
Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

Yeni Asya, Türkiye'de yayınlanan ulusal gazete. Nur Cemaati'nin yayın organı olarak bilinmektedir. Amblem altı yazısında, Said Nursî'nin bir sözü olan "Asya'nın bahtının miftahı meşveret ve şuradır" ifadesi bulunmaktadır.
Tanzimat edebiyatı, Tanzimat döneminin kültürel ve siyasi hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkmış edebiyat akımı. 3 Kasım 1839'da Mustafa Reşid Paşa tarafından ilan edilen Gülhane Hattı Hümayunu da denilen yenileşme beratının yürürlüğe konmuş olmasından doğmuştur. Bu olay daha sonraları Tanzimat Fermanı olarak adlandırılacak, gerek siyasi alanda gerek edebî ve gerekse toplumsal hayatta batıya yönelmenin resmi bir belgesi sayılacaktır. Şinasi ile Agah Efendi'nin birlikte çıkarmış olduğu Tercüman-ı Ahval bu edebiyatın başlangıcı olarak kabul edilir.
Pravda, Eski Sovyetler Birliği'nde ve Rusya'da yayınlanan günlük gazete.

Alimerdan Bey Alekber Bey oğlu Topçubaşov, 1918 ve 1920 yılları arasında varlığını sürdürmüş Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucularından olan, dışişleri bakanı ve parlamento sözcüsüdür.

Mirza Kerim oğlu Mikayilov veya Mirza Hazar, Azeri yazar, siyasi analist, spiker, radyocu, yayıncı ve Kitâb-ı Mukaddes'in Azericeye çevirmeni. Ayrıca Mirza Michaeli olarak da bilinir.

Hasanbey Melikzade Zerdabi, eğitimci, Darwinci bilim insanı, gezeteci, Azerbaycan ulusal basınının kurucusu.

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

Ekinci, bütünüyle Azerbaycan Türkçesi olarak yayımlanan ilk gazetedir. 1875 yılında başlanan yayım 1877 yılında son bulmuştur. İlk sayı basıldığı 22 Temmuz Azerbaycan'da "Milli Basın Günü"dür. Ayda iki kez 300-400 baskısıyla yayımlandı. Toplam 56 sayı basıldı.
Günaydın, 1968-1999 yılları arasında yayın yapmış İstanbul merkezli bir Türk günlük ulusal gazetesidir.

Azerbaycan Millî Kütüphanesi Azerbaycan'ın ulusal kütüphanesidir. Azerbaycan'ın ve Kafkaslar'ın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan Azerbaycan Millî Kütüphanesi başkent Bakü'de bulunmaktadır.

Aşağıda Türkiye'de yayınlanan gazetelerin listesi bulunmaktadır.

Bakinskiy Raboçiy, 1906 yılının Mayıs ayından beri yayınlanmakta olan Azerbaycan gazetesidir. Azerbaycan basın tarihinin en uzun ömürlü gazetesi olarak kabul edilmektedir.

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.
Himmet, Azerice dilinde yayın yapan ilk gayriresmî gazete. Dönemin sosyal demokrat kuruluşu olan Himmet'in yayın organıydı.

Bu liste Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin 3. Ordu komutanları listesini içermektedir.

Ceyhun Hacıbeyli veya Ceyhun Hacıbeyov, Azerbaycanlı yazar, gazeteci ve etnograftı.

Savalan Talibli — Azerbaycanlı gazetecidir.

Azerbaycan ulusal basını- 1875 yılı 22 Temmuz'da Hasan Bey Zerdabi'nin editörlüğü ile ilk sayısı yayımlanan "Ekinci" gazetesinin yayımı ile temeli atılan Azerbaycan medyası, o dönemden günümüze kadar başarılı bir yol kat etmiştir.