İçeriğe atla

Azerbaycan'da çay kültürü

Azerbaycan'da çay kültürü, kendine özgü bir şekilde oluşmuş bir kültürdür.

Tarihi

Çay bitkisi ilk olarak 1912 yılında Azerbaycan'ın Lenkeran bölgesine dikilmiş ve ilk çay fabrikası da 1937 yılında Lenkeran'da kurulmuştur.[1] Bundan sonra Azerbaycan'da seri çay üretimi başlamıştır.[1]

20. yüzyılın başlarında siyah çay, Azerbaycan ve Gürcistan başta olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu'nun orta bölgelerinde popüler bir içecek haline gelmiştir.[2] Mir Hamza Nigari çayın niteliklerini konu alan "Çiğneme" adlı eserini yazmıştır. Eser, Muhammed Fuzuli'nin "Bangü-Bade" adlı eserine göre düzenlenmiştir.[3]

2008-2012 yıllarında Azerbaycan'da çay üretimi 10,6-10,9 bin ton arasında gerçekleşmiştir. 2013 yılında üretim 7,5 bin tona çıkmıştır.[4] 2014 yılında ise 474,2 ton çay yaprağı toplanmıştır.[4]

Çayın hazırlanması

Çay içme gelenekleri

Bir bardakta Azerbaycan çayı

Azerbaycan'da çay genellikle armut tipi çay bardağında içilir.[5]

Azerbaycan çayhanelerinde çay genellikle tatlılar, kurabiyeler ve limonlarla servis edilmektedir.[5]

Çay masası

Azerbaycan'da susamış olsun veya olmasın, misafirin önüne çay ikram edilir.[5] Bu öncelikle misafire duyulan saygının göstergesi olarak görülmektedir.[5]

Azerbaycan'da düzenlenen elçilik törenlerinde çayın özel bir yeri vardır.[5] Bu, törenin sonunda bir anlaşma işareti olarak tatlı çay içilmesiyle belirtilir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Azərbaycanda çay mədəniyyəti". azercay.az. azercay.az. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016. 
  2. ^ Amanat, Abbas, and Assef Ashraf.
  3. ^ Tahsin Yazıcı. "HAMZA NİGARİ". Encyclopaedia Iranica Online (Brill). 
  4. ^ a b "Vahid Məhərrəmov: Çay sahəsində rəqəmlər gizlədilir". www.meydan.tv. www.meydan.tv. 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016. []
  5. ^ a b c d e f "Azərbaycanda çay mədəniyyəti". az.baku-art.com. az.baku-art.com. 29 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lenkeran</span> Azerbaycanda şehir

Lenkeran, Azerbaycan'da şehir. Lenkeran Rayonu'nun idari merkezidir. Lenkeran Azerbaycan Cumhuriyeti'nin güney bölgesinde yerleşen en büyük şehirdir. 1993 yılında kısa süreliğine ayrılıkçı Talış-Mugan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur. Lenkeran adı, bir İran dili olan Talışça'da "Lan" veya "Ləngər" - Kamış, "Kon" veya "Kəon" - Evler — yani kamış evler demektir. Nüfusun yaklaşık üçte ikisini Azeriler ve üçte birini Talışlar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan millî futbol takımı</span> Azerbaycanı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı

Azerbaycan millî futbol takımı, Azerbaycan'ı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı. Mavi-beyaz renklere sahip olan millî takım, Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği tarafından kontrol edilmektedir. Azerbaycan'ın iç saha maçlarının büyük bir kısmı ulusal stadyum olan Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda, dostluk maçları ise bazen kulüp stadyumlarında oynanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Lenkeran FK</span>

FK Hazar Lenkeran Lenkeran şehrinde kurulmuş ve 2004-2016 yılları arasında faaliyet göstermiş bir Azerbaycan futbol kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Karaz kültürü</span>

Karaz Kültürü,Erken Tunç Çağı'na ait bir kültürdür. Sovyet arkeolog Boris Kuftin'in çalışmalarında ortaya konulan, Geç Kalkolitik Çağ ve Tunç Çağı boyunca Doğu Anadolu Bölgesi, Transkafkasya, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran'ı içine alan bir yayılma gösteren kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Türk çayı</span> Türkiyeye özgü çay

Türk çayı, Türklere özgü bir çay pişirme ve sunma yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Mutfağı</span> Azerbaycanın ulusal mutfağı

Azerbaycan mutfağı Azerbaycan'ın ulusal mutfağıdır. Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azerbaycan mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir.

