İçeriğe atla

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı 2 yıllık meslek yüksekokuludur. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde yerleşiktir. 7 ayrı programla eğitim-öğretim yapmaktadır.

Tarihçe

Yüksekokul binası 1982 yılında Çanakkale İli Özel İdare Müdürlüğü tarafından "Halıcılık Okulu" olarak inşa edilmiştir. Okul arazisi 5.900 m2 olup 950 m2’lik kapalı alana sahiptir.

1982 yılından 1994 yılına kadar çeşitli kurum ve kuruluşlarca kiralanan bina, 1994-1995 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Ayvacık Meslek Yüksekokulu'na nakledilmiştir. Aynı yıl "El Sanatları" programı ile eğitim-öğretime başlayan Yüksekokul, 1997-1998 Eğitim-Öğretim Yılı'na kadar aynı programla hizmet vermiştir.

1997-1998 Eğitim-Öğretim Yılı, Çanakkale Meslek Yüksekokulu Halıcılık Programı ile Yüksekokulumuz El Sanatları Programı yer değiştirmiştir. Halıcılık Programı'nın ismi, 2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılında Halıcılık ve Desinatörlüğü Programı olarak değiştirilmiş; aynı Eğitim Yılı içerisinde İşletme Programı da açılarak, ek kontenjanla öğrenci alınmıştır. 2007-2008 Eğitim-Öğretim Yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği ile İşletme(İ.Ö.) Programları'na öğrenci alınmıştır.

2008-2009 Eğitim-Öğretim yılının başlaması ile birlikte, inşaatı tamamlanan, 1.348 m2 fiziki mekana sahip, yeni hizmet binası faaliyete geçirilmiştir. Yeni hizmet binasında; 1 konferans salonu, 2 seminer salonu, 5 derslik, 1 kantin, 1 yemekhane ve idari büroları mevcuttur.

Eski hizmet binasında ise; üç derslik, iki uygulama atölyesi, kimya-doğal boya laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, iki öğrenci arşivi ve Turizm ve Otel İşletmeciliği programı için servis ve uygulama mutfağı bulunmaktadır.

Yüksekokulda tüm programların eğitim süresi, 4 yarıyıldır. Halıcılık ve Desinatörlüğü Programı kapsamında, Türkiye'nin günümüz el dokuması halıcılığı göz önüne alınarak eğitim-öğretim verilmektedir. Ağırlıklı olarak yöresel ile özgün desen çalışmaları ve kirkitli dokumaların uygulamaları konusunda öğretim verilmektedir.

Programlar

Yüksekokulda öğretim dili Türkçedir. Eğitim-Öğretim süresi, 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Eğitim-Öğretim Programını başarı ile tamamlayan öğrencilere “Önlisans Diploması” verilir.

Yüksekokulda bulunan programlar şunlardır:

  • Turizm ve Otel İşletmeciliği (Örgün)
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği (İkinci Öğretim)
  • Bankacılık ve Sigortacılık (Örgün)
  • Bankacılık ve Sigortacılık (İkinci Öğretim)
  • İşletme Yönetimi (Örgün)
  • İşletme Yönetimi (İkinci Öğretim)
  • Halıcılık ve Kilimcilik (örgün)

Altyapı

Ayvacık Meslek Yüksekokulu bünyesinde iki hizmet binası bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin kullanımı için;

6 Derslik, 1 Seminer Salonu, 1 Konferans Salonu, 1 Kantin, 1 Yemekhane, 2 Bilgisayar laboratuvarı, 1 Servis Atölyesi, 1 Uygulama Mutfağı, 2 Dokuma Atölyesi, 1 Desen Çizim Atölyesi, 1 Kimya ve Doğal Boya laboratuvarı bulunmaktadır.

Geniş ve hızlı internet ağı olan ULAKBİM ile 24 saat kesintisiz internet hizmeti vardır. Bilgisayar laboratuvarında, “Kendi Kendine Öğrenme Merkezi” kurularak öğrencilerin her gün akşam saat 22.00'ye kadar yabancı dil öğrenmeleri sağlanmaktadır. Akademik personele çalışmaları için oda ve bilgisayar tahsis edilmiştir. Ayvacık Meslek Yüksekokulu'nun hizmet binalarının kapalı alanı 2298 m2dir.Yüksekokulumuzda 4 harici, 16 dahili hatlı telefon santrali mevcuttur ve 2 harici hat kullanılmaktadır. Telefon santralinin 2 harici hattı, Üniversitemizin internet ağı aracılığıyla sağlanan VOİP hattına bağlıdır.

