İçeriğe atla

Aytekin Gezici

Aytekin Gezici
Doğum10 Ekim 1974 (49 yaşında)
Adana, Türkiye
Milliyet Türkiye
MeslekGazeteci,Yazar
Etkin yıllar1993-günümüz
EvlilikSabahat Gezici (1997-günümüz)
Çocuk(lar)Ahmet Tahir Can Gezici, Enes Gezici, Emir Gezici

Aytekin Gezici (d. 10 Ekim 1974, Adana) Türk gazeteci, yazardır.

Hayatı

Adana kökenli bir aileden gelen Aytekin Gezici, 10 Ekim 1974 senesinde Adana'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini Adana'da tamamladı. Gezici'nin gazetecilik mesleğine duyduğu ilgisi sonucu edindiği ve içlerinde kitap, gazete, dergi kupürleri ve iddianame fotokopileri yer alan geniş bir arşivi vardır.[1] Evli ve üç çocuk babasıdır.

Gezici, 1993 senesinde gazetecilik mesleğine Adana'da başladı. Polis adliye muhabirliği başta olmak üzere, çeşitli yerel gazeteler ve ana akım medya kollarında muhabir olarak görev aldı. Teksoy Görevde ve Babacan haber programlarında muhabirlik yaptı. Aytekin Gezici'nin ilk kitabı 1997 yılında "Bir Kısım Medya Manzaraları" ismiyle yayınlandı. 2004 senesinde "Bu Sayfaya Kan Gerek" adlı kitabını kaleme aldı. Sonrasında Adana'nın Merkez Seyhan ilçesinde basın danışmanı olarak göreve başladı.

2014 senesinde Twitter fenomeni fuatavni'yi konu alan "Fuat Avni: Firavunun Sarayındaki Musa" kitabını kaleme alan Gezici, 17 Ekim 2014 tarihinde henüz yasalaşmamış olan ve yargı paketi taslağında yer alan makul şüphe gerekçesiyle gözaltına alındı. Gezici, polis sorgusu sonrası, aynı gün serbest bırakıldı.[2]

Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ'a hakaret ettiği iddiasıyla, 2015 senesinde 5 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.[3]

15 Temmuz Darbe Girişimi soruşturması kapsamında Fethullahçı Terör Örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alındı. 25 Temmuz 2016 tarihinde, nöbetçi mahkeme kararınca tutuklandı.[4] Soruşturma sonucunda Adana 11. Ağır Ceza mahkemesinin kararıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "6 yılda 35 kitabı nasıl yazdı?". Haber7. 1 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Adanalı gazeteci makul şüphe ile gözaltına alındı". CNN Türk. Erişim tarihi: 11 Şubat 2024. 
  3. ^ "Gazeteci Gezici'ye 5 yıl 9 ay hapis". Habertürk. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  5. ^ "Fetö Sanığı 4 Gazeteciye Hapis Cezası". Milliyet. 16 Şub 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Altan</span> Türk yazar ve gazeteci

Ahmet Hüsrev Altan, Türk yazar ve gazeteci.

Ersin Kalkan,, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tuğrul Eryılmaz</span> Türk gazeteci

Tuğrul Eryılmaz, gazeteci, yazar. En son, Radikal gazetesinin haftalık ilâvesi "Radikal İki"nin yayın yönetmeni olarak çalıştı.

Fatih Şahin, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Mutlu</span> Türk bürokrat ve eski İstanbul valisi

Hüseyin Avni Mutlu Türk bürokrat ve eski İstanbul Valisi.

Yusuf Yavaşçan,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Kozluklu</span> Türk gazeteci

Fuat Kozluklu, Türk gazeteci ve sunucu.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Yenerer</span> Türk gazeteci ve yazar

Vedat Yenerer, Savaş muhabiri, gazeteci ve yazar, belgesel yapımcısı.

Hüseyin Çapkın, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

Necmettin Kalkan,, Türk bürokrat.

Mehmet Oduncu,, Türk bürokrat.

fuatavni, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin içinden olduğunu iddia eden ve hükûmet ile ilgili bilgiler sızdıran twitter fenomeni. İlk tweet'i 18 Şubat 2014'te, son tweet'i ise 20 Temmuz 2016'da atmıştır. Hesap iddialarını hükûmet içerisindeki iç ve dış görüşmeler, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması, seçimlerdeki birtakım usulsüzlükler, hükûmet ve cemaat arasındaki olaylar ve gizli operasyonlar üzerine şekillendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atalay Demirci</span> Türk sunucu, yazar, şair, oyuncu ve komedyen

Atalay Demirci, Türk televizyon sunucusu, radyo sunucusu, yazar, şair, oyuncu ve komedyendir.

<i>T24</i> Haber sitesi

T24, 1 Eylül 2009 tarihinde Türkiye'de yayına başlayan internet gazetesidir.

Ali Fuat Yılmazer, Türk bürokrat.

Brigitte Mohnhaupt, Alman gazeteci, marksist felsefeci. İsmi 1971 yılında Batı Almanya'nın en bilinen marksist örgütü olan Kızıl Ordu Fraksiyonu içinde birçok eylem ile anılmıştır.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

Adem Yavuz Arslan, Türk gazeteci, yazar, foto muhabiri.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Bozkurt (gazeteci)</span>

Mehmet Bozkurt, Türk gazeteci, editör ve yazardır.