İçeriğe atla

Aytaç Kardüz

Aytaç Kardüz
Doğum1943
Ankara, Türkiye
Ölüm14 Temmuz 2022 (79 yaşında)
Bodrum, Muğla
Defin yeriCebeci Asri Mezarlığı, Ankara
MeslekTV ve radyo sunucusu
Etkin yıllar1964-1994
İşverenTRT

Aytaç Kardüz (1943, Ankara - 14 Temmuz 2022, Bodrum), Eski TRT radyo ve TV sunucusu.[1]

Yaşamı

Kardüz, 1943'te Ankara'da doğdu. Babası bir MİT çalışanıydı. Bu yüzden çocukluğu Samsun'da geçti. TV ekranları ve radyoların ilk spikerlerinden birisi olup 1964-1994 yılları arasında 30 yıl boyunca TRT'de görev aldı. İyi kullandığı Türkçesi ve dominant ses tonu ile TRT'nin bir dönem haber bültenlerinde kadın ekran yüzlerinden olup birçok sunucunun yetişmesinde pay sahibi olmuştur.[2][3] BBC Amerika'nın muhabirliğini yaptı. Kıbrıs Harekatı'nı TRT ekranlarından duyuran spikerdir.[4] 1985 yılında Mehmet Tuğrul Ülgen ile evlendi. Çocuk sahibi olmadı[5]

Mesleği bıraktıktan yıllar sonra TRT Haber kanalındaki 15 Temmuz Millet Stüdyosu'nda kamera karşısına geçerek temsili haber bültenini sundu. Kanal B'de spiker eğitmenliği yaptı.[6]

Son dönemleri ve ölümü

Yaşamının son dönemlerini Urla, İzmir'de Darüşşafaka'da geçiren Kardüz, 14 Temmuz 2022'de bayram ziyareti için gittiği Bodrum, Muğla'da denizde fenalaşarak 79 yaşında ölmüştür.[7] Cenazesi memleketi Ankara'ya gönderilerek Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Ünlü Spiker, huzurlu yaşam için Urla Darüşafaka'yı seçti". Haber Hürriyeti. 3 Şubat 2022. 14 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 
  2. ^ "TRT Spikerleri'nin kaderimi bu?". yerelinsesi.com. 3 Şubat 2022. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. []
  3. ^ Duvar, Gazete (28 Mayıs 2022). "TRT'nin Güzel Türkçe büstleri". 27 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2022. 
  4. ^ EĞRİKAR, Özge Eğrikar, Özge. "Barış Harekâtı'nın sesiydi... Aytaç Kardüz vefat etti". Hürriyet. 16 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2022. 
  5. ^ "Aytaç Kardüz evlendi". Milliyet. 19 Şubat 1985. 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2022. 
  6. ^ kanalb@kanalb.com.tr, Kanal B. |. "Kanal B - AYTAÇ KARDÜZ HAYATINI KAYBETTİ". www.kanalb.com.tr. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2022. 
  7. ^ "Aytaç Kardüz kimdir? Aytaç Kardüz kaç yaşında, neden öldü?". Cumhuriyet Gazetesi. 16 Temmuz 2022. 16 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 
  8. ^ "TRT'nin duayen spikeri Aytaç Kardüz son yolculuğuna uğurlandı". TRT Haber. 16 Temmuz 2022. 16 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

Erman Refik Toroğlu, Türk eski futbolcu ve hakem, futbol yorumcusu, televizyoncu ve spor yazarı.

<span class="mw-page-title-main">TRT 2</span> Türk ulusal devlet televizyon kanalı

TRT 2, Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı kültür-sanat kanalı olarak yayın yapan tematik televizyon kanalı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de televizyon</span> Türk televizyon yayınları

Türkiye'de televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 günü başlatıldı. 1. banttan 100 watt güçle yayın yapan İTÜ TV vericisi Philips şirketinden edinilmiştir. Türkiye'nin televizyon ile tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları dahilinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandığından, İTÜ TV, 1970 yılında yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devredildi.

Gülgûn Feyman, Türk haber spikeri.

<span class="mw-page-title-main">Jülide Gülizar</span>

Jülide Gülizar, asıl adıyla Jülide Göksan,, TRT'nin ve Türkiye’nin ilk haber spikerlerinden, sunucu, yazar ve eğitmen.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Cilasun</span> Türk televizyoncu

Zafer Cilasun Türk radyo, televizyon sunucusu ve ziraat mühendisi idi. TRT'nin yayın hayatına başladığı 31 Ocak 1968'de televizyon haberlerini sunan ilk kişi olmasıyla bilinir.

Nermin Tuğuşlu Türk televizyon spikeri. 1980 yılından beri TRT'de görev yapmaktadır.

Duygu Canbaş, Türk haber sunucusu ve televizyoncudur.

Jülide Ateş, Türk haber sunucusu.

Özge Ece Üner, Türk haber spikeri, sunucu ve gazetecidir.

Rana Elik Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi müzik eğitimi bölümününden 19 yaşında mezun oldu. Yükseliş Koleji'nde müzik öğretmenliği yaparken TRT'nin açtığı sınavları kazanarak Ankara Radyosu'na spiker olarak atandı. TRT'de spikerlik yaparken Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü kazanarak tekrar üniversiteye yazıldı. Star 1 televizyonuna transfer oldu. Sekiz sene Star tv'de çalıştıktan sonra Kanal 6 televizyonuna geçti. Kanal 6 iflas edince Amerika'ya gitti ve bir yıl süresince mesleki eğitimler ve kurslara katıldı. 2000 yılında İstanbul'a döndü ve sırasıyla; ETV, Tv8, Kral TV, Kanal T, Kanal 34 ve Meltem tv televizyonlarında çalıştı, ana haber bülteni sundu, haber programlarını hazırladı ve yöneticilik yaptı. Aynı zamanda Yeni İleri, Bugün, Yeni Şafak ve Ekspres gazetelerinde köşe yazarlığı ve röportajlar yaptı. Birçok kez en başarılı spiker ödülünü alan Rana Elik, aynı zamanda İletişim Fakültelerinde öğretim görevlisi olarak ders verdi. Bunun yanı sıra diksiyon, etkili konuşma ve haber teknikleri üzerine kurs ve özel eğitimler verdi. Kişisel gelişim, medya, etkili iletişim ve etkili konuşmanın iş hayatı üzerinde etkileri hakkında birçok konferans ve seminerde konuşmacı olarak yer aldı. 2009 yılında Diksiyon ve Etkili Konuşma Teknikleri adındaki kitabı basılan akademisyen, İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmekte ve halen Almanya'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özge Uzun</span> Türk TV ve haber sunucusu

Özge Uzun, Türk TV ve haber sunucusudur.

Emre Tilev,, Türk spor spikeri, akademisyen, öğretim görevlisi, yazar, gazeteci ve gıda mühendisi.

Şebnem Ergür Kısaparmak ya da bilinen adıyla Şebnem Kısaparmak, Türk sunucu.

Şule Zeybek (Ankara), Türk sunucu ve eski spiker. Eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek'in kızıdır.

Cansu Canan Özgen, Türk televizyon sunucusu, gazeteci ve yazar.

Nizamettin Kaan Yakuphanoğullarından, Türk haber sunucusu, spiker.

Selcan Doğruöz ; Türk sunucu, spiker ve yazar ve sosyolog