İçeriğe atla

Azerbaycan'da izcilik

Azerbaycan İzci Derneği (ASA) 11 Ekim 1997'de, derneğin eski başkanı Namık Jafarov önderliğinde, Nabran'da yer alan izci kampının yapılanmasıyla kurulmuş ve 20 Ağustos 2000'de Dünya İzcilik Teşkilatı, Avrasya izcilik kolu'na tam üye olmuştur.[1] ASA, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amaçlarına, ilkelerine, yasalarına ve düzenlemelerine tabidir. Azerbaycan İzcilik Teşkilatı'nın, Şeki, Berde, Nahçıvan, İsmayıllı, Haçmaz, Zakatala, Ağcabedi, Gence ve Yevlah şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

2004 yılı itibarıyla Azerbaycan bünyesinde 1.356 adet kayıtlı izci bulunmaktadır. Bu sayının yarısı civarında kısmı Bakü'de yer almaktadır. Azerbaycan izcileri, Şili'deki 1998 -1999 yılında düzenlenen Dünya İzciler Jamboree'sine[2] ve ayrıca birkaç bölgesel ulusal Jamboree ile birlikte, Eylül 2004'te Bakü'de düzenlenen ikinci Avrasya İzci Konferansı'na katılmışlardır. Dünya Kız İzcileri Derneği'nden (WAGGGS) bir heyet 29-31 Ocak 2016 tarihleri arasında Azerbaycan'ı ziyaret etti ve 2017 yılına kadar WAGGGS'ye üyelik olanaklarını görüşmüştür. Heyeti üyeleri ASA, Bakü, Şeki ve Bilasuvar İzci grupları başkanı ve milli komitesi, NAYORA (Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Gençlik Örgütleri Konseyi) başkanı Seymur Hüseyinov, Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı İntigam Babayev ve Daire Başkanı İndira Hacıyeva ile görüşmüştür.

İzci kampları sırasında, izciler olağandışı durumlarda, dağcılık vb. ile nasıl başa çıkacaklarını öğrenirler. Bu tür sporlarda modern ekipman kullanma ve yaralılara ilk yardım sağlama kuralları öğretilmektedir. Yıllar içinde, Meksika, ABD, İsviçre, Polonya, Yunanistan, Macaristan, Fransa'daki XI.Dünya İzci Liderleri Toplantısına katıldılar. Rusya, Belarus, Gürcistan, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Türkiye ve diğer ülkelerdeki uluslararası gençlik kamplarında ortak etkinliklere katıldılar.

Amaç ve programları

Azerbaycan İzcilerinin Sloganı "Daima Hazır" şeklindedir. Azerice'de izci kelimesi Skaut şeklinde yazılmaktadır.

İzci amblemi, Azerbaycan bayrağının üç rengi olan mavi, kırmızı ve yeşil renkleri ile, iple yuvarlatılmış ve altta bir camadan düğümü ile bağlanmış iki beş kenarlı yıldızın birleşiminden oluşmaktadır. İzci üniforması, omuz askılı, ayarlanabilir kollu haki renkli bir gömlek, kahverengi kemerli haki renkli pantolon veya şort ve beyaz kenarlı üç renkli mavi-kırmızı-yeşil bir fulardan oluşmaktadır.

Azerbaycan İzci andı

"Allah'a ve vatanıma karşı görevimi yerine getirmek, her zaman başkalarına yardım etmek, izci türesine uymak için elimden gelen her şeyi yapacağıma şerefim üzerine yemin ederim." şeklindedir.

Azerbaycan izcilik mertebeleri 4 gruptur.

  • Maukli İzciler: 6-10 yaş arası.
  • İzciler: 11-13 yaş arası.
  • Cengaver İzciler: 14-17 yaş arası.
  • Seyyah İzciler: 18-22 yaş arası.

Kaynakça

  1. ^ "HAQQIMIZDA – The Association of Scouts of Azerbaijan". 27 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2021. 
  2. ^ "19th World Jamboree: A Scoutmaster's Journal". scoutingmagazine.org. 5 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İzcilik Federasyonu</span> Türkiyede bir izcilik federasyonu

Türkiye İzcilik Federasyonu Türkiye'nin ulusal izcilik federasyonudur. Türkiye'deki izcilik kulüplerini bünyesinde toplayan bu federasyon uluslararası izcilik kuruluşları olan WOSM ve WAGGGS örgütlerine üyedir.