Yüksekokul Bilgisayar laboratuvarında 68 adet bilgisayar mevcuttur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Simav Meslek Yüksekokulu</span>

Simav Meslek Yüksekokulu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin Kütahya'nın Simav ilçesindeki Dr. İbrahim Naci Eren Yerleşkesi'nde yer alan meslek yüksekokuludur.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

Çanakkale iline bağlı Yenice ilçesinde 2 yıllık meslek yüksekokuludur. Yüksekokul Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. 2012 yılı itibarıyla yaklaşık 1.200 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane Üniversitesi</span> Gümüşhanede kurulu devlet üniversitesi

Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak, Gümüşhane ilinde kurulan devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesinin adı 26.04.2013 tarihli 28629 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş, 16.05.2013 tarih ve 28649 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2013/4694 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak bunun yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Gümüşhane Üniversitesi; hâlen 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 2 Enstitüsü, 8 Meslek Yüksekokulu ve 2 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. 3 Ocak 2013 itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 10327'dir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulu'nda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

Kastamonu Üniversitesi Taşköprü Meslek Yüksekokulu 2008 yılında Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde kurulmuştur. Kastamonu Üniversitesi içindeki 11 meslek yüksekokulundan biridir. Taşköprü Meslek Yüksek Okulu, Taşköprü ilçesinde yer alan idari binalar ve eğitim kompleksleri ile sosyal tesislerden oluşan geniş ve donanımlı kampüs içerisinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Okul bünyesinde 17 adet derslik, 2 adet bilgisayar laboratuvarı ile 1 adet elektrik laboratuvarı ve 400 kişilik yemekhanesi ile öğrencilerine kaliteli eğitim-öğretimi sunmayı hedeflemektedir. Meslek Yüksek Okulu'nun Kastamonu Merkeze uzaklığı 41 km'dir.

Çanakkale ilinin en büyük ilçesi olan Biga'da kurulu 2 yıllık meslek yüksekokuludur. 1.500 öğrenciye eğitim-öğretim vermektedir. 1990 yılında kurulmuştur.

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yer alan 2 yıllık önlisans programları yürüten yüksekokuldur. Okul Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ezine Meslek Yüksekokulu. Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yer alan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren 2 yıllık eğitim-öğretim veren meslek yüksekokuludur.

Gökçeada Meslek Yüksekokulu. Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yerleşik meslek yüksekokuludur. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Adnan Menderes Üniversitesi Söke Meslek Yüksekokulu, Aydın ilinin Söke ilçesinde Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı bir meslek yüksekokuludur.

<span class="mw-page-title-main">Şaphane Meslek Yüksekokulu</span>

Şaphane Meslek Yüksekokulu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Kütahya'nın Şaphane ilçesindeki meslek yüksekokuludur.

<span class="mw-page-title-main">Emet Meslek Yüksekokulu</span>

Emet Meslek Yüksekokulu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Kütahya'nın Emet ilçesindeki meslek yüksekokuludur.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Yerleşkesi</span>

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Yerleşkesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan yerleşkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Meslek Yüksekokulu</span>

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Meslek Yüksekokulu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsünde bulunan ve Üniversiteye bağlı bir meslek yüksekokuludur.

Kıbrıs Batı Üniversitesi 2015 yılında Gazimağusa'da kurulan kâr amacı gütmeyen bir üniversitedir. Kıbrıs Batı Üniversitesi'nde 4 fakülte, 2 Meslek Yüksekokulu ve 1 İngilizce Hazırlık Okulu vardır. İngilizce ve Türkçe dillerinde eğitim veren 18 farklı lisans ve önlisans programı sunulmaktadır. Kıbrıs Batı Üniversitesi, YÖK, Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu ve YÖDAK, Kuzey Kıbrıs Yükseköğretim Planlama, Değerlendirme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu tarafından tanınmakta KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.