İçeriğe atla

Ayşegül Coşkun

Ayşegül Coşkun
Ayşegül Coşkun'un siyah beyaz fotoğrafı
2021'de Coşkun
Doğum17 Haziran 1985 (39 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye Türkiye
Meslekşarkıcı, oyuncu, söz yazarı
Etkin yıllar2014-günümüz
Tanınma nedeniMotreb

Ayşegül Coşkun (d. 17 Haziran 1985) Türk şarkıcı, oyuncu ve söz yazarıdır.

Erken yaşamı

Coşkun, 17 Haziran 1985 tarihinde İstanbul'da doğdu. Ailesi Erzincan kökenlidir. Sanatçı bir ailede yetişti ve çocukluğundan itibaren müzikle iç içe oldu. Babası nefesli çalgılar çalardı. Firuza İlkokulu, Kocataş Barbaros Ortaokulu ve Sarıyer'de bir lisede okudu. Önce Vatan Gazetesi'ne verdiği röportaja göre Coşkun, eğitimi boyunca okul bandolarında görev aldı. Ailesinin ısrarı üzerine Atatürk Üniversitesi'nde İşletme okudu. Bir yıl özel bir bankada muhasebeci olarak çalıştıktan sonra patronuna kızarak birkaç şarkı yazdı ve sonunda işinden ayrılarak söz yazarlığı ve şarkıcılık yapmaya başladı. Gitar ve piyano çalmanın yanı sıra dans ve vokal dersleri de aldı.[1][2]

Kariyeri

Coşkun, 2014 yılında "Gerçeğim Seninle" adlı ilk şarkısını yayınladı. "Cuk" ise ilk klibi oldu. Ayor Müzik ile anlaşması bulunmaktadır. "Vur Dizine", "Duvardaki Gülüşler", "Deniz Ol Gel" ve "Liman" sonraki çalışmalarından bazılarıdır.[2] Akşam gazetesine verdiği demeçte, İkizler burcu olduğu için her gün uyandığında kendini farklı biri olarak hissettiğini ve bu yüzden eserlerinin birbirinden çok farklı olduğunu söyledi.[3]

Türkiye'de çok fazla şöhrete ulaşamadı.[4]

Diskografi

2021 itibarıyla yayınladığı çalışmaların bir listesi olup, hem albüm hem de single adı olan Söz Verdim hariç hepsi single'dır.[2]

Yıl Eserleri
2014 "Gerçeğim Seninle"
2015 "Cuk"
2017 "Vur Dizine"
"Duvardaki Gülüşler"
2018 "Liman"[5]
2019 "Deniz Ol Gel"[6]
"İlahi Kader"
2020 Söz Verdim"Ah Benim Canım"
"Söz Verdim"
"Gelevera Deresi" – Koyverdun Gittun Beni
"Ah Benim Canım" – DJ Mamsi Club Version
2021 "Mahvola"
"Reyhan"
2022 "Deliriyorum"

Coşkun, 2019 yılında İran'ın gelmiş geçmiş en yüksek gişe hasılatına sahip filmi Motreb'de Nazan karakterini canlandırdı ve orada ünlendi.[7] Rolü için iki ayda Farsça öğrendi ve film için iki de şarkı yazdı. Bu rol için önce Meryem Uzerli düşünülmüş, ancak Uzerli Farsça bilmediği için Coşkun seçilmiş.[2] Çocukluğundan beri Farsçaya ilgi duyan Coşkun, dile daha iyi hakim olabilmek için iki hafta boyunca İranlı arkadaşlarıyla gece gündüz Farsça konuştu.[7] 2021 yılında Made in Iran'ın üçüncü sezonunda Ayla karakterini canlandırdı.[8]

Coşkun, YouTube'da en çok izlenen İran müzik videosu olan "Behet Ghol Midam "ın Türkçe aranjmanını, Türkçe eserin de yapımcısı olan Mohsen Yeganeh tarafından seslendirdi.[9][10] Ayrıca Türkçe sözlerini yazdığı Parviz Parastui ile düet yaptığı Motreb filminin kapanış jeneriği olan "In Sedây-e Man-e"yi yayınladı.[10]

Anadili Türkçenin yanı sıra Farsça, İspanyolca ve Yunanca şarkı söyleyebilmektedir.[1][11] Giyim tarzı, İran'da modayla ilgilenen kişilerin dikkatini çekmiştir.[12][13]

Filmografi

Yıl Film Yönetmen Rolü
2019 MotrebMostafa Kiyayi Nazan
2021 Made in IranBahman Goudarzi Ayla

