Topalak , bulguru et veya patatesle karıştırılarak elde edilen hamur toplarının sacda pişirilmesi ile yapılan bir yemek.

Ayranaşı, Mastuva veya Mastava bir çeşit yemektir.Evliya Celebi Seyahatnamesinde mastaba aşı veya mastaba çorbası olarak adı geçmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu kültürü, Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşayanların ortak kültürüdür.

Azerbaycan mutfağı Azerbaycan'ın ulusal mutfağıdır. Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azerbaycan mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir.

Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Ek olarak, diğer lactobacillus ve bifidobakteriler bazen yoğurdun kültürü sırasında veya sonrasında eklenir. Yoğurt katı veya sıvı (içme) kıvamında, şekerli, ekşi tatlarında, meyveli, sebzeli, çikolatalı, vanilyalı ve başka tatlarda mevcuttur. Bunun dışında da yoğurdun çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin; süzme yoğurt yaygın olarak meze yapımında kullanılmaktadır. Yoğurt ile yapılan pek çok yemek ve içecek türü vardır, ayran, cacık ve keş bunlardan bazılarıdır.

Pepeçura bir çeşit muhallebi kıvamında, tatlı ekşi dengesi olan meyveli bir tatlıdır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yapılır. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Pepeçura, Çayeli ve batısındaki ilçelerde yapılır. Yöresel olarak pepeçi olarak da bilinmektedir.

Yayık ya da katık ayranı, veya çalkama Türkiye'nin yayık ile tereyağı yapılan bölgelerinde üretilen ve günümüzde tüketilen ayrandan farklı bir fermante süt ürünüdür. Ayran, yoğurda su ve tuz eklenmesi ile hazırlanırken, yayık ayranı, yoğurda su eklenerek yayıkta dövülmesi, tereyağının ayrıştırılması ve yoğurttan arta kalan açık renkli, yapışkanımsı kıvamlı ve kendine has kokulu yayıkaltına tuz eklenmesi sureti ile üretilmektedir. Yayık ayranı için kullanılan yoğurdun, normal yoğurda kıyasla daha uzun süre fermante edildiği ve güçlü bir ekşi tada sahip olduğu kaydedilmiştir.
Kürt kültürü, Kürtler tarafından uygulanan farklı kültürel özellikleri ifade eder. Kürt kültürü, modern Kürtleri ve toplumlarını şekillendiren eski halkların mirası niteliğindedir.

Haşıl, Kars, Sivas, Erzurum, Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Yusufeli başta olmak üzere Anadolu ve Kuzey İran'da yapılan bir yemektir. Kars yöresine özgü olduğu düşünülen haşılın yapımı bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir.
Minci veya Minzi Trabzon ve Rize başta olmak üzere Artvin, Giresun, Ordu ve Bafra'da sütün yağının alınmasıyla yapılan çökelek peyniridir. Sade olarak tüketilebildiği gibi muhlama ve börek yapımında da kullanılmaktadır. İnci minzi, koyun minzisi, ayran minzisi ve tuzlu minzi olmak üzere 4 temel çeşidi vardır.
Kabak pilavı veya kabaklı pilav, Rize, Trabzon ve Artvin illerine özgü bir pilav yemeğidir.
Kabak sütlüsü, malez veya kabak sütlacı, kabak, süt ve undan yapılan bir tatlı çeşididir. Kabak sütlüsü genellikle Rize, Sakarya ve Bayburt illerinde üretilmektedir.
Süleyman Kazmaz, Türk halkbilimci, yazar ve hukukçu. Rize kültürüyle ilgili çalışmalarıyla tanınan Kazmaz, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyesiydi.

Favniyye, ekmek tatlısı, yumurtalı ekmek tatlısı ya da kabartlama, Osmanlı mutfağında ekmekten yapılan bir çeşit yiyecektir. Kitâb-ı Me’kûlât'da tarifi verilmiştir. Osmanlı mutfağında kabartlama çeşidi ayrıca yapılmaktadır.

Karahanlı mutfağı ,Karahanlı dönemindeki mutfak kültürüdür.Karahanlılar döneminde beslenme ve mutfak kültürü iki ana besine dayanmaktaydı. Bunlar hayvan ve bitki kaynaklı yiyeceklerdi.Kutadgu Bilig’de yemek kültürüne dair bilgiler vardır.
Mısır unu helvası, ana maddeleri mısır unu, su, tereyağı ve şeker olan helvadır. Batı Trakya mutfağında, Kuzey Kafkas mutfağında ve Rize mutfağında yapılmaktadır.

Haşlanmış mısır bir çeşit yiyecektir. Rize'de ve Trabzon'da koliva olarak adlandırılır. Haşlanmış mısıra bazı yerlerde kaynamış mısır da denilmektedir. Tüm mısırın koçanları ile birlikte haşlanması ile yapılacağı gibi günümüzde dondurulmuş mısır tanelerin haşlanması ile de yapılır.
Çırıhta, Doğu Karadeniz bölgesine özgü bir hamur işi tatlı.

Piliç veya tavuk dolması piliç veya tavuk içerisine iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma. Türkiye'nin birçok yöresinde yapılmaktadır.Yılbaşında hazırlanan yemeklerden biridir.
Çirmulis, Rize mutfağına özgü, mısır ekmeğinden yapılan bir yemektir. Genelde bayatlamış mısır ekmeğinden yapılan yemekte, mısır ekmeği tereyağında ezilerek yumuşak bir kıvama getirilir ve yağla karıştırılır. Eski zamanlarda yağın pahalı olmasından dolayı, bu yemek daha çocuklara yedirilmiş ve Çirmulis zaman içinde çocuklar için yapılan bir yemek haline gelmiş. Çayeli'nin Raşot (Karaağaç) köyünde kullanılan Çirmulis etmek deyimi, "sıkıntı veya acıdan kıvranmak" manasına gelmektedir.