İçeriğe atla

Azak-Sivaş Ulusal Doğa Parkı

Koordinatlar: 46°7′33″K 35°4′58″D / 46.12583°K 35.08278°D / 46.12583; 35.08278
Azak-Sivaş Ulusal Doğa Parkı
UkraynacaАзово-Сиваський національний природний парк
IUCN kategori II (millî park)
Bozkır ve sahil plajı, Azak-Sivaş
Alan türü Millî park
Devlet Ukrayna
Bölge Herson Oblastı
İlHenichesk Rayonu
İlçeHenichesk
Koordinatları 46°7′33″K 35°4′58″D / 46.12583°K 35.08278°D / 46.12583; 35.08278
Kapladığı alan 5.258 kilometrekare (2.030 sq mi)
Kuruluş tarihi 25 Şubat 1993 (1993-02-25)
Kontrol kuruluşu Devlet İşleri Yönetimi (Ukrayna)
İnternet sitesi http://www.dus.gov.ua/content/azovo-syvaskyy-nacionalnyy-pryrodnyy-park

Azak-Sivaş Ulusal Doğa Parkı (UkraynacaАзово-Сиваський національний природний парк), Azak Denizi'nin kuzeybatısındaki Byriuchyi Adası'nda yer alan Ukrayna'nın bir milli parkıdır. Park, Kuzeybatı Azak'ın eşsiz kıyı tabiatını korumak için kuruldu. Her yıl bir milyondan fazla kuşun ziyaret ettiği alan göçmen kuşlar için bir konaklama alanı olarak özellikle önemlidir. Herson Oblastı'nın Henichesk Rayonu'nda yer almaktadır. 25 Şubat 1993 tarihinde kurulan parkın alanı 525.827 hektar (2.030,23 sq mi)'dır.[1][2]

Topografya

Parkta iki ayrı alan vardır:[1]

  • Azak Bölümü: Azak Denizi'ndeki Byriuchyi Adası (yaklaşık 7.700 hektar). Ada aslında dar Fedotova Dili ile karaya bağlıdır. Arazi çoğunlukla kum uçlu kabuklu haliç ovalarıdır.
  • Sivaş Bölümü: Lagün benzeri Syvash Körfezi boyunca iç kısımlara uzanan deniz halicinin suları ve adaları (37.785 hektar).
Azak-Sivaş kum-coquina plajı

İklim ve ekolojik bölge

Park, Karadeniz-Hazar stepleri ekolojik bölgesinde yer almaktadır.[3]

Azak-Sivaş bölgesi için resmi iklim tanımı, büyük mevsimsel sıcaklık farkları ve sıcak bir yaz görülen "Nemli karasal iklim - sıcak yaz alt tipi"dir ( Köppen iklim sınıflandırması Dfa) (en az dört ay ortalama 10 °C'nin (50 °F) üzerinde, en az biri 22 °C'nin (72 °F) üzerinde).[4][5] Ocak ayında ortalama sıcaklık -3 °C (27 °F) ve Temmuz ayında 24 °C (75 °F) olarak gözlenir. 260 mm/yıl yağışla Ukrayna'nın en kurak bölgesidir.

Flora ve fauna

Sivaş bölümü, zayıf toprakları ve tuzlu bitki örtüsüyle kuru bozkır bir çevreye sahiptir. Koydaki adalar nispeten izole kalmış ve daha karakteristik güney bozkır habitatları sergilemektedir. Sivaş bölümünün bazı bölümleri saz yataklarına ev sahipliği yapar. Azak bölgesi göçmen kuşlar için önemli bir dinlenme yeridir.[2] Parkın Orta Sivaş kısmı, uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanıdır.[6] Bölge aynı zamanda Birdlife International tarafından listelenen Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanının (IBA) bir parçasıdır.[7]

