İçeriğe atla

Ayşe Zarakol

Ayşe Zarakol
DoğumAnkara, Türkiye
Meslekakademisyen, yazar
Tanınma nedeniuluslararası ilişkiler profesörü

Ayşe Zarakol, dünya düzeni, egemenlik ve Doğu-Batı ilişkileri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Türk uluslarararası ilişkiler profesörü, öğretim üyesi ve yazar.[1] Cambridge Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası Çalışmalar Bölümü'nde Uluslararası İlişkiler Profesörü[2] ve Emmanuel College'da Siyaset Araştırmacısı olarak uluslararası politika dersleri vermektedir.[3]

Ailesi ve hayatı

Zarakol, Ankara'da doğdu. Babası karikatürist ve yönetmen Cihan Zarakol[4], annesi ise tanınmış halkla ilişkiler danışmanı Necla Zarakol'dur.[5] Ayrıca kendisi Türkiye'de büyük bir gazetenin ilk kadın genel yayın yönetmeni olan Nurcan Akad'ın da yeğenidir. Baba tarafından gazeteci Ragıp Zarakolu'nun akrabasıdır.

Zarakol, İstanbul'da doğdu. 1995 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi'nden mezun olup Middlebury College'a kaydoldu ve 1999 yılında siyaset bilimi diplomasının yanında klasik dönem çalışmalarından da yandal derecesi aldı.[6] 2007'de Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında yüksek lisans ve doktara yaptı, burada Michael Barnett ile çalıştı. Mezuniyetinden sonra Virginia'da Washington&Lee Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak beş yıl boyunca siyaset derdi verdi. Washington'da Dış İlişkiler Konseyi'nde Uluslararası ilişkiler araştırmacısı olarak bir yılını geçirdikten sonra 2013 yılında Cambridge Üniversitesi'nde çalışmaya başladı, günümüzde hala burada çalışmaktadır.[7]

Zarakol evli ve bir çocuk annesidir.

Çalışmaları

Zarakol'un uluslararası ilişkilere katkıları iki ana başlık altında toplanmaktadır. İlk çalışmaları 19. yüzyıldan itibaren Doğu ve Batı arasındaki sosyal hiyerarşilere odaklanmıştır. Erving Goffman'ın geliştirdiği sosyolojik "stigma" (toplumsal damgalanma) kavramını uluslararası ilişkilere uygulayan ilk uluslararası ilişkiler akademisyenlerinden biridir. Uluslararası ilişkilerde ontolojik güvenlik teorisine yaptığı katkıların yanı sıra uluslararası düzende tanınmanın oynadığı rol üzerine yaptığı çalışmalarla da tanınmaktadır.

İlk kitabı Yenilgiden Sonra: Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi 2011 yılında yayımlanmıştır. Kitapta, uluslararasında mağlup ve Batılı olmayan olarak tanımlanan güçlerin (Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Japonya ve Soğuk Savaş'tan sonra Rusya) uluslararası düzene dahil edilmesi konusuna odaklanılmıştır.

Son zamanlarda Zarakol, özellikle uluslararası düzenin Avrupalı aktörler tarafından nasıl yaratıldığına dair daha geleneksel Vestfalyan anlatıya alternatif açıklamalar geliştirmesi açısından tarihsel uluslararası ilişkiler dönüşüne önemli bir katkıda bulunmuştur. Son kitabı Before The West, 13. ve 17. yüzyıllar arasındaki Doğu dünya düzenlerine, bazı yönlerden modern uluslararası düzenle karşılaştırılabilir düzenlere odaklanmaktadır. Moğol İmparatorluğu'nun Asya için siyasi açıdan birleştirici bir an olduğunu ve tıpkı Roma İmparatorluğu'nun Avrupa için olduğu gibi sonraki yüzyıllara uzanan bir mirasa sahip olduğunu savunuyor. Bu kitap aynı zamanda daha geniş bir egemenlik tanımı geliştirmekte ve uluslararası krize ilişkin çağdaş tartışmalara önemli müdahalelerde bulunmaktadır. Batı'dan Önce altı kitap ödülü kazanmıştır.

