İçeriğe atla

Aysima Altınok

Aysima Altınok
Doğum1929
Erzincan, Türkiye
Ölüm6 Ağustos 2024[1]
İstanbul, Türkiye[2]
Kariyeri
DalıNöroşirurji
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi

Aysima Altınok (1929, Erzincan - 6 Ağustos 2024, İstanbul), Türkiye'nin ilk kadın Beyin ve sinir cerrahisi uzmanıdır.[3]

Yaşamı

İlkokulu Erzincan'da bitirdikten sonra İstanbul Kız Lisesinde orta öğrenimini tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1952'de bitirdi. Bir yıl Genel Cerrahi asistanlığından sonra Feyyaz Berkay ile Beyin ve sinir cerrahisi bölümünün kurulmasıyla üç yıl asistan eğitimi gördü. 1956'da Sağlık Bakanlığı Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne geçti ve eğitimini tamamlayarak 1959 yılında uzman oldu. Takiben Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde uzman olarak göreve başladı. 30 yıl boyunca bu klinikte klinik şefi olarak görev yaptı. 1992'de 38 yılı aşan hizmeti sonrası emekli oldu.

1968'de Feyyaz Berkay ve Bülent Tarcan ile Türkiye'de ilk Nöroşirürji Cemiyeti kurucuları arasında yer aldı.

Yapılan bir röportajda Türkiye'nin ilk kadın beyin cerrahı olmasına yönelik soruya şu cevabı verdi;

"Doktorluk zaten erkek işi, beyin cerrahı zaten büsbütün öyle. Ne olacaksın sen?” derdi çevremdekiler. Ben istedikten sonra her şeyi yaparım dedim. Ben bugüne kadar yapamayacağım hiçbir işe başlamadım. Her başladığım işi başından sonuna kadar düzgün götürdüm. O yıllarda da başladığım işi tamamlamak istedim hep. Sabaha kadar uyumam, her hastamla ilgilenirdim. Yani kız çocuklarının, erkeklerden bir farkı olmadığı hatta bazı alanlarda çok daha başarılı olabileceğini söylüyorum."[4]

Rol aldığı kurumlar

  • İstanbul Tabip Odası üyeliği, İstanbul Cerrahi Derneği üyeliği,
  • Nöropsikiyatri Derneği üyeliği,
  • Bakırköy Akıl Hastanesi Vakfı kurucu üyeliği ve başkan yardımcılığı
  • 1996 yılında Türk Nöroşirürji Derneği ve
  • 1 Aralık 2005'te Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği'nin kuruluşunda onursal üyelik.

Ödüller

  • 1990'da Sağlık Bakanlığı tarafından yılın en başarılı uzman hekimi seçildi.
  • Türk Nöroşirürji Derneği Üstün Hizmet Ödülü

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

Ayşe Sema Kürklü (Torosdağı), Türk hekimdir.

Hüsameddin Gökay, Türk doktor.

Mahmut Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Hami Dilek</span>

Hami Dilek, Türk doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Osman Usman</span> Ordinaryüs profesör

Mazhar Osman, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı ve Türkiye'de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Türk hekimdir.

İstanbul'da 164 tanesi özel, 16 tanesi üniversite, 54 tanesi Sağlık Bakanlığı'na bağlı olmak üzere 234 hastane bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rıdvan Ege</span> Türk hekim

Rıdvan Ege, Türk akademisyen, genel cerrahi, ortopedi, çocuk cerrahisi, travmatoloji, el cerrahisi uzmanı. Kurulmasına öncülük ettiği Ufuk Üniversitesi mütevelli heyet başkanı.

Tunçalp Özgen,, Türk tıp akademisyeni.

Necmettin Pamir, Türk beyin cerrahı, Acıbadem Üniversitesi kurucu rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

Erdal Taşçı, Türk cerrah.

Altınok Öz, İstanbul, Kartal eski belediye başkanı ve operatör doktor.

Halis Soylu, Türk siyasetçidir.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesiydi. 2019 yılında, tüm personel ve tıbbi ekipmanlarıyla birlikte Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne taşınarak kapatılmıştır.

Selçuk Peker Türk Tıp Doktoru

<span class="mw-page-title-main">Feyyaz Berkay</span>

Feyyaz Berkay, Türk tıp doktorudur. Türkiye'de Beyin ve sinir cerrahisi alanının öncülerindendir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji kürsüsü kurucusudur.

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.

Hacettepe Erişkin Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. Bünyesinde hizmet veren yaklaşık 800 hekim ve 730 yatak kapasitesi ile Ankara'daki en büyük sağlık kuruluşlarından biridir. Ayda ortalama 60.000 hastanın başvurduğu hastanede dünya standartlarına uygun olarak kalp, karaciğer ve böbrek nakli yapılmaktadır.