Halka açık kullanım

Bir milli park olarak, Azak-Sivaş, korunan bir alan (Orta Sivaşta 38.970 hektar), düzenlenmiş bir rekreasyon alanı (618 ha), yerel bir rekreasyon alanı (93 ha) ve "ekonomik bölge" (12.473 ha) olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Azov-Syvash National Nature Park" (Ukraynaca). State Management of Affairs (Ukraine). 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2017. 
  2. ^ a b c "Azov-Sivash Park" (Ukraynaca). Ukraine Incognita. 27 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Map of Ecoregions 2017" (İngilizce). Resolve, using WWF data. 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2019. 
  4. ^ "World Map of Koppen-Geiger Climate Classification Updated" (PDF) (İngilizce). Gebrüder Borntraeger 2006. 1 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Eylül 2019. 
  5. ^ "Dataset - Koppen climate classifications" (İngilizce). World Bank. 23 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2019. 
  6. ^ "Central Sivash" (PDF) (İngilizce). Ramsar Convention. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  7. ^ "Syvash Bay" (İngilizce). BirdLife International. 10 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı</span>

İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, İdil, Kama ve Myosha nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir Rus zapovedniktir. Biri İdil'in sol kıyısındaki teraslarında, nehirlerin buluşma noktasında, diğer kısmı Kazan şehrinin batı eteklerindeki İdil'in yaklaşık 100 km yukarısında bulunan iki bölümü bulunmaktadır. Koruma alanı, Tataristan'ın Zelenodolsky ve Laishevsky Bölgesi'nde bulunmaktadır. Orta Volga bölgesinin kalan orman ve orman bozkır habitatını korumak için 1960 yılında resmi olarak kurulmuştur ve 8.024 ha (30,98 sq mi) alana sahiptir. Bilimsel çalışmanın özel bir odağı, Kuybışev Baraj Gölü'nün yerel çevre üzerindeki etkileridir. Baraj gölü 1950'lerin ortalarında tamamlanmıştır ve Avrupa'nın en büyük baraj gölüdür. İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, UNESCO Biyosfer Rezervi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Tabiatı Koruma Alanı</span>

Rostov Tabiatı Koruma Alanı, Avrupa'nın en büyük vahşi at sürülerine ev sahipliği yapan bir Rus zapovednik'i ve ayrıca kuşlar için sulak yaşam alanıdır. Korunan alanlar, Manıç-Gudilo Gölü'nün sularını, göldeki adaları, bozkır ve kıyı alanlarını çevreleyen beş bölüme ayrılmıştır. Koruma alanı, Rostov-na-Donu'nun yaklaşık 100 km kuzeydoğusunda, Rostov Oblastı'nın Orlovsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Uluslararası öneme sahip bir Ramsar Sulak Alanının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Astrahan Tabiatı Koruma Alanı</span>

Astrahan Tabiatı Koruma Alanı (Rusça: Астраханский заповедник, Volga'nın Hazar Denizi'nin kuzeybatı kesimlerinde ulaştığı Volga Deltası'nın adalarını ve sulak alanlarını kapsayan bir alanı kapsayan bir Rus zapovednikidir. Koruma alanı geniş sazlık, hasır otu ve söğütlerle kaplıdır ve su kuşları ve yürüyen kuşlar için önemli bir yuvalama alanıdır. Beluga mersin balığı da dahil olmak üzere 50 tür kaydedilen koruma alanı balık bakımından zengindir. Koruma alanı, Astrahan Oblastı'nın Ikryaninsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Bölge 1975'ten beri uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanının bir parçası olmuştur ve 1984'ten beri Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belogorye Tabiatı Koruma Alanı</span>

Belogorye Tabiatı Koruma Alanı, bir zamanlar Doğu Avrupa orman bozkırında nehir kıyısında yetişen son el değmemiş ormanlardan biri olarak koruma altında tutulan yaşlı meşe ormanlarını temsil eden bir rus zapovednikidir. Koruma alanı, ilk olarak 1924'te kuruldu ancak o kuruluşundan sonra birkaç kez yeniden düzenlendi. Rusya'daki en eski ve en küçük doğa koruma alanlarından biridir. Rusya'nın batı ucundaki Central Hills'in güneybatı yamacında yer alır. Koruma alanı Belgorod Oblastı'nın Belgorodsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Koruma alanı 1935 yılında kurulmuştur ve 2.131 hektar (8,23 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolon Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bolon Tabiatı Koruma Alanı Rus Uzak Doğusu'ndaki en eski Rus 'zapovednik'idir. Bolon Gölü'nün güneybatısındaki bitişik Orta Amur Nehri ovalarında yer alır. Koruma alanı, uluslararası öneme sahip sulak alanları kapsamaktadır. Çok sayıda göçmen su kuşları, alanı uzun uçuşları sırasında yuvalama ve dinlenme amacıyla için kullanır. Koruma alanı, Habarovsk kenti ile Komsomolsk-na-Amure arasında, Habarovsk Krayı'nın Amursky rayonunda yer almaktadır. Koruma alanı 1997 yılında kurulmuştur. Koruma alanı 100.000 hektar (390 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın-Emel Millî Parkı</span>