Zarakol ayrıca Foreign Policy, Project Syndicate veya London Review of Books blogu gibi yayın organlarında genel okuyucu kitlesi için Türkiye hakkında zaman zaman yazılar yazmaktadır.[8][9][10]

Ayşe Zarakol, 2023 yılında Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülünü kazanmıştır.[11][12][13]

Kitapları

  • Yenilgiden Sonra: Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi, İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları, çev. Barış Cezar, 2012.
  • Hierarchies in World Politics Edited. Cambridge Studies in International Relations. Cambridge:Cambridge University Press
  • Before the West: The Rise and Fall of Eastern World Orders, LSE International Studies Book Series.Cambridge: Cambridge University Press

Kaynakça

  1. ^ "** Ayse Zarakol **". aysezarakol.com. 7 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  2. ^ Mason, D. (24 Ekim 2022). "Professor Ayse Zarakol". www.polis.cam.ac.uk (İngilizce). 26 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  3. ^ "Professor Ayse Zarakol | Fellows & Researchers | Contact Us | About Us | Emmanuel College, Cambridge". www.emma.cam.ac.uk. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  4. ^ "Cihan Zarakol | Director, Second Unit Director or Assistant Director". IMDb (İngilizce). 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  5. ^ "New Names in the IDA Hall of Fame: Ceyda Aydede and Necla Zarakol | İDA İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği, İletişim Danışmanlık". www.ida.org.tr. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  6. ^ "Ayşe Zarakol kimdir? Rahmi Koç Bilim Madalyası ödülü sahibi Ayşe Zarakol kaç yaşında, nereli? Ayşe Zarakol'un çalışmaları neler?". www.cumhuriyet.com.tr. 29 Kas 2023. 7 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024. 
  7. ^ "** Ayse Zarakol **". aysezarakol.com. 7 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024. 
  8. ^ Zarakol, Ayse (22 Şubat 2024). "Biden's Victory Is No Balm for American Exceptionalism". Foreign Policy (İngilizce). 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  9. ^ Zarakol, Ayşe (11 Mayıs 2023). "Turkey's Democratic Resilience | by Ayşe Zarakol". Project Syndicate (İngilizce). 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  10. ^ Zarakol, Ayşe (17 Şubat 2023). "Ayşe Zarakol | Akhenaten in Ankara". LRB Blog (İngilizce). 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  11. ^ Mason, D. (29 Kasım 2023). "Professor Ayşe Zarakol is awarded the Rahmi M. Koç Medal of Science". www.polis.cam.ac.uk (İngilizce). 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  12. ^ "Prof Zarakol awarded Rahmi M. Koç Medal of Science". www.emma.cam.ac.uk (İngilizce). 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  13. ^ "Koç University Rahmi M. Koç Medal Of Science – 2023 - Koç Üniversitesi" (İngilizce). 23 Kasım 2023. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 

Dış Bağlantılar

** Ayse Zarakol **

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

Mustafa Rahmi Koç, Türk iş insanıdır. Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı. Yönetimi, ünlü iş insanı Vehbi Koç'tan devralan Rahmi Koç, 4 Nisan 2003 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Mustafa Koç'a devretti. Mustafa Koç, Ömer Koç ve Ali Koç olmak üzere üç oğlu olan Rahmi Koç, dört torun sahibidir.

Belge Yayınları, 1977’de Ragıp Zarakolu ve Ayşe Zarakolu tarafından kurulan yayınevi.

