkileri Azerbaycan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri</span>

1991'de Azerbaycan, 31 Aralık 1991'de Yunanistan tarafından tanınan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Diplomatik ilişkiler 1992'de kuruldu. Bakü'deki Yunan büyükelçiliği 1993 baharında açıldı. Azerbaycan'ın Atina Büyükelçiliği Ağustos 2004'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Estonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Estonya ilişkileri, Azerbaycan ile Estonya arasındaki dış ilişkilerle ilgilidir. Her iki ülke de geçmişte Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nin bir parçası idiler. Azerbaycan'ın Tallinn'de büyükelçiliği vardır. Estonya, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığıyla Azerbaycan'da temsil edilmektedir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tam üyesidir. Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile birlikte Estonya'nın Güney Kafkasya'daki müttefikidir. Estonya'da yaklaşık 2.500 Azerbaycanlı yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir. Kuzey Makedonya 2004'ten beri AB'ye katılmaya çalışırken, AB hükûmeti Mart 2020'de üyelik müzakerelerine girme iznini resmen verdi. Bununla birlikte, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, komşuluk ilişkilerini karmaşıklaştırmıştır, bu nedenle Bulgar faktörü, Makedonya siyasetinde "B-kompleksi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Çin-Kuzey Makedonya ilişkileri, Çin ile Kuzey Makedonya arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Mevcut durumda Kuzey Makedonya, Tek Çin politikası uyarınca Çin Halk Cumhuriyeti'ni (ÇHC) tanımakta ve bununla resmî ilişkilerde bulunmaktadır; lâkin 1999 ile 2001 yılları arasında Kuzey Makedonya'nın ÇHC ile ilişkileri askıya alındı ve Kuzey Makedonya ÇHC'nin yerine Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) ilişkiler sürdürdü. Bu iki yıllık dönem boyunca Kuzey Makedonya, Vatikan'ın yanı sıra Çin Cumhuriyeti'ni tanıyan tek iki Avrupa ülkesinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Japonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Japonya ilişkileri, Azerbaycan ile Japonya arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Vilayat Guliyev</span>

Vilayat Mukhtar oglu Guliyev, 1999'dan 2004'e kadar Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Azerbaycanlı siyasetçidir. 1996 yılında Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in destekçisi olarak Azerbaycan parlamentosuna seçildi. Haydar Aliyev ve kısa bir dönem için oğlu İlham'ın başkanlığında Ekim 1999'dan Nisan 2004'e kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı ve yerini Elmar Mammadyarov'a devretti

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İran ilişkileri</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında resmi diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının (1991) ardından kurulmuştur. İran ve Azerbaycan büyük ölçüde aynı tarihi, dini, etnik kökeni ve kültürü paylaşıyor. Şu anda Azerbaycan Cumhuriyeti olarak adlandırılan topraklar, İran'dan ancak 19. yüzyılın ilk yarısında, Rus-İran Savaşları ile ayrıldı. Aras nehrinin kuzeyindeki bölgede, çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprakları, Rusya tarafından işgal edilene kadar İran topraklarıydı. İran ve Azerbaycan ayrıca çoğunluğu Şii Müslüman olan iki ülkedir. Sırasıyla dünyadaki en yüksek ve ikinci en yüksek Şii nüfus yüzdesine sahipler, ve her iki komşu milletin nüfusunun çoğunluğu ağırlıklı olarak Sünni iken tarihin tam olarak aynı anından itibaren her iki ülkede de Şiilik kök salmıştır. Ancak siyasi uyum zaman zaman değişebileceğinden iki ülke arasında bazı gerginlikler yaşanıyor. Azerbaycan Cumhuriyeti, İsrail, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri ile müttefik olan Batı yanlısı bir hükûmete sahipken, İran ise ABD ile düşmanlığı nedeniyle sıkı bir şekilde Rusya ve Çin yanlısı desteğe sahip ve yaptırımlarla hedef alınıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-Yunanistan ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Fransa ilişkileri</span>

Azerbaycan-Fransa ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Fransa Cumhuriyeti arasında siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki ikili ilişkilerdir. Enerji (Total), çevre, ulaştırma, tarım, uzay endüstrisi, gaz sektörü, güvenlik, kültür, otel işletmeciliği (Accor), bankacılık, havacılık vb. ilişkilerdir.