İçeriğe atla

Azerbaycan'daki kaleler

Azerbaycan'daki kaleler, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında bulunan kaleleri listeler.

Taş ve pişmiş tuğladan yapılan kaleler

Ad Yapıldığı dönem Temelindeki duvar kalınlığı
(Metre)
Üstteki duvar kalınlığı
(Metre)
Duvarın yüksekliği
(Metre)
Bulunduğu rayonResim
Karaköpektepe
MÖ 3. binyıl 3,0 - 2,5 Füzuli Rayonu
Çalhan Kalesi
MÖ 3. binyıl-MÖ 2. binyıl 3,0 - 0,5-1,0 Kengerli Rayonu
Vayhır-Gavur Kalesi
MÖ 17. yüzyıl-MÖ 10. yüzyıl 3,0-3,5 - 2-3,5 Nahçıvan
Oğlan Kalesi
MÖ 2. binyıl-MÖ 1. binyıl 2,5-3,0 - 3-4 Şerur Rayonu
Kazançı Kalesi
MÖ 3. binyıl-MÖ 2. binyıl 3,0-3,5 - 2-3,5 Culfa Rayonu
Kız Kalesi
MÖ 9. yüzyıl-MÖ 8. yüzyıl 5,0 4,0 32-35 Bakü
Sederek Kalesi
MÖ 9. yüzyıl-MÖ 7. yüzyıl 2,5 1,5-2,0 Sederek Rayonu
MÖ 8. yüzyıl-MÖ 7. yüzyıl 2,0-2,5 1,5-2,0
(korunmuş)
11-15 Bakü
MÖ 7. yüzyıl-MÖ 6. yüzyıl 1,8-2,0 Bakü
Buğurt Kalesi
MÖ 3. yüzyıl-MÖ 1. yüzyıl - 1,2-1,6 5-10 Şamahı Rayonu
Çırak Kalesi
MÖ 3. yüzyıl-MÖ 1. yüzyıl 2,8-2,0-1,5 2,8-2,0-1,5 14
(korunmuş)
Şabran Rayonu
Kebele Kalesi
MÖ 3. yüzyıl-MÖ 1. yüzyıl 5 11,3
(korunmuş)
Kebele Rayonu
Eskipara Kalesi
MS 1. yüzyıl 2,0-2,4 5,0-10,0
(korunmuş)
Kazah Rayonu
Şabran Kalesi
1. yüzyıl 2 - 0,5-1,0
(korunmuş)
Şabran Rayonu
Peri Kalesi
1. yüzyıl - - - Zakatala Rayonu
Çalğı Kalesi
1. yüzyıl - - - Laçın Rayonu
1. yüzyıl-3. yüzyıl - - - Şuşa
Şapur Kalesi
1. yüzyıl-3. yüzyıl - - - Şahbuz Rayonu
Şetel Kalesi
1. yüzyıl-3. yüzyıl 3,5 - - Goranboy Rayonu
Niyal Kalesi
3. yüzyıl-5. yüzyıl - - - İsmayıllı Rayonu
Lev Kalesi
3. yüzyıl-5. yüzyıl - - - Kelbecer Rayonu
Gülüstan Kalesi
5. yüzyıl-7. yüzyıl - 0,8-0,9-1,5 - Goranboy Rayonu
İzz Kalesi
7. yüzyıl - - - Terter Rayonu
Şindan Kalesi
7. yüzyıl - - 18,50 Astara Rayonu
Girdiman Kalesi
7. yüzyıl - - - İsmayıllı Rayonu
7. yüzyıl-8. yüzyıl 1,9 1,6 13 Bakü
Şamahı Kalesi
7. yüzyıl-8. yüzyıl - - - Şamahı Rayonu
Balabür Kalesi
8. yüzyıl - 1,5 4-5 Lenkeran Rayonu
Kinon Kalesi
8. yüzyıl - - - Lenkeran Rayonu
Endorab Kalesi
8. yüzyıl-9. yüzyıl - - - Terter Rayonu
1588 - - - Gence

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Azerbaycan</span> İran eyaleti

Doğu Azerbaycan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir. İran Azerbaycanı denilen ve İran'ın 6 eyaletini kapsayan bölge içinde yer alır. Aynı zamanda İran Azerileri'nin İran içinde en yoğun bulunduğu eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Kara</span> Türk futbolcu

Rasim Kara, Çerkes asıllı Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Laçın (rayon)</span>

Laçın Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerden birisidir. Rayonun merkezi Laçın şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan millî futbol takımı</span> Kazakistanı uluslararası arenada temsil eden futbol takımı

Kazakistan millî futbol takımı, Kazakistan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Sovyetler Birliği'nden ayrıldıktan sonra, ilk karşılaşmalarını Türkmenistan ile 1 Haziran 1992 günü oynadılar. Takım, ülke konumu açısından AFC'ye üyeyken, 2002'de UEFA'ya üye oldular. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A grubunda Sırbistan'ı Almatı'da 2-1 yendiler. Böylece UEFA'ya üye olduğundan beri ilk resmî galibiyetlerini almış oldular.

<span class="mw-page-title-main">Kelbecer (rayon)</span> Azerbaycanda rayon

Kelbecer Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. 8 Ağustos 1930 tarihinde rayon statüsü almıştır. 1992 yılında Azerbaycan parlamentosunun kararıyla eski Ağdere (Mardakert) rayonunun 20 köyü Kelbecer rayonuna katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İldenizliler</span> Azerbaycanda Kurulmuş Bir Türk Atabeyliği

Eldenizler, ayrıca Eldegezler, İldenizliler veya Azerbaycan Atabeyleri [Azerice: Eldənizlər] - 1136-1225'te Azerbaycan'ı, Doğu Anadolu'yu, Kuzey Irak'ı, İran'ı ve Cibal'ı yöneten tarihi bir devlet. Hanedanlığın kuruluşu Kıpçak asıllı Şemseddin İldeniz ile bağlantılıdır. Böylece Arran'ı Sultan Mesud'dan ikta olarak alan Eldeniz, gücünü kısa sürede tüm Azerbaycan'a yaydı. Eldeniz, oğulluğu Arslanşah'ı 1160 yılında hükümdar yaptıktan sonra Irak Selçuklu Devleti'nde fiilen iktidarı ele geçirdi. Şemseddin İldeniz döneminde Azerbaycan atabeylerinin toprakları Arran, Azerbaycan, Şirvan, Cibal, Hemedan, Gilan, Mazenderan, İsfahan, Rey, Musul, Kirman, Fars, Huzistan, Ahlat, Erzurum ve Meraga topraklarını içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çevgan</span> türk savaş oyunu

Çevgan, Çevgen ya da Çöğen, tarihi milattan öncesine dayanan, Orta Asya ve Azerbaycan Türkleri tarafından at üzerinde oynanan bir oyundur. 2013 yılında Azerbaycan için 2017 yılında ise İran için UNESCO somut olmayan kültürel miraslar listelerine farklı dosyalardan alınmıştır.

Ercişli Emrah, 17. yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan Türk halk şairidir. Erciş kalesine bağlı bir Karakoyunlu Türkmen köyü olan Ergans'ta doğmuştur. Erciş kalesinin beyi/başı Miroğlu'nun sazcısı Âşık Ahmet'in oğludur. Doğu Anadolu, İran ve Azerbaycan'ın batı kesimlerini gezerek gördüklerini arı bir Türkçe ile şiirlerine aktarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ağdam</span> Azerbaycanda bir şehir

Ağdam veya Akdam - Azerbaycan'da şehir. Ağdam Rayonu'nun idari merkezidir. Bakü'den 365 km uzaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Devleti</span>

Şirvanşahlar Devleti ,(Arapça/Farsça: شروانشاه) — 861-1538 yılları arasında Güneydoğu Kafkasya'da, ağırlıklı olarak günümüz Azerbaycan Cumhuriyeti'de ve kısmen de günümüz Dağıstan topraklarında var olmuş ve sonradan Azerbaycanlılaşmış bir devlettir. Devletin sınırları doğuda Derbent'ten, Kür Nehri'nin Hazar Denizi'ne döküldüğü noktaya kadar uzanarak, Şirvan tarihi bölgesi ile bazen batıda Gence şehrine kadar ulaşmış, ayrıca farklı dönemlerde Şeki, Karabağ ve Beylegan'ı da kapsamıştır. Başkenti Şamahı ve Bakü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Müsâfirîler</span>

Müsafiriler. 930-1200 yılları arasında bugünkü Azerbaycan ve Ermenistan topraklarında hüküm süren ve Salariler ya da Sellariler adıyla da anılan hanedan. Deylemi hânedanlardan biri olan Müsâfirîler'in ortaya çıkışıyla ilgili bilgiler her ne kadar kesin değilse de Yâkūt el-Hamevî'nin kaydettiği bir mektuptan bu hânedanın tarihinin, mensubu bulundukları Âl-i Kenger'in Kazvin'e bağlı Târum (Tarım) vilâyetindeki Şemîrân (Semîrân) Kalesi'ni ele geçirmesine kadar gittiği anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Kalesi</span>

Bakü Kalesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bir kale. Kale duvarı ikikatlıdır. Birinci duvar Şirvanşah III Menuçehr, ikinci duvar ise Şirvanşah I Ahsitan'ın zamanında inşa edilmiştir. Fakat ikinci surlar Azerbaycan'da Rus Çarlığı iktidarı döneminde yıkıldı. Birinci duvar ise hâlen durmaktadır. Bakü kalesinin iki kapısı vardır. Onlardan biri Hazar Denizi'ne, diğeri ise karaya açılır.

Yukarı Kale, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin Bostanabad şehristanında köy.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan cumhurbaşkanı</span> Azerbaycanın devlet başkanı

Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, vatandaşların seçimi sonucu yedi yıl için belirlenir. Azerbaycan Anayasası, cumhurbaşkanının yürütme gücünün somutlaşmışı, başkomutan, "Azerbaycan'ın iç ve dış politikadaki temsilcisi" olacağını ve" dokunulmazlık hakkına sahip olacağını belirtir. Başkan, bir grup sekreter ve departman bakanından oluşan Başkanlık İdaresi olan icra dairesi aracılığıyla yönetir. Ek olarak, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili bir Bakanlar Kurulu ve dış, askeri ve adli konularda bir Güvenlik Konseyi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hoy Kuşatması (1724)</span>

Hoy Kuşatması, 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre, Köprülü Abdullah Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Safevî Devleti'nin elindeki Hoy kalesini 20 Mart-12 Mayıs 1724 tarihleri arasında kuşatarak büyük bir zafer sonunda ele geçirmesiyle sonuçlanan askerî mücadele.