İçeriğe atla

Ayşe karşılaması

Ayşe Karşılaması(Atımı Bağladım Ben Bir Ormana ),Karekladhikos[1] (Yunanca: Αϊσέ) adlı karşılama oyunudur. (9/8) ritimindedir. İlk olarak Nikos Fardis'in 1876 yılındaki kitabında yer alır. Midilli adasında halk oyunu olarak oynanmaktadır. Suzan Yakar Rutkay tarafından Atımı Bağladım Ben Bir Ormana (Ayşe) olarak seslendirildi.

Suzan Yakar Rutkay Sözleri

Atımı bağladım ben bir ormana
Benden selam söylede çapkın oğlana

Oğlan gıdı gıdıdagel gel gel gel
Eller sarar ah yüreğime dert olur

Atımı bağladım ben bir meşeye
Benden selam söylede çapkın Ayşe'ye

Ayşem gıdı gıdıdagel gel gel gel
Eller sarar ah yüreğime dert olur.

Çeşitlemeleri

Anadolu'daki çeşitlemeleri

Eskişehir Türküsü Atımı Bağladım Ben Bir Meşeye çeşitlemesidir.Bilecik Türküsü olan Atımı Bağladım Ben Bir Meşeye çeşitlemesidir.Aydın Karşılaması veya Aydın Horosu olan çeşitlemesi vardır.Oğlan Gıdı Gıdıda Gel Gel çeşitlemesi ayrıca vadır.

Harici video
Suzan Yakar - Atımı Bağladım Ben Bir Ormana (Taş Plak Arşivi)
Καρεκλάδικος (Αϊσέ)
Atımı bağladım ben bir meşeye KORO
Atımı Bağladım Ben Bir Meşeye Eskişehir Türküsü Orhan hakalmaz
Bilecik Türküleri Albümü 10 Atımı Bağladım Orhan AKYAR
ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ, 1916, ΚΥΡΙΑ ΚΟΥΛΑ
ΑΪΔΙΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ, 1928, ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ
ΓΚΕΛ-ΓΚΕΛ, 1928, ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Modern Folk Üçlüsü, Türk pop müzik grubu.

Grup Gündoğarken, kendine has müzik tarzıyla ünlenen Türk müzik grubudur. İlhan, Burhan ve Gökhan Şeşen tarafından 1982 yılında kuruldu. 1983 yılında Levent Kırca Tiyatrosu tarafından sahnelenen "Kadıncıklar" adlı müzikli oyunun müziklerini yaparak ve sahnede icra ederek profesyonel müzik hayatına başladı. Grubun kurucularından İlhan Şeşen'in solo çalışmalarına ağırlık vermesiyle kısmen dağılan grubun bu adla yaptığı etkinlikler azalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leman Akçatepe</span> Türk oyuncu (1914–1992)

Leman Akçatepe, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı.

İbadet, genellikle bir Tanrı'ya yönelik yapılan eylemlerin genel adıdır. İbadet, farklı dinlerde farklı şekillerde yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Şasa</span> Türk senarist ve yazar

Ayşe Şasa,, Türk senarist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Perihan Altındağ Sözeri</span> Türk şarkıcı

Perihan Altındağ Sözeri, Türk sanat müziği yorumcusu ve oyuncu.

İbrahim Can, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

<i>Hoş Gör Sen</i> (albüm)

Hoşgör Sen, Ajda Pekkan'ın 1992 yılında çıkan üçüncü toplama albümüdür. Albüm, Ajda adlı albümün "Erkek Adın" ve "Haram Olsun Bu Aşk Sana" şarkılarının kaldırılıp "Al Beni", "Varsın Yansın Dünya", "Çapkın Satıcı", "Olanlar Oldu Bana", "Kaderimin Oyunu" ve "Dert Bende Derman Sende" şarkılarının eklenerek yayımlandığı sürümüdür.

Oğuz Yılmaz, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait halay türünden halk oyunudur. Dünyada "Mumlu Dans" olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, "nanay" adı verilen türküler eşliğinde oynanır. Günümüz Elazığ yöresi düğünlerinde oldukça yaygındır.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Gel Ayşem Gel Gezelim(Coşkun Zeybek) İzmir'e ait türküdür.Mahmure Handan Hanım tarafından söylenmiştir.Urla da Haydindi Urlalı Urlalı olarak varyantı vardır.Nilüfer Ne Olacak Şimdi olarak söylemiştir. Yunanistan'da Μανταλιώ και Μανταλένα ve Μυστήριο ζεϊμπέκικο olarak bilinir.Ali Fuat Aydın Rast Zeybek olarak ayrıca albümüne koymuştur. Tanburi Cemil Bey Zeybek Havası(Rast Zeybek) çeşitlemesi vardır.

Turna veya Τουρκοπουλα, aynı zamanda Hey ağalar böyle mi olur, Astropalia Kalesi ve "Ilie mou, inda sou kama", anonim bir Türk ve Yunan halk türküsüdür. Şarkının Türkçe sözleri 17. yüzyıl Osmanlı Türkü âşık Karacaoğlan tarafından yazılmıştır.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

Mavilim Uyanda Gel Orta Anadolu ve Konya'dan derlenen türküdür.Çiftetellidir. Kaşık havasıformun dada oynanır.Dilek Koç tarafından söylenmiştir.

Evlerinin Önü Yonca Kerkük'den derlenmiş türküdür. Kaynak kişisi Abdülvahit Küzecioğlu derleyen ve notaya alan Emin Aldemirdir. TRT Türk Halk Müziği arşivine 2287 repertuar numarası ile kayıtlıdır. Hüseyni makamında ve 4/4 lük ritme sahiptir. Bu türkü birçok dilde söylenmiştir. Nermine Memmedova Evlerinin Önü Yonca olarak söylemiştir. Giota Lydia Yunanca olarak Γύρνα πάλι γύρνα söylemiştir. Jan Karat Jirane Hala Hala olarak Arapça söylenmiştir. Sargon Gabriel Asmar olarak Süryanice söylemiştir. Kemani Minas Efendi Evlerinin Önü Asma olarak söylemiştir.

Suzan Yakar, Türk şarkıcı, sinema oyuncusu ve yapımcısı.

Ayva Çiçek Açmış, Muhayyerkürdi makamında, 2/4'lik ritime sahip türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü, 509 numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. Ayva Çiçek Açmış olarak Kaptanzâde Ali Rıza Bey bestesi vardır. Müzik farklıdır.

Gemilerde Tâlim Var hicaz makamında,9/8 lik ritime sahip abdal zeybeğidir. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Sarı Recep'den derlenip notaya alınan türkü, 252 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Recebim (Deniz Üstünde Balık), Deniz Üstünde Balık Okkalıktır Okkalık ve Recebim (Gemilerde Talim Var) olarak çeşitlemeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Baysal</span>

İhsan Baysal, Türk oyuncu. 1980'li yıllarda Kartal Tibet'in şoförlüğünü yapmıştır.

Makaram Sarı Bağlar (Asiye Türküsü) uşşak makamında,2/4 lük ritme sahip kırık hava formunda türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Selahattin Mazlumoğlun'dan derlenip notaya alınan türkü, 60 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. Urfalı Cemil Cankat Makarada İpliğim olarak söylemiştir. Makaram Sarı Bağlar türküsünde sarı renk yas ve uğursuzluk ifade etmektedir. Makaram türküsü veya Asiye Türküsü olarak 1936 yılında Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman'da rastlanmıştır.