İçeriğe atla

Azerbaycan-İtalya ilişkileri

Azerbaycan-İtalya ilişkileri

Azerbaycan

İtalya
İlham Aliyev, İtalya Tarım, Gıda, Orman ve Turizm Politikaları Bakanı başkanlığında (08 Temmuz 2019)

Azerbaycan-İtalya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve İtalya Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler.

İtalya, 1 Ocak 1992'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıdı.

Tarih

AXC döenmi

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti döneminde, Bakü'de 35 Molokanskaya Caddesi'nde Konsolos Enrico Ensom başkanlığındaki bir İtalyan temsilciliği bulunuyordu.[1]

Diplomatik ilişkiler

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 8 Mayıs 1992'de kuruldu.[2]

Azerbaycan'da İtalya Büyükelçiliği Mart 1997'de, İtalya'da Azerbaycan Büyükelçiliği Aralık 2003'te kurulmuştur. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin şu anki İtalya Büyükelçisi Vagif Sadigov itimatnamesini İtalya Cumhurbaşkanı Giuseppe Napolitano'ya 8 Şubat 2011 tarihinde sundu. İtalya'nın Azerbaycan Büyükelçisi M. Baldi, 23 Ekim 2009 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na itimatnamesini sundu.

İtalya, Ermenistan - Azerbaycan, Dağlık Karabağ ihtilafının AGİT temelinde barışçıl bir şekilde çözülmesi için kurulan AGİT Minsk Grubu üyesidir.[3]

Parlamentolar arası ilişkiler

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nde Azerbaycan-İtalyan parlamentolar arası ilişkiler üzerine bir çalışma grubu faaliyet göstermektedir.[4] Bu çalışma grubu 7 Mart 1997 tarihinde kurulmuştur ve ilk başkanı Shafiqa Mammadova'dır.[5] 4 Mart 2016'dan beri Azer Karimli çalışma grubunun başkanıdır.[4]

Dağlık Karabağ sorunu

İtalya, AGİT Minsk Grubu'nun Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümü için hareket eden ilk başkanı olmasıyla dikkat çekiyor. İlham Aliyev'in İtalya'ya yaptığı resmi ziyaretlerde konuya yeniden değinildi. Başkan Carlo Azeglio Ciampi, AGİT Minsk Grubu'nun girişimlerinin henüz sonuç vermediğini hatırlatarak, Minsk Grubu'nun etkinliğini güçlendirmek için elinden geleni yapacağını belirtti. İtalya Senatosu Dışişleri ve Göç Komitesi başkanı, Haziran 2005'te Azerbaycan'a yaptığı ziyarette, İtalya'nın Dağlık Karabağ sorununda Azerbaycan'ın haklı konumunu koruyacağını söyledi.

Ekonomik ilişkiler

İtalya, ham petrol ve petrol ürünleri ithalatında Azerbaycan'ın en büyük ticaret ortağıdır. Yüzyılın Sözleşmesi'nde %5 hisseye sahip olan İtalyan Eni-Agip şirketi Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının inşasında yer alıyor. İtalya'daki bir dizi başka şirket de sözleşmeye dayalı olarak boru hattının inşasına katıldı. Resmi açılış töreni Temmuz 2006'da yapıldı. Eni-Agip ayrıca Shahdeniz projesinde ve Kyurdashy petrol sahasında da faaliyet gösteriyor. Haziran 2013'te Trans-Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) Azerbaycan'dan Türkiye ve Yunanistan üzerinden güney İtalya'ya gitmesine karar verildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ temsiller 27 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. axc.preslib.az (Azerice)
  2. ^ Türkiye Cumhuriyeti ile diplomatik ilişki kuran ülkelerin listesi. Azerbaycan 18 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. mfa.gov.az (Azerice)
  3. ^ AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarıyla yapılan toplantılara genel tarihsel referans 11 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. lib.aliyevheritage.org, 31.01.2009 (Azerice)
  4. ^ a b 27 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20180327010101/http://e-qanun.az/framework/32253 arşivlendi. "Inter -Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin Parlamento İlişkileri Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin 4 Mart 2016 tarihli ve 161-VQR sayılı, ilişkilerle ilgili çalışma gruplarının başkanlarının seçilmesine ilişkin Kararı. e-qanun.az (Azerice)
  5. ^ [http:// e- Qanun.az/framework/16244 "Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Gruplarının Kurulması Hakkında"] Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 7 Mart 256-I Sayılı Karar, 1997. e-qanun.az (Azerice)
  6. ^ "Azeri gas set to reach EU via Turkey, Greece, Italy - Latest News". 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin devlet yapısı, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, başkanlık sistemi ile yönetiliyordu. Belli bir sisteme göre devlet başkanı, hükûmet başkanı ile çok partili sistemin işlediiği demokratik cumhuriyetti. Yasama görevi seçmenler tarafından seçilen milletvekillerinin oluşturduğu parlamentonun ve yürütme görevi hükûmeti oluşturan bakanlar kurulu ve devlet başkanına aitti. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin fiilen yönetiminde olan topraklar, hukuki olarak Azerbaycan'a bağlıdır. Ayrıca ülkenin Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir devlet ile diplomatik ilişkisi yoktu.

AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Nerimanov</span> Nariman Narimanov

Neriman Nerimanov, Azerbaycanlı Bolşevik devrimci, yazar, yayıncı, politikacı ve devlet adamıydı. Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgalinden sonra, Mayıs 1920'de kurulan Sovyet Azerbaycanı hükûmetinin başına geçti ve bu görevini yaklaşık bir yıl sürdürdü. Daha sonra Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti yürütme konseyi başkanlığına seçildi. Ayrıca 30 Aralık 1922'den öldüğü güne kadar Sovyetler Birliği Merkez Yürütme Kurulunun parti başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri</span> Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerinin ilişkileri

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, büyük ölçüde süregelen, fakat Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı Karabağ operasyonu ile alınan, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik bir ilişki yoktur. Komşu halklar, 1918-1921 yılları arasında, çökmüş Rus İmparatorluğu'ndan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kazandıkları kısa bağımsızlıkları sırasında resmi hükûmet ilişkilerine sahiptiler; bu ilişkiler Rus Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilip ilhak edilene kadar vardı. Geçen yüzyılda ülkeler tarafından yürütülen bir savaş nedeniyle -biri 1918'den 1921'e, diğeri 1988'den 1994'e kadar- iki ülke gergin ilişkilere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Azerbaycan ile Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler, Almanya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasından sonra 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Avusturya ile Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkiler, Avusturya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasının ardından 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Belarus ilişkileri</span>

Azerbaycan ve Belarus arasındaki ilişkiler, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun Azerbaycan'ı Beyaz Rusya'nın bağımsızlığı ve egemenliği için "koruyucu" olarak nitelendirerek Azerbaycan-Belarus ilişkilerinde "yakın bir ilişki olmadığını" belirtmiştir. Her iki ülke 1918'e kadar Rus İmparatorluğu'nun ve 1991'den önce Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı. Azerbaycan'ın Minsk'te ve Beyaz Rusya'nın Bakü'de bir elçiliği var. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) tam üyesidir. Azerbaycan Avrupa Konseyi'nin tam üyesidir, Beyaz Rusya adaydır. Hem Azerbaycan hem de Beyaz Rusya, Bağlantısızlar Hareketi'nin (BH) tam üyesidir. Beyaz Rusya'da 6.000'den fazla Azeri yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 884 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 884 sayılı kararı 822 (1993), 853 (1993) ve 874 (1993) numaralı kararlar yeniden teyit edildikten sonra 12 Kasım 1993 tarihinde oy birliğiyle kabul edildi. Konsey, Dağlık Karabağ'da Ermenistan ile Azerbaycan arasında özellikle de Zengilan ve Horadiz şehirlerindeki devam eden çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getirdi ve taraflar arasındaki ateşkes ihlallerini kınadı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 874 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 874 sayılı kararı, 822 (1993) ve 853 (1993) sayılı kararların tekrar teyit edilmesinden sonra 14 Ekim 1993 tarihinde kabul edilen karardır. Konsey, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesi ve çevresindeki çatışma konusunda Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki gerilimler ile ilgili endişelerini dile getirmiş, tarafları Rusya Hükûmeti ile AGİT Minsk Grubu arasında mutabık kalınan ateşkese uymaya çağırdı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 853 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 853 sayılı kararı, 822 (1993) sayılı kararın tekrar teyit edilmesinden sonra 14 Ekim 1993 tarihinde kabul edilen karardır. Konsey, Ağdam yakınlarındaki çatışmalar konusunda Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki gerilimler ile ilgili endişelerini dile getirmiş, işgalci güçlerin bölgeyi terk etmelerini arz etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kerimli</span>

Ali Kerimli - Azerbaycanlı siyasetçi; avukat ; Yerel Yönetimler üzere Devlet Müşavirliği Bölgesel Yönetimlerle İş Daire Başkanı (1992); Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Kâtipi (1993); Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 1. ve 2. dönem milletvekili; Azerbaycan Halk Cephesi Partisi 2. Genel Başkanı (2001); Azatlık İttifakı kurucu üyesi (2005-2010); AHCP-Müsavat İttifakı kurucu ortağı (2010); Milli Şura kurucu üyelerinden biri (2013-) ve Koordinasyon Kurulu Üyesi (2014-)

Sabir Kamal oğlu Hacıyev - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Hukuk siyaseti üzere Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Müşaviri (1991-1992), Azerbaycan SSC Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı (1998-1990), Vatandaş Birliği Partisi Genel Sekreteri (1999-2003), Vatandaş Birliği Partisi 2. ve son Genel Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Nişanı</span> Azerbaycan tarafından verilen askerî bir nişan

Karabağ Nişanı, Azerbaycan tarafından verilen askerî bir nişan. Ülkenin 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda galip gelmesi vesilesiyle verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri</span> Devletler arası ilişkiler

Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tarif eder.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Kırgızistan ilişkileri</span>

Azerbaycan-Kırgızistan ilişkileri - Azerbaycan ve Kırgızistan arasındaki ikili ilişkiler. Her iki ülke de BM üyesidir. Azerbaycan ve Kırgızistan arasındaki diplomatik ilişkiler 19 Ocak 1993'te kuruldu.

Arjantin-Azerbaycan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Arjantin Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Azerbaycan-Brezilya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tanımlar.

Azerbaycan-Sırbistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti arasında mevcut ikili ilişkileri tanımlar.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin 1416 Sayılı Kararı - Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarındaki duruma ilişkin 25 Ocak 2005 tarihinde AKPM tarafından kabul edilen "AGİT Minsk Konferansı'nın meşgul olduğu Dağlık Karabağ bölgesinde çatışma" kararıdır.