İçeriğe atla

Aysun Bay Karabulut

Aysun Bay Karabulut (d. 1975), Türk bilim insanı, tıbbi biyokimya akademisyeni.

Biyografi

1975 yılında Malatya'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Malatya'da tamamladıktan sonra eğitim hayatına Ankara'da devam etti. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden mezun oldu. İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine sunduğu doktorasıyla 2001 yılında tıbbi biyokimya doktoru oldu. 2006 yılında klinik biyokimya alanında doçent, 2011'de tıbbi biyokimya alanında profesör oldu.

Malatya İnönü ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde çalışan Aysun Bay Karabulut; Ukrayna, Hollanda, Almanya, Yunanistan ve İtalya'da hem alanıyla ilgili çalışmalarda bulunmuş hem de misafir öğretim üyesi olarak ders vermiştir. Yüksek öğretim kurumlarında dekanlık, müdürlük ve danışmanlık başta olmak üzere birçok görevde bulunmuş, 2018 yılında Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektörlüğüne atanmıştır.2022 yılında rektörlükten ayrılmıştır.

Yaşamın Biyokimyasal Sırları, Serbest Radikaller ve Antioksidanlar ile Doğada Hayat Var isimlerini taşıyan üç kitabı bulunan ve muhtelif mecralarda popüler nitelikli biyokimya, geleneksel tıp uygulamaları ve eğitim yazıları yayınlanan Karabulut, evli ve üç kız çocuğu annesidir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Biyokimya</span> Canlı organizmalardaki kimyasal süreçlerin incelenmesi

Biyokimya, bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlının yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

Mehmet Bakır,, Türk hekim ve akademisyen.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF), Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> SÜHF

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1982 yılında Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulmuş bir hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span> Üniversite

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Ali Şakir Ergin Türk vaiz, müftü ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Tekin</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanı

Yusuf Tekin, Türk akademisyen ve mevcut Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır.

Frédérique Vidal Fransız biyokimyacı ve akademisyen. Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde biyokimya alanında eğitim görmüştür. Pasteur Enstitüsü'nden derinlemesine öğrenim diploması sahibi olmuş, Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır. İlk olarak kariyerine özel sektörde başlamıştır. Moleküler genetik alanında uzman olup, 1994'te Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev almaya başlamış ve 2002 yılında hücresel ve moleküler biyoloji ve biyokimya alanında profesör olmuştur. 1999-2003 yıllarında Ulusal Tıbbi Araştırmalar ve Sağlık Enstitüsü Bilim Kurulu üyesi olarak görev yapmış, 19 Nisan 2012 - 18 Mayıs 2017 tarihleri arasında Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nin rektörü olarak görev yapmıştır. 17 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Biyokimya mühendisliği</span>

Biyokimya mühendisliği, biyolojik ve biyokimyasal olaylara dayalı süreç ve ürünleri tasarlamak, geliştirmek veya kullanmak için mühendislik ilkelerinin benimsenerek uygulanmasıdır. Biyoproses mühendisliği olarak da bilinen ve biyolojik olayları kimyasal prensiplerle araştıran, analiz eden bir mühendislik dalıdır. Canlı bir organizmada meydana gelen kimyasal olayların incelenmesi ile başlayan biyokimya araştırmaları günümüzde başta tıp olmak üzere tarım, beslenme ve ilaç endüstrisinde de uygulama alanı bulan bir bilim dalı haline gelmiştir. Biyoloji ve kimya temel bilimlerinin bir çalışma alanı olan biyokimya, temel mühendislik prensipleriyle birçok çalışmanın gelişmesine öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnönü Üniversitesi'ne bağlı tıp fakültesidir. Aynı zamanda Malatya ilindeki ilk tıp fakültesidir.

Naci Gündoğan,, Türk akademisyen. Anadolu Üniversitesi eski Rektörü ve Yükseköğretim Kurulu Üyesidir.

Hasan Nihat Bilgen Türk bürokrat, eğitimci ve eski rektör.