İçeriğe atla

Azerbaycan-Belçika ilişkileri

Azerbaycan-Belçika ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Azerbaycan ve Belçika

Azerbaycan

Belçika
Diplomatik Misyon
Azerbaycan Büyükelçiliği, BrükselBelçika Büyükelçiliği, Bakü

Belçika Krallığı, 31 Aralık 1991'de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdı. Azerbaycan, 20 Şubat 1992'de Belçika ile diplomatik ilişkiler kuran ilk eski Sovyet ülkesi oldu.[1]

Diplomatik ilişkiler

Azerbaycan ile Belçika arasındaki diplomatik ilişkiler 17 Haziran 1992'de kuruldu.[2] 20 Şubat 2017'de Belçika, Azerbaycan ile ilişkilerinin 25. yılını kutladı. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders bu kutlamayı memnuniyetle karşıladı.[1] 1995 yılında Azerbaycan Belçika Büyükelçiliğini açtı.[3] Kasım 2017 sonu için Fuad İskenderov, Azerbaycan'ın Belçika ve Lüksemburg Büyük Dükalığı Büyükelçisi ve Tam Yetkili Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Misyonu Başkanıdır.[4] Eylül 2012'de bu göreve atandı.[5] Buna göre, Belçika 2007 yılında Azerbaycan'daki büyükelçiliğini açtı.[6] Kasım 2017 sonu için Belçika'nın Azerbaycan Büyükelçisi Bert Schoofs'tur.[7]

Parlamentolar arası ilişkiler

Azerbaycan ve Belçika parlamentolarının parlamentolar arası çalışma grupları vardır. Kasım 2017 sonu için, Azerbaycan tarafındaki İlhan Süleymanov ve Belçika tarafındaki Philippe Blanchart ilgili çalışma gruplarının başkanlarıdır.[8][9] 6-7 Nisan 2005 tarihinde Belçika Temsilciler Odası Başkanı H. de Kroo başkanlığındaki heyet Azerbaycan'a çalışma ziyaretinde bulundu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.[10][11]

Kaynakça

  1. ^ a b "25th anniversary of relations between Belgium and Azerbaijan". Federal Public Service Foreign Affairs (İngilizce). 20 Şubat 2017. 12 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  2. ^ "Azerbaijan - Belgium relations" (PDF). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  3. ^ FS. "with Belgium". brussels.mfa.gov.az. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  4. ^ FS. "Səfir". brussels.mfa.gov.az. 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  5. ^ FS. "Səfir Fuad İsgəndərovun tərcümeyi-halı". brussels.mfa.gov.az. 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  6. ^ Carine Petit, Extraordinary and Plenipotentiary Ambassador of the Kingdom of Belgium in Azerbaijan. "Contemporary Azerbaijan-Belgium Relations". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Who's who". Belgium in Azerbaijan (İngilizce). 4 Aralık 2014. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  8. ^ "Milli Məclis". www.meclis.gov.az. 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  9. ^ "Azerbaijan - Belgium relations" (PDF). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  10. ^ President. "Azərbaycan Respublikasının Prezidenti". archive.president.az. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  11. ^ "Azerbaijan - Belgium relations" (PDF). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> 4. Azerbaycan cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın vize politikası</span>

Azerbaycan hükümeti, belirli ülkelerin vatandaşlarına, belirli bir süre için vize almak zorunda kalmadan, umumi Azerbaycan pasaportu ile turizm veya iş amaçlı Azerbaycan ziyareti ve diplomatik ve hizmet pasaportu ile resmî amaçlı Azerbaycan ziyareti için giriş izni verir. Diğer ülkelerin vatandaşları, Azerbaycan Cumhuriyeti büyükelçiliklerinden veya konsolosluklarından, Azerbaycan'a seyahat etmeden önce vize almak zorundadır.

Yunus Demirer, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Türkmenistan ilişkileri</span>

Türkiye-Türkmenistan ilişkileri, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye, Sovyetler Birliği'nin dağılması neticesinde kurulan yeni bağımsız ülkede büyükelçilik açan ilk ülke olarak Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan dünyanın ilk ülkesi oldu. Türkmenistan'ın, Ankara'da bir büyükelçisi ve İstanbul'da bir başkonsolosu var. Her iki ülke de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. İki ülke yakın kültürel bağlantıları paylaşıyor. Türkiye, Türkmen pasaportu sahiplerinin vizesiz ziyaret edebileceği 47 ülkeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Azerbaycan ile Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler, Almanya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasından sonra 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Azerbaycan ilişkileri</span>

Arnavutluk-Azerbaycan ilişkileri Arnavutluk ve Azerbaycan'ın ekonomik, kültürel ve siyasi ikili ilişkilerini kapsar. Arnavutluk Bakü'de bir büyükelçilik açmayı planlıyor ve Azerbaycan, Atina'daki büyükelçisini Arnavutluk Büyükelçiliği ek göreviyle resmen görevlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Avusturya ile Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkiler, Avusturya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasının ardından 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Rusya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Rusya ilişkileri Azerbaycan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkilerdir.

Uluslararası Muğam Merkezi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir sanat ve müzik merkezidir. Azerbaycan müziğinin belirli bir türü olan muğamı tanıtmayı, korumayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Merkez, Bakü Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi İsrail'deki dış büyükelçilik ve konsoloslukları kapsar. İsrail'de hâlihazırda 89 büyükelçilik bulunmaktadır; bunların 87'si Tel Aviv ve Tel Aviv Bölgesi'nde, 3'ü ise Kudüs'te bulunmaktadır. Bazı ülkeler bir büyükelçilik işletmenin yanı sıra Eilat, Hayfa ve Kudüs gibi şehirlerde konsolosluk da işletirler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri</span>

1991'de Azerbaycan, 31 Aralık 1991'de Yunanistan tarafından tanınan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Diplomatik ilişkiler 1992'de kuruldu. Bakü'deki Yunan büyükelçiliği 1993 baharında açıldı. Azerbaycan'ın Atina Büyükelçiliği Ağustos 2004'te açıldı.

Arjantin-Azerbaycan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Arjantin Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Celal Mirzayev</span> Diplomat, Azerbaycan Cumhuriyetinin Endonezya Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi.

Mirzayev Celal Sabir oğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Endonezya Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisidir.

Azerbaycan-Brezilya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Ermenistan ile Suudi Arabistan arasında resmi diplomatik ilişki bulunmamaktadır. Bununla birlikte, iki ülke arasındaki ilişki, muhtemelen artan Türk etkisine karşı ortak muhalefet nedeniyle, 2010'lardan bu yana önemli ölçüde ısınmaya tanık oldu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti arasında siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda ikili ilişkiler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Fransa ilişkileri</span>

Azerbaycan-Fransa ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Fransa Cumhuriyeti arasında siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki ikili ilişkilerdir. Enerji (Total), çevre, ulaştırma, tarım, uzay endüstrisi, gaz sektörü, güvenlik, kültür, otel işletmeciliği (Accor), bankacılık, havacılık vb. ilişkilerdir.