<span class="mw-page-title-main">Bora Bayraktar</span> Türk gazeteci

Bora Bayraktar Türk gazeteci, akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Ülke Kaynak</span> Türk akademisyen, Mahir Kaynakın kızı

Deniz Ülke Kaynak, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi ekonomi</span> üretim, alım-satım ve bunların kanun, gümrük ve devlet ile ilişkilerinin incelenmesine verilen ad

Siyasi iktisat aslen üretim, alım-satım ve bunların kanun, gümrük ve devlet ile ilişkilerinin incelenmesine verilen addır. Siyasi iktisat kavramı ahlak felsefesinde ortaya çıkmıştır. 18. yüzyılda devletlerin ("polities") iktisatlarının çalışılması olarak gelişmiş dolayısıyla da "siyasi" iktisat (ekonomi) adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Koç</span> Türk iş insanı

Mustafa Vehbi Koç, Türk iş insanıdır. 2003-2016 yılları arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Ragıp Zarakolu, Türk insan hakları aktivisti, gazeteci ve yayımcı.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları tarafından 2010 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İki üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mete Atatüre</span> Türk fizik profesörü

Mete Atatüre, Türk fizikçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İbn Haldun Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi bir vakıf üniversitesidir.

Ümit Cizre, Türk akademisyen, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

Ayşe Nur Zarakolu, Türk yazar, yayıncı ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Umland</span> Alman siyasetbilimci; Rus ve Ukrayna tarihi uzmanı

Andreas Umland, çağdaş Rus ve Ukrayna tarihinin yanı sıra rejim geçişlerini inceleyen bir siyaset bilimcidir. Sovyet sonrası aşırı sağcılık, belediye ademimerkeziyetçiliği, Avrupa faşizmi, komünizm sonrası yüksek öğrenim, Doğu Avrupa jeopolitiği, Ukrayna ve Rusya milliyetçiliği, Donbas ve Kırım çatışmalarının yanı sıra AB'nin komşuluk ve genişleme politikaları üzerine yayınlar yapıyordu. Kiev'deki Ukrayna Gelecek Enstitüsü'nde Kıdemli Uzman ve Stockholm'deki İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde Araştırma Görevlisidir. Kiev'de yaşıyor ve Kiev-Mohıla Akademisi Ulusal Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü olarak ders veriyor. 2005-2014'te Kiev-Mohıla Akademisi ve Jena Üniversitesi tarafından ortaklaşa yönetilen Alman ve Avrupa Çalışmaları alanında yeni bir Yüksek Lisans programının oluşturulmasında yer aldı.

Simon Tormey, İrlanda doğumlu ve Londra'da büyümüş, siyaset teorisi, Avrupa siyaseti, sosyal eleştiri ve kıta düşüncesi alanlarında çalışan bir akademisyen ve bilim insanıdır. 2019 yılında Bristol Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevine atandı. Daha öncesinde, 2009 yılında, Sidney Üniversitesi'nde yeni oluşturulan Sosyal ve Siyasal Bilimler Okulu'nun ilk başkanı olmuştu. Nottingham Üniversitesi'nde de Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Okulu Başkanı ve Sosyal ve Küresel Adalet Çalışmaları Merkezi'nin (CSSGJ) kurucu direktörü olarak çalışmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nicola Clayton</span> araştırmacı

Nicola Susan Clayton PhD, FRS, FSB, FAPS, C bir İngiliz psikologdur. Cambridge Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Biliş Profesörü, Rambert Dance Company'de ikamet eden bilim İnsanı, 'The Captured Thought'un kurucu ortağı, Clara College, Cambridge'in bir üyesi, burada Psikoloji Çalışmaları Direktörü ve 2010'dan beri Royal Society Üyesi Clayton, 2018'de Fahri Çalışmalar Direktörü ve 'Çin Birleşik Krallık Geliştirme Merkezi'nin (CUDC) danışmanı oldu Clayton, 2020'de Cambridge Bilim, Teknoloji ve Kültür Entegrasyonu Merkezi'nin (CCISTC) Direktörü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jeremy Baumberg</span>

Jeremy John Baumberg,, Cambridge Üniversitesi Cavendish Laboratuvarı'nda Nanobilim Profesörü, Cambridge, Jesus College Üyesi ve NanoPhotonics Merkezi Direktörü olan bir İngiliz fizikçidir.