
Ayvalı, Kırklareli ilinin Lüleburgaz ilçesine bağlı bir köydür.

Ayvalı, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Ayvalı, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür.

Ayvalı, Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesine bağlı bir köydür.

Ayvalı, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

Ayvalı, Trabzon ilinin Ortahisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ayvalı, Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür.

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.
Ayvalı Barajı, Kahramanmaraş'ta, Erkenez Çayı üzerinde, sulama, içme suyu ve taşkın kontrolü amacıyla 1995-2005 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Çiğ köfte, bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir. Şanlıurfa ve Adıyaman'ın dışında; Adana, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Malatya ve Hatay gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen çiğ köfteler yapılır. Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa'da açık ekmek, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir.

Sandal, Mersin ilinin Tarsus ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ayvalı, Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesine bağlı bir köydür.

Köfte, kıymaların yuvarlanarak küçük bir top şeklini almasıyla yapılan bir yemektir. Bazen köfteye, ekmek kırıntıları, kıyılmış soğan, yumurta, tereyağı ve baharat gibi malzemeler de eklenir. Köfte, kızartma, pişirme veya buğulama yoluyla yapılabilir. Farklı et ve baharat türlerinin kullanıldığı birçok köfte türü vardır.

Kuru köfte , kıyma, soğan, sarımsak, yumurta, bayat ekmek içi, kimyon, karabiber, maydanoz,sıvı yağ ile yapılan bir tür köftedir.

Kadınbudu köfte; kıyma, soğan, pirinç, yumurta, sıvı yağ, karabiber, tuz ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır. Hem soğuk meze olarak hem de sıcak yemek olarak yenebilir.

Köfteli çorbalar bir tür çorbadır. Ana malzemesi pirinç, bulgur olabilir. Köfteler kıymalı veya kıymasız olabilir.
Akıtmalı ufak köfte, bir çeşit köfteli çorbadır.

Ödemiş köfte, İzmir'in Ödemiş ilçesinde yapılan, yöreye özgü bir şiş köfte türüdür. İçeriğinde irmik kullanılması, kendine has özellik kazandırır. Ödemiş köfte 12.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Ayvalı, Kırşehir ilinin Akçakent ilçesine bağlı bir köydür.
Ayvalı ekşili taraklık, bir çeşit et yemeğidir. Koyunun sırt bölümünden elde edilen pirzolaya “taraklık” denir. Malzemeleri ; koyun pirzola eti, ayva, kuru soğan, domates salçası, biber salçası, sadeyağ, nar ekşisi veya limon suyu ya da koruk suyu, karabiber, domates suyu, tuz ve isteğe bağlı olarak arpacık soğan, sarımsaktır.