İçeriğe atla

Azad (müzisyen)

Azad
Azad (2006)
Genel bilgiler
DoğumAzad Azadpour
24 Kasım 1974 (49 yaşında)
Senendec, İran, Doğu Kürdistan
Başladığı yerKürt-İranlı
TarzlarRap, Trap, Hip Hop
MesleklerMüzisyen, Rapçi
Etkin yıllar1998-günümüz
İlişkili hareketlerKool Savas

Azad Azadpour veya tanınan adıyla Azad (d. 24 Kasım 1974, Senendec, İran), Frankfurt am Main'dan Kürt asıllı İranlı-Alman rapçi.

Hayatı ve Kariyeri

Azad, İran Kürdistan'nın Senendec'te Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve mülteci olarak Almanya'ya geldi. Hip-hop ile ilk kez 1984 yılında, ilk olarak break dansla tanıştı. Bunu grafiti, rap, beatbox, kesme ve prodüksiyon alanlarındaki gelişmeler izledi.

1989'da, D-Flame ile DJ'ler ve yapımcılar A-Bomb ve Combad'dan oluşan, o zamanlar hala Azazin adı altında olan Cold-N-Locco grubuna katıldı. 1990 yılında adı Asiatic Warriors olarak değiştirildi. Alman standartlarında Almanca, İngilizce ve Kürtçe sokak rapinin alışılmışın dışında sert karışımı nedeniyle, grup başlangıçta yerelleşti, ardından 1994'te Ruff'n'Raw etiketiyle yayınlanan EP Told Ya! ile yerelleşti. Ulusal olarak biliniyor. Ancak yıllar geçtikçe sanatçılar arasında iç farklılıklar ortaya çıktı ve grup dağıldı. Azad, 1999 yılında Pelham Power Productions etiketiyle anlaşma imzaladı.

Azad, mixtape'lerdeki ve plak şirketi meslektaşlarının albümlerindeki özelliklerle yeniden sahnenin ilgi odağı haline geldi. Yıllardır başarıyı yakalayan turntablizm ekibi “Transformers” (DJ Dragon, Twister ve Release ile birlikte) ile 1998 yılında “Da Swing DJ Battle”ı kazandı.

Kökeni

Azad, Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve Kürt olmaktan gurur duyduğunu hep anlatmıştır. Bilinenlere göre Azad ilk Kürt rapçidir.

Şivan Perwer ile düeti bulunuyor. 'Jiyan' isimli parçayı Kürtçenin Sorani lehçesinde seslendirmiştir.

Diskografi

Albüm

Yıl Albüm
2001 Leben
2003 Faust des NordWestens
2004 Der Bozz
2006 Game Over
2007 Blockschrift
2009 Assassin

Mixtape

Yıl Albüm
2003 Faust Des Nordwestens Tour Tape
2006 Der Bozz (Sti Remix)
2009 Azphalt Inferno I
2010 Azphalt Inferno II

Grup albüm

Yıl Albüm Grup Sanatçı
1994 Told Ya Asiatic Wariors Azad, D-Flame, Combad, A-Bomb
1997 Strength Asiatic Wariors Azad, D-Flame, Combad, A-Bomb
2003 Mix Tape Warheit Azad, Jeyz, Sezai, Chakar
2005 One ONE Azad, Kool Savas
2007 Betonklassik Warheit Azad, Jeyz, Sezai, Chakar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan (İran eyaleti)</span> İranda bulunan eyaletlerden birisi

Kürdistan, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Behmen Kubadi</span> İranlı film yönetmeni

Bahman Ghobadi, İranlı Kürt film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Kürt dilleri</span> Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren dil

Kürt dilleri veya Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur. Kürtçe Irak'ta, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve de facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir. Kürt dillerinin yukarıda belirtilenler haricinde Ermenistan, Gürcistan, Türkmenistan, Lübnan, Afganistan, Rusya gibi ülkelerde az sayıda konuşanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan</span> Orta Doğuda Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerin genel adı

Kürdistan Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Ermenistan, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan jeokültürel bölge. Siyasi bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölge Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir. Bölgenin kuzeybatı İran’a karşılık gelen kısmı Kürdistan adıyla eyalet statüsündedir. Ayrıca Suriye'de de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tek taraflı olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PJAK</span> Silahlı ve siyasî hareket

PJAK, tam adı ile Kürdistan Özgür Yaşam Partisi, İran ve Irak'ta faaliyet gösteren Kürt milliyetçisi silahlı örgüt. PJAK; Türkiye, İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır. Kürdistan İşçi Partisinin (PKK) üyesi olduğu Kürdistan Topluluklar Birliğinin (KCK) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marjane Satrapi</span> İranlı film yönetmeni ve yazar

Marjane Satrapi İran asıllı Fransız çizgi film romancısı, akademi ödülü adayı animasyon film yönetmeni ve çocuk kitabı yazarı.

