İçeriğe atla

Aytekin Yılmaz

Aytekin Yılmaz
Doğum1967
Diyarbakır

Aytekin Yılmaz (d. 1967, Ergani), Araştırmacı ve yazar.

1967 yılında Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Ortayazı köyünde doğdu.[1][2] Siyasi nedenlerden dolayı yaklaşık 10 yılını hapiste geçirdi.[3] Yazmayı hapishanede de sürdüren yazar, çeşitli inceleme-araştırma çalışmaları yapmıştır.[4]

1997 Musa Anter Gazetecilik İnceleme-Araştırma ödülü, 1999 MKM Film Öyküsü Ödülü ve 2003 ikinci İstanbul Ulusal Kısa Film Festivali Öyküsü Ödülüne sahiptir.[4][5]

Kitapları

  • Doğunun Talanı ve İnkarı (2009)
  • Dağbozumu (2011)
  • Sığınamayanlar (2016)
  • Ernesto'nun Dağları (2017)
  • Labirentin Sonu (2019)
  • Onlar Daha Çocuktu (2019)
  • Son Diktatör (2020)
  • Dağbozumu (2021)
  • Yoldaşını Öldürmek (2021)
  • Yüzleşerek Barışmak (2021)
  • Sığınamayanlar (2022)

Kaynakça

  1. ^ "2003-07-14 Cezaevindeki Cezaevleri - Radikal". Radikal. ab.gov.tr. 2003. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 1967 doğumlu Aytekin Yılmaz. Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Ortayazı Köyü'nde doğmuş. Köy aslında Gürcü köyü. 93 Harbi'nde Artvin'den göç etmişler. Kürt köylerinin ortasında bir azınlık gibi yaşamış Gürcüler. Annesi, köye gelin gelen ilk Kürt kadını. Bu kez annesi 'öteki' olmuş Gürcü köyünde. 
  2. ^ "Aytekin Yılmaz". Doğan Kitap. dogankitap.com.tr. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  3. ^ "Aytekin Yılmaz". iletisim. iletisim.com.tr. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  4. ^ a b "Aytekin Yılmaz". Kidega. kidega.com. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  5. ^ "Aytekin Yılmaz: "Yüzleşmek için yanlış kabuk bağlamış yaralarımızı kanatmamız gerekiyor." | Edebiyat Haber". 18 Mayıs 2021. 31 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır</span> Diyarbakır ilinin merkezi olan şehir

Diyarbakır, Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir. Üzerinde tarihî Diyarbakır Kalesi'nin bulunduğu Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan şehir, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından Şanlıurfa'dan sonraki ikinci büyük şehridir. Yaklaşık 1,8 milyon nüfusuyla da ülkenin en kalabalık 12. şehridir. Karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar son derece sıcak ve kurak geçerken, kışlar ise soğuk, sert ve yağışlı geçer. Diyarbakır, yaklaşık 12.000 yıllık tarihî bir geçmişe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Gökalp</span> Türk yazar ve toplum bilimci

Ziya Gökalp, Türk yazar, toplum bilimci, şair ve siyasetçidir. Meclis-i Mebûsanda ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekilliği yapmıştır. "Türk milliyetçiliğinin babası" olarak da anılır.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

Musa Anter, Kürt asıllı Türk yazar, şair ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Ergani</span> Diyarbakırın bir ilçesi

Ergani ya da eski adıyla Osmaniye Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulucanlar Cezaevi Müzesi</span> Müze olarak yeniden düzenlenmiş eski bir cezaevi

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi veya Ulucanlar Cezaevi, 1925 ve 2006 yılları arasında Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulucanlar semtinde faaliyet göstermiş olan bir cezaevidir. Türk siyasi ve edebî hayatında da önemli bir yere sahip olan Ulucanlar Cezaevi'nin restore edilerek müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülmesi projesi Altındağ Belediyesine verildi. 2009 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kemal</span> Türk yazar ve şair (1923–2015)

Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Selim Temo</span> Kürt yazar

Selim Temo, Kürt şair, yazar, akademisyen ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Kömürtaş, Ergani</span> Erganide bir mahalle

Kömürtaş, Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir. Ergani ilçe merkezine 5 kilometre mesafededir. Kömürtaş köyünün Diyarbakır şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 49 kilometredir. Eski adı Hoşan olan köy, eski yerleşim yeri olan üç ayrı yerleşkenin bir araya toplanmasından oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ortayazı, Suluova</span>

Ortayazı, Amasya ilinin Suluova ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Eskidemirkapı, Göle</span>

Eskidemirkapı, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

Evrim Alataş, Türk yazar, gazeteci, senarist, eleştirmen ve insan hakları savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Cezaevi</span> Diyarbakırda yer alan bir cezaevi

Diyarbakır Cezaevi ya da Diyarbakır Askerî Cezaevi, Diyarbakır'da kurulan bir cezaevidir. 1972'de yapımına başlandı, 4 Temmuz 1980'de açıldı. 12 Eylül Darbesi'den sonra askerî yönetime devredilerek Sıkıyönetim Askerî Cezaevi olarak kullanıldı. Yaşandığı iddia edilen işkenceler ile ön plana çıktı. The Times gazetesine göre "dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında yer almaktadır. 1981 ve 1984 yılları arasında cezaevinde 30 kadar kişi öldü. 9 Mayıs 1988 tarihinde Adalet Bakanlığına devredildi. Cezaevi hakkında belgeseller çekildi ve kitaplar yazıldı. Günümüzde ise müze olması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gültan Kışanak</span> Kürt siyasetçi

Gültan Kışanak, Kürt gazeteci ve siyasetçi. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı, eski Barış ve Demokrasi Partisi eşbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekilidir.

Yılmaz Odabaşı, Kürt kökenli Türk şair, yazar ve gazeteci.

Kemal Varol Türkçe yazan Kürt şair, deneme ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Esat Oktay Yıldıran</span> Türk asker

Esat Oktay Yıldıran, Türk asker. Kıbrıs Barış Harekâtı'nda görev almış ve 12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde iç güvenlik komutanı olarak görev yapmıştır. Diyarbakır Cezaevi'ndeki görev süresi boyunca tutuklulara işkence yaptırdığına dair iddialar vardır. Yıldıran, 22 Ekim 1988 günü suikast sonucu öldürülmüş ve Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salihe Aydeniz</span> Türk siyasetçi

Salihe Aydeniz, Kürt asıllı Türk siyasetçi; 27. dönem Diyarbakır, 28. dönem Mardin milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şölen, Ergani</span>

Şölen, Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.