İçeriğe atla

Ayrıntı Dergi

Ayrıntı Dergi
KategorilerSosyalist Siyaset ve Kültür Dergisi
Sıklık3 Ayda Bir Yayınlanır
Kuruluş yılı2013
İlk sayıKASIM 2013
ŞirketAyrıntı Yayınları
Websitehttp://ayrintidergi.com.tr/

Ayrıntı Dergi, 2013 yılı Kasım ayında Ayrıntı Yayınları bünyesinde yayın hayatına başlayan sosyalist siyaset ve kültür dergisidir.[1]

Yayına başladığı dönemde derginin yayın kurulu Dinçer Demirkent, İlbay Kahraman, Burak Özçetin, Abdurrahman Aydın, Tuba Emiroğlu, Doğuş Sarpkaya ve Mutlu Arslan'dan; Danışma Kurulu ise A. Ömer Türkeş, Burhan Sönmez, Enis Rıza, L. Doğan Tılıç, Meltem Gürle, Necmi Erdoğan, Selami İnce, Selçuk Candansayar, Süreyya Karacabey, Cahide Sarı, Duygu Tanış Zaferoğlu, Duygu Türk, Özkan Agtaş ve Yavuz Yıldırım'dan oluşuyordu.[2] Sonraki yıllarda yayın kuruluna Sanem Yardımcı, Yunus Yücel, Bülent Özçelik, Demet Sayınta ve Özge Özkoç; danışma kuruluna ise Şükrü Argın, Aydın Ördek, Bora Erdağı, Doğu Eroğlu, Ezgi Pınar, Kurtul Gülenç, Önder Kulak, Şerif Onur Bahçecik ve Zeynep Ceren Eren dahil oldular.[3]

Ayrıntı Dergi'de Türkiye'nin öne çıkan tartışmalarının konu edinildiği "güncel politika", dünyada yaşanan gelişmelerin yer aldığı "politika dünya", sosyalist teorinin farklı başlıklarının ele alındığı "politika teori", kültür ve sanat alanındaki eserlerin değerlendirildiği "eleştiri" bölümlerinde makale, çeviri ve söyleşilerin yanı sıra her sayıda farklı bir dosya konusu üzerine geniş çaplı değerlendirmeler yer almaktadır. İlk 30 sayısı boyunca 2 aylık periyotlarla çıkan Ayrıntı Dergi, 2019 yazında yayınlanan 31.'inci sayıdan itibaren 3 aylık periyotlarla yayınına devam etmektedir.[4]

Ayrıntı Dergi Sayı: 18
Ayrıntı Dergi Sayı: 18

Evrensel Kültür’ün hazırlanan ancak 2016 yılı Ekim ayında OHAL KHK'sı ile kapatılması nedeniyle basılamayan 299. sayısı, ifade özgürlüğüne sahip çıkmak ve dayanışma göstermek için Ayrıntı Dergi 18. Sayısı olarak basıldı.[5]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi, Avrasya Bir Vakfı bünyesinde 1999 yılında kurulmuş olan düşünce kuruluşudur. Özellikle Türkiye'nin çevre bölgesi hakkında çalışmalar yürütmüştür. Türkiye'de kurulan ilk düşünce kuruluşudur. Halen İstanbul merkezli olarak araştırma faaliyetlerine devam etmektedir.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

Altınoluk, Türkiye'de aylık olarak yayınlanan İslami dergi. İlk sayısı 1986'da çıkmıştır. Altınçocuk ve Şebnem adlı iki ek dergi ile birlikte yayınlanmaktadır.

İlk sayısı Aralık 2004'te çıkan Marksist Bakış dergisi, işçi sınıfı ve gençlik mücadelelerine Marksist bir önderlik yaratmak ve bu doğrultuda devrimci kadroları bir araya getirip örgütlemek için, ideolojik-politik perspektifler sunmak çabasındadır.

<i>Gelenek</i> (dergi)

Gelenek, Türkiye Komünist Partisi'nin teorik yayın organı olan, aylık periyotla yayınlanan Marksist siyasi dergi.

soL (gazete)

soL, 1 Ekim 2012 tarihinde yayın hayatına başlayan, maddi yetersizliklerden dolayı 4 Haziran 2014'te son günlük sayısını çıkaran günlük siyasi gazete. Daha sonra haftalık basılı yayına devam edecekleri açıklamada yer alırken ilk haftalık sayıları da çıkmıştır.

İbrahim Kiras, gazeteci, şair ve yazar.

Atlas, Türkiye'de Nisan 1993'ten beri yayımlanan bir aylık coğrafya ve keşif dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

<i>National Lampoon</i> dergi

National Lampoon, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1970-1998 yılları arasında yayınlanmış mizah dergisidir.

<i>Emel</i> (dergi)

Emel, 1 Ocak 1930 tarihinde Romanya'nın egemenliği altındaki Güney Dobruca'nın Hacıoğlu Pazarcık şehrinde Müstecip Ülküsal ve 9 arkadaşı tarafından çıkarılmaya başlanan fikir ve kültür dergisidir. Emel, 5. sayısından itibaren, 1917 yılında kurulan Kırım Halk Cumhuriyeti'nin en önde gelen isimlerinden biri olan, Kırım Kurultay hükûmetinin Dışişleri ve Harbiye Bakanı Cafer Seydahmet Kırımer'in isteğiyle, Kırım Türklerinin Milli İstiklal Davasının yayın organı olmuştur.

<i>NTV Tarih</i>

NTV Tarih, Doğuş Yayın Grubu'nun aylık olarak hazırlanan popüler tarih dergisi. İlk sayısı 17 Ocak 2009'da çıkan derginin yayın yönetmenliğini Gürsel Göncü yapmaktadır.

Öküz, eski bir kültür sanat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (2015)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Vatan Partisi, 15 Şubat 2015 tarihinde Doğu Perinçek liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Vatan Partisi" şeklindedir. Simgesi iki buğday başağının arasında yer alan yıldızdır. Genel başkanı Doğu Perinçek'tir.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Demokrasisi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

İşçi Demokrasisi Partisi 2014 yılında duyurulan ve 21 Ağustos 2015 tarihinde kurulan Troçkist partidir.

Evrensel Kültür, Aralık 1991'de Evrensel Basım Yayın tarafından Türkçe olarak yayınlanan aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi. Yayın yönetmenliğini Aydın Çubukçu yapmaktaydı.

<i>Soviet Life</i>

Soviet Life, The USSR veya günümüzdeki adıyla Russian Life Sovyetler Birliği'inde yayınlanan ve Sovyet yaşam tarzını anlatan aylık kültür dergisi idi. 64 sayfa ve renkli olarak basılan dergi ilk kez 1956 yılında basıldı. Günümüzde Russian Life adıyla özel sektörde yayınlanan dergi ABDli ve Rus çalışanlar tarafından düzenlenmektedir.

Düşünbil, 2007 yılında yayın hayatına başlayan Türk düşünce dergisidir.