İçeriğe atla

Azami kalkış ağırlığı

Kalkış ağırlığı bileşenleri

Azami kalkış ağırlığı (MTOW) veya azami brüt kalkış ağırlığı (MGTOW) veya azami kalkış kütlesi (MTOM), yapısal veya diğer sınırlamalar nedeniyle pilotun kalkış yapmasına izin verilen en yüksek ağırlıktır.

Günümüzde MTOW çok önemli bir rakamdır. Yeni yapılan uçaklar yolcu ve yakıt kapasitesinde kalkış yapamazlar. Uçağın doneleri üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Örnek olarak Airbus A330 MTOW kütlesi 230 tondur. Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir. Bu nedenle uçak tam dolu iken, dolu depo ile havalanamaz. Yakıtından 5 ton feragat edilmesi gerekir. THY'nin kullandığı A330 uçakları Atatürk Havalimanında yeterli uzunlukta pist olmadığı için yüzde 70 doluluk ile havalanmaktadır. Pistin uzunluğu havayolu şirketlerine farklı MTOW standartları yaratmıştır. A330 uçağının fabrika doneleri ile İstanbul Atatürk Havalimanı pistinden kalkması çok zordur. Fabrika doneleri ile MTOW için 3500 metre piste ihtiyaç vardır. Lakin İstanbul LTBA (Atatürk Havalimanı) pist uzunlukları 3000 metredir. Bu uçakların LTBA pistinden havalanması için gereken MTOW yeniden hesaplanmaktadır. MTOW bir uçağın verimliliğindeki en büyük etkenlerden biridir.

Çoklu MTOW

Birçok büyük uçak üreticisinde, aynı uçak modeli birden fazla MTOW'a sahip olabilir. Bir operatör, daha sonra MTOW'u bir ücret karşılığında ve sertifika değişikliği maliyetini artırma seçeneğiyle birlikte, genellikle daha düşük bir maliyetle, uçağın daha düşük bir ağırlık için sertifikalandırılmasını seçebilir. Yüksek MTOW gerektirmeyen bazı havayolları, maliyetleri azaltmak amacıyla söz konusu uçak için daha düşük bir MTOW'a sahip olmayı tercih eder (iniş ücretleri ve hava trafik kontrol ücretleri MTOW temelli hesaplanır).[1]

Kaynakça

  1. ^ "ICAO's Policies on Charges for Airports and Air Navigation Services" [ICAO'nun Havalimanları ve Hava Seyrüsefer Hizmetleri Ücretlerine İlişkin Politikaları] (PDF). icao.int. 9. Baskı (İngilizce). Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü. 2012. ISBN 978-92-9231-953-3. 1 Mart 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Concorde</span> Yolcu uçağı olarak tasarlanmış hava taşıtı

Concorde, süpersonik yolcu uçağı olarak hazırlanmış bir hava taşıtı. Air France ve British Airways tarafından kullanılmış olup, 26 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Havalimanı</span> 1993te yapılan havalimanı

Tokat Havalimanı 1987 yılında yapımına başlanılan ilk olarak 1995 yılında Tokat'ta hizmete açılan, 2018 yılında eski havalimanının kuzeydoğusunda inşası başlanarak 25 Mart 2022 tarihinde tekrar hizmete açılan bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-33</span> Sovyet yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

Suhoy Su-33 Rus firması olan Sukhoi tarafından 1982'de uçak gemileri için üretilmiş bir donanma savaş uçağıdır. Su-27 'Flanker' 'dan türetilmiş bir uçaktır ve Su-27K olarak da bilinir. Su-27'den başlıca farkı, Su-33'ün uçak gemileri tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış olmasıdır. Su-27'nin aksine Su-33 havada yakıt ikmali yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 777</span> yolcu uçağı

Boeing 777 Uzun menzilli, geniş gövdeli, Çift koridorlu, çift motorlu yolcu uçağı. Boeing Ticari Uçaklar tarafından üretilmektedir. Dünyanın en büyük ve yaygın büyük çap turbofan motorlu, üç sınıfta 283 ve 368 arasında tek sınıf yapılandırmasında 550 yolcu taşıma olanağına sahip, 5235 ila 9380 deniz mili 'ye kadar menzili vardır. 777'ye dışarıdan bakıldığında diğer uçaklardan ayırt edici özellikleri, yuvarlak gövde kesiti, bıçak-kuyruk konisi, altı tekerlekli ana iniş takımı. Boeing 777'in ilk telesiyejli filosiyeline göre, bilgisayar aracılı kontrolleri var. Ayrıca, tamamen bilgisayar destekli tasarımla tasarlanan ilk ticari uçak.

<span class="mw-page-title-main">Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı</span> Madridde bulunan uluslararası bir havalimanı

Adolfo Suárez, Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı İspanya'nın başkenti Madrid'in ana havalimanıdır. 1928'de açılmıştır. Avrupa'nın en önemli havacılık merkezlerinden olmuştur. 2007 yılında havalimanını 52 milyon yolcu kullanmış olup Avrupa'nın dördüncü, dünyanın ise onuncu en kalabalık havalimanıdır. Barajas, İberya Havayolu Şirketleri için en önemli yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuyruk türbülansı</span>

Kuyruk türbülansı veya dümensuyu türbülansı, uçağın kanatlarının üstü ve altı arasındaki basınç farkı nedeniyle uçağın arkasında oluşan girdaptan kaynaklanan türbülans. İngilizce wake sözcüğü "bir hava veya deniz taşıtının geçtikten sonra havada veya suda bıraktığı iz" anlamına gelir. Bu nedenle kuyruk türbülansı bazen dümensuyu türbülansı olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erbil Havalimanı</span>

Erbil Havalimanı. Irak'ın kuzeyindeki Erbil şehrinde yer alan havalimanı, Irak Kürdistanı Başbakanı Neçirvan Barzani İdris tarafından oluşan bir komite altında, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından işletilmektedir. Duhok'ta üçüncü yapım aşamasında olmak üzere Irak'ın Kürdistan bölgesinde iki uluslararası havalimanından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bircand Havalimanı</span>

Bircand Havalimanı, İran'nın Güney Horasan Eyaleti'nin Bircand şehrinde yer alan bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tenerife faciası</span> 1977de yaşanan havacılık kazası

Tenerife faciası, 27 Mart 1977 tarihinde, İspanya'nın Tenerife Adasında bulunan Los Rodeos Havalimanı'nda iki Boeing 747 uçağının yerde çarpışmasıyla oluşmuş kazadır. Kaza, pek çok ihmalin ve "İsviçre Peynir Modeli"'ne göre pek çok peynir deliğinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lennart Meri Tallinn Havalimanı</span>

Lennart Meri Tallinn Havalimanı Estonya'nın başkenti Tallinn'dedir. Ülkedeki en büyük havalimanıdır ve Estonya'nın ulusal havayolu Estonian Air'in merkezidir. Tallinn'den uzuaklığı yaklaşık 4 km.'dir. Ülemiste Gölü'nün doğusundadır. Ayrıca havalimanının eski ismi Ülemiste Havalimanı 'dır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Havalimanı</span> İstanbulda bulunan uluslararası bir havalimanı

İstanbul Havalimanı, Türkiye'nin İstanbul şehrinde hizmet veren 2022 ve 2023 yıllarında Avrupa'nın en çok uçuş yapılan uluslararası havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pist (havacılık)</span> hava araçların iniş ve kalkış yaptığı alan

Pist, hava araçlarının iniş ve kalkış yapması için kullanılan dikdörtgen şeklindeki alan. Türkçeye Fransızca piste sözcüğünden geçmiştir. Asfalt, toprak veya çim gibi farklı yüzeylere sahip olabilir. Piste geliş-gidişlerde ve meydanın diğer kısımlarında hava taşıtlarının kendi motor gücü ile yerdeki hareketlerine (rule) tahsis edilmiş yollara taksi veya rule yolları denir. Pistler ve rule yolları, bir meydandaki manevra sahasını oluşturur.

Uçuş yükü, bir hava taşıtının ya da bir fırlatma aracının taşıma sığasıdır ve genellikle ağırlık olarak ölçülür. Uçuşun ya da görevin türüne göre, aracın uçuş yükü şunları içerebilir: kargo, yolcu, uçuş mürettebatı, cephane, bilimsel araç gereç veya deneyler ya da diğer donanımlar. İsteğe bağlı olarak taşındığında, ek yakıt da ayrıca uçuş yükünün bir parçası sayılır. Ticari bağlamda, taşıma yükü sadece gelir getirici/üretici kargodan ya da ücret ödeyen yolculardan oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">O. R. Tambo Uluslararası Havalimanı</span>

Oliver Reginald Tambo Uluslararası Havalimanı, Afrika kıtasında bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrine yakın bir konumda bulunan havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Podgorica Havalimanı</span> Havalimanı

Podgorica Havalimanı başkent Podgorica'ya 11 km mesafedeki Zeta'da bulunan ve Tivat Havalimanı ile beraber Karadağ'da bulunan iki havalimanından biridir. Şu an devlete bağlı bir kuruluş olan Karadağ Havalimanları tarafından aktif olarak işletilmektedir.

Bamyan Havalimanı Afganistan'ın Bamyan şehrinde hizmet veren havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bıkovo Havalimanı</span> Moskovada hizmet veren görece küçük bir havalimanı

Byvoko Havalimanı, Rusya'nın başkenti Moskova'da hizmet veren görece küçük bir havalimanı idi; Ryazan karayoluyla şehrin 35 km güneydoğusunda bulunmaktadır. 2.210 m (7.250 ft) uzunluğunda pisti bulunmaktadır. Pistinin kısalığı yüzünden kısa mesafeli iç hat uçuşları için kullanılsa da herhangi bir düzenli uçuşa ev sahipliği yapmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zarafşan Havalimanı</span>

Zarafşan Havalimanı ; Zarafşan, Nevai ili, Özbekistan'da bulunan ve Zarafşan şehrine hizmet veren bir havalimanıdır. Ülkedeki uluslararası olmayan tek sivil havalimanıdır.