Kürt edebiyatı, Kürtçe ile yaratılmış sözlü ve yazılı edebi eserleri kapsayan edebiyat. İslam öncesi Kürt edebiyatına dair hiçbir bilimsel bulgu ve bilgi yoktur. Kürt anlatılarının büyük bir kısmı sözlü şekilde yayılmış ve bu sözlü edebiyat bugün de sürmektedir. 20. yüzyılın başına kadar olan yazılı edebiyat ise şiir şeklindedir. Nesrin gelişmesi ise daha çok politik ve sosyal gelişmeler sayesinde olmuştur. Avrupa ülkelerine göçün artmasıyla birlikte yüzü kendi topraklarındaki gelişmelere dönük olan yeni bir tür sürgün edebiyatının da geliştiği görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nalî</span> Kürt matematikçi ve şair

Nalî veya tam adı Mullah Xidir Ehmed Şawaysî Mîkayalî, Kürt matematikçi, şair ve alim.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kürdistan</span>

Doğu Kürdistan veya İran Kürdistanı, Kürdistan'ın İran'da kalan kısmına verilen ismidir. İran Kürdistan'ında bulunan başlıca bölgeler; Kürdistan, Kirmanşah, Batı Azerbaycan, İlam ve Hemedan eyaletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Xatar</span> Kürt asıllı Alman rapçi ve söz yazarı

Xatar ya da gerçek adıyla Jivar Hacabi, Kürt kökenli bir Alman rapçidir. Sanatçı adı „Xatar“ Kürtçede tehlike anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bukan</span> İranın Batı Azerbaycan Eyaletindeki şehir

Bukan, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

Divandere (Farsça: دیواندره, Dīvāndarreh; Kürtçe: Dîwandere), İran'ın Kürdistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Mahvi</span> Kürt şair

Mehvi veya Mehwi, klasik Kürt şiirinin ve sufiliğin temsilcilerindendir. Günümüzdeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde doğmuştur. Eğitimini İran Kürdistanı'nda Mahabad ve Senendec şehirlerinde aldı. O zamanlar Osmanlı İmparatorluğu olan ve günümüzde Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırlarındaki Süleymaniye şehrinde kadılık görevinde bulundu. 1883 yılında İstanbul'a gelerek II. Abdülhamid ile görüştü. Ardından Süleymaniye'ye dönerek tekke ve cami kurdu. Şiirlerinde sadece sufilik değil ayrıca hayatı anlamada kuşkuculuk ve varoluşçuluk üzerine mesajlar verdi.

İbrahim el-Mevsilî ya da tam adıyla Ebû İshâk İbrâhîm b. Mâhân b. Behmen b. en-Nüsk,, , şarkıcı, müzikolog ve Arap klasik musikisinin önemli bir temsilcisi.

<span class="mw-page-title-main">Kürt müziği</span> Kürtlerin müziği

Kürt Müziği, Kürt dillerinde yapılan müzikleri ifade eder. Kürt müziğinin ilk çalışması, ünlü Ermeni rahip ve besteci Gomidas Vartabed tarafından 1903'te topladığı on iki Kürt melodisinden oluşan "Chansons kurdes transcrites par le pere Komitas" adlı eseridir. Etnik Ermeni Karapetê Xaço, 20. yüzyıl boyunca birçok geleneksel Kürtçe melodiyi kaydederek ve icra ederek korudu. 1909'da Bilgin İsya Joseph, Yezidilerin müzik pratiğini, müzisyen benzeri kawâl figürleri ve azınlık tarafından kullanılan enstrümanlar da dahil olmak üzere belgelediği "Yezidi çalışmaları" adlı eserini yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kürtler</span>

Sovyetler Birliği'nde Kürtler, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kürt kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Keremê Anqosî</span>

Keremê Anqosî, Gürcistan Kürdü yazar, bilim insanı ve politikacı. Sovyetler Birliği'nde Kürtler hakkındaki çalışmalarıyla tanınır.

Eleonore Fourniau veya Eléonore Fourniau söylediği Kürtçe, Türkçe, Lazca ve Ermenice şarkılarla tanınan Fransız şarkıcı ve müzisyendir.

Hani Mojtahedy, Kürt şarkıcı-şarkı yazarıdır. Geleneksel Fars müziğini ve Kürt şarkı sözlerini, çağdaşlaştırarak, birleştirmesiyle tanınır.