İçeriğe atla

Azerbaycan'da spor

Azerbaycan'da sporun kökleri eskiye dayanır ve günümüzde bile geleneksel ve modern sporlar hâla uygulanmaktadır. Serbest güreş geleneksel olarak Azerbaycan'ın millî sporu olarak kabul edilir, ancak bugün Azerbaycan'da en popüler sporlar futbol ve satrançtır.[1] Diğer popüler sporlar ise jimnastik, judo, futsal, halter ve bokstur.[2] Azerbaycan'ın dağlık arazisi, kayak ve dağcılk gibi spor dallarında büyük fırsatlar sunmaktadır. Hazar Denizi ve ülke içi sularda su sporları yapılmaktadır. Rekabetçi bir şekilde, Azerbaycan uluslararası düzeyde satranç, halter ve güreşte çok başarılı olmuştur. Azerbaycan aynı zamanda uluslararası spor topluluklarının aktif bir üyesidir ve FIFA, UEFA, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Avrupa Atletizm Birliği (EAA) üyesidir, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'de (IOC) bu üyelikler arasında yer almaktadır.

Tarihçe

Azerbaycan'da sporun kökleri eskiye dayanır ve günümüzde bile geleneksel ve modern sporlar hâla uygulanmaktadır. Serbest güreş geleneksel olarak Azerbaycan millî sporu olarak kabul edilir. Azerbaycan Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne katıldıktan sonra dört altın madalya da dahil olmak üzere on dört madalya kazandı. Bugün Azerbaycan'da en popüler sporlar futbol ve satrançtır.[3]

Olimpiyat Oyunları

Azerbaycan, ilk kez 1996'da Olimpiyat Oyunlarına bağımsız bir millet olarak katıldı ve o zamandan bu yana her alanda yarışacak sporcuları gönderdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Olimpiyat Komitesi, 2016 Olimpiyatları ve 2020 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapabilmek için Bakü'ye teklif verdi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Культура, традиции и искусство 18 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  2. ^ "World info". 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2018. 
  3. ^ "Sport". Expatwoman.com. 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Pentatlon</span> beş yarışmadan oluşan toplu spor müsabakası

Pentatlon, antik Yunanistan'da beş ayrı daldaki yarışlardan oluşan bir müsabakaydı. Günümüzde pentatlon, yüzme, atıcılık, binicilik, eskrim ve 3000 m kros yarışları olarak yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur. Bu branşın dünya atletizm federasyonu ile hiçbir bağlantısı olmayıp kendine ait bir federasyonu bulunmaktadır. Sık sık atletizmdeki çoklu branşlardan olan ve salonda kış döneminde yapılan ve sadece kadınların katıldığı atletizm pentatlonu ile karıştırılmaktadır. Olimpiyatlarda modern pentatlon, erkeklerde 1912 Olimpiyatlarından beri, kadınlarda ise 2000 Olimpiyatlarından beri uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1900 Yaz Olimpiyatları</span>

1900 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla II. Olimpiyat Oyunları, 20 Mayıs-28 Ekim tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">1904 Yaz Olimpiyatları</span>

1904 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla III. Olimpiyat Oyunları, 1904 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Saint Louis şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Olimpiyatlara 12 ülkeden 6'sı kadın 651 sporcu katıldı.

<span class="mw-page-title-main">1976 Yaz Olimpiyatları</span>

1976 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXI. Olimpiyat Oyunları, 1976 yılında Kanada'nın Québec eyaletine bağlı Montreal şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 1976 Olimpiyatları için yapılan oylamada Kanada'nın Montreal şehri Moskova ve Los Angeles şehirlerini geride bırakarak, organizasyonu düzenleme hakkını elde etti. Bu organizasyon, Kanada'da düzenlenen ilk ve şimdiye kadarki tek yaz olimpiyat oyunları oldu. Toronto, Montreal Olimpiyatları ile aynı yıl 1976 Yaz Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yaptı ve bu da hâlen Kanada'da düzenlenen tek yaz paralimpik olimpiyatları olmaya devam etmektedir. Calgary ve Vancouver daha sonra sırasıyla 1988 ve 2010 yıllarında kış olimpiyat finallerine ev sahipliği yapmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Yeni Zelanda millî ragbi takımının 1976'da Birleşmiş Milletler'in spor ambargosu çağrılarına karşı gelerek Güney Afrika'yı turlayarak müsabakalar oynamasının ardından Yeni Zelanda'nın olimpiyatlardan ihraç talebinin reddedilmesi üzerine, çoğu Afrika'dan 29 ülke Montreal Olimpiyatlarını boykot etti. Sovyetler Birliği bu olimpiyatlarda en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">1956 Yaz Olimpiyatları</span>

1956 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVI. Olimpiyat Oyunları, 1956 yılında Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">1924 Yaz Olimpiyatları</span>

1924 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla VIII. Olimpiyat Oyunları, 1924 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 2.956'sı erkek ve 136'sı kadın olmak üzere 44 ülkeden toplam 3092 sporcu katıldı. Önceki Olimpiyatlara kabul edilmeyen Almanya, Türkiye, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan 1924 Olimpiyatları'na çağrıldılar. Ancak Almanya o tarihlerde Fransa ile arası açık olduğundan oyunlara katılmadı. Baron Pierre, dünya gençliğinin ve barışın sembolü olarak kurduğu Olimpiyatlar'ın politikaya alet edildiğini belirterek, 1924 Olimpiyatları'nın ardından IOC başkanlığından ayrıldı. IOC, 1924 Olimpiyatları'ndan itibaren her 4 yılda bir yaz olimpiyatlarına paralel olarak Kış Olimpiyatları'nın da yapılmasına karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpik sporlar</span>

Olimpik sporlar, Yaz Olimpiyat Oyunları ve Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışması bulunan tüm Olimpiyat Oyunları sporlardır. 2012 Yaz Olimpiyatları 26 spor dalında, 36 disiplinde ve 300 yarışmada gerçekleşmiştir. Kış Olimpiyatları ise 7 spor dalında 15 disiplinde ve 80 yarışmada gerçekleşmektedir. Bu sayı ve sporlar her olimpiyat oyunlarına göre değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyat Oyunları</span> dört yılda bir düzenlenen uluslararası çoklu spor organizasyonu

Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.

