İçeriğe atla

Aytotoro

Aytotoro YunancaΆγιος Θεόδωρος, romanizeAyios Theodoros), Kıbrıs'ta bir köy adıdır.

Konumlar

Aytotoro, Dillirga: Kıbrıs'ta Lefkoşa Kazası içerisinde, Dillirga yöresinde bir köy. 1958'de Türklerce Bozdağ adı verildi.

Aytotoro, Larnaka: Kıbrıs'ta Larnaka Kazası içerisinde bir köy. 1958'de Türklerce Boğaziçi adı verildi.

Aytotoro, Limasol: Aytotoro, Larnaka: Kıbrıs'ta Limasol Kazası içerisinde, Trodos Dağlarının güneyinde bir köy.

Aytotoro, Mağusa: Kıbrıs'ta Mağusa Kazası içerisinde, Karpaz Yarımadası'da bir köy. 1974 sonrasında Çayırova adı verildi.

Aytotoro, Solea: Kıbrıs'ta Lefkoşa Kazası içerisinde, Solea Vadisi yakınlarında bir köy.

İlgili Araştırma Makaleleri

Çatalköy, Kıbrıs'ta bir kasaba. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasında yer alan bir köy, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinde yer alan bir belediyedir. Belediye sınırlarına Arapköy ve Esentepe de dahildir. Çatalköy kasabasının nüfusu 2011 itibarıyla 5.110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısta balıkçı köyü

Erenköy veya Koççina, Kıbrıs adasında, sivil nüfusa sahip olmayan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefke ilçesine bağlıdır. Dillirga yöresinin köylerindendir. Erenköy ile Kuzey Kıbrıs'ın kalanı arasında kara bağlantısı bulunmamaktadır ve köy Birleşmiş Milletler kontrolündeki Ara Bölge ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

Kıbrıs Basketbol 1. Ligi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin profesyonel basketbol ligi.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kazaları</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin idari yapısı 6 ayrı kazaya ayrılır, merkezlerinin isimini almaktadırlar:

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa kazası</span> Kıbrıs Cumhuriyeti kazası

Lefkoşa kazası, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki altı kazadan biridir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin başkenti ve en yüksek nüfuslu yerleşim yeri olan Lefkoşa buradadır. Kazanın kuzey kısmı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kontrolü altında kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Larnaka kazası</span>

Larnaka kazası, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki altı kazadan biridir. Merkez şehri Larnaka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yeniboğaziçi</span>

Yeniboğaziçi veya Aysergi, Kıbrıs'ın doğusunda bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa ilçesine bağlı iki muhtarlıktan oluşan bir beldedir.

Kıbrıs Ermenileri, Kıbrıs'ta yaşayan Ermeni etnik topluluk. Kıbrıs'ta Ermenilerin sayısı 3.500 civarındadır ve dikkate değer bir oranda olmak üzere, çoğunlukla Lefkoşa'da ikamet etmektedirler. Ancak Limasol ve Larnaka kentlerinde de topluluk oluşturmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mağusa Kapısı</span>

Mağusa Kapısı veya Porta Giuliana, Lefkoşa surlarında bir kapı. Mağusa, Karpaz, Larnaka ve Limasol'dan gelen yollar bu kapıda birleşir ve bu kentlerden gelenler şehre bu kapıdan girerlerdi. Lefkoşa'nın en güçlü kapısı olup Venedikliler döneminde ana kapısı olarak kullanılmaktaydı. Kapı günümüzde iyi korunmuş bir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Kıbrıs Cumhuriyeti)</span> Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin parlamentosu

Temsilciler Meclisi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin parlamentosudur.

<span class="mw-page-title-main">Mağusa Kuşatması</span>

Mağusa Kuşatması, 1570-1573 Osmanlı-Venedik Savaşı sırasındaki en büyük iki askerî harekâttan biri olan Kıbrıs Seferi'nde bir evre. Fiilen 12 Mayıs 1571'de başlayan kuşatmanın 82. gününde kale Osmanlı ordusunca fethedildi.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Pirgo</span>

Aşağı Pirgo, Kıbrıs'ta, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına bağlı bir köy. Güzelyurt Körfezi'ne kıyısı olan ve hâlen Kıbrıslı Rumların yaşadığı tek köy olup, batısında Erenköy, doğusunda Yeşilırmak olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kontrolündeki köyler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağ, Lefkoşa</span>

Bozdağ veya Aytotoro Aşağı Pirgo'nun batısında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 232 kişilik bir nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık Sarayı, Lefkoşa</span>

Başkanlık Sarayı Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanının resmi konutu ve çalışma yeridir. Başkent Lefkoşa'nın merkezine yakın bir yerde bulunmaktadır ve çevresi kalın çam ormanıyla çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">A1 (Kıbrıs)</span>

A1 otoyolu, Kıbrıs'ta Lefkoşa ve Limasol şehirlerini bağlayan bir karayoludur. Kıbrıs'ta inşa edilmiş ilk otoyol olup 1986 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Analyonda</span>

Analyonda Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'nın 20 kilometre güneyindedir, Çeri üzerinden Lefkoşa'ya, Matyat ve Litrodot köyleri üzerinden Larnaka ve Limasol'a erişim sağlanır.

Prastio Kıbrıs'ta bir köy adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aytotoro, Solea</span>

Aytotoro, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 67'dir. Solea Vadisi'nin yakınlarında olmasından ötürü "Solea'daki Aytotoro" olarak anılır.

Kalo Horgo ; Kıbrıs'ta bir köy adıdır.