Kaynakça

  1. ^ a b "Ayşegül Coşkun'la Limanlarımıza Çekiliyoruz". Önce Vatan. 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  2. ^ a b c d "Ayşegül Coşkun kimdir?". haber61. 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  3. ^ "Ayşegül Coşkun: Müzik dinleme algısı değişti". Akşam. 18 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  4. ^ "بفرمایید آبگوشت! [Befarmâyid Âbgušt!]". Jam-e Jam Daily (Farsça). 5 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  5. ^ "Ayşegül Coşkun'dan yeni tekli: Liman". Milliyet. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  6. ^ Uç, Hakan. "'Deniz ol gel' büyük beğeni topladı". Sabah. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  7. ^ a b "Ayşegül Coşkun, İran filminde başrol oynadı". Hürriyet. 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  8. ^ "عکس| عایشه گل بازیگر و خواننده ترک در «ساخت ایران۳»". Etemad (Farsça). 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2021. 
  9. ^ "محسن یگانه با خواننده زن ترک می‌خواند! [Mohsen Yeganeh bâ Xânande-ye Zan-e Tork Mixânad]". Borna News Agency (Farsça). 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  10. ^ a b "مصاحبه با عایشه گل جوشکن [Mosâhebe bâ Ayşegül Coşkun]". Musicema.com (Farsça). 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  11. ^ "Ayşegül Coşkun üç ayrı dilde söyledi". Gazete Vatan. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  12. ^ "عایشه گل جوشکن بازیگر نازان فیلم مطرب کیست؟ + عکس [Ayşegül Coşkun Bâzigar-e Nâzân-e Film-e Motreb Kist? +Aks]". Imna News Agency (Farsça). 4 Aralık 2019. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  13. ^ "ببینید: عایشه گل و استایل‌های خاص در تهران و استانبول / مدگردی با ستاره ترک فیلم مطرب [Bebinid: Ayşegül va Estâylhâ-ye Xâs dar Tehran va Estânbul / Modgardi bâ Setâre-ye Tork-e Film-e Motreb]". Iran Art (Farsça). 23 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1988 İran siyasi suçlu idamları</span>

1988 İran siyasi suçlu idamları: 19 Temmuz 1988 tarihinde başlayıp 5 ay süren ve binlerce siyasi suçlunun İran hükûmetince sosyalist örgütlere ve İran'da faaliyet gösteren çeşitli komünist parti mensuplarına sistematik bir şekilde antikomünizm kaynaklı infaz edilmelerini anlatan terim. Ana hedef İran'daki Halkın Mücahitleri Örgütü üyeleri idi ancak buna rağmen daha az sayıda da olsa diğer sosyalist ve komünist grupları kapsayacak şekilde üyeleri de idamlara dâhil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Maku</span> Batı Azerbaycan Eyaleti, İranda şehir

Maku İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde bir şehirdir. 2016 nüfus sayımına göre nüfusu 46.581'dir.

<span class="mw-page-title-main">Şahindej şehristanı</span>

Şahindej şehristanı (Farsça:شهرستان شاهین دژ ), İran'da Batı Azerbaycan Eyaleti'nin 14 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Takab şehristanı</span>

Takab şehristanı, İran'da Batı Azerbaycan Eyaleti'nin 19 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatlar</span> Azerbaycanın kuzeydoğusu ve Dağıstanın güneyi arasında yaşayan bir İran halkı

Tatlar, Azerbaycan'ın kuzeydoğusu ve Dağıstan'ın güneyi arasında yaşayan bir İran halkıdır. Tatlar günümüzde Kafkasya Persleri olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Babek Kerimi</span> İranlı aktör

Babek Kerimi İranlı aktör.

<span class="mw-page-title-main">Aparat</span>

Aparat, YouTube'un İran'da yasaklanmasının ardından geçici olarak Şubat 2011'de başlatılan ve iki ay sonra resmî olarak 13 Nisan 2011'de başlayan İranlı bir video paylaşım hizmetidir. 2020 yılında, Aparat kullanıcılarından birinin, CEO'sunun faaliyeti nedeniyle on yıl hapis cezasına çarptırıldı. On yılın ardından serbest bırakıldı. Aparat'ın yanı sıra Cloob ve Mihanblog web siteleri de Saba Idea Tech Company tarafından başlatıldı ve Mohammad Javad Shakouri Moghhadam tarafından yönetiliyor. 2011'de Aparat, 2011 yılının en iyi film sitesi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Said Kengerani</span> İranlı aktör (1954-2018)

Said Kengerani, İranlı aktördür.

<span class="mw-page-title-main">Rana Azadiver</span>

Rana Azadiver, İranlı oyuncu. En çok Kertenkele (2004) filmindeki Faize rolüyle tanınır. Elly Hakkında (2009), Muhammed: Allah'ın Elçisi (2015) gibi birçok meşhur filmde oynadı.

Mevlana Mest-i Aşk, İran-Türkiye ortak yapımı bir tarihî dram filmi. Parsa Pirouzfar ve Shahab Hosseini'nin canlandırdığı iki İranlı şair Rumi ve Şems Tebrizi'nin etrafında dönüyor. Film, Dijital Danatlar ve Simarya Film Prodüksiyon tarafından yapılan İran ve Türkiye ortak ürünüdür.

