İçeriğe atla

Ayvansaray Panayia Balino Kilisesi

Koordinatlar: 41°02′09″K 28°56′43″D / 41.03583°K 28.94528°D / 41.03583; 28.94528
Panayia Balino Kilisesi
Ön kapısı
Harita
Temel bilgiler
KonumAyvansaray, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°02′09″K 28°56′43″D / 41.03583°K 28.94528°D / 41.03583; 28.94528
İnançRum Ortodoks
Mimari
Tamamlanma16. yüzyıl

Panayia Balino Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Ayvansaray mahallesinde bulunan bir Rum Ortodoks Kilisesi. 16. yüzyılda inşa edilen kilise geçirdiği bir yangın sonrası 18. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. 1843, 1877, 1912 ve 1992 yıllarında restore edilen kilise dikdörtgen bazilikal planlı olup içerisinde Ayios Menas Ayazması bulunmaktadır.[1]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Ayvansaray Panayia Balino Rum Kilisesi". Tas-istanbul. 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Fethiye Camii veya Teotokos Pamakaristos Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesidir.

İstanbul'daki kiliselerin listesi. İstanbul'daki kiliseler, çoğunlukla Katolik, Ortodoks, Anglikan veya Protestan kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Noel Baba Kilisesi</span>

Noel Baba Kilisesi ya da resmi adıyla Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi, Demre'de bulunan, Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nikolaos'ın ölümü ile yapılan kilise. Noel Baba'nın ölümünden sonra bir süre burada yattığı daha sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari'ye götürüldüğüne inanılır. Kilise, Antik çağdan 20. yüzyıldaki Rum Kırımı dönemine kadar ibadethane olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kanlı Kilise</span> İstanbul, Türkiyede kilise

Kanlı Kilise ya da Moğolların Azize Meryem Kilisesi ; İstanbul'da bulunan bir Ortodoks kilisesidir. İstanbul'da Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hıreşdagabed Kilisesi</span> Türkiyedeki Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Evangelistria Kilisesi</span>

Panayia Evangelistria Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır. Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutköy Tahsiarhis Rum Kilisesi</span> Taksiyarhis Kilisesi, Alibey (Cunda) Adası Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak yaptırılmıştır. Yapıldığı yıllarda Cunda Adasının çoğunluğu Rum olup, Rum nüfus yaklaşı

Tahsiarhis Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Arnavutköy mahallesinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayvansaray Aya Dimitri Kilisesi</span> İstanbulda kilise

Aya Dimitri Kilisesi ya da Ayios Dimitrios Kanunu Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Ayvansaray'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Kumkapı Ayia Panayia Elpida Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Ayia Panayia Elpida Rum Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Kumkapı semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Kumkapı Ayia Kiriaki Kilisesi</span>

Ayia Kiriaki Rum Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Kumkapı semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Panayia İsodion Kilisesi</span>

Panayia İsodion Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesine bağlı Galatasaray'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Pavlus Kilisesi (Tarsus)</span> Mersin illinin Tarsus ilçesindeki tarihî kilise

Aziz Pavlus Kilisesi veya Aziz Paulos Anıt Müzesi, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alır. Geleneğe göre Aziz Pavlus Kilisesi'nin inşa tarihi 1102'dir, ancak mevcut yapı, kubbesiz bir bazilika, çok daha sonra Ortodoks Arap - Rum Cemaati tarafından 1862'de inşa edildi. Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı kilisenin cemaati yok olmuştur ve ziyaretçilerinin sayısı azalmıştır. 1992-1993 yıllarında ise Vatikan tarafından Aziz Pavlus Sempozyumu ve Ayini düzenlenmiştir. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen kilise, hac yeri olarak ziyaret edilmektedir. Bina toplam alanı 460 m2 dir. Yapı malzemesi genellikle kesme taş olup iç boyutlar 19.30 m × 17.50 m dir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Mina Kilisesi</span>

Aya Mina Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Samatya semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

Panayia Hançeriotissa Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Edirnekapı'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Rum Ortodoks Kilisesi (Beşiktaş)</span>

Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beşiktaş ilçesinde bulunan Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Ortodoks Kilisesi</span> Mersindeki 19. yy yapımı kilise

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi, Mersin içinde yer alan kilisedir. Halk arasında Arap Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Sarıyer ilçesinin Yeniköy semtinde yer alan, 1837 yılında inşa edilmiş bir Rum Ortodoks Kilisesi. Kilise, dönemin Osmanlı hükümdarı II. Mahmud’un şahsi doktoru İstefanaki Karatodori’nin talebi üzerine Sultan’ın verdiği ferman ile inşa edilmiştir. Kilisenin tarihi ismi Kumariotisa Meryem Ana Vefatı Kilisesi olup, isminde geçen kumariotisa sözcüğünün ya Komaron bölgesinden ya da bölgede yetişen kumaria (kocayemiş) bitkisinden geldiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Suda Rum Ortodoks Kilisesi (Eğrikapı)</span> İstanbulda tarihi kilise

Panayia Suda Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde Eğrikapı semtinde bulunan bir Rum Ortodoks Kilisesi. 1816'da yeniden inşa edilen kilise 1851, 1930 ve 1946'da tamirat görmüştür. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillidir. Yığma malzemeden inşa edilmiş ve üzeri kiremit ile örtülüdür. Günümüzde kilise özelliğini sürdürmektedir.