Olimpiyat rekoru, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları tarihinde herhangi bir branşta kaydedilmiş en iyi derece. Dört yılda bir düzenlenen oyunlardaki rekorlar her zaman dünya rekorları ile uyumlu olmasa da, rekortmen sporcuların kariyerlerindeki önemli başarılar olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">1956 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Türkiye, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'na 13'ü güreş, 6'sı ise binicilikte olmak üzere 19 sporcu ile katıldı. Oyunlar tarihindeki 8. katılımını gerçekleştiren Türkiye'nin ilk katılımı 1908 Yaz Olimpiyatları'ndaydı. İlk madalyayı ve ilk altın madalyayı 1936 Yaz Olimpiyatları'nda kazanmayı başaran Türk sporcular, 1948 Yaz Olimpiyatları'nda 6'sı altın olmak üzere 12 madalya topladı ve ülke tarihinin en yüksek madalya sayısına ulaşıldı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda İsrail</span>

İsrail, 1952 yılından itibaren ülke olarak Olimpiyat Oyunları'nda yarıştı. Milli Olimpiyat Komitesi 1933 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde kuruldu. Takım Yahudi toplumunu temsil ettiğinden, Almanya’daki 1936 Yaz Olimpiyatları’nı boykot etti. Bunun nedeni Almanya’yı yöneten Nazi Partisi ve onların Yahudi karşıtı politikalarıydı. İsrail 1952 yılından beri bütün Yaz Olimpiyat Oyunlarına ve 1994 yılından itibaren Kış Olimpiyat Oyunlarına birer takım gönderdi. 1972 yılında, İsrail delegasyonunun 11 üyesi, Kara Eylül adlı silahlı grup tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda İran</span> Olimpiyat oyunlarına katılan ülke

İran, 1979'dan beri resmi olarak İran İslam Cumhuriyeti, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1948'de katıldı ve o zamandan bu yana boykotlar nedeniyle 1980 ve 1984 yıllarındaki boykotları dışında her Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yarışmak için sporcular göndermiştir. İran ayrıca 1956’dan bu yana Kış Olimpiyat Oyunları’na birçok kez katılmıştır.

Ermenistan'da çok çeşitli sporlar oynanır. Ermenistan'daki popüler sporlar arasında futbol, basketbol, voleybol ve hokey bulunmaktadır. Ayrıca ülke boks, güreş, halter, judo, jimnastik, atletizm, atlama, yüzme ve atıcılık sporlarında Olimpiyatlarda yarışıyor. Ermenistan'ın dağlık arazisi, kayak ve kaya tırmanışı gibi sporların pratiği için büyük fırsatlar sunmaktadır. Ermenistan, kara ile çevrili bir ülke olduğu için su sporları sadece Sevan Gölü gibi yerlerde yapılabiliyor. Ermenistan, rekabet açısından uluslararası düzeyde satranç, halter ve güreşte çok başarılı olmuştur. Ermenistan ayrıca, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'ne (UEFA), Uluslararası Bandy Federasyonu'na (FIB) ve Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu'na (IIHF) tam üyelik ile uluslararası spor topluluğunun aktif bir üyesidir. Aynı zamanda Pan-Ermeni Oyunlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Özbekistan</span>

Özbekistan, ilk olarak 1994 yılında Olimpiyat Oyunlarına bağımsız bir ulus olarak katıldı ve o zamandan beri her Oyunda yarışmak için sporcular gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Fiji</span>

Fiji, Olimpiyat Oyunları'na ilk defa 1956'da katılım göstermiştir ve şu ana kadar 14 Yaz Olimpiyat Oyunları ve 3 Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışmıştır. Fiji'nin sporcuları şu ana kadar okçuluk, atletizm, boks, futbol, judo, yelken, atıcılık, yüzme, halter ve yedili ragbi sporlarında yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Cezayir</span>

Cezayir, ilk olarak katıldığı 1964 Yaz Olimpiyatları'ndan bugüne kadar toplamda, 14 kez yaz ve 3 kez de kış Olimpiyatları'nda yarışmıştır. Cezayir katıldığı yaz olimpiyat oyunlarında toplamda 5 adet altın, 4 adet gümüş ve 8 adet bronz madalya kazanmıştır. Bugüne kadar katıldıkları kış olimpiyat oyunları'nda isse herhangi bir madalya elde edemediler. Cezayir Olimpiyat Komitesi (Comité Olympique Algérien) 1963 yılında kurulmuştur. Ülke 1976 Yaz Olimpiyatları’nı boykot ederek katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Bulgaristan</span>

Bulgaristan, Olimpiyat Oyunlarına ilk olarak 1896 Oyunlarının açılışında tek bir jimnastikçi ile katıldı. Ancak Charles Champaud, Sofya'da yaşayan bir İsviçre vatandaşı olduğu için, bazı kaynaklar onun bu katılımını İsviçre'ye bağlamaktadır.