Fateh Mobin, İran'ın tek aşamalı katı tahrikli Terminal Kızılötesi güdümlü çift karadan karaya füze ve gemisavar kısa menzilli balistik füzedir. İlk olarak 13 Ağustos 2018'de Tahran'daki bir askeri geçit töreninde Amerikan medyasının bu füze hakkında yapmış olduğu haberden iki gün sonra gösterildi. Fatih-110'ün yönlendirme sisteminin iyileştirilmiş sürümüdür. İranlılar, Fateh Mobin'de bazı kaynakların zayıf bir yönlendirme sistemine sahip olduğunu öne sürdüğü Zülfikar üzerindeki yönlendirme sistemlerini kullanmayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Şehram Kaşani</span>

Şehram Kaşani, İranlı pop, dans müziği şarkıcısıdır.

Rastak Müzik Grubu, 1997 yılında deneysel bir müzik grubu olarak kurulmuş İranlı bir çağdaş halk müziği topluluğudur. Rastak toplamayı, kaydetmeyi ve yorumlamayı amaçlar İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.

Kevser (füze), İran yapımı bir gemisavar füzesidir. Bu kısa menzilli füze, anti-radar ve kızılötesi güdüm sistemlerden kullanmaktadır. Bu sistemler füzenin sabit bir rotada ilerlemesini sağlar. Kevser füzesi radar ve televizyon kılavuz sistemi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gadır (füze)</span> gadır nedir

Gadır, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu</span>

İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu, İran dinî liderinin kontrolü altında faaliyet gösteren bir Kamu İktisadi Teşebbüsü ve İran devlet dairesidir. 1989'da Ruhullah Humeyni'nin emriyle kuruldu. Bu merkez, Veli-i Fakih'in tasarrufuna bırakılan tüm mal ve mülkleri, mirasçısı yok olan miraslar ve benzerlerini izlemek için kurulmuştur. Bu kurulun ilk sorumluları Habibullah Askerevladi, Hasan Sane'i ve Mehdi Kerrubi. Bu kişiler, bu mülkleri uygun gördükleri şekilde yönetmek için Ruhullah Humeyni tarafından görevlendirilmiştir. Bu yetkilerin bir kısmını Ekonomi Bakanlığı'na verme yetkisi bile onlara verildi. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideri olan Ruhullah Humeyni, ilk başta yardımcılarının üç kişisine el konulan mal ve mülkleri korumalarını ve hayır kurumlarına dağıtmalarını emretti.

<span class="mw-page-title-main">Hadi Hicazifer</span>

Hadi Hicazifer İranlı bir aktör, yönetmen ve senaristtir. Standing in the Dust (2016), Midday Adventures (2017), Lottery (2018) ve Without Everything (2021) filmlerindeki performanslarıyla dikkat çekti ve büyük beğeni topladı. Kristal Simorgh, Hafız Ödülü, Urban Uluslararası Film Festivali Ödülü ve iki İran Film Eleştirmenleri ve Yazarlar Derneği Ödülü dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı.

<i>Amerika hiçbir halt edemez</i>

Amerika hiçbir halt edemez, Ruhullah Humeyni tarafından İran'daki Amerika büyükelçiliği işgali sırasında ilk kez kullanıldı. Amerika hiçbir halt edemez, ABD'nin İran Şahını tahta geri getiremeyeceğini garanti eden bir slogandır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan bu slogan, defalarca ABD karşıtlığını vurgulamak üzere İranlı siyasetçiler tarafından ifade edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Masoud Jafari Jozani</span>

Masoud Jafari Jozani İranlı bir film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. Fajr Uluslararası Film Festivali'nde en iyi kısa film dalında ödül almıştır. Rüzgârın Gözü, Jafari Jozani'nin yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı en önemli eserlerinden biridir. In the Wind's Eye adlı TV dizisi, İran Devrimi'nden (1979) bu yana ABD'de çekilen ilk İran filmi ve 12 milyon dolarlık bütçesiyle İran tarihinin en pahalı filmlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Muhacir 10</span>

Muhacir 10, 22 Ağustos 2023 tarihinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani'nin huzurunda görücüye çıkan, Muhacir dronları ailesinden bir silahlı ve keşif İHA'sıdır. Muhacir 10'un maksimum yakıt kapasitesi 450 litre, kargo kapasitesi ise 300 kg'dır. Azami hızı 210 km/saat'e ulaşıyor. Basında çıkan haberlere göre bu dron, 2000 km'ye kadar ve 7000 metre yükseklikte kesintisiz uçabilmektedir. Muhacir 10, İran Silahlı Kuvvetlerinin, özellikle de İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri ve İran Kara Kuvvetlerinin ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirildi.