İçeriğe atla

Ayva tatlısı

Ayva tatlısı
Ülke(ler)Türkiye
TürüŞerbetli tatlı

Ayva tatlısı, ekmek ayvasından yapılan şerbetli bir Türk tatlısıdır. Genellikle kaymak ve Antep fıstığı ile servis edilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.[1]

Yapılışı

Ayvalar soyulur, çekirdek kısmı çıkartılır ve ikiye bölünmüş olarak haşlanıp sonra da şerbetlenerek pişirilir. İsteğe göre, soyulup içleri boşaltıldıktan sonra fırın tepsisinin dibine su konularak, ikiye bölünmüş ayvaların ortasına elma rendesi ve karanfil konarak, üstüne de her birine bir kaşık şeker ilavesiyle fırınlanabilir. Suyu azaldıkça devamlı tepsinin altından ısınmış olan sudan 1 kaşık alınarak rendenin olduğu kısıma dökülür. Bu işlem ayvalar pişene kadar devam eder. Yumuşayıp kızarınca pişmiş olduğu anlaşılır ve servis için soğuması beklendikten sonra üstüne kaymak eklenip servisi yapılır.

Kaynakça

  1. ^ "MELCEÜ'T- TABBÂHÎN" (PDF). 3 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mart 2022. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Ciğer tava</span> kızartılmış yaprak ciğer

Ciğer tava, özellikle Edirne'de yapılan tavadır.Edirne Tava Ciğeri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sütlaç</span> Türk mutfağından sütlü bir tatlı

Sütlaç, çeşitli mutfak kültürlerinde bulunabilen bir tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa tatlısı</span> Türk mutfağından şerbetli peynir ve hamur tatlısı

Kemalpaşa tatlısı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır. Kemalpaşa Tatlısı, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı 18.06.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Su böreği</span> börek çeşidi

Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Beze (yiyecek)</span> Çırpılmış yumurta akı ve şekerden yapılan tatlı

Beze yumurta akı ve pudra şekerinden yapılan bir köpük kurabiye türüdür. Fransızcası "'baiser'" olup anlamı öpücüktür. İsviçre ve Fransa'da "'Meringue'" olarak da bilinir. 100 °C ısıtılmış fırında 1-2 saat arasında adeta kurutularak yapılır. Bu karışıma limon suyu ilave edildiğinde bezeler daha katı bir kıvam kazanacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Çılbır</span> Türk mutfağından sarımsaklı yoğurtlu bir yumurta yemeği

Çılbır, çıpıl, çırpır, çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanan, Türk mutfağına ait bir tür yemektir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağlı-pul biberli sos dökülerek servis edilir. Ahmed Vefik Paşa'nın 1876'da yazdığı Lehce-i Osmani adlı kitabında çıpıl, çırpırın yoğurtlu yağsız yumurta taamı olarak geçmektedir.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem kurabiyesi</span>

Acıbadem kurabiyesi, beze malzemelerinin içine acı badem eklenerek yapılan bir tatlıdır. Badem, şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Geleneksel tarife göre üstünde bir adet acı badem bulunur, ismi de buradan gelmektedir. Acıbadem her zaman bulunamadığı için onun yerine badem özü kullanılır. Bu bisküviler Türkiye'de birçok pastanede satılmaktadır. Ayrıca evlerde de yaygın şekilde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek kadayıfı</span> şerbetli Türk tatlısı

Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Genellikle üzerine kaymak veya dondurma konulur. Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nuriye (tatlı)</span>

Nuriye Osmanlı mutfağında bulunan bir çeşit tatlıdır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır. Tarifi: Matlûbü'l-mikdâr elenmiş dakîk-i hâs ı beşon yumurta akı ve süzülmüş limon suyu ile yoğurur iken ellerini rûgan-ı zeyt ile tergîn edip tekrar gereği gibi yoğrula. Badehu ufak ufak pareleyip oklava ile börek yufkası gibi açıp ve dörde70 büküp tava içinde kızgın yağda kızarıldıkta çıkarıp delikli kevgir e vazoluna ki yağı süzüle. Badehu kıvamlı kaynar şekere atıp tekrar çıkardıkta nısfını bir tepsi ye döşeyip üzerine kaymak ve nısf-ı dîğerini dahi üzerine koyup bir miktar süt ile kaynatıp tamam yumuşadıkta üzerine gülâb ve tarçın ekip tenâvül buyrula. Nefis olur.

<span class="mw-page-title-main">Terbiyeli ciğer çorbası</span> Kuzu ve koyun ciğeri ile yapılan bir çorba

Terbiyeli ciğer çorbası, kuzu veya koyun ciğeri ile yapılan bir çorbadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhzır kebabı</span>

Muhzır kebabı (Mübaşir kebabı),kuzu veya koyun eti ile yapılan bir kebaptır.

<span class="mw-page-title-main">Tavşan kebabı</span>

Tavşan kebabı, tavşan eti ile yapılan bir kebaptır.

<span class="mw-page-title-main">İçi dolmuş kuzu kebabı</span>

İçi dolmuş kuzu kebabı, kuzu ile yapılan bir kebaptır.

<span class="mw-page-title-main">Düğün kızartması</span> Osmanlı mutfağındaki kızartmalar

Düğün kızartması veya kızartma yağlı etten yapılan kızartmadır. Osmanlı döneminde düğünlerde yapılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Sarımsaklı yahni</span>

Sarımsaklı yahni Osmanlı mutfağında yapılan bir çeşit yahnidir.

<span class="mw-page-title-main">Vertika</span>

Vertika bir çeşit börektir. Malzemeleri un, su, tereyağı, yumurta ve tuzdur. Şekerpare tatlısına şekli benzer. Üzerine vişne tatlısı, peynir veya kıyma konulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tel kadayıf</span>

Tel kadayıf bir çeşit kadayıf tatlısıdır. Tel kadayıf hamuru kullanılarak yapılır. Tel kadayıf hamurunun katmanlarının arasına fıstık veya ceviz gibi çerezler konduktan sonra fırında kızartılır. Üzerine şekerli bir şurup dökülerek servis yapılır.

Malak tatlısı, bir hamur tatlısıdır. Bazı yörelerde "malak hamuru" da denmektedir. Genelde Ankara, Çorum, Kastamonu ve Bolu gibi şehirlere özgü olmasının yanı sıra İç Anadolu'nun farklı yörelerinde de bilinmektedir. Eskiden köylerde bakır kaplarda yapılmakta olup günümüzde neredeyse çok az sıklıkla yapılmaktadır. İsmi bazı illerde "kedibatmaz" olarak da bilinen bu tatlının yapılışı oldukça kolay olmakla birlikte malzemeleri; su, tereyağı ve undan oluşmaktadır. İçeriği bölgelere göre değişmekte olup bazı yörelerde su yerine süt konulmaktadır ve tat vermesi açısından bal ya da pekmez ilave edilmektedir.