İçeriğe atla

Azerbaycan'ın şelaleleri

Azerbaycan şelaleleriAzerbaycan topraklarında bulunan şelalelerdir.

Azerbaycan'ın en yüksek şelalesi Mujug Şelalesi'dir. Gabala ilçesinde, Demiraparan Nehri'nin sol tarafında, 1700 metre yükseklikte yer almaktadır. Şelalenin yüksekliği 96 metredir[2]. Mujug Şelalesi, kaynağını Kotur Dağ Masifi'ndeki kar ve yağmur suyundan alır.

Büyük Kafkasya'nın en görkemli dağlarından biri olan Şahdağ'daki dağ şelaleleri Güney Kafkasya'da çok ünlüdür. Azerbaycan'ın en ünlü şelalelerinden biri de Guba bölgesindeki Valvaliçay'daki ünlü Afurja Şelalesi'dir. Bu şelale devlet tarafından korunmaktadır.

Gusar'ın dağ vadilerinde manzarasıyla dikkat çeken şelaleler de bulunuyor. Bunların en ünlüsü Laza ve Shahnabaz Şelaleleri'dir. Gusar'ın Laza köyünden Guba'nın Kınalığ köyüne kadar olan mesafe boyunca kayalardan çeşitli büyüklüklerde (150 m yüksekliğe kadar) şelaleler akmaktadır.

Yardımlı ilçesine bağlı Peştasar ve Ostayır köylerindeki şelaleler de ünlüdür. Bu ilçede bulunan Takdam Şelalesi de turistlerin ilgisini çekiyor.

İsmayilli ilçesinde ise 50 metre yüksekliğe ulaşan Galacık ve Burovdal Şelaleleri, 30 metre yükseklikten akan Çaygovuşan, 25 metre yükseklikten akan İstisu, Pirbanovşa ve Medrese Şelaleleri örnek olarak gösterilebilir.[1]

Balaken ilçesindeki Katekhchay Şelalesi, Azerbaycan'ın en ünlü şelalesi olarak kabul edilir. Şelale, Zagatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırlarına dahildir. Şelalenin yüksekliği yaklaşık 20 metredir. Katekhchay Şelalesi Azerbaycan'ın en bol şelalesidir.[2]

Oğuz - Gabala yolunun kenarında bulunan Yedi Güzel Şelalesi de doğal bir harikadır. Gakh ilçesindeki Ilısu Şelalesi'nin yüksekliği yaklaşık 25 metredir.

Kaynakça

  1. ^ "Azərbaycan təbiətinin möcüsəsi". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Balakən turizm potensialını reallaşdırır". 22 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tortum Şelalesi</span>

Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Şelalesi</span> Bursada şelale

Suuçtu Şelalesi, Türkiye'nin Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan, 38 metre yükseklikteki felezlerden dökülen şelale.

<span class="mw-page-title-main">Ohtamış Şelalesi</span> Orduda şelale

Ohtamış Şelalesi Ordu'nun Ulubey ilçesine bağlı olan Ohtamış köyünde bulunan bir şelaledir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük şelalesidir. 30 metre yüksekliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Ren Şelalesi</span>

Ren Şelalesi, İsviçre'nin Schaffhausen kantonunda yer alan Avrupa'nın en büyük şelalesidir. 150 metre genişliğinde ve 23 metre yüksekliğindeki şelale Ren, Rhone ve İnn nehirlerini besler. Schaffhausen şehir merkezine 4 km. mesafede bulunan şelale aynı zamanda turistlerin yoğun ilgisini çeker.

<span class="mw-page-title-main">Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı</span> şelale

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı Yeşildere ve Beşirli köyleri arasında yer alan bir tabiat parkıdır. Şelale, Sis Dağı eteklerinde yer almaktadır. Şelalenin üzerinde bulunduğu dere, Çavuşlu'dan denize dökülmektedir. Şelaleye Çavuşlu beldesine 20 km uzaklıktadır. Şelale 50 metre yüksekliğindedir. Bölgede irili ufaklı birçok küçük şelaleler de bulunmaktadır. Şelalenin, serbest düşüşünü tamamlayışı açısından Türkiye'deki en yüksek şelalelerden birisi olduğu ifade edilmektedir. Bölgeye erişim imkanının kısıtlı olması nedeniyle şelaleye erişim sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tomara Şelalesi</span>

Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Mulona Şelalesi</span> Rizede şelale

Mulono Şelalesi, Rize ilinin Ardeşen ilçesinde bulunan bir şelaledir. Kaynağı Fırtına Deresidir. Şelale, yaklaşık 350 metre yükseklikten kayalardan sekerek kademeli olarak akar.