Köroğlu Sovyet Azerbaycanlı besteci Üzeyir Hacıbeyov tarafından bestelenmiş beş perdelik bir operadır. Eserin librettosu "Habib İsmayilov" tarafından, Türkçe konuşulan ülkelerinin halk efsanelerinden olan Köroğlu destanının Azerice versiyonunu kaleme alan Memmed Said Ordubadi'nin nazım eserinden uyarlanarak ve bestecinin faal olarak katkılarıyla yazılmıştır. Eserin prömiyeri 30 Nisan, 1937'de Bakü'de Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu'nda besteci Üzeyir Hacıbeyov orkestra şefliği altında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Running Scared</span>

Running Scared, Azerbaycan'ın 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ell & Nikki tarafından seslendirilen ve yarışmada birinci olan şarkısı. 10 Mayıs 2011 tarihinde yapılan birinci yarı finalden 122 puan toplayan Azerbaycan, Yunanistan'ın bir basamak gerisinde, ikinci olarak finale kalmıştır. 14 Mayıs 2011 tarihinde yapılan büyük finalde, 43 ülkenin 31 tanesinden gelen toplam 221 puanla 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nı birincilikle tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sebine Babayeva</span>

Sebine Babayeva, Azerbaycanlı şarkıcı.

Azerbaycan'da ilk televizyon 14 Şubat 1956'da yayına başlamıştır.

Azerbaycan Millî Havacılık ve Uzay Ajansı Azerbaycan'ın uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari hedeflerle koordine eden bir hükûmet organıdır. 1992 yılında, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin "Kaspiy" bilimsel araştırma merkezi yerine kurulmuştur.

Vecihe Samedova, Azerbaycan'ın ilk profesyonel kadın sanatçısı. Vecihe Samadova'nın ölümünden kısa bir süre sonra adı ölümsüzleştirildi ve ismi Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin sergi salonuna verildi. Şu anda Vecihe Samedova'nın 4 eseri Azerbaycan Devlet Sanat Galerisi'nin fonlarında tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da tarım</span>

Azerbaycan'da tarım, Azerbaycan ekonomisinin sektörlerinden birisi. 2006 yılında toplam istihdam edilen nüfusun % 39,1'i tarım sektöründe yoğunlaşmıştır. GSYİH'nın % 5,7'si (2012). tarımın sektörüne ait. Tarımın ülkenin GSYİH'sındaki payı 2014 yılında % 5,3 iken 2015 yılında bu oran % 6,2'dir. 2015 yılında gayri safi tarımsal üretimin gerçek fiyatlarla değeri 5635,3 milyon manat olmuştur. 2015 yılında yaklaşık 2999,0 bin ton tahıl üretildi. Bu rakam, 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 25,8 daha fazla. Ayrıca 2015 yılında 839,8 bin ton veya yüzde 2,5 daha fazla patates, 1273,3 bin ton veya yüzde 7,2 daha fazla sebze, 484,5 bin ton veya bir önceki yıla göre yüzde 9,9 daha fazla kavun ürünlerde 886.3 bin ton veya yüzde 4.2 daha fazla meyve ve çilek, 578.9 ton veya yüzde 22.1 daha fazla yeşil çay yaprağı, 157.0 bin ton veya yüzde 6.3 daha fazla üzüm hasat edildi.

Nigar İbrahim Bey kızı Usubova, Azeri kökenli Sovyet piyanist, öğretmen ve profesördü. Ayrıca Bakü Müzik Akademisi'nin Piyano Fakültesi'nin başkanı olarak çalışmış ve aynı akademinin eğitim ve bilimsel çalışmaları dalında rektör yardımcılığı görevini yapmıştır. Usubova iki kez onur rozeti ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan çayı</span>

Azerbaycan çayı, özellikle Azerbaycan'ın güney bölgelerinde yetişen bir çay türüdür. Azerbaycan'da çay çoğunlukla Lenkeran, Astara, Masallı, Zakatala, Kah ve Balakan rayonlarında yetiştiriliyor.

<span class="mw-page-title-main">Ruslan Abışov</span>

Ruslan İbrahim oğlu Abışov, Azerbaycanlı millî futbolcu, orta saha oyuncusu. Ocak 2017'den beri Azerbaycan'da Neftchi Baku ve Zira kulüplerinde oynadı. 2011 ve 2012'de Azerbaycan şampiyonu oldu ve 2012'de Azerbaycan'da Yılın Futbolcusu seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Enver Çingizoğlu</span> Sovyet tarihçi, gazeteci ve yazar

Enver Çingizoğlu, ağırlıklı Ortaçağ'da Azerbaycan, İran ve Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi ile kütükleri konusunda uzmanlaşmış Azerbaycanlı tarihçi, etnolog ve soy bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi</span>

Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi, Azerbaycan müzik tarihi ile ilgili materyallerin toplanması, saklanması, araştırılması ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan müze.