İçeriğe atla

Azerbaycan'da seçimler

2013 seçimlerine ait oy pusulası

Azerbaycan'da milletvekili genel seçimleri beş (5) senede bir, 125 üyeli Millî Meclis'e belli yüzde çoğunluğu sistemi ile yapılır. Bir bağımsız veya siyasi parti adayı seçime katıldığı seçim bölgesindeki geçerli oyların belli yüzde çoğunluğunu elde etmelidir. Yerel Seçimler ise yasa gereği beş (5) senede bir yapılmaktadır. Yerel seçimler Azerbaycan Cumhuriyeti'nin yerel yönetimlerini belirlemek amacıyla yapılır. Yerel yönetimlerin etki alanları dar olduğu için Yerel Seçimler Azerbaycan'da çok önem arz etmemektedir.

Cumhurbaşkanları ise 2016'da yapılan anayasa değişikliğine kadar halk tarafından beş (5), bundan sonra ise halk tarafından yedi (7) yıllığına seçilmektedir. Cumhurbaşkanları 2009’da anayasaya yapılan değişikliklere kadar sadece 2 döneme (5+5) seçilebilirdi. Referandumdan sonra cumhurbaşkanlığına uygulanan 2 dönem yasağı kaldırılarak müddetsiz olarak değiştirildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Son seçim

Kaynak 17 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Aday Oy %
İlham Aliyev3.394.89886,02
Zahit Oruç122.9563,12
Serdar Mammadov119.6213,03
Kudret Hasanguliyev119.3113,02
Hafiz Hacıyev59.9241.52
Aras Alizade54.5331,38
Ferec Guliyev45.9671,17
Razi Nurullayev29.2290,74
Geçersiz/boş oy12,413
Toplam3,958,852100
Kayıtlı seçmen/katılım5,332,81774,3

Genel seçimler

Son seçim

Parti
Genel Başkanı
Sandalye
+/-
Yeni Azerbaycan Partisiİlham Aliyev70azalış 3
Vatandaş Dayanışması PartisiSabir Rüstemhanlı3artış 1
Ana Vatan PartisiFezail Ağamalı1Sabit
Demokratik Islahatlar PartisiAsım Mollazade1Sabit
Azerbaycan Demokratik Maarifçilik PartisiElşen Musayev1Sabit
Büyük Kuruluş PartisiFazıl Mustafa1Sabit
Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Kudret Hasanguliyev1Sabit
Vahdet PartisiTahir Kerimli1Sabit
Vatandaş Birliği PartisiSabir Hacıyev1Sabit
Milletvekili çıkaramayan
Azerbaycan Demokrat PartisiSerdar Mammadov
Azerbaycan Millî İstiklal PartisiArzuhan Alizade
Azerbaycan Liberal Demokrat PartisiFuat Aliyev
Azerbaycan Sosyal Refah PartisiHanhüseyn Kazımlıazalış 1
Azerbaycan Tekâmül PartisiTayyip Ganioğlu
Azerbaycan Ümit Partisiİkbal Ağazade
Büyük Azerbaycan PartisiElşat Musayev
Millî Diriliş Hareketi PartisiFerec Guliyevazalış 1
Muasır Müsavat PartisiHafız Hacıyev
Müsavat PartisiArif Hacılı
Vahit Azerbaycan PartisiTural Abbaslı
Vatandaş ve Kalkınma PartisiAli Aliyev

Yerel seçimler

Son seçim

Parti
Genel Başkanı
Belediye üye sayısı
+/-
Yeni Azerbaycan Partisiİlham Aliyev
10.432 / 15.156
artış 117
Ana Vatan PartisiFezail Ağamalı
187 / 15.156
azalış 5
Demokratik Islahatlar PartisiAsım Mollazade
35 / 15.156
?
Vatandaş Dayanışması PartisiSabir Rüstemhanlı
6 / 15.156
artış 6
Millî Diriliş Hareketi PartisiFerec Guliyev
1 / 15.156
Sabit
Azerbaycan Sosyal Refah PartisiHanhüseyn Kazımlı??
Azerbaycan Demokratik Maarifçilik PartisiElşen Musayev??
Büyük Kuruluş PartisiFazıl Mustafa??
Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Gudret Hasanguliyev??
Vahdet PartisiTahir Kerimli??
Vatandaş Birliği PartisiSabir Hacıyev??
Belediye üyesi çıkaramayan
Azerbaycan Cumhuriyetçiler PartisiSübut Esedov
Azerbaycan Sosyal Demokrat PartisiAras Alizade?
Azerbaycan Ümit Partisiİkbal Ağazade?
Büyük Azerbaycan PartisiElşat Musayev

Referandumlar

Son referandum

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1965 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 13. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1965 Türkiye genel seçimleri, 10 Ekim 1965 tarihinde yapılan bu genel seçimler ile TBMM 13. dönem milletvekilleri seçildi. İlk kez Millî bakiye sisteminin uygulandığı bu seçimlerde, Türkiye tarihinde ilk defa bir sosyalist parti olan Türkiye İşçi Partisi milletvekili çıkararak meclise girdi.

<span class="mw-page-title-main">1991 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 19. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1991 Türkiye genel seçimleri, 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan ve TBMM 19. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">1995 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 20. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1995 Türkiye genel seçimleri, 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan ve TBMM 20. dönem üyelerinin belirlendiği seçimdir. 79 ilde, 83 seçim çevresinde %10'luk ülke barajlı D'Hondt sistemi uygulanarak yapılan seçimlerde 29.189.146 seçmen toplam 138.608 sandıkta oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 23. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2007 Türkiye genel seçimleri, 22 Temmuz 2007 tarihinde TBMM 23. dönem üyelerini belirlemek için yapılan seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve hükûmet başkanı

Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını temin eder. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan beşinci halk oylaması

2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 21 Ekim 2007 tarihinde Türkiye'de, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasıdır. Türkiye'de yapılan beşinci halk oylamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de seçimler</span>

Türkiye'de seçimler devletin altı pozisyonu için yapılır: cumhurbaşkanlığı (ulusal), parlamento (ulusal), belediye başkanlığı (yerel), ilçe belediye başkanlığı (yerel), il veya belediye meclis üyeleri (yerel) ve muhtarlar (yerel). Seçimler dışında referandumlar da yapılmaktadır.

Türkiye'nin kuruluşundan bu yana 12 farklı Türk vatandaşını cumhurbaşkanlığı makamına getiren yirmi iki cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü dört defa, Celâl Bayar üç defa; Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül bir defa cumhurbaşkanlığına seçildiler. Cemal Gürsel, 27 Mayıs Darbesi sonrası yapılan genel seçimler sonucunda yine TBMM tarafından; Kenan Evren, 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası 1982 Türkiye anayasa referandumu sonucu (%91,37) cumhurbaşkanı olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan, doğrudan halkoyuyla üç defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler, Anayasa ve kanunlarda belirtilmiş şekli ile yapılmakta olup seçim türleri Cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhuriyet Meclisi'ne milletvekili seçimleri ve yerel yönetim seçimleri olmak üzere üç çeşitli türde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Meclis (Azerbaycan)</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin parlamentosu

Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi - Azerbaycan Cumhuriyetinin anayasal devlet organı. Tek meclisli parlamentodur ve 125 milletvekilinden ibarettır. Milletvekilleri liste usulü çoğunluk sistemi, genel, eşit ve direkt seçim hukuk esasında hür, kişisel ve gizli oylama yolu ile 5 yıllık döneme seçiliyor.

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi veya kısaca AHCP, Azerbaycan'daki muhalif siyasi parti. 1989'da 15 kurucu üye liderliğinde kuruldu. 1989-1992'li yıllarda Azerbaycan'da büyük güç ve söz sahibi olan siyasi kuruluş olmuştur. 1995'te partileşme sürecine girdi. 1995'te Partinin 1. (Kuruluş) Kurultayı düzenlendi ve parti resmen kuruldu. 1 Eylül 1995 tarihinde parti resmî kayıtlara alındı. Şu anda Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 12. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını belirlemek için 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği ilk seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna devlet başkanı</span> Ukraynanın devlet başkanı

Ukrayna devlet başkanı, Ukrayna'nın en üst siyasi makamıdır. Devlet başkanı, uluslararası ilişkilerde milletini temsil eder, devletin dış politik faaliyeti yönetir, müzakereleri yürüten ve uluslararası anlaşmalar yapar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan cumhurbaşkanı</span> Azerbaycanın devlet başkanı

Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, vatandaşların seçimi sonucu yedi yıl için belirlenir. Azerbaycan Anayasası, cumhurbaşkanının yürütme gücünün somutlaşmışı, başkomutan, "Azerbaycan'ın iç ve dış politikadaki temsilcisi" olacağını ve" dokunulmazlık hakkına sahip olacağını belirtir. Başkan, bir grup sekreter ve departman bakanından oluşan Başkanlık İdaresi olan icra dairesi aracılığıyla yönetir. Ek olarak, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili bir Bakanlar Kurulu ve dış, askeri ve adli konularda bir Güvenlik Konseyi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkezî Seçim Komisyonu (Azerbaycan)</span>

Merkezi Seçim Komisyonu, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Millî Meclisi'nde temsil olunan siyasi partilerin çıkardıkları üyelerden oluşan, Azerbaycan’daki genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

Azerbaycan Millî Meclisi 2. dönem milletvekilleri listesi, 2000 Azerbaycan genel seçimleri, 2001, 2002, 2003 ve 2004 Azerbaycan ara genel seçimleri ile seçilen milletvekillerinden oluşan 2. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

Azerbaycan Millî Meclisi 5. dönem milletvekilleri listesi, 2015 Azerbaycan genel seçimleri ve 2016 Azerbaycan ara genel seçimi ile seçilen milletvekillerinden oluşan 5. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

<span class="mw-page-title-main">2003 Azerbaycan ara genel seçimleri</span>

2003 Azerbaycan ara genel seçimleri, Azebaycan Millî Meclisi 2. Yasama Dönemi 14 sayılı Karadağ seçim çevresinden milletvekili seçilen bağımsız milletvekili Nazım İbrahimov'un ölümü, 69 sayılı İsmayıllı seçim çevresinden milletvekili seçilen Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Mirmevsim Abbasov'un milletvekilliğinden istifa ve 91 sayılı Hanlar-Daşkesen seçim çevresinden milletvekili seçilmiş Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Yaşar Aliyev'in büyükelçi olarak atandığı için milletvekilliğinden istifa etmesi üzerine boşalmış sandalyeler için 5 Mart 2003 tarihinde düzenlenen seçimler.

<span class="mw-page-title-main">2000 Azerbaycan genel seçimleri</span>

2000 Azerbaycan genel seçimleri, 5 Kasım 2000 tarihinde yapılan ve Azerbaycan Millî Meclisi 2. döneminin 125 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir cumhurbaşkanı</span> Cezayirin devlet başkanı

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Cezayir'in devlet başkanıdır ve aynı zamanda Cezayir Halk Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.