<span class="mw-page-title-main">Rize'deki akarsular listesi</span>

Rize ilinde irili ufaklı pek çok akarsu vardır. Bu bölgedeki akarsular oldukça kısadır; yüksek yerlerden doğar ve hızlı bir akışa sahiptir. Çoğu ana bir akarsuda toplandıktan sonra Karadeniz'e dökülür. Bu akarsular arasında en uzun olanı, 78.4 kilometre uzunluğuyla İyidere Deresi, beslenme alanı en geniş olan ise Fırtına Deresi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Asmasu Şelalesi</span>

Asmasu Şelalesi veya Aytaş Asmasu Şelalesi, Trabzon'un Araklı ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 43 km uzaklıkta olan şelale, bazı kaynaklara göre 75, bazı kaynaklara göre 120 metre yükseklikten akmaktadır. Rakımı 1221 metre olan şelaleden akan su yaz aylarında daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Ciro Şelalesi</span> Artvinde şelale

Ciro Şelalesi, Artvin ilinin Yusufeli ilçesindeki Özgüven köyünde yer alan bir şelaledir. İlçe merkezine 45 kilometre uzaklıktaki şelale, 2200 metre yükseklikte konumlanmıştır. 160 metrelik yüksekliğiyle Artvin'in en yüksekten en akan şelalesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kegon Şelalesi</span>

Kegon Şelalesi, Japonya'nın Nikkō Millî Parkı'nda bulunan bir şelaledir. Şelale, Chūzenji Gölü'nde yer almakta olup Daiya Nehri lav akışları tarafından yeniden yönlendirildiğinde oluşmuştur. Ana şelaleler yaklaşık 97 metre yüksekliğe sahiptir ve Kegon Şelaleleri'nin arkasında ve yanlarında dağ ile lav akıntıları arasındaki birçok çatlaktan sızan yaklaşık on iki küçük şelale yer almaktadır.

Sırakayalar Şelalesi, Bayburt il merkezine bağlı Sırakayalar Köyü girişi ve içinde bulunmaktadır. Bayburt merkeze 22 km uzaklıkta kalan şelaleler, 20 metre yükseklikten döküldüğü görülmektedir. Şelaleler yaz aylarında mesire alanı olarak kullanılmakta olup, kış aylarında donduğu bilinmektedir.Yasal Durumu tescil edilmemiş olan şelaleler Orman İşletme Müdürlüğü ve Şefliği'ne bağlıdır.

Güzeltepe Şelalesi veya Güzeltepe Şelaleri, Rize'nin Çayeli ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki Güzeltepe köyünde konumlanmış bir şelaledir. 52 metre yükseklikten akan iki kademeli şelaleye ulaşım 15 dakikada yürünebilen patika yol ile sağlanmaktadır.

Hacı Mehmet Şelalesi veya Gürsu Şelalesi, Rize ilinin Fındıklı ilçesine 12 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir şelaledir. Gürsu köyündeki şelalenin rakımı 310 metredir. Şelaleden akan su, Hacı Mehmet Gölü'nü oluşturmaktadır. Şelalenin etrafındaki 6 ila 7 metre yüksekliğindeki kayalardan bu göle atlamak şelalede yapılan turizm aktivitelerinden biridir.

Karagözoğlu Şelalesi, Artvin'in Ardanuç ilçesine 30 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir şelaledir. 35 hektarlık bir alanı kaplayan şelalenin rakımı 2300 metredir. Kaynağı kar ve buzullar olan şelale, tüm mevsimlerde görülebilir. 50 metre yükseklikten akan şelalenin genişliği 0.7 metredir.

Didğere Şelalesi, Artvin'in Borçka ilçesine 75 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir şelaledir. 300 hektarlık bir alanı kaplayan şelalenin rakımı 1100 metredir. Kaynağı yaylalardan gelen akarsular olan şelale, tüm mevsimlerde görülebilir. 30 metre yükseklikten akan şelalenin genişliği 10 metredir. Şelalenin dökülüğü alanın derinliği 2 metredir.

Os Şelalesi, Trabzon'un Araklı ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta ve Turnalı köyü sınırlarında yer alan şelale 20.3 metrelik bir yükseklikten dökülür. 4 metre genişliğindeki şelalenin döküldüğü suyun derinliği 15 metredir. Tüm mevsimlerde akan şelalenin bakısı batı yönündedir.

Koyuncular Şelalesi, Trabzon'un Sürmene ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 43 kilometre uzaklıkta ve Ortaköy köyü sınırlarında yer alan şelale 10 metrelik bir yükseklikten dökülür. 2.5 metre genişliğindeki şelalenin döküldüğü suyun derinliği 0.5 metredir. Tüm mevsimlerde akan şelalenin bakısı kuzeydoğu yönündedir.

Ayder Şelalesi, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 22 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan şelale, 28 metre yükselikten dökülmektedir. 6 metre genişliğindeki şelalenin döküldüğü alanın derinliği 2 metredir. Tüm mevsimlerde akan şelalenin bakısı kuzeydoğu yönündedir.

Peçamçoy Şelalesi, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. Yaklaşık 100 metre yükseklikten dökülen şelale, Çamlıhemşin Belediye Binası'nın yanındadır. Temmuz 2012'deki şiddetli yağış sonrası menfezler şelale suyunu tutmakta yetersiz kalmış ve şelaleden akan su yollara taşmıştı.