<span class="mw-page-title-main">İ.E.L. Sakarya İzci Grubu</span>

İ.E.L. Sakarya İzci Grubu, 15 Şubat 1912'de İstanbul Erkek Lisesi bünyesinde kurulmuş olan ve o zamandan bu zamana kadar hala faaliyetlerini sürdüren tek izci grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kız İzcileri Derneği</span>

Dünya Kız İzcileri Derneği ; 150 ülkede etkinlik gösteren bir izcilik teşkilatıdır. 1928 yılında Macaristan'da kurulmuş olup, genel merkezini Londra, İngiltere'de bulundurur. Dünya İzcilik Teşkilatı'nın kız izciler için kurulmuş karşılığıdır.

Almanya'da izcilik hareketi, 150 kadar izci derneği ve federasyonu ile 260 000 kadar izciden oluşmaktadır. Almanya'da izcilik tarihi 1909'da başlar.

Arnavutluk İzci Derneği, orijinal adıyla Beslidhja Skaut Albania ya da Organizata Skautiste Shqiptare Beslidhja Skaut Albania, Arnavutluk'da bir izcilik derneğidir. 2004 yılında kurulmuş, 2005 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na katılmış, 2014 yılında üyeliği sonlandırılmıştır. Dernek, 2011 yılında 1730 üyeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Jamboree</span>

İzcilikte bir jamboree, ulusal veya uluslararası düzeyde toplanan büyük bir İzciler topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">İzci kampı</span>

İzci Kampı, izcilik metotları ve prensipleri doğrultusunda yapılan uygulamalardır. En az bir gece, iki gün; en çok 10 gündür.

<span class="mw-page-title-main">Brownsea Adası izci kampı</span>

Brownsea Adası izci kampı, Baden-Powell izcilik fikirlerini test etmek için İngiltere'nin güneyindeki Poole Limanı'ndaki Brownsea Adası'nda bir erkek kamp etkinliğinin yapıldığı yerdir. 1-8 Ağustos 1907 tarihleri arasında yapılan kampta, gözlem, ormancılık, şövalyelik, can kurtarma, yemek yapma, ateş yakma ve vatanseverlik gibi etkinlikler yapıldı. 14-16 yaşları arasındaki aristokrat ailelere mensup 20 çocuk ve 2 yetişkinle yapılan etkinlik, dünya çapındaki İzci hareketinin ilk faaliyeti olarak kabul edilmektedir. İlk izci kampı olarak bilinir.

Savez izviđača Bosne i Hercegovine, Bosna-Hersek devlet İzcilik örgütüdür. 17 Aralık 2011'de, selefinin üç kurucu örgütü olan Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Konseyi'nin birleşmesiyle kurulmuştur. 1999'dan beri Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) üyesidir. Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Karma Eğitim Konseyi'nin 2011 itibarıyla 1.250 üyesi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de izcilik</span>

İsviçre'deki en büyük izcilik teşkilatı İsviçre İzci Hareketi'dir (SGSM) (Pfadibewegung Schweiz, Mouvement Scout de Suisse, Movimento Scout Svizzero, Moviment Battasendas Svizra ve İsviçre'de 1987 yılında kurulmuş bir ulusal İzcilik kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da izcilik</span>

Finlandiya'da faaliyet gösteren en büyük teşkilat Suomen Partiolaiset ve Finlandiya'nın ulusal izcilik teşkilatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da izcilik</span>

Fransa'da izcilik, yaklaşık 180.000 İzci ve Kız izciler ile birlikte yaklaşık 80 farklı kulüp ve federasyondan oluşur. Fransa'daki en büyük izcilik teşkilatı Fédération du Scoutisme Français'di. ve 1940 yılında Vichy Fransası zamanında kurulmuştur. Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) üyesidir. Federasyonun yaklaşık 134.000 üyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te izcilik</span>

İsveç'in en büyük izcilik teşkilatı Scouterna'dır. Örgüt 2012 yılında Svenska Scoutförbundet'in yeniden yapılandırılmasıyla kuruldu ve 2013 yılında Dünya Kız İzcileri Derneği ve Dünya İzcilik Teşkilatı tarafından Svenska Scoutrådet'in halefi olarak kabul edildi. 70.000 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'da izcilik</span>

Pfadfinder Pfadfinderinnen Österreichs (PPÖ; Avusturya Erkek ve Kız İzcileri), Avusturya'nın en büyük ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) ile Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) kuruluşları tarafından onaylanan tek izcilik organizasyonudur. Kuruluş, bünyesinde 300'den fazla oymak ve 85.000'den fazla izci barındırdığını not etmektedir. WAGGGS ve WOSM ise, bu sayıların aksine, kuruluşa kayıtlı daha düşük sayıda üye sayısı bildirmiştir: 9.503 erkek izci ve 19.508 kız izci.

Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:

Beyaz Rusya İzciler Birliği, Dünya Kız İzcileri Derneği'nin Beyaz Rusya üye kuruluşudur.

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.