Altın-Emel Milli Parkı Kazakistan'da yer alan bir milli parktır. 1996 yılında kurulmuştur. Park, Kapchagai Gölü yakınındaki Ili Nehri ile Akdağ sıradağları arasında yaklaşık 4600 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çoğunlukla çöl ve kayalık araziden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Charyn Millî Parkı</span>

Charyn Ulusal Parkı resmi olarak, Charyn Kanyonu Ulusal Doğa Parkı, Charyn Kanyonu da dahil olmak üzere Charyn Nehri boyunca uzanan bir ulusal parktır. Kanyon, ince tabakalı kırmızı tortul kayaçlarının varlığı nedeniyle ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilir; ancak Charyn daha küçüktür - uzunluğu 50 km civarındadır. Yaklaşık 125.050 hektar alanı ile park Almatı Eyaleti'ndeki Enbekshikazakh, Raiymbek ve Uygur ilçeleri arasında uzanmaktadır. Almatı il merkezinin yaklaşık 200 km doğusunda yer almaktadır. Park, kanyonun jeolojik cazibe merkezlerini, nehir ve çöl sisteminin ekolojik bölgelerini ve çevresindeki arkeolojik alanları korumak için 2004 yılında kurulmuş; park alanda bazı bölümler de rekreasyon için ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altay bozkırı ve yarı çölü</span>

Altay bozkırı ve yarı çöl ekolojik bölgesi, adından da anlaşılacağı gibi, seyrek çim ve çalılık alanları destekleyen bozkır ve yarı çöl arasında bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Bölge nispeten gelişmemiştir ve tarım çoğunlukla otlayan hayvanlarla temsil edilmektedir. Göçmen kuşların kullandığı depresyonlarda birkaç sığ göl bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kökşetau Millî Parkı</span>

Kökşetau Ulusal Parkı Kuzey Kazakistan'ın Kazak Yaylalarının eşsiz manzarasına, arkeolojik alanlarına ve eğlence olanaklarına ev sahipliği yapan bir milli parktır. Sibirya Taygası (kuzeyde) ve güney bozkırları arasındaki geçiş bölgesinde yer alan arazi, bozkırla çevrili bir orman, göl ve dağ "adası"dır. Kökşetau, Akmola Eyaleti'ndeki Zerendi ilçesi ile Kuzey Kazakistan Eyaleti'ndeki Aiyrtau ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Park Kökşetau şehrinin 45 kilometre (28 mi) batısında ve başkent Astana'ın 275 kilometre (171 mi) kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tarbagatai Millî Parkı</span>

Tarbagatai Ulusal Parkı, ayrıca Tarbagatay, 2018 yılında Doğu Kazakistan'da ticari çeşitler tarafından genetik etkilerden izole olmuş yabani meyve ağaçları topluluklarını destekleyen bir dağ bozkır bölgesini korumak için kurulan millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Sivaş</span>

Syvash veya Sivaş, aynı zamanda Kokuşmuş Deniz veya Çürük Deniz olarak da bilinir, Azak Denizi'nin batı kıyısında yer alan büyük bir sığ lagün sisteminden oluşur. Dar Arabat Dili ile denizden ayrılan Sivaş'ın suyu yaklaşık 2.560 kilometrekare (990 sq mi) alan kaplamaktadır ve tüm alan yaklaşık 10.000 kilometrekare (3.900 sq mi) üzerine yayılmaktadır. Azak Denizi ile doğu bağlantısına Henichesk Boğazı denir. Sivaş, ana Kırım Yarımadası'nın kuzeydoğu kıyısını sınırlar; Ramsar Konvansiyonu kapsamında Ukrayna'nın sulak alanları olarak kaydedilen Orta ve Doğu Sivaş, 2014 yılında Kırım'ın Rus ilhakından sonra bölgesel tartışma konusu haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bıryuçıy Adası</span>

Bıryuçıy Adası, Azak Denizi'nin kuzeybatı kesiminde, Fedotova Dili'nin geniş güney kesiminde yer alan bir kıyı okudur. Fedotova Dili'nin dar kuzey kısmı ile birlikte Bıryuçıy Adası, onu doğudan denizden ayıran Utluk Limanı'nı oluşturur. Günümüzdeki kıyı oku, 1929 yılına kadar, Fedotova Dili'nin kuzey kısmından dar bir boğazla ayrılmış bir adaydı.

<span class="mw-page-title-main">Oka Tabiatı Koruma Alanı</span>

Oka Tabiatı Koruma Alanı, Meschera ovalarında, Oka Nehri'nin taşkın yatağında ve Pra Nehri'nde bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Geniş ova nehirleri ve ormanlık turbalıklarla koruma alanı, su kuşları ve balıkçıllar için önemli bir alandır. Koruma alanı, bizon ve turna yetiştirme merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ryazan şehrinin yaklaşık 60 km kuzeydoğusunda, Spassky Bölgesi, Ryazan Oblastı'nda yer almaktadır. 1994 yılında, "Pra ve Oka Nehirlerinin taşkın ovaları", uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanı ilan edildi. 1978'de UNESCO İnsan ve Biyosfer Programı (MAB) koruma alanı olarak belirlendi. Resmi olarak 1935'te kuruldu ve 55.722 hektar (215,14 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaniv Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kaniv Tabiatı Koruma Alanı, Dinyeper Nehri'nin sağ kıyısının bir bölümünü ve nehrin kendisinde bulunan iki taşkın yatağı adasını kapsayan Ukrayna'nın koruma altındaki bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, Ukrayna'nın merkezinde, Dinyeper Yaylası'nın kuzeydoğu kenarı boyunca uzanmaktadır. Değerli orman bozkırlarını ve taşkın yatağını korumak için kurulmuştur. Alan, Paleolitik döneme kadar tarihlenen kültürler tarafından miras bırakılan arkeolojik kalıntıların bolluğu ile meşhurdur. Koruma alanı, Taras Shevchenko National University of Kyiv'in bir birimidir ve Çerkası Oblastı sınırları içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kireç Taşı Florası Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kireç Taşı Florası Tabiatı Koruma Alanı, Ukrayna'da, Donets Nehri kenearında, nehir tepelerinin açık kireç taşı yamaçlarında bulunan bir tabiatı koruma alanıdır. Koruma alanı, Donetsk Oblastı'nın idari Lyman ve Sloviansk bölgelerinde bulunmaktadır. 1.134 hektarlık alan kaplar ve Ukrayna Bozkır Tabiatı Koruma Alanı'nın bir alt birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bozkır Tabiatı Koruma Alanı</span>

Ukrayna Bozkır Tabiatı Koruma Alanı, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donetsk Oblastı bölgesindeki bakir bozkır topraklarının korunası amacıyla kurulmuş bir tabiatı koruma alanıdır. Her bölge, farklı bir Ukrayna bozkır alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çeremski Tabiatı Koruma Alanı</span>

Cheremske Tabiatı Koruma Alanı, Ukrayna'nın kuzeybatısındaki Batı Polesiye bölgesinin orman ve sulak alanlarını kapsayan koruma altındaki bir tabiatı koruma alanıdır. Bölge, geçiş ekolojik bölgelerindeki çeşitli habitatlardan dolayı yüksek biyolojik çeşitliliğe sahip bir alandır. Koruma alanı, Volın Oblastı'ndaki Manevychi idari bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kırım Tabiatı Koruma Alanı, Kırım Yarımadası'nın güney kıyısında yer alan, Kırım Dağları'nın bir bölümünü kapsayan koruma altındaki bir tabiatı koruma alanıdır. Ukrayna'daki en büyük ve en eski doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, yüksek düzeyde biyolojik çeşitliliğe sahip dağ-orman ve çayır bozkır bitkilerini ve hayvanlarını korur. Massandra kasabasının hemen kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dniprovsko-Orilskyi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Dniprovsko Orilskyi Tabiatı Koruma Alanı, Ukrayna'da, ülkenin merkezinde, Dinyeper Nehri vadisinde bulunan bir tabiatı koruma alanıdır. İdari olarak koruma alanı, Ukrayna'nın Dnipropetrovsk Oblastı'ndaki Petrykivka ve Dnipro rayonlarında